nieuws
19 sep 2019, 13:01
In elke gemeente blijft 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor plasongelukjes als zij de deur uitgaan. De Nationale Plasdag is in het leven geroepen om meer openbare toiletten in gemeentes te krijgen en schaamte onder mensen te verminderen.
Niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen hebben last van plasproblemen. De 27-jarige Annet kreeg de diagnose overactieve blaas en gecombineerde incontinentie. “Als het daadwerkelijk mis gaat, ga ik naar huis, even douchen en dan vooral veel rusten,'' vertelt ze. ''Je krijgt een enorme bak stress over je heen als je het uit alle macht probeert op te houden, terwijl je net met een volle boodschappenwagen in de supermarkt staat om voor vrienden te koken.'' Het is voor haar dan kiezen; of het laten lopen en afrekenen of de boodschappen laten staan en pizza bestellen.
Er bestaan verschillende soorten incontinentie. Ouderdomsincontinentie is een hersenziekte, stelt neurowetenschapper Gert Holstege. ''Voor andere hersenziektes hoef je je niet te schamen, maar hier hangt een taboesfeer omheen. Veel mensen lijden zonder dat het nodig is, terwijl er best wat aan te doen is.'' In Nederland kunnen 3,5 miljoen mensen door het aantal toegankelijke toiletten beperkt deelnemen aan de samenleving. Zo zijn 850.000 Nederlanders bang om niet snel genoeg een toilet te kunnen vinden. Zij durven daarom minder naar buiten, blijven thuis en raken soms geïsoleerd.
''Normaal gesproken geven de hersenen het signaal 'nu niet' als je moet plassen maar het even niet mogelijk is. Pas als je op de wc zit, zeggen je hersenen: nu kan het,'' vertelt Holstege. ''Veel ouderen hebben hersenproblemen. Als je een beetje pech hebt, wordt het systeem onderbroken en komt die 'nu niet'-boodschap niet meer aan.''
De Nationale Plasdag is in het leven geroepen om schaamte rond plasproblemen af te laten nemen. Zij willen in elke gemeente openbare toiletten. Doel van initiatiefnemer Continentie Stichting Nederland is gemeenteraden sterk maken voor een op inclusiegericht beleid. Het is al de zesde keer dat de stichting de dag organiseert. ''Wij organiseren dit jaar verder geen activiteiten in het kader van de Nationale Plasdag,'' reageert de stichting. Er zijn nog steeds veel gemeenten waar het 'toiletbeleid' tekortschiet of zelfs ontbreekt. Zo zouden er slechts 103 van de 207 reagerende gemeenten een toiletbeleid hebben. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de stichting. Volgens hen is dit tekort in strijd met het VN-Verdrag Handicap.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.