Terug

Volg Hart van Nederland

'Ik heb daar geen actieve herinnering aan' komt in Dikke Van Dale

'Ik heb daar geen actieve herinnering aan' komt in Dikke Van Dale

Politiek

28 sep 2022, 17:31

Mark Rutte gebruikt de term ‘een actieve herinnering ergens aan hebben’ zo vaak, dat hij een plekje krijgt in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekend gemaakt.

"De term wordt sinds de jaren negentig met grote regelmaat gebruikt in politiek Den Haag", zegt Den Boon. "Maar Rutte heeft de term wel heel gangbaar gemaakt. Sinds hij premier is, zie je de uitdrukking ook veelvuldig voorkomen in de media, in politieke analyses en commentaren."

Term is honderden keren gebruikt

Rutte gebruikte de uitdrukking onder andere in 2018, toen zijn toenmalige secondant Halbe Zijlstra bleek te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin in diens datsja. De premier gebruikte de uitdrukking ook in het voorjaar van 2021, tijdens het formatiedebat naar aanleiding van de omstreden memo waarin de naam van parlementariër Pieter Omtzigt voorkwam, te zien in bovenstaande video.

De hoofdredacteur van Van Dale telde "vele honderden" keren. "Sinds het Omtzigt-debat is er echt een heel duidelijke piek te zien. Het gebruik is nu zo ingeburgerd dat de term een plekje in de Van Dale heeft verdiend." De term wordt binnenkort toegevoegd aan de onlineversie van het woordenboek en zal bij een volgende druk ook in de papieren versie belanden.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.