Waarschuwen
9 sep 2023, 12:14
Vanaf 2024 kijkt de Belastingdienst mee met Vinted vanwege een nieuwe Europese maatregel. Als je meer dan 30 items of voor meer dan 2000 euro verkoopt aan spullen op het platform voor tweedehands kleding krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. Soms moet je een deel van je inkomsten via Vinted terugbetalen. Waarom en wanneer moet dit? We zochten het uit.
Het nieuws over de nieuwe maatregel kwam in juni naar buiten, sindsdien hebben Vinted-gebruikers veel vragen. Ook is er wat verwarring ontstaan, zegt een woordvoerder van Vinted tegen Hart van Nederland. Daarom alle informatie over de maatregel op een rij.
De nieuwe maatregel gaat volgend jaar in en heeft te maken met de Europese Richtlijn DAC7: Vinted wordt door de nieuwe regels verplicht om informatie door te spelen aan de Belastingdienst, legt het bedrijf uit. Maar dit betekent echter niet direct dat er ook belasting betaald moet worden.
'Het seintje' wordt gegeven aan de Belastingdienst als je meer dan 30 items verkoopt of voor meer dan 2000 euro per jaar verkoopt. Vinted benadrukt dat alleen informatie wordt gedeeld als verkopers aan deze voorwaarden voldoen.
De DAC7 is opgericht om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen verplicht zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst.
De Belastingdienst vertelt tegen Hart van Nederland dat deze nieuwe maatregel nodig was voor belastingautoriteiten om meer inzicht te krijgen in activiteiten die via digitale platformen worden uitgevoerd.
Dit betekent dus niet dat met de invoering van de nieuwe maatregel er een nieuwe belasting voor jou als verkoper is ingevoerd. De Europese Richtlijn wil het risico wegnemen dat jij als verkoper je inkomsten via digitale platformen zoals Vinted niet (volledig) aangeeft in je belastingaangifte. Het is een soort van extra check.
Op het moment dat jij bijvoorbeeld 1 kledingstuk voor 3000 euro verkoopt, wordt dit gerapporteerd aan de Belastingdienst. Maar ook wanneer jij 35 stuks kleding voor 1 euro verkoopt, dan wordt deze informatie verstrekt aan de Belastingdienst.
Als jij als verkoper aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, wordt er door Vinted aan het einde van het jaar een rapport opgesteld over jouw transacties. Jij krijgt zelf een kopie van het gedetailleerde overzicht van de verkopen die door jou zijn gedaan.
Maar het is niet zo dat iedereen die aan de rapportagevoorwaarden voldoet direct extra belasting moet betalen. De vraag of je belasting over je verkopen moet betalen staat los van bovenstaande maatregel. Dat hangt namelijk af van de vraag of je ondernemer bent.
Zo speelt mee of jij kleding hobbymatig verkoopt via Vinted. Als je na een grote schoonmaak een paar shirtjes en schoenen verkoopt, ben je geen ondernemer en hoef je daarom geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Maar verkoop jij op grote schaal kleding als ondernemer en kun je winst verwachten? Dan verandert dit (lees hier alles regels voor ondernemers).
Eigenlijk verandert de nieuwe maatregel dus in de praktijk niks aan hoeveel belasting je moet betalen, de maatregel zorgt er alleen voor dat de Belastingdienst eerder op de hoogte ervan is als je hierin verzuimt.
Nee, het geldt voor alle digitale platformen. Al deze platformen zijn verplicht om informatie over verkopers die gebruik maken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst. Ook voor die andere platformen geldt de regel van 30 verkopen of een totale waarde van 2000 euro.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.