Terug

Volg Hart van Nederland

Code zwart ondanks druk op zorg volgens De Jonge en Kuipers voorlopig niet aan de orde

Milieu en Gezondheid

22 nov 2021, 17:31

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog "heel ver vandaan" van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een "uiting van grote zorg".

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verwacht niet dat code zwart de komende dagen of weken van kracht zal zijn in ziekenhuizen.

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot niet-medische selectie worden overgegaan wie nog wordt opgenomen. Ziekenhuizen zijn dan ook begonnen met de voorbereidingen op de zogenoemde code zwart.

Het Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC zijn net als eerder in de coronacrisis bezig medewerkers bij te scholen over de patiëntselectie die zij moeten maken als ziekenhuizen niet meer alle acute zorg kunnen leveren. Het Amsterdam UMC zegt dat hun mensen daar al op voorbereid zijn.

Kuipers begrijpt goed dat zorgverleners zeggen dat de druk in de ziekenhuizen groot is en dat code zwart dichterbij komt. Hij vindt de situatie dan ook ernstig. Als de aantallen zo blijven stijgen als nu, is het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen komend weekend of over een week even hoog als het hoogste punt van afgelopen winter.

Volgens De Jonge staat de zorg "totaal onder druk", maar zijn we "nog lang niet" bij code zwart. Alle scenario's liggen volgens hem klaar en er wordt mee geoefend.

Aantal beschikbare bedden opschalen

Medewerkers van de ic's moeten momenteel zorg verlenen aan 470 coronapatiënten. Met andere niet-corona patiënten erbij geteld, liggen er momenteel bijna 900 mensen op de ic's. Het aantal beschikbare bedden wordt nu opgeschaald naar 1150 en kan in een latere fase nog naar 1350 bedden gaan, zei hij.

Om meer ic-bedden te realiseren, moet andere zorg worden afgeschaald. "Dat zijn heel pijnlijke maatregelen overigens want dat betekent dat operaties van mensen moeten worden uitgesteld waar ze al heel lang op zitten te wachten", aldus de zorgminister.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.