Milieu en Gezondheid
1 mei 2021, 08:16
Nederland is sinds deze week weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 5.836, dat zijn er 1.994 minder dan op vrijdag
Tussen 22 april en 28 april testte 11,0 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.638, dat zijn er 68 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 811, dat is zijn er 4 meer dan op vrijdag
Op vrijdag zijn 21 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.167 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 5.455.349 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus en zich willen laten vaccineren tegen het virus kunnen daarvoor weer een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen en vlak voor 22.00 uur meldde de GGD dat ook online alles weer werkte.
Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen in veel gevallen weer telefonisch een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren. Het is nog steeds niet mogelijk om online een afspraak te maken.
De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. "We werken aan een oplossing", zei de organisatie. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen.
De online storing heeft te maken met de koppeling met DigiD. Daardoor kunnen tijdens het maken van afspraken of het opvragen van een testuitslag problemen ontstaan.
De eerste zaterdag dat mensen weer zonder afspraak mochten winkelen, heeft in veel steden voor drukte gezorgd. Omdat winkels nog wel met voorwaarden te maken hebben, zoals een maximaal aantal bezoekers per 25 vierkante meter, stonden in de straten van veel binnensteden lange rijen voor de winkels.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn nu 1.502.562 Nederlanders positief getest. De RIVM-cijfers passeerden zaterdag de grens van 1,5 miljoen.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 49.190 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 7027 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag.
Rotterdam telde met 326 de meeste positieve tests. Amsterdam volgt, daar kregen 256 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Utrecht werden 154 besmettingen vastgesteld en in Den Haag 119.
Het aantal gemelde sterfgevallen was het afgelopen etmaal 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 131 sterfgevallen, wat neerkomt op bijna 19 per dag.
De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er te druk is.
"Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!", schrijft de gemeente zaterdagmiddag op Twitter.
Het is de eerste zaterdag sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen dat winkelen in niet-essentiële winkels weer is toegestaan zonder afspraak. Wel gelden er voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 2638 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Na zes achtereenvolgende dagen van stijging is voor het eerst weer sprake van een daling van het aantal opgenomen coronapatiënten.
Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met vier gestegen naar 811. Dat schommelt nu twee weken tussen de 800 en 850. De daling van het totale aantal patiënten in de ziekenhuizen komt door een daling van het aantal mensen op de verpleegafdelingen. Dat daalde met 72 patiënten naar 1827.
De laatste kaarten voor Down The Rabbit Hole waren zaterdagochtend binnen vier minuten uitverkocht. Dat laat de festivalorganisatie weten via sociale media. Er waren 8000 kaarten in de verkoop voor het muziekfestival, waar onder meer Gorillaz, Disclosure, Doe Maar en Balthazar optreden.
Het festival is vanwege de coronasituatie met meer dan een maand opgeschoven, naar eind augustus in plaats van begin juli. De organisatie verwacht dat door de verplaatsing de kans groter is dat het festival kan doorgaan en dat er in augustus meer internationale bands en artiesten kunnen worden geboekt, omdat die dan wel op tournee zijn.
Ook verhuist Down The Rabbit Hole dit jaar eenmalig naar het terrein van Lowlands in Biddinghuizen. Normaliter is het festival in Beuningen. Omdat het festival veel spullen op het terrein deelt met zijn 'grote broer' Lowlands, dat het weekend ervoor is, ontstond het idee eenmalig naar Biddinghuizen te verhuizen.
Ook De Efteling in Kaatsheuvel mag nog niet open op 11 mei. Heel jammer, zegt een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel. Het kabinet vindt opening nog niet verantwoord.
Op 11 mei zouden volgens het openingsplan van het kabinet alle 'doorstroomlocaties' buiten de deuren mogen openen. Maar dat heeft het kabinet nu uitgesteld, vanwege de hoge aantallen ziekenhuisopnames door corona.
"We waren er klaar voor. We zijn er eigenlijk al een paar maanden klaar voor", zegt de Eftelingwoordvoerder. Het park ging in december dicht. "Maar natuurlijk volgen we de regels en begrijpen we waarom dit nodig is."
Er komen geen verdere versoepelingen vanaf 11 mei, dat zegt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zaterdagochtend.
De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren.
De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. "We werken aan een oplossing", meldt de GGD zaterdagochtend.
Medewerkers op het callcentrum zijn bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.
De ernstige bijwerking van de vaccins van AstraZeneca en Janssen wordt nog altijd niet begrepen. Het is inmiddels duidelijk dat de zeldzame combinatie van een trombose in het brein die gepaard gaat met een tekort aan bloedplaatjes wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Maar het is niet bekend waardoor deze reactie in gang wordt gezet.
Theorieën zijn er te over, maar we weten het niet, zeggen Marieke Kruip en Eric van Gorp, hematoloog en viroloog in het Erasmus MC zaterdag in Trouw. "Er zijn veel oorzaken denkbaar. We moeten waken voor een tunnelvisie en niet te snel inzoomen op één verklaring."
Een maand geleden schreef de Duitse trombose-expert Andreas Greinacher dat alle patiënten antistoffen hadden aangemaakt tegen een eiwit van hun bloedplaatjes. Door die afweerreactie klonterde het bloed. Vorige week beweerde Greinacher dat de reactie werd getriggerd door vervuilingen in het vaccin, zoals humane eiwitten die tijdens het productieproces waren achtergebleven.
In deze coronagolf liggen er in de ziekenhuizen veel meer jongere patiënten, van tussen de 30 en 50 jaar oud. Niet alleen daalt de gemiddelde leeftijd van covidpatiënten, mede door vaccinatie van ouderen, maar ook in absolute zin is er sprake van een forse stijging van het aantal ernstig zieke jonge mensen dat ziekenhuiszorg nodig heeft. De Britse variant van het virus is een mogelijke oorzaak van hogere ziekenhuisopname, schrijft Trouw.
De stijging van jonge patiënten doet zich voor op zowel de intensive care (ic) als de verpleegafdelingen en houdt geen gelijke tred met de toename van het aantal besmettingen. Oftewel: er liggen nu meer mensen door corona in de ziekenhuizen dan je op basis van eerdere pieken zou verwachten, en met name patiënten met een lagere leeftijd.
Zo werden in maart en april (tot de 29ste) van dit jaar 294 coronapatiënten tussen de 30 en 50 opgenomen op de ic, ten opzichte van 263 in dezelfde maanden vorig jaar, toen de piek aan patiënten door de eerste golf in totaal veel hoger lag.
Voor de tweede Fieldlab-proefvakantie vertrekt een groep Nederlandse vakantiegangers zaterdag om 13.00 uur van Schiphol naar Gran Canaria. Daar verblijven ze tot en met 8 mei in een viersterrenhotel, maar anders dan bij de eerste Fieldlab-proefvakantie naar Rhodos mogen deelnemers wel van het resort af.
Voor de vakantie kregen reisorganisaties Corendon en TUI in totaal 68.000 aanmeldingen binnen voor 180 plekken. Beide reisorganisaties selecteerden negentig kandidaten die aan de eisen van Fieldlab voldoen. Zo was het van belang dat deelnemers lijken op het profiel van mensen die normaal gesproken in de meivakantie naar de Canarische Eilanden vliegen.
Tijdens de Fieldlab-proefvakanties kijken onafhankelijke onderzoekers hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. Houden de reizigers zich aan de plaatselijke regels? Wassen ze hun handen, dragen ze mondkapjes, houden ze afstand? De Staat financiert dit onderzoek, dat 46.000 euro moet kosten. Met de kennis moet het mogelijk worden om binnenkort weer veilig op vakantie te gaan. De kosten van de vakantie, bijna 800 euro, betalen de reizigers zelf.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.