Terug

Volg Hart van Nederland

Coronapas werd maand geleden ingevoerd: wat vinden we er nu van?

Milieu en Gezondheid

24 okt 2021, 16:49

Het is maandag precies een maand geleden dat de coronapas is ingevoerd. Kun je sindsdien geen geldige QR-code laten zien, dan kom je onder meer restaurants en bioscopen niet meer in. Een maand geleden zorgde de invoering voor flink wat protest. Hoe is dat een maand later?

"Wilt u hier plaatsnemen? COVID-19 extra kosten: QR-code of vaccinatiebewijs verplicht! 50 euro als we moeten uitleggen waarom het verplicht is. 100 euro als we moeten aanhoren waarom u het oneens bent met de maatregel." Dat staat op een A4-tje dat op de deur van het restaurant van Dick Koorndijk in Marken.

De reden? Vlak na invoering van de coronapas moesten Dick en zijn personeelsleden aan de lopende band uitleggen waarom gasten hun QR-code moesten laten zien. En daar werden ze helemaal gek van. "Als we iedereen moeten uitleggen, dan staat er straks een rij voor de deur." Koorndijk noemt de discussie vreselijk om te voeren. "Dat is verkeerde energie."

"Of je wel of niet bent gevaccineerd is ieders eigen keuze", gaat hij verder. "Wij worden gevraagd om daarop te controleren en dat proberen we zo goed mogelijk doen. Ja, dat gaat weleens mis. Maar we doen ons best, meer kunnen we niet doen."

'Blij dat we weer open kunnen zijn'

Ook bij de bioscoop van Erik Weel in Castricum hangt een pamflet op de deur, maar bij hem geen ludieke boetes. "Houdt uw QR-code en identificatie gereed", staat erop te lezen. "We zijn tevreden", reflecteert Weel op de voorbije maand. "De bezoekers weten de bioscoop weer te vinden. We zijn blij dat we weer open kunnen zijn."

De mensen zijn gewend aan de app, ziet hij. Volgens hem komen ze er al mee aanlopen. "Ik sta voor de deur, dan controleren we de QR-code. En bij de wat rustiger bezochte films controleren we hem aan de kassa."

'Einde discussie'

Hij noemt het wel jammer dat hij niet de mensen ziet die geen QR-code hebben of moeite hebben met de regels. In discussie gaan met mensen doet hij niet. "Het is de regel, ik voer uit en daarmee is het voor mij einde discussie." Wel denkt hij dat zijn bioscoop zónder verplichte QR-check drukker bezocht zou zijn. "Maar dit is duizend keer beter dan dichtzijn."

Een maand geleden leidde de invoering van de verplichte coronapas tot veel weerstand. Onder andere bij het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat besloot open te blijven voor iedereen, maar uiteindelijk toch werd gesloten op last van de gemeente. Tientallen demonstranten lieten zich horen voor het restaurant en er werd een crowdfunding opgestart.

Restauranthouder Koorndijk vreest dat het nog wel even gaat duren voor de QR-code weer verleden tijd is. "Misschien wel tot volgend jaar na de zomer", blikt hij vooruit. "Ik hoop het niet, maar ben bang van wel. Het liefst zou ik er vanaf zijn", verzucht hij. "Het is veel te veel werk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.