Milieu en Gezondheid
22 nov 2021, 22:11
De mogelijkheid om het 2G-beleid in te voeren is "uit grondrechtelijk oogpunt te rechtvaardigen", oordeelt de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering. Wel vindt de Raad van State (RvS) dat in de wet duidelijk moet worden wanneer er sprake is van een hoogrisicosituatie. Alleen in dan mag 2G worden ingezet.
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.
Het invoeren van 2G is vanwege het hoge aantal coronabesmettingen te rechtvaardigen volgens de RvS. 2G maakt het mogelijk op bepaalde plekken alleen toegang te verlenen aan mensen die ofwel zijn gevaccineerd, ofwel zijn genezen van een recente besmetting. Coronaminister Hugo de Jonge stuurde het wetsvoorstel waarin het 2G-systeem wordt vastgelegd maandagavond naar de Kamer.
De raad had flinke kritiek op een conceptwetsvoorstel, maar dat is op sommige punten inmiddels aangepast. Naar aanleiding van het advies, is in het wetsvoorstel nu expliciet gezet in welke sectoren en onder welke omstandigheden de 2G-coronapas mag worden ingezet. Maar de RvS wilde ook dat in de wet zelf wordt opgenomen wat precies wordt verstaan onder een hoogrisicosituatie.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft dit alleen in de toelichting gezet, maar de RvS heeft het kabinet gevraagd dit expliciet in de wet te zetten. De Jonge wil dit toch niet doen, omdat volgens de demissionair zorgminister de inzichten omtrent de epidemiologische omstandigheden en de kenmerken van hoogrisico-settings kunnen veranderen.
De RvS wil ook dat snel duidelijk wordt hoe de uitzondering op 2G eruit gaat zien voor mensen die zich niet kúnnen laten vaccineren, bijvoorbeeld om medische redenen. Het kabinet kan dat nog niet zeggen. Een opmerkelijke uitspraak, aangezien De Jonge onlangs nog aangaf dat mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus, binnenkort als alternatief een tijdelijk verstrekte QR-code kunnen krijgen.
De Raad stelt verder dat het goed is dat het beleid alleen in bepaalde sectoren wordt ingezet én slechts onder bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk voor de RvS dat de 2G-toegangspas in ieder geval niet wordt gevraagd op de werkvloer of voor toegang tot essentiële voorzieningen, zoals het onderwijs.
De adviseur erkent dat het 2G-beleid een punt van heftige discussies in de samenleving is. Volgens de Raad is het erg lastig om in de uiterst moeilijke omstandigheden van dit moment tegenstellingen in de samenleving te vermijden. Wel moet het kabinet voorkomen dat niet-gevaccineerden worden weggezet als onwillig, onwetend en onverantwoordelijk.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.