Politiek
24 okt 2017, 22:38
Oogfondsen en patiëntenverenigingen luiden de noodklok vanwege ooginjecties voor verschillende oogziektes. Normaal worden deze injecties vergoed vanuit de basisverzekering, maar zorgverzekeraars leggen het gebruik aan banden. Het gevolg hiervan is dat zo'n 60.000 patiënten met een netvliesaandoening niet het juiste medicijn krijgen en dus versneld blind raken. Een werkgroep van experts in de oogzorg overhandigde deze boodschap dinsdag aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid. Op dit moment zijn er drie verschillende soorten medicijnen voor ooginjecties op de markt. Een goedkope van ongeveer 30 euro per injectie en twee duurdere van ongeveer 750 tot 800 euro per injectie. Voor het gros van de patiënten werkt het goedkope medicijn goed genoeg, maar zo'n dertig procent heeft echt het duurdere medicijn nodig. Zorgverzekeraars hebben maar een budget vrij voor tien procent, waardoor twintig procent achter het net vist. De werkgroep die aan de bel trekt, bestaat uit twee leden van de Oogvereniging, Petro Kortenhoeven en Jan Plak),en Heleen Schoots en Tijmen Stoof van de MaculaVereniging . Verder wordt de werkgroep gesteund door verschillende andere organisaties in ons land. De werkgroep hoopt dat er snel duidelijke afspraken komen tussen tussen zorgverzekeraars, ziekenhuizen, oogklinieken en overheid.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.