nieuws
13 okt 2017, 13:46
Vanaf de lanceerbasis in het Russische Plesetsk is vrijdagochtend een satelliet gelanceerd met aan boord een Nederlands instrument, de Tropomi. Het kan vanuit de ruimte zien waar gassen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Die informatie kan helpen bij de strijd tegen klimaatverandering. Ook kan het instrument helpen om vragen van wetenschappers te beantwoorden, zoals hoe gassen in de dampkring precies op elkaar reageren. "De lancering is vlekkeloos verlopen, heel mooi om te zien. En zojuist komt het eerste signaal vanaf zo'n 800 kilometer hoogte binnen, ik zie nu nog meer blije gezichten" , zegt Jasper Wamsteker van ruimtevaartorganisatie NSO vanaf het complex Estec in Noordwijk. De Tropomi maakt elke dag een nieuwe 'wereldkaart' van de vervuiling, en dat zeven dagen per week en minstens zeven jaar lang. Wetenschappers over de hele wereld kunnen er gratis mee aan de slag. "Iedereen kijkt nu heel erg uit naar de gegevens die de Tropomi naar beneden gaat sturen" , aldus Wamsteker. Het instrument is onder meer in staat om broeikasgassen, waaronder methaan, en de luchtkwaliteit heel nauwkeurig te meten. De Nederlandse overheid heeft de ontwikkeling van de uitvinding de afgelopen zeven jaar met bijna honderd miljoen euro ondersteund. ,,De Tropomi laat zien hoe we in Nederland met innovatie en doorzettingsvermogen grenzen verleggen en oplossingen bieden voor mondiale uitdagingen. Met deze Nederlandse innovatie versterken we onze positie in de Europese ruimtevaartsector”, aldus minister Henk van Kamp van Economische Zaken. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.