Terug

Volg Hart van Nederland

'Kinderen uit Bangladesh gestolen van ouders voor Nederlandse adoptieouders'

'Kinderen uit Bangladesh gestolen van ouders voor Nederlandse adoptieouders'

112

12 juni 2017, 17:47

Er is veel mis gegaan bij de adoptie van tientallen kinderen uit Bangladesh in de jaren zeventig en tachtig. Volgens onderzoek van stichting Shapla lijken de jonge kinderen onder valse voorwaarden bij hun ouders zijn weggehaald en ter adoptie zijn aangeboden aan adoptieouders in Nederland. Veel van die kinderen zoeken nu naar de waarheid. Een van die kinderen is Tiya Schoehuijs uit Egmond Binnen zij werd geadopteerd uit Bangladesh door haar Nederlandse adoptieouders. Achteraf bleken haar adoptiepapieren niet helemaal te kloppen. Haar biologische ouders hebben haar vermoedelijk helemaal niet ter adoptie afgestaan. Tiya is slechts een zaak in het geheel, en zijn er veel meer Bengaalse kinderen die illegaal naar Nederland zijn ontvoerd door een directeur en medewerkers van het tehuis in de Bengaalse plaats Tongi. Dat tehuis werkte toen samen met Terre des Hommes. Er zou 16.000 euro per kind aan onkosten zijn verdiend. In totaal zijn er zeker 1600 kinderen op deze manier naar Europa gekomen, aldus de stichting Shapla. Nu willen de kinderen uit Bangladesh, die toen zijn geadopteerd, een DNA-bank willen opzetten om via die manier te kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn en mogelijk te achterhalen hoe de adopties werkelijk zijn gegaan, maar zo ver is het nog niet.

Terre des Hommes doet zelf onderzoek Naar aanleiding van de berichten uit de media heeft Terre des Hommes Nederland besloten om zelf onderzoek te gaan doen naar de zaak. Hieronder kunt u de schriftelijke reactie van Terre des Hommes lezen' ''Terre des Homes was vanaf de jaren zeventig tot 2010 in Tongi actief om het leven van kinderen daar structureel te verbeteren. Wij hebben ons altijd hard gemaakt om kinderen hulp te bieden en een beter leven te geven in hun geboorteland.'' Terre des Hommes was niet aanwezig in Tongi om adopties te faciliteren en vindt het dan ook verschrikkelijk als enkele medewerkers in die tijd toch een rol zouden hebben gespeeld bij vermoedelijk illegale adopties van kinderen uit Bangladesh. Terre des Hommes Nederland meent ook dat adoptiekinderen het volste recht hebben op informatie over hun afkomst. En daarom gaan wij nu nieuw onderzoek instellen naar wat er binnen onze organisatie nog te vinden is uit die tijd, zodat wij, maar ook de betrokken adoptiekinderen en hun families beter kunnen begrijpen wat er toen is gebeurd. Wij hopen hiermee details op tafel te brengen, die de geadopteerden verder kunnen helpen in hun zoektocht naar hun familie.'' Stop interlandelijke adoptie ''Juist dit soort misstanden, kinderen die ten bate van interlandelijke adoptie van hun ouders of familie worden gescheiden, ontworteld en ontheemd raken en in een voor hen vreemde wereld moeten opgroeien, zijn voor Terre des Hommes Nederland een belangrijke reden om te pleiten voor een stop op interlandelijke adoptie. Dit standpunt is ook meegenomen in het recente rapport “Bezinning interlandelijke adoptie” van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.'' Versterk jeugdbescherming in land van herkomst ''Interlandelijke adoptie werkt kinderhandel in de hand en zorgt ervoor dat kinderen nodeloos van hun families worden gescheiden en in een vreemd land terecht komen. Kinderen, die niet door hun ouders kunnen worden grootgebracht, hebben volgens het Kinderrechtenverdrag het recht op te groeien bij hun eigen familie, in hun eigen omgeving. Terre des Hommes Nederland pleit dus te allen tijde voor jeugdbescherming in het geboorteland. Hier blijft Terre des Hommes Nederland zich voor inzetten.''

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.