nieuws
9 jan 2020, 16:06
Een burn-out komt nog steeds vaak voor bij mensen van alle leeftijden. Een duidelijke aanleiding is er niet meteen, want volgens verschillende experts kunnen er allerlei redenen aan ten grondslag liggen. Op donderdagmiddag werd bekend dat ook zanger Marco Borsato (53) kampt met een burn-out en voorlopig geen muziek maakt. Eerder had onder meer Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop al te maken met een burn-out. Uit cijfers van TNO blijkt dat er in 2018 1,4 miljoen mensen in Nederland kampten met stressgerelateerde klachten. Psychotherapeut Carien Karsten behandelt cliënten met een burn-out en ziet vaak dat mensen die bij haar langskomen een negatief zelfbeeld hebben. "Vaak zijn de klachten op verschillende gebieden te merken. Denk aan angstaanvallen, hartritmestoornissen en het cognitief denken."
Ook Marc Jutte ziet dit. Als coach begeleidt hij mensen die veel stress hebben en kampen met burn-out klachten. "Er zitten heel veel gradaties in stress. Bij een burn-out zit je echt op de bank de gehele dag. Je hebt dan last van een energiestoornis, al je batterijen zijn op, zelfs de reserve." Zelf had Jutte tweemaal een burn-out. "De eerste keer was ik 35. Toen zeiden ze: jij bent jong! Nu zie je dat de gemiddelde leeftijd onder de 30 zakt. Marco Borsato is zelfs boven de 50." Jutte en Karsten delen de mening dat burn-outs steeds meer veroorzaakt worden door de maatschappij. "Je ziet dat alles in 2020 in hoog tempo gaat. Dat loopt een keer spaak, steeds minder mensen kunnen daar goed tegen. Iedereen wil alsmaar een succesverhaal hebben." Volgens Jutte kan het vier tot zes maanden duren dat mensen in een burn-out zitten. "Maar sommigen zitten er een jaar mee." Lees ook: Jonge zorgprofessionals kampen steeds vaker met burn-outklachten
Karsten en Jutte zeggen dan ook dat gezond leven erg belangrijk is. "Alcohol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je 's avonds 30 procent meer stress kunt hebben. Dat is niet goed voor je slaap en daardoor raak je niet fit", aldus Karsten. Jutte vindt dat mensen zichzelf niet teveel druk op moeten leggen. "Mensen moeten een balans zoeken tussen sport, inspanning en relaxen. Soms is het namelijk ook lekker om even te niksen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.