Milieu en Gezondheid
3 jan 2022, 14:08
Mensen die een boosterprik gaan halen, krijgen bij de GGD niet de keuze voorgelegd welk vaccin ze willen. Tot frustratie van veel oudere Nederlanders: zij worden nu automatisch naar de Moderna-rij gestuurd, terwijl ze liever het middel van Pfizer krijgen.
Hoe zit dat precies? Volgens gezondheidsdienst RIVM wordt dit onderscheid gemaakt vanwege mogelijke bijwerkingen. Jongeren en jongvolwassenen hebben namelijk iets meer kans op hartklachten bij vaccinaties met Moderna, in vergelijking met Pfizer, legt een woordvoerder uit aan Hart van Nederland.
Hoewel die bijwerking erg zeldzaam is, lopen jongere mensen meer risico op ontsteking van de hartspier of het hartzakje, ook wel myocarditis en pericarditis genaamd. Bij ouderen is dat niet het geval. Daarom is in de vaccinatierichtlijn opgenomen dat mensen boven de 45 jaar Moderna in hun arm gespoten krijgen en de rest van de volwassenen Pfizer.
"Ze zijn alle twee goed", benadrukt de RIVM-woordvoerder. "Maar als je moet gaan kiezen, moet je ergens een onderscheid maken." Die grens wordt in ons land dus bij 45 jaar gelegd. Op 1 januari - het meest recente cijfer - waren er ruim 3,7 miljoen boosterprikken gezet. Inmiddels mogen Nederlanders die in 1999 of 2000 zijn geboren een afspraak inplannen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.