Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | RIVM: afgelopen week fors minder besmettingen en ziekenhuisopnames

LIVEBLOG | RIVM: afgelopen week fors minder besmettingen en ziekenhuisopnames

Milieu en Gezondheid

1 juni 2021, 06:20

Nederland telt de dagen af naar zaterdag: dan gaat hoogstwaarschijnlijk de volgende stap van het heropeningsplan in en komt ons land na bijna een half jaar "feitelijk" (aldus minister-president Mark Rutte) uit de lockdown. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.530, dat zijn er 396 meer dan op maandag

  • Op zondag 30 mei testte 8,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.240, dat zijn er 87 minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 447, dat zijn er 30 minder dan op maandag

  • Op dinsdag zijn 9 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.632 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 9.490.528 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21:35 - Van Ark: prijs mondkapjes Sywert van Lienden was binnen marge

De overheid heeft vorig jaar niet te veel betaald voor de veertig miljoen mondkapjes van het bedrijf van opiniemaker Sywert van Lienden. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg schrijft in antwoord op Kamervragen dat de beschermingsmiddelen die Van Lienden vanuit China leverde "van een goede kwaliteit en een redelijke prijs" waren.

Update 20:40 - Waarschijnlijk volgende week eerste vaccins naar Suriname

Naar verwachting gaat volgende week de eerste levering van 40.0000 AstraZeneca-vaccins vanuit Nederland naar Suriname. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vanavond. Ook wil het ministerie 50.000 doses van het Moderna-middel naar het Zuid-Amerikaanse land sturen.

De eerste levering komt daarmee eerder dan gepland. In totaal wil het kabinet tussen de 500.000 en 750.000 AstraZeneca-vaccins aan Suriname te doneren. Ons land heeft inmiddels ook al medische hulpgoederen naar het door corona zwaar getroffen land gestuurd, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen en twee zuurstofcontainers.

De voormalige Nederlandse kolonie gaat op dit moment gebukt onder een grote coronagolf. Door de grote toename van het aantal coronagevallen gelden er nu de hoogste risiconiveaus. In de ziekenhuizen is het inmiddels code zwart vanwege het tekort aan personeel en hulpmiddelen.

Update 19:15 - Kerken houden extra inzamelingsactie wegens coronakosten

De kerken houden vanaf vandaag een extra inzamelingsactie om de kosten van de coronacrisis te bestrijden. Normaal organiseren de kerken een keer per jaar in januari de actie Kerkbalans om geld in te zamelen voor de eigen gemeente of parochie, maar nu is extra geld nodig om de gebouwen en gemeenschappen overeind te houden.

Vooral de digitale en andere creatieve oplossingen die kerken hebben toegepast zodat kerkgangers thuis missen en diensten konden bijwonen hebben veel geld gekost. "Parochies en gemeenten hebben ongekende veerkracht laten zien. Op allerlei manieren is contact gezocht met kerkleden om hen te steunen in de crisistijd", aldus woordvoerster Anna Kruse.

Tegelijkertijd kregen kerken aanzienlijk minder geld binnen, omdat bijvoorbeeld de zaalverhuur wegviel. En aangezien er geen kerkgang was, kon er ook niet gecollecteerd worden. Onder het motto 'Houd elkaar vast' vraagt Kerkbalans leden om eenmalig extra geld te doneren. Dat geld wordt gebruikt om de onderlinge verbondenheid weer op te bouwen.

Update 17:55 - Braziliaanse coronavariant iets vaker opgemerkt in Nederland

De Braziliaanse variant van het coronavirus (P1) is afgelopen week weer iets vaker vastgesteld in Nederland. Het RIVM houdt iedere week een steekproef uit positieve coronatesten. Van de virusdeeltjes die daarop zitten, wordt het genetische materiaal in kaart gebracht. Op die manier houdt de gezondheidsdienst zicht op de verspreiding van verschillende mutaties.

Van de 828 monsters uit de wekelijkse steekproef die tot nu toe nader zijn geanalyseerd, bevatten er 23 de 'zorgwekkende' Braziliaanse variant. Dat komt neer op bijna 2,8 procent. Een week eerder was P1 goed voor 2,4 procent van het totaal, de week daarvoor had P1 nog een aandeel van 1,6 procent.

Zoals bekend is de Britse variant inmiddels zeer dominant in Nederland. Die neemt in de laatste steekproef ook weer bijna 96 procent voor zijn rekening. P1 staat inmiddels wel op de tweede plaats. Het is een van de varianten die door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als zorgwekkend worden beschouwd.

Een andere zorgwekkende mutant, de Indiase, is inmiddels veertien keer ontdekt door het RIVM. In de laatste steekproef zaten drie monsters met deze variant, 0,36 procent van het totaal. Vorige week stond de teller nog op in totaal negen meldingen. Twee van de monsters die de Indiase variant blijken te bevatten, komen uit een eerdere week.

Update 17:00 - Afgelopen dag slechts zes nieuwe corona-opnames op ic's

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Zo zijn er in de afgelopen 24 uur maar zes mensen vanwege het virus op een intensive care beland. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in oktober begon met het delen van die gegevens.

Bij Stichting NICE, die ook zulke cijfers bijhoudt, waren er in september voor het laatst zo weinig nieuwe ic-opnames. Dat was aan het begin van de tweede coronagolf. In de afgelopen maand zijn bijna 400 ic-bedden vrijgekomen. De lage instroom zorgt er ook voor dat bijna geen coronapatiënten meer hoeven te worden overgeplaatst naar andere hospitalen.

De ic-afdelingen behandelen op dit moment ook 510 mensen met andere aandoeningen. In totaal behoeven nu 957 mensen intensieve zorg en dat is het laagste aantal sinds februari. Onder normale omstandigheden behandelen de intensive cares zo'n 900 mensen, voor wie 1.150 bedden beschikbaar zijn. Vanwege corona was die capaciteit uitgebreid naar meer dan 1.400 bedden, maar inmiddels is dat aantal teruggebracht tot zo'n 1.240 bedden.

Update 16:35 - Vorige week 100.000 coronaprikken minder gezet dan gepland

Vorige week hebben bijna 900.000 Nederlanders een coronaprik gekregen, ruim 100.000 minder dan er volgens het coronadashboard van de overheid gezet zouden worden. Van maandag 24 tot en met zondag 30 mei zijn in totaal 899.234 prikken gezet, maar volgens het coronadashboard zouden naar verwachting 1.011.335 mensen in die week geprikt worden.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid gaat er "iets mis in de ICT, waardoor we een achterstand hebben in de registratie van het aantal prikken met het Janssen-vaccin." Inclusief de prikken met Janssen zouden er ongeveer 977.000 vaccinaties zijn gezet, nog steeds ruim 30.000 minder dan de verwachting.

Wat daar de oorzaak van is, lijkt moeilijk te zeggen, aldus de zegsvrouw. "Er wordt een inschatting gemaakt op basis van de vaccins die er binnen zijn gekomen. Op basis daarvan wordt een planning en een prognose opgesteld. Hoeveel er daadwerkelijk worden afgeleverd bij vaccinatielocaties kan daar van afwijken."

Update 15:55 - Eerste GGD-locaties sluiten vanwege dalende vraag naar testen

Nu het coronavirus duidelijk op zijn retour is, neemt de vraag naar testen af. De eerste paar teststraten zijn daarom vandaag weer gesloten, zoals in het Brabantse Valkenswaard. "We zien nu duidelijk dat het vaccineren zijn vruchten afwerpt", zegt programmamanager Miranda Stellink van GGD Brabant-Zuidoost. "Tegelijkertijd kiezen steeds meer mensen voor een zelftest als ze geen klachten hebben."

Nu Nederland voor Duitsland niet meer geldt als hoogrisicogebied zijn sneltesten voor grenswerkers ook niet meer noodzakelijk. Daarom heeft de GGD Groningen een speciale mobiele teststraat gesloten die voor dat doel was ingericht op de grens tussen Nieuweschans en Bunde.

Landelijk neemt de vraag naar testen bij de GGD ook af. Gezondheidsdienst RIVM meldt vandaag in de wekelijkse corona-update dat 212.292 mensen zich afgelopen week hebben laten testen bij de GGD. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor.

Update 15:20 - 250 mensen kregen ten onrechte een positieve testuitslag

Ongeveer 250 mensen hebben tussen afgelopen donderdag en zondag ten onrechte een positieve uitslag gekregen nadat ze zich hadden laten bij de GGD-locaties in Bergen op Zoom of Goes. Volgens het Zeeuwse ziekenhuis Adrz gaat het om mensen die een coronasneltest of antigeentest hebben gekregen.

Het Adrz-laboratorium in Goes beoordeelt de coronatesten die afgenomen worden op deze testlocaties. Door een aanpassing van het laboratoriumsysteem werden de testwaardes verkeerd doorgegeven aan het landelijke systeem. Maandag werd de fout ontdekt en gecorrigeerd.

Volgens het ziekenhuis zijn de GGD'en inmiddels op de hoogte gesteld. De mensen met een verkeerde testuitslag worden vandaag gebeld door de GGD. "We vinden het heel vervelend dat deze mensen onterecht een positieve uitslag hebben gehad. Het aantal nieuwe besmettingen is hierdoor lager dan eerder vermeld", zegt arts-microbioloog Bas Wintermans.

coronabesmettingen

coronabesmettingen

Update 15:00 - Corona verliest terrein: fors minder besmettingen en opnames

Het coronavirus is ook afgelopen week weer verder teruggedrongen in Nederland. Gezondheidsdienst RIVM registreerde de laatste zeven dagen in totaal 20.608 besmettingen. Dat is het laagste aantal ontdekte gevallen sinds eind september vorig jaar en 18 procent minder dan een week eerder.

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het virus, gaat het aantal nieuwe gevallen dus in rap tempo omlaag. En dat is ook duidelijk te merken in de ziekenhuizen: het aantal opgenomen coronapatiënten nam in de afgelopen week namelijk met ruim een derde af.

Update 12:35 - 'Werk boa door versoepelingen niet makkelijker'

Het afbouwen van de coronamaatregelen maakt het werk voor bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) niet makkelijker. Door de versoepelingen zijn de regels lastiger te handhaven, stelt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

Met het mooie weer is het drukker in de parken. "We kijken echt serieus of het goed gaat en spreken mensen aan als ze te dicht bij elkaar zitten. Vaak is dat voldoende. Maar het is moeilijk uit te leggen aan mensen die in een grote tuin met een groepje barbecueën, dat zij dan met teveel mensen zijn en dat dat niet mag."

Nu de dreiging door het coronavirus afneemt, maatregelen worden versoepeld en meer mensen zijn gevaccineerd, voelt Gerrits "minder urgentie en noodzaak om de regels nog stringenter te blijven handhaven". "Er is nu discussie over het ophangen van schermen in de horeca, zodat voetballiefhebbers de EK-wedstrijden op de terrassen kunnen zien. Maar de horeca moet om 22.00 uur dicht. Stel dat het Nederlands elftal het goed doet en wint en dat mensen dat dan buiten gaan vieren, hoe moeten wij dat handhaven?"

Update 12:19 - Eerste dertigers krijgen uitnodiging voor prikafspraak

Mensen die in 1981 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 39 zijn en later dit jaar hun veertigste verjaardag vieren.

Het gaat in totaal om ongeveer 210.000 mensen. Zij krijgen vanaf vrijdag een uitnodigingsbrief maar kunnen de afspraak online ook al inplannen. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

Wie zich wil laten vaccineren kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD'en.

Update 09:00 - Gedenkplek in Kampen voor mensen die getroffen zijn door corona

Verschillende begraafplaatsen in de gemeente Kampen hebben sinds dinsdag een gedenkplek voor mensen die getroffen zijn door corona. Burgemeester Bort Koelewijn onthulde het coronamonument op de Algemene Begraafplaats dat bestaat uit een Japanse notenboom en daarnaast een natuursteen waar bezoekers bijvoorbeeld een kaarsje kunnen branden.

De Japanse notenboom, de Ginkgo biloba, was de eerste boom die teruggroeide in Hiroshima nadat in 1945 atoombommen op de stad waren gedropt. De boom wordt ook wel de boom van hoop genoemd. "Terwijl de wereld om ons heen verandert, blijft deze boom bestaan. Net als de herinnering aan de dierbaren die we verloren in coronatijd. Wat we ook doen, ze zijn in onze gedachten. Elke dag", luidt de tekst die Koelewijn onthulde.

"Corona is nog niet voorbij en het virus heeft veel verdriet gebracht en doet dat nog steeds. Dit verdient een moment van aandacht", aldus de burgemeester. Het monument biedt mensen een plek om te gedenken, te herdenken en anderen te ontmoeten. "Een plek die troost en hoop biedt aan iedereen die er wil zijn, want corona treft de hele samenleving."

De burgemeester onthulde de gedenkplek in Kampen, de wethouders deden hetzelfde op andere gemeentelijke begraafplaatsen in IJsselmuiden, Wilsum (inclusief 's-Heerenbroek), Zalk, Kamperveen en Grafhorst.

Update 08:40 - 'Ondanks versoepelingen blijft vakantie in eigen land in trek'

Zeven op de tien Nederlanders willen op vakantie dit jaar. En van de Nederlanders met vakantieplannen heeft bijna 40 procent de intentie om in eigen land te blijven, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in zijn vakantiemonitor.

De monitor bestaat uit een serie metingen naar de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag. Ten opzichte van de vorige meting half maart blijft het aantal vakantieplannen gelijk, maar neemt het aantal boekingen toe. Er worden met name vakanties geboekt in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

"Heel fijn dat een vakantie in eigen land populair is en blijft dit jaar, tegelijkertijd zien we dat men meer vertrouwen heeft gekregen om deze zomer op (vlieg)vakantie naar het buitenland te gaan", zegt directeur van NBTC Jos Vranken. "Opvallend is dat Nederlanders ten opzichte van de andere nationaliteiten terughoudender zijn om met het vliegtuig op vakantie te gaan."

Uit de monitor blijkt verder dat vaccinaties een steeds grotere invloed hebben op het vakantiegedrag. In Nederland geeft de helft van de inwoners aan een buitenlandse vakantie te ondernemen als men is gevaccineerd. In de andere landen is dat meer, drie op de vijf mensen geven dat aan. Ook zijn de meeste vakantiegangers bereid om zich te laten testen voor een buitenlandse vakantie. De testbereidheid onder Nederlandse vakantiegangers ligt lager dan bij andere Europese vakantiegangers.

Update 08:31 - Vliegverboden ingeruild voor coronatests en quarantaineplicht

Reizigers uit landen die op de lijst van zeerhoogrisicolanden staan, moeten vanaf deze dinsdag verplicht in quarantaine. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus. Met deze maatregelen wordt het vliegverbod uit die landen niet verlengd, kondigde het kabinet even voor middernacht aan.

Op de lijst van zeerhoogrisicogebieden staan momenteel 25 landen. Voor India, Zuid-Afrika en een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika gold al een vliegverbod, dat nu dus is vervallen. Overigens mogen reizigers uit die gebieden nog steeds niet naar Nederland komen omdat er een inreisverbod geldt voor mensen die zich buiten de Europese Unie bevinden. Daarop kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden.

De lijst bevat ook een aantal landen dichter bij Nederland, waaronder Zweden, Cyprus en Litouwen. Suriname staat ook op de lijst. Dat land is bovendien een van de zeventien landen waar een "zorgwekkende virusvariant" rondgaat. Wie uit een van deze landen naar Nederland komt moet naast een PCR-test, hooguit een dag voor vertrek ook een sneltest laten doen.

De quarantaineplicht houdt in dat mensen zich na aankomst in Nederland tien dagen moeten afzonderen. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze al eerder de deur uit. De regels gelden ook voor mensen die naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba reizen. Ze gelden bovendien nu ook voor mensen die bijvoorbeeld met de auto of boot naar Nederland komen.

Volgens het Outbreak Management Team is de quarantaineplicht in combinatie met de tests ongeveer net zo effectief als een vliegverbod om te voorkomen dat er coronapatiënten al dan niet met een zorgwekkende variant van het virus naar Nederland komen. Er is een website gebouwd waarmee reizigers kunnen kijken of ze in quarantaine moeten en hoe ze dat moeten regelen: de Quarantaine Reischeck.

Update 06:00 - Rode Kruis bezorgd over sluiten noodopvang daklozen

Het Rode Kruis vreest dat meer dakloze mensen op straat moeten leven nu gemeenten de noodopvang sluiten. Vanwege corona mochten ook mensen die normaal gesproken geen recht hebben op noodopvang, bijvoorbeeld migranten uit Oost-Europa, er toch gebruik van maken. Dat stopt nu de coronamaatregelen worden afgebouwd.

Een onverantwoorde situatie, vindt het Rode Kruis dat de overheid oproept te voorkomen dat mogelijk honderden mensen de komende tijd gedwongen op straat moeten slapen. Dokters van de Wereld en Valente, de branchevereniging voor onder meer opvanglocaties, steunen die oproep. "We maken ons zorgen om deze mensen. Vooral omdat we nog midden in een pandemie verkeren en de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn en niet alle openbare ruimtes weer volledig open zijn", zegt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Tijdens de coronacrisis zagen de organisaties nieuwe mensen die dak- en thuisloos raakten, vaak arbeidsmigranten uit Zuid- en Oost-Europa die naar Nederland kwamen om te werken, maar tijdens de coronapandemie hun baan kwijtraakten. Omdat bij hun werk vaak onderdak werd geregeld, stonden ze ook op straat. De organisatie schat dat zo’n 2500 tot 3000 'EU-migranten' dakloos zijn.

Het ontbreken van opvang voor dak- en thuislozen zorgt voor veel onzekerheid en gezondheidsrisico’s, stelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. "Onze artsen zien dag in dag uit dat mensen zonder adequate huisvesting beduidend meer gezondheidsproblemen hebben, zowel fysiek als psychisch. Opvang is een absolute randvoorwaarde voor gezondheid. Het steeds op- en afschalen van opvang door het veranderende rijksbeleid leidt bovendien tot onnodige verspreidingsrisico’s en legt een enorme druk op hulpverleners."

Update 04:31 - Duizenden stageplekken voor mbo'ers dankzij versoepelingen

De stage- en leerbaantekorten voor mbo-studenten zijn, sinds de piek eind januari, volgens de nieuwste cijfers met ruim 10.000 plekken teruggelopen. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Volgens het SBB zijn momenteel 12.209 van de in totaal ruim 507.000 mbo-studenten op zoek naar een geschikte stage of leerbaan. Begin dit jaar waren dat er nog 22.687. De grootste daling van de tekorten was afgelopen maanden zichtbaar in de regio's Rijnmond, Midden-Utrecht, Groot Amsterdam, Rijk van Nijmegen en Haaglanden. Bijvoorbeeld bij kappers en schoonheidsspecialisten bleek duidelijk dat de versoepelingen van de coronamaatregelen begin maart een positief effect hadden op het aantal beschikbare stageplekken.

In de sector zorg, welzijn en sport is het absolute aantal tekorten aan stages en leerbanen het grootst (4008).

Update 03:30 - Corona op zijn retour, afgelopen week zo'n 20.000 positieve tests

In een razend tempo verliest het coronavirus terrein in Nederland. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 mensen positief getest, aanzienlijk minder dan de week ervoor. Bovendien worden steeds minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen en overlijden steeds minder mensen aan het virus. Vanwege de aanhoudende daling heeft het kabinet de coronaregels versoepeld, en in de komende tijd verdwijnen er nog meer coronamaatregelen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel positieve tests precies zijn geregistreerd in de afgelopen week. Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen, vorige week was het aantal al gedaald naar iets meer dan 25.000.

Update 03:30 - Asielzoekers met medische indicatie krijgen coronavaccinatie

Asielzoekers met een medische indicatie die tussen de 18 en 60 jaar oud zijn, worden vanaf dinsdag geprikt met het Moderna-vaccin. De GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) gaat in samenwerking met de regionale GGD’en en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de groep van ongeveer 1500 mensen vaccineren. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.