Terug

Volg Hart van Nederland

Meer Nederlanders met open rits beboet, 17.000 wildplassers goed voor bijna 2,4 miljoen euro

Meer Nederlanders met open rits beboet, 17.000 wildplassers goed voor bijna 2,4 miljoen euro

nieuws

2 sep 2020, 22:41

Vorig jaar werden duizenden medelanders met hun rits open beboet voor wildpassen. Veel meer dan het jaar ervoor. Worden onze blazen kleiner, worden de boa's beter, of zijn er vooral gewoon te weinig openbare wc's? In heel Nederland werden 17.092 wildplassers voor bijna 2,4 miljoen euro beboet. Relatief gezien worden de meeste boetes voor wildplassen niet in Amsterdam of Rotterdam uitgedeeld, maar op Terschelling. De politie slingerde daar 63 mensen op de bon, wat neerkomt op 128,8 boetes per tienduizend inwoners. Ook in het Limburgse Valkenburg (119 boetes) en het Zeeuwse Schouwen-Duiveland (137 boetes) werden relatief veel wildplassers gesnapt.

Betere voorziening van openbare toiletten

Ondanks de stijging in 2019 gaat het toch de goede kant op als het om wildplassen gaat: in 2014 werden er namelijk nog meer dan 20.000 wildplassers beboet. Nederland wordt steeds beter in het voorzien van openbare toiletten, zo lijkt het. Maar dat kan volgens de Toiletalliantie veel beter. Dit is een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en toegankelijke toiletten. Zij hebben onderzocht dat een kwart van de buik- en blaaspatiënten regelmatig thuis blijft omdat ze bang zijn geen toilet te vinden. Lees ook: Amsterdam onderzoekt meer openbare toiletten voor vrouwen De gemeente Amsterdam heeft het afgelopen jaar goed haar best gedaan. Zo zijn de toiletten van zes politiebureaus opengesteld op verzoek van de gemeente, net als 26 toiletten in openbare bibliotheken.

Geerte Piening

In 2017 was er veel ophef nadat Geerte Piening een boete voor wildplassen aanvocht. In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kon volgens haar niet. Maar Piening verloor de rechtszaak en moest 140 euro betalen. Volgens de rechter konden vrouwen ook een urinoir gebruiken. Deze uitspraak leidde tot veel acties bij openbare vrouwentoiletten. Lees ook: Ophef over uitspraak rechter: 'Vrouwen moeten gewoon in urinoir plassen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.