nieuws
13 sep 2020, 21:12
Het Openbaar Ministerie blijft achter het besluit staan om rapper Akwasi vooralsnog niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Dat meldt het Openbaar Ministerie zondag in een reactie op de commotie die hierover is ontstaan. Ook was er ophef over het besluit de zaak voorwaardelijk te seponeren. Het OM meldt dat ze wel achter het besluit staan om rapper Akwasi vooralsnog niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Dit weekend ontstond er commotie over de officier van justitie Jacobien Vreekamp, omdat zij bestuursvoorzitter is geweest van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. In dat meldpunt werkte zij samen met activist Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Lees ook: Officier van justitie in zaak Akwasi werkte met KOZP-voorman, OM voorziet geen problemen Hoewel het OM benadrukt dat de parketleiding volledig achter Vreekamp staat en alle vertrouwen in haar heeft, is zij toch van een zaak gehaald die maandag voor de rechtbank in Amsterdam dient. Daarbij zijn 25 verdachten gedagvaard wegens de verdenking opruiende, beledigende of discriminerende teksten op Facebook te hebben gepubliceerd.
PVV-voorman Geert Wilders twitterde naar aanleiding van het bericht dat Nederland een corrupt land is geworden. "Dit stinkt gigantisch", aldus de PVV-leider. Ook Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema reageerde kritisch. Lees ook: 'Dat officier in zaak Akwasi met KOZP-voorman samenwerkte wekt gevoel van oneerlijkheid' Het OM Amsterdam wijst erop dat Vreekamp de functie van bestuursvoorzitter van het meldpunt gedurende twee termijnen van drie jaar heeft vervuld. "Afgelopen juli heeft Vreekamp afscheid genomen van het bestuur omdat haar tweede termijn erop zat. Sindsdien is zij dus niet meer aan het meldpunt verbonden."
De leiding van parket Amsterdam was op de hoogte van deze nevenfunctie van Vreekamp. Om ervoor te zorgen dat het Openbaar Ministerie middenin de samenleving kan functioneren, worden officieren van justitie gestimuleerd nevenfuncties te bekleden. "Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen." ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.