112
9 mrt 2021, 22:31
De 21-jarige man die zondag om het leven kwam bij een treinongeluk in het Overijsselse Zenderen was maaltijdbezorger bij een restaurant in Hengelo. Hij is onderweg naar een klant als zijn busje op een onbewaakte spoorwegovergang wordt geschept door een trein.
Zijn baas hoort het dramatische nieuws als een van de eersten. "Ik werd op mijn telefoon gebeld door iemand die een bestelling had geplaatst", vertelt eigenaar Alex Fokkink van Spare Rib Express aan Hart van Nederland. "Maar het was druk en ik miste het telefoontje."
Even later wordt er op de zakelijke telefoon gebeld, herinnert Fokkink zich. "Mijn vriend komt eraan en zegt: ik krijg nu zo'n raar telefoontje." Het is een belletje dat de ondernemer nooit zal vergeten. De persoon aan de andere kant van de lijn vertelt namelijk dat hun bezorger is gegrepen door een trein.
Opmerkelijk genoeg is de bestelling gedaan door een toezichthouder van de NS, iemand die bij de onbewaakte spoorwegovergang de veiligheid in de gaten moet houden. En juist op die gevaarlijke plek treft het noodlot de maaltijdbezorger als zijn bestelauto worden geramd door een goederentrein. De NS bevestigt dat er inderdaad toezichthouders bij de spoorwegovergang in Zenderen staan. Die zijn er sinds vorig jaar, na een ander dodelijk ongeluk op een onbewaakte overgang in het Drentse Hooghalen. De machinist overleefde de klap toen niet.
"De observanten houden onder meer in de gaten wat voor verkeer er overheen gaat en hoe dat gaat", legt een woordvoerder van het vervoersbedrijf uit. "Ook helpen ze bijvoorbeeld zwaar agrarisch verkeer bij het oversteken."
Ondertussen leeft restauranteigenaar Fokkink sinds het drama "in een film". "Ik lig 's nachts in bed te woelen en te draaien. Regelmatig schiet me het gemoed vol", vertelt de ondernemer. Hij kent de gevaarlijke spoorwegovergang maar al te goed. "Ik ben er zelf vaak genoeg geweest." Op zijn zaak is een herdenkingsplek ingericht. Er staan een foto, kaarsen en bloemen. "We hebben het personeel allemaal bij elkaar geroepen en de tweelingbroer van de overledene is er ook bij geweest." Ook op de plek waar het treinongeluk zondag gebeurde is er een kleinschalige herdenking geweest, met personeel, vrienden en familie. Hoe het zo gruwelijk mis kon gaan op de spoorwegovergang. is nog de vraag. "Er loopt een onderzoek", aldus de NS-woordvoerder. Het is de bedoeling dat alle gevaarlijke overwegen voor 2024 zijn gesloten of aangepast.
Beeld: SPS Media
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.