Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Corona-uitbraak op hartafdeling Catharina Ziekenhuis Eindhoven

LIVEBLOG | Corona-uitbraak op hartafdeling Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Milieu en Gezondheid

13 feb 2021, 20:00

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, inclusief avondklok. Vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Wel zijn sinds deze week de basisscholen en kinderopvang weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 4.229 dat zijn er 142 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.863, dat zijn er 41 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 538, dat zijn er 4 meer dan op vrijdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zaterdag: 67, er zijn tot nu toe 14.793 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 725.175 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21:55 - GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute uitslagen

De GGD stopt voorlopig met het uitvoeren van de coronablaastest, meldt RTL Nieuws. Dat is besloten na een aantal verkeerde testuitslagen in Amsterdam. Een tegenvaller, want het was de bedoeling dat deze manier van testen landelijk zou worden uitgerold.

Geen wattenstaafje diep in je neus, maar een apparaat waar je in moet blazen. Voor veel mensen en vooral ook kinderen is de blaastest een aangenamer alternatief om getest te worden op corona.

Na een proefperiode werd de ademtest sinds 29 januari al officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat gebeurde na een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Update 18:50 - Corona-uitbraak op hartafdeling Catharina Ziekenhuis Eindhoven

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is een corona-uitbraak geweest. Het hospitaal meldt dat op de afdeling cardiothoracale chirurgie dertien patiënten en zeventien medewerkers besmet zijn geraakt met de Britse coronavariant van het virus. Er zijn inmiddels maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat acute operaties door kunnen gaan.

Alle patiënten en honderden medewerkers van de afdeling zijn uit voorzorg getest op het virus. De komende dagen zal dit worden herhaald om er zeker van te zijn dat niemand negatief getest is tijdens de incubatietijd.

"We onderzoeken nog hoe deze besmettingen zijn ontstaan, ondanks dat medewerkers en patiënten alle mogelijke corona-voorzorgsmaatregelen nemen. Daar hebben we nu nog geen beeld van", aldus ziekenhuisdirecteur Nardo van der Meer.

De afdeling Hygiëne en Infectiepreventie van het ziekenhuis voert een uitgebreid bron- en contactonderzoek uit. Het is mogelijk dat bezoekers het virus met zich mee hebben gedragen.

Update 17:15 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is de afgelopen dag verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen op dit moment 1.863 mensen die corona hebben. Dat zijn er 41 minder dan op vrijdag.

Update 15:30 - RIVM meldt 4.229 nieuwe coronabesmettingen

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 4229 positieve tests geregistreerd door gezondheidsdienst RIVM. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van vrijdag en die van vorige week. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 24.207 meldingen binnen, gemiddeld 3.458 besmettingen per dag.

Update 12:05 - Universiteit gaat coronavaccin AstraZeneca testen op kinderen

De universiteit van Oxford gaat het vaccin dat de instelling heeft ontwikkeld met farmaceut AstraZeneca testen op kinderen en jongeren. Er worden 300 vrijwilligers gezocht tussen de 6 en 17 jaar. De onderzoekers willen weten of het vaccin ook bij hen werkt.

"Kinderen hebben meestal weinig last van het coronavirus en worden er doorgaans niet ziek van. Toch is het belangrijk om bij hen de werking en veiligheid vast te stellen, omdat sommige kinderen mogelijk baat kunnen hebben bij inenting", zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar Andrew Pollard.

De proeven beginnen deze maand. Tot 240 deelnemers krijgen het echte vaccin, de rest krijgt een placebo.

Update 12:00 - Eindelijk een volle zaal: honderden bezoekers naar proefevenement

 Een evenement met honderden bezoekers, in de huidige coronalockdown is het haast ondenkbaar. Toch komen zo'n vijfhonderd mensen maandag samen in het Beatrix Theater in Utrecht. Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid, waar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

Maandag staat er een zakelijk congres gepland, dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zal openen. Daar zijn mensen uit de evenementensector voor uitgenodigd om te praten over de toekomst van hun sector. Volgende week zaterdag volgt een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, ook in het Beatrix Theater. Verder staan twee voetbalwedstrijden met 1500 supporters op de rol, twee evenementen in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee buitenfestivals in Biddinghuizen.

Deelnemers moeten maximaal 48 uur voor het evenement een coronatest ondergaan. Ook tijdens het evenement gelden maatregelen. Zo worden bij binnenkomst vragen gesteld over eventuele klachten, wordt de temperatuur gemeten en ondergaan enkelen een sneltest. Achteraf doet iedereen opnieuw een test, vijf dagen na het evenement.

Tijdens het evenement dragen de bezoekers een bewegingssensor, zodat achteraf precies duidelijk is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze hebben gelopen. In het theater zijn 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm.

In november kreeg de organisatie al toestemming voor de proefevenementen, die in januari zouden plaatsvinden. Deze werden tijdelijk uitgesteld vanwege de opkomst van de Britse coronavariant en de daarvoor strengere maatregelen.

De evenementen gaan nu toch door, omdat het nodig is voor de branche om vooraf te testen hoe grote evenementen veilig georganiseerd kunnen worden. Een winkel zou bijvoorbeeld na de lockdown zonder al te veel voorbereiding open kunnen, maar een evenement wordt maanden voorbereid, legt de woordvoerder van Fieldlab Evenementen uit.

Er is gekozen voor verschillende types evenementen, binnen en buiten, zodat alle soorten grote bijeenkomsten onderzocht kunnen worden. Bij het onderzoek zijn verschillende universiteiten en onderzoekers betrokken. De hoofdonderzoeker is Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie bij Radboudumc en lid van het Outbreak Management Team (OMT).

Update 08:00 - Oproep om niet samen te scholen op het ijs wegens corona

Het kabinet, burgemeesters en ijsverenigingen roepen op dit weekend zo min mogelijk mensen te ontmoeten en reisbewegingen te beperken. Ook al ligt er nog zo'n mooie ijsvloer, het is niet de bedoeling dat iedereen daar gaat schaatsen, zeggen ze doelend op de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Schaatsbond KNSB vraagt iedereen verstandig te zijn, dicht bij huis te blijven en alleen op vijvers, grachten of sloten in de eigen woonplaats te schaatsen. Voldoende afstand houden tot andere schaatsers is daarbij het devies. Op de banen van de natuurijsclubs wordt sowieso het protocol om coronaproof te schaatsen in acht genomen.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, waarschuwt dat gemeenten ook in het weekend kunnen besluiten om schaatsbanen, meren en vijvers af te sluiten voor schaatsers als het er te druk wordt. Net als minister Ferd Grapperhaus van Justitie roept Bruls mensen op om eerst goed te informeren of het ergens druk is. Ook doen schaatsliefhebbers er goed aan om op internet te kijken of natuurijs in de buurt wel per auto bereikbaar is. Veel gemeenten sluiten wegen af en verbieden parkeren in bermen. Wie dat wel doet riskeert een boete.

Update 08:00 - Belgische politie klaar voor koppige voorjaarsvakantieganger

De Belgische politie maakt zich op om mensen te onderscheppen die in de voorjaarsvakantie het verbod op onnodige reizen trotseren. Nederlanders die zich toch de grens over wagen of Belgen die in omgekeerde richting gaan, kunnen op fuiken en patrouilles stuiten. Vrijdag ontstond daardoor aan de Limburgse grens al een flinke file.

Nu in België en het zuiden van Nederland de voorjaarsvakantie is begonnen, vreest de politie voor meer overtreders van het Belgische reisverbod. Afgelopen week waarschuwde zij al streng op te treden. Shoppers, dagjesmensen of andere plezierreizigers kunnen een boete verwachten en worden teruggestuurd. Zo'n boete bedraagt al gauw 250 euro.

De federale politie zal "vanaf dit weekend elke dag en aan elke grens" extra mankracht inzetten om ervoor te zorgen dat mensen in eigen land vakantie vieren, onderstreepte zij vrijdag nog eens. Op de snelweg van het Belgische Maasmechelen naar Geleen vroeg de politie vrijdag al enige tijd iedereen die de grens wilde oversteken om te bewijzen dat dat echt nodig was.

Update 08:00 - Zuiden viert carnaval noodgedwongen thuis

Corona maakt het vieren van carnaval op straat en in de kroeg dit jaar onmogelijk. Noodgedwongen blijven carnavalsvierders thuis, waar ze hooguit één gast per dag mogen binnenlaten. Buiten op straat heerst immers een samenscholingsverbod. Dit jaar geen polonaise in de Brabantse straten of kroegen, en in Limburg geen Zaate Hermeniekes op straat of sjoenkele (samen meedeinen met de muziek) in de caféekes.

Verenigingen en regionale of lokale omroepen hebben als schrale troost een keur aan digitaal amusement in de aanbieding waarmee mensen vanuit de huiskamer toch een beetje de carnavalssfeer kunnen proeven. Er zijn wel carnavalsoptochten, maar uitsluitend op Facebook of YouTube, waarbij de praalwagens van Lego en papier-maché zijn gemaakt.

Het wachten is op carnaval 2022. Met een dit jaar uitgespaard budget kan dat dubbel gevierd worden, liet voorzitter Jos Hessels van de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg weten. En hij waarschuwt: ga niet de straat op, want er wordt streng gehandhaafd op het samenscholingsverbod.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.