Milieu en Gezondheid
1 juli 2021, 06:43
Sinds dit weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 845, dat is hoger dan het weekgemiddelde (616)
Op zondag 27 juni testte 3,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 278, dat zijn er 18 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 128, dat is er 1 meer dan op dinsdag
Op woensdag zijn er geen sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.745 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 15.553.035 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Zelfs als studenten van het mbo, hbo en de universiteit voor de les een sneltest afnemen, blijft fysiek onderwijs beperkt zolang men 1,5 meter afstand moet houden. Dat schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Er is niet genoeg ruimte in onderwijsinstellingen voor zowel volledig fysiek onderwijs als het houden van 1,5 meter afstand.
De afgelopen maanden werd in acht regionale pilots onderzocht hoe preventieve coronatests meer fysiek onderwijs zo veilig mogelijk kunnen maken. Maar studenten zijn niet verplicht om voorafgaand aan de les een test af te nemen. Uit de onderzoeken komt naar voren dat mede daardoor te weinig studenten zich testten om de 1,5 meter los te kunnen laten en zo meer fysiek onderwijs te geven.
Tussen de 25 en 30 procent van de studenten testte zich vooraf. Dat is te weinig om besmettingsrisico's genoeg te laten dalen, schrijft de minister. Studenten aan opleidingen waar een uitzondering geldt voor de 1,5 meter, zoals dansopleidingen, gebruikten de tests vaker omdat ze zich daar veiliger door voelden.
In een uiterste geval kunnen onderwijsinstellingen toegangsbewijzen gaan vragen, zoals een negatieve test of een volledige vaccinatie. Het kabinet overweegt dit alleen als de 1,5 meter afstand ook in het nieuwe schooljaar een "aanzienlijke opschaling" van fysiek onderwijs in de weg staat en als er geen "minder ingrijpende wijze" voorhanden is, aldus Van Engelshoven.
Uit de pilots blijkt verder dat het belang van het preventief testen beter moet worden uitgelegd. "Het moet helder zijn wat de toegevoegde waarde van testen is voor het veilig samenkomen op de onderwijslocaties, en deze boodschap moet overal worden uitgedragen", schrijft de minister.
Momenteel kunnen studenten ongeveer een dag in de week fysiek onderwijs volgen. Er zijn uitzonderingen voor het maken van toetsen, het volgen van praktijkonderwijs en het begeleiden van kwetsbare studenten.
Studenten kunnen tot 31 juli gratis online testen bestellen en laten thuisbezorgen. Een motie van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld om dit langer mogelijk te maken, vindt Van Engelshoven geen goed idee. Huidige afspraken met marktpartijen lopen af per 31 juli en binnen de grenzen van de wet komt een nieuwe aanbesteding niet op tijd.
Het kabinet besluit op 13 augustus of het mbo en hoger onderwijs weer open kan zonder beperkingen of dat de 1,5 meter afstand toch nog nodig blijkt. Van Engelshoven adviseerde instellingen zich op beide scenario's voor te bereiden, iets wat haar op veel kritiek kwam te staan.
Het webportaal waarmee huisartsen een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona is sinds donderdagavond in de lucht. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat weten dat het vrijdagmorgen gaat checken of alles goed werkt, aldus een LHV-woordvoerder
Met het webportaal kunnen huisartsen een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het portaal zou eigenlijk al in de nacht van woensdag op donderdag worden gelanceerd, maar kort voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde. Inmiddels zijn de problemen volgens het ministerie opgelost.
Een gevaccineerde wiens prik wel in het centrale register van het RIVM staat, krijgt het groene vinkje automatisch. Als dat niet lukt, kan zij of hij contact opnemen met de huisarts of de instelling waar de prik is gezet. De zorgverlener kan dan via het webportaal alsnog een vaccinatiebewijs regelen. Mensen die bij de GGD zijn geprikt krijgen allemaal automatisch een groen vinkje in de app, want de GGD-systemen zijn gekoppeld aan de CoronaCheck-app.
Volgens de LHV bellen er ook veel mensen die denken dat ze in alle gevallen bij hun huisarts terechtkunnen voor een vaccinatiebewijs. Donderdag zijn de aantallen mensen die bellen "nog niet extreem" toegenomen, aldus een woordvoerder. "Maar we verwachten dat het komende tijd wel meer zal worden." De LHV roept mensen op alleen contact op te nemen met hun huisarts als die de prik ook heeft gezet én als het niet lukt om een groen vinkje te krijgen in de app. Als je niet meteen een bewijs nodig hebt, wacht dan met het aanvragen, is het verzoek verder. En als je contact opneemt, doe dat dan het liefst per mail.
Volgens het RIVM staat naar schatting momenteel 30 procent van de ruim 2,1 miljoen eerste en tweede prikken die bij huisartsen zijn gezet (nog) niet in het centrale register. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal aan de zorgverleners geleverde vaccins. Het gaat volgens de LHV uiteindelijk om veel minder prikken, omdat de opkomst niet overal even hoog was en huisartsen daardoor ook doses hebben bewaard. Volgens het RIVM geeft ongeveer 5 tot 9 procent van de mensen geen toestemming voor het delen van de informatie.
Vanaf donderdag kunnen mensen met een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app naar EU-landen reizen. Vanaf vorige week donderdag kon een vaccinatiebewijs in de app al gebruikt worden voor toegang tot binnenlandse evenementen. De CoronaCheck-app is ook te gebruiken voor mensen die eerder besmet zijn geweest met corona, of die een recent negatief testbewijs kunnen aantonen.
Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ zegt dat het aanvragen van vaccinatiebewijzen door zorginstellingen "nauwelijks aan de orde" is. "De meeste mensen die door ‘ons’ zijn geprikt zijn cliënten", aldus een woordvoerder. "Dat zijn meestal niet de mensen die vragen om vaccinatiebewijzen. Wij voorzien dus niet dat dit voor ons - in tegenstelling tot de huisartsen - veel werk oplevert."
Meer delen van Nederland kleuren groen op de Europese coronakaart, nu het aantal coronagevallen blijft dalen. Groningen en Friesland stonden al op het laagste niveau en deze week komen Drenthe, Flevoland en Limburg erbij. De rest van het land blijft voorlopig oranje.
De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests.
Volgens de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de afgelopen twee weken ongeveer 9249 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op zo'n 53 gevallen op elke 100.000 inwoner. Eind mei waren er in twee weken tijd meer dan 2100 positieve tests op elke 100.000 Nederlanders.
In Spanje en Portugal gaat de situatie juist achteruit. De regio's Catalonië, Valencia en Aragon zijn rood geworden. Andalusië, de Canarische eilanden, La Rioja en Cantabrië hadden die status al. Ibiza en Mallorca waren groen, maar zijn oranje geworden. Portugal is oranje, net als Wallonië, Ierland en Letland. Cyprus is rood geworden.
Frankrijk is helemaal groen geworden, op een paar overzeese gebiedsdelen na. Ook Duitsland, Italië, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Finland, IJsland, Roemenië, Bulgarije, Estland, Litouwen en Malta zijn volledig groen. Griekenland is bijna helemaal groen, op Athene, Rhodos en nog wat eilanden na.
Het webportaal waarmee huisartsen een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona, was donderdagmiddag nog niet bruikbaar. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Volgens de LHV zou het portaal in de nacht van woensdag op donderdag al worden gelanceerd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat bij "de laatste checks" voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde.
Huisartsen zouden het bewijs vanaf donderdag kunnen aanmaken voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het gaat mis omdat het bewijs afgegeven moet worden voor een jaar, maar het systeem alleen bewijzen voor 28 dagen kan produceren. Dat probleem was niet voorzien. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat de problemen in de loop van de dag verholpen kunnen worden. Tot die tijd kunnen huisartsen voor spoedgevallen een noodoplossing aanwenden, laat het ministerie weten.
Het aantal positieve coronatests is donderdag gestegen tot het hoogste aantal in ongeveer twee weken. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen er tussen woensdagochtend en donderdagochtend 845 nieuwe coronagevallen bij, 147 meer vergeleken met vorige week donderdag.
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn slechts negen mensen nieuw op een verpleegafdeling beland vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Eén persoon ging vanwege corona naar de intensive care. Dat was de eerste opname daar in drie dagen.
In totaal werden dus 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.
Tegenover de 10 opnames staat dat 28 mensen het ziekenhuis hebben verlaten, omdat ze zijn overleden of omdat ze genoeg zijn hersteld. Daardoor daalde het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 18 naar 278. Dat is het laagste aantal sinds half september. Toen zat Nederland aan het begin van de tweede golf en liep de druk op de ziekenhuizen juist op.
Een maand geleden, op 1 juni, behandelden de ziekenhuizen 1240 coronapatiënten. Dat betekent dat er ongeveer duizend bedden zijn vrijgekomen.
Reizigers uit risicogebieden die oranje kleuren hoeven sinds donderdag niet meer bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om gebieden als Spanje en de hoofdstad van Portugal, Lissabon.
Het dringende advies tot thuisquarantaine voor deze risicogebieden vervalt voor Europese reizigers met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs na een besmetting. Dit geldt ook voor reizigers met een Digitaal Coronabewijs, aldus het ministerie.
Woensdag werd besloten dat het reisadvies voor Spanje nog oranje blijft. Dat komt omdat de coronacijfers daar nog niet goed genoeg zijn. Alleen noodzakelijke reizen zijn dus toegestaan. Daarbij is volgens het ministerie niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland. Ook de regio Groot-Lissabon in Portugal heeft een oranje reisadvies. Voor de rest van Portugal geldt kleurcode geel.
Stichting Open Nederland verwacht voor komende uitgaansavonden geen problemen met het Testen voor Toegang. Vorig weekend ontstonden vertragingen, volgens de stichting door een hackpoging. Een woordvoerder kan nog geen informatie geven over wie er achter de actie zat. "We hebben nog contact met de politie."
Volgens hem verliepen de testafspraken van afgelopen dagen allemaal goed. Ook komende avonden, als het drukker is in de uitgaanswereld, kunnen mensen er volgens de stichting op rekenen dat ze hun testuitslag op tijd hebben.
Nederland stuurt komende week 150.000 doses van het coronavaccin van AstraZeneca naar Kaapverdië. Ook wordt een eerste donatie gedaan van 500.000 vaccins aan het Covax-programma. Daarnaast is besloten om drie miljoen vaccins te schenken aan Indonesië. Dat melden de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking). De Kaapverdische regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de bestrijding van het coronavirus. De situatie op de eilandengroep is ernstig, met een hoog aantal dagelijkse besmettingen en grote druk op de ziekenhuizen. Bij het besluit om vaccins te doneren heeft, net als in het geval van Suriname, meegespeeld dat er door de grote Kaapverdische gemeenschap in Nederland veel contacten zijn tussen beide landen.
Ook in Indonesië gaat het erg slecht. Het land wordt hard getroffen door de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus. Daarom heeft Kaag in een gesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi aangeboden te helpen door vaccins te sturen. Het kabinet wijst erop dat Nederland een "bijzondere band" heeft met deze voormalige kolonie.
Het Covax-programma is vorig jaar opgezet door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om ervoor te zorgen dat ook armere landen toegang krijgen tot coronavaccins. Dankzij een levering van ruim een miljoen doses AstraZeneca kan Nederland nu een eerste donatie doen, en tegelijkertijd Kaapverdië te hulp schieten. De vaccins voor Indonesië volgen later dit jaar.
Tijdens de protestactie van Viruswaarheid komende zaterdag op het Malieveld in Den Haag is geen muziek toegestaan. Dit om te voorkomen "dat het te gezellig wordt en mensen te dicht bij elkaar gaan staan". Dat laat een woordvoerder van de burgemeester van Den Haag donderdag weten.
De keuze is gemaakt naar aanleiding van eerdere protestacties tegen de coronamaatregelen. "Toen zagen we dat mensen door muziek al snel dichter bij elkaar gingen staan dan de bedoeling was." Van tevoren moet de organisatie een helder plan indienen, waarin ook moet worden vastgelegd hoe de coronamaatregelen worden nageleefd. Hulpdiensten zullen daar op toezien. "Als ze zich niet aan het plan houden, dan worden ze daar op aangesproken."
Tijdens de actie wordt geprotesteerd tegen het dragen van mondkapjes en het testen en vaccineren van kinderen. Behalve Viruswaarheid zijn ook Police 4 Freedom, Nederland in Verzet, LNN, Lijst 30 en Army of Love betrokken.
De wegen zijn nog steeds veel rustiger dan voor de coronacrisis, maar de files komen langzaamaan terug. Dat bevestigt de ANWB na berichtgeving in De Telegraaf. Op vrijdagen is het zelfs drukker op knelpunten dan voor de pandemie.
"We zien het aantal files weer toenemen", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Maar zeker niet in de mate van voor corona." In het eerste halfjaar van 2021 was de filedruk 37 procent lager vergeleken met de eerste helft van 2020, toen het coronavirus in de eerste maanden nog niet in Nederland rondwaarde.
In juni was het vrijdag, vooral in de middag, op knelpunten drukker dan in 2019. De woordvoerder vermoedt dat veel mensen eropuit gaan in het weekend en daar vrijdagmiddag al voor onderweg zijn. Ook valt op dat de drukte zich meer verspreidt over de dag. Tijdens daluren kan het soms behoorlijk druk zijn.
Vorig jaar werd het in de zomer drukker omdat lockdownmaatregelen werden opgeheven, terwijl Nederlanders meer in eigen land bleven tijdens hun vakantie. Dat patroon zal zich de komende weken herhalen, verwacht de ANWB.
Het wordt vooral drukker rond Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Van de grote steden blijft Amsterdam wat achter. Bij Rotterdam is het ook tijdens de coronacrisis druk gebleven op de weg. Want veel mensen die werken in en rond de haven kunnen dat niet vanuit huis doen.
Door de coronacrisis hebben organisaties die armoede bestrijden minder hulp kunnen bieden dan nodig was. De hulpvraag is sinds het begin van de crisis juist toegenomen. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Stichting Armoedefonds onder lokale hulporganisaties.
Van de ondervraagde organisaties zegt 39 procent dat sinds het begin van de crisis de vraag om hulp is toegenomen. Door de lockdown konden hulpverleners echter geen huisbezoeken afleggen en werden hulpvragen telefonisch en digitaal behandeld. Ook beperkten veel organisaties hun openingstijden. 24 procent zegt hierdoor bij zowel nieuwe als bekende cliënten problemen te hebben gemist.
Twee derde van de organisaties verwacht dat de hulpbehoefte de komende tijd verder zal stijgen. Om aan deze vraag te voldoen hebben de organisaties volgens het Armoedefonds 9,7 tot 16,5 miljoen euro extra nodig, afhankelijk van hoelang de crisis duurt.
De coronapandemie lijkt niet te hebben gezorgd voor een daling in het aantal minderjarigen dat seksueel wordt uitgebuit. Bovendien zijn ouders steeds vaker direct betrokken bij de uitbuiting van hun eigen kind. In een op de zeven gemelde gevallen was dat zo, een lichte toename vergeleken met een jaar eerder. Dat heeft het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) donderdag bekendgemaakt. In 2020 meldden zich 283 kinderen op het digitale hulpplatform, 250 van hen gaven aan zelf slachtoffer van seksuele uitbuiting te zijn. Ze werden bijvoorbeeld ingezet bij webcamseks of aan derden uitgeleend om seksuele handelingen te verrichten. Vorig jaar was in bijna 15 procent van de gevallen één of beide ouders de pleger van het misbruik. Een jaar eerder was dat bijna 7 procent.
Een maand na de invoering van de quarantaineplicht voor reizigers uit een zeer hoog risicogebied zijn er nog nauwelijks overtreders bekeurd. Het ministerie van Volksgezondheid laat aan de Telegraaf weten dat tot en met maandag 23 boetes zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de wettelijke quarantaineplicht hebben gehouden.
Een instrument om te zorgen dat 'het virus uitdooft'. Zo werd de quarantaineplicht voor reizigers uit hoogrisicolanden door demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begin juni betiteld. Tenminste, als de isolatie in huis of hotelkamer van tien dagen strikt zou worden gehandhaafd. De maatregel verving het vliegverbod uit een lijst met landen waar bijvoorbeeld gevaarlijke mutaties woekeren. Denk aan Brazilië, India en sinds 15 juni ook Groot-Brittannië.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat er nog wordt gewerkt aan de monitoring, het toezicht en de handhaving. "Er wordt gevraagd naar omstandigheden en of mensen in quarantaine zijn. Ook is men alert op eventuele omgevingssignalen. Bij twijfel kan een signaal worden doorgegeven aan de gemeente."
Nederlanders en andere EU-burgers kunnen vanaf donderdag op reis in de Europese Unie met een gerust hart hun coronacertificaat gebruiken. De Europese regels voor het certificaat, met een QR-code die aantoont dat een reiziger vermoedelijk niet besmettelijk is, gaan in.
Douaniers in flink wat EU-landen konden de QR-code de afgelopen weken al uitlezen. Maar met ingang van donderdag mogen reizigers daarop ook rekenen. Nagenoeg alle lidstaten kunnen nu vaststellen of ze een reiziger veilig toegang kunnen verlenen, omdat hij of zij volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd, onlangs nog negatief is getest of beschermd is door het al eerder doormaken van de ziekte.
Ook Nederland en het laatste handvol andere resterende landen sluiten donderdag aan. Enkel Ierland is nog niet klaar om mee te doen. De lancering van het certificaat heeft daar vertraging opgelopen door een cyberaanval.
De invoering van het coronacertificaat stemt vliegmaatschappijen en luchthavens nog niet tevreden. Ze vrezen voor oponthoud en lange rijen, doordat er nog ruimte is voor lidstaten om eigen regels te stellen en die dus her en der zullen verschillen.
Huisartsen en zorginstellingen kunnen vanaf donderdag een vaccinatiebewijs regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Daarmee kan de gevaccineerde een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Een gevaccineerde wiens prik wel in het centrale register van het RIVM staat, krijgt het groene vinkje automatisch. Als dat niet lukt, kan zij of hij contact opnemen met de huisarts, het ziekenhuis of ze instelling waar de prik is gezet. De zorgverlener kan dan via een speciaal webportaal alsnog een vaccinatiebewijs regelen. Mensen die bij de GGD zijn geprikt krijgen allemaal automatisch een groen vinkje in de app, want de GGD-systemen zijn gekoppeld aan de CoronaCheck-app.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep mensen eerder deze week op om niet met de huisarts te bellen als je niet direct een vaccinatiebewijs nodig hebt. "Als mensen gaan bellen voor een vaccinatiebewijs, is dat een enorme belasting voor de praktijk. Dat gaat ten koste van bellers met spoedeisendere zorg", aldus de LHV.
Vanaf donderdag kunnen mensen met een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app naar EU-landen reizen. Vanaf vorige week donderdag kon een vaccinatiebewijs in de app al gebruikt worden voor toegang tot binnenlandse evenementen.
Artsen zien dat in maart een derde minder mensen zijn overleden aan het coronavirus dan in februari. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Deze daling was eerder ook al zichtbaar in de minder complete cijfers van het RIVM. Door de vaccinatiecampagne wordt de kans steeds kleiner dat mensen het coronavirus oplopen en daar ernstig ziek van worden of zelfs aan overlijden.
In maart overleden volgens het CBS ruim 1600 mensen zeker of vermoedelijk aan Covid-19. Dat zijn er veel minder dan in februari, toen bijna 2600 mensen aan het virus overleden. Bovendien was het sterftecijfer het laagst in een half jaar. In het najaar begon een door corona veroorzaakte sterftegolf. Die kwam in januari tot een piek van zo'n 4400 overlijdens en is sindsdien ingekrompen.
Sinds het coronavirus in maart 2020 zijn eerste slachtoffers eiste, zijn hier volgens de cijfers van het CBS bijna 29.000 Nederlanders aan overleden. Dat zijn er grofweg driekwart meer dan het RIVM telde over deze periode.
Dit verschil tussen sterftecijfers van beide instituten wordt veroorzaakt doordat het RIVM mensen alleen meetelt als zij positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS telt ook mensen mee die overlijden en niet zijn getest, als artsen op basis van het klinisch beeld vaststellen dat Covid-19 zeker of vermoedelijk de doodsoorzaak is. Bovendien is het RIVM afhankelijk van berichten van GGD'en. Die delen informatie over sterfgevallen op hun beurt niet altijd. Tijdens de virusuitbraak overleden opvallend veel verpleeghuisbewoners en andere ontvangers van langdurige zorg. Deze mensen mochten zich daarom ook snel laten vaccineren. In maart is te zien dat het aantal door corona veroorzaakte sterfgevallen in deze groep snel daalt.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.