Terug

Volg Hart van Nederland

Kwetsbare kinderen wachten gemiddeld tien maanden op jeugdzorg: waarom accepteren we dit nog?

Kwetsbare kinderen wachten gemiddeld tien maanden op jeugdzorg: waarom accepteren we dit nog?

nieuws

2 juni 2021, 07:12

Kinderen in de jeugdzorg wachten gemiddeld ruim tien maanden voordat ze hulp krijgen. Ze wachten op therapie, een diagnose, of een plek om te wonen. Dat meldt Stichting Het Vergeten Kind na onderzoek, waaraan 31 kinderen tussen 12 en 21 jaar en 120 hulpverleners deelnamen. De organisatie maakt zich grote zorgen over de (geestelijke) gezondheid van de kinderen.

De wachttijden in de jeugdzorg baren hulpverleners en politici al jaren zorgen, geeft de stichting aan, maar concrete cijfers rondom de wachttijden waren tot nu toe niet bekend. Het onderzoek wijst onder meer uit dat 81 procent van de deelnemende kinderen heeft moeten wachten op jeugdzorg.

Ook blijkt dat van de uit huis geplaatste kinderen 56 procent op een minder passende plek moeten wonen, omdat de juiste plek te lang wachten was. Voor de meeste kinderen was het van tevoren onduidelijk hoe lang ze moesten wachten (88 procent) en waarom (56 procent). "Dat maakt de wachttijd extra onzeker", aldus Het Vergeten Kind.

Klachten verergeren

Door het lange wachten verergeren de klachten van bijna de helft van de jongeren. De 12-jarige Nathalie is een van hen: “Ik ben somber en bang. Ik ben op een veilige plek maar ik heb meer hulp nodig, straks gaat het weer mis.”

Ook de 18-jarige Laura vond het moeilijk dat het lang duurde voordat ze de juiste hulp kreeg. Ze moest een jaar wachten op therapie en op een geschikte plek om te wonen. Het ging daardoor slechter op school, ze trok zich terug en verloor haar vertrouwen in de jeugdzorg.

Kinderen kunnen niet wachten

Ondanks dat veel instanties zorgen hebben over de lange wachttijden in de jeugdzorg, is er geen inzicht in hoe lang kinderen in Nederland moeten wachten op hulp. Daarom deed Het Vergeten Kind onderzoek naar de wachttijden. Volgens de stichting die zich inzet voor kinderen die het moeilijk hebben door problemen thuis, is er dringend verandering nodig.

Kinderen moeten volgens hen wachten op zorg waar ze niet op kunnen wachten. Margot Ende, directeur Het Vergeten Kind: “Ik kom jongeren tegen die uit huis zijn geplaatst, al zes keer zijn door verplaatst en van wachtlijst naar wachtlijst gaan. Waarom accepteren we dat nog?”

Problemen structureel aanpakken

Gemeenten krijgen voor dit jaar 613 miljoen euro extra om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken, zoals het verminderen van de wachttijden. Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg gaat het daarmee niet goed. FNV Jeugdzorg-bestuurder Maaike van der Aar vertelde eerder dat "de wachtlijsten eindeloos zijn", hierdoor krijgen kwetsbare kinderen nu niet de zorg die ze nodig hebben.

Het Vergeten Kind wil echter dat de oorzaken structureel worden aangepakt. De organisatie wil bijvoorbeeld dat er een beter overzicht komt van vraag en aanbod van plekken om de kinderen onder te kunnen brengen.

Ook moeten er voldoende woonplekken ingekocht worden door gemeenten waarbij niet moet worden gekeken naar de 'beslapen' bedden maar dat er altijd beschikbare bedden zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.