Politiek
15 mrt 2017, 10:46
Nederlanders boeken nog nauwelijks vakanties naar Turkije, vanwege de oplopende politieke spanningen. ,,We merken dat het stil is nu. En dat is jammer want Turkije begon net weer aan te trekken als vakantiebestemming'', zegt een woordvoerster van TUI, een van de grootste touroperators in Nederland. Ook Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) merkt dat vakantiegangers Turkije links laten liggen. ,,Toch kwamen er gisteren nog een paar boekingen binnen. Maar we krijgen vooral vragen van mensen die willen omboeken naar Spanje of Griekenland'', aldus een woordvoerster. Het aantal vakantiegangers dat daadwerkelijk heeft omgeboekt is volgens haar echter minder dan honderd. Ook zijn er nog weinig mensen die hun vakantie annuleren. ,,Dat zien we niet veel, omdat je tot vier weken voor vertrek tegen geringe kosten kan omboeken. Mensen wachten af hoe het zich verder ontwikkelt'', aldus de woordvoerster van TUI. De touroperators benadrukken echter dat het veilig is om naar Turkije te gaan. ,,Omboeken is nergens voor nodig. Erdogan heeft de meest verschrikkelijke dingen gezegd, maar zolang het bij woorden blijft kunnen we daar gewoon naartoe'', aldus de zegsvrouw van Thomas Cook. De Nederlandse regering raadt reizigers die naar Turkije gaan aan waakzaam te zijn en grote groepen mensen te mijden.
Diplomatieke rel
De Nederlandse en Turkse regering liggen sinds een week in een diplomatieke rel nadat Nederland en Turkije en niet eens konden worden over de voorwaarden waaraan de bezoekende Turkse minister van Buitenlandse zaken, Çavusoglu, zich moest houden tijdens zijn bezoek aan Rotterdam. Voordat die gesprekken rond waren begonnen de Turken de dreigen met sancties op Nederland waarna de Nederlandse regering de landingsrechten van het vliegtuig van Çavusoglu introk. Çavusoglu zou in eerste instantie spreken in een partycentrum over het aankomende Turkse referendum die de zittende president, Erdogan, meer macht zou moeten geven.
De Turkse overheid reageerde daarop door de minister van familiezaken, Kaya, over land naar Rotterdam te sturen. In verschillende auto’s kwamen de Turken richting Rotterdam, dit was bedoeld als een afleidingsmanoeuvre zodat Kaya een grotere kans had om het Turkse consulaat te bereiken. Zij werd vlak voor het consulaat aangehouden en na een urenlange impasse werd zij als ‘ongewenste vreemdeling’ het land uitgezet. Onder politiebegeleiding werd zij naar de Duitse grens gebracht, tot groot ongenoegen van de Turken.
‘Nederland zal de prijs betalen’
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet vervolgens al snel van zich horen. Zo heeft hij internationale organisaties opgeroepen om Nederland sancties op te leggen.
De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als ‘een bananenrepubliek’. Eerder noemde Erodgan Nederland al ‘nazi-overblijfselen en fascisten.’
De Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans heeft de woorden van de Turkse president al veroordeeld en ook de Europese Commissie roept op tot rust tussen beide landen.
Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.