Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Tot nu toe 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld

LIVEBLOG | Tot nu toe 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld

Milieu en Gezondheid

1 sep 2021, 06:57

De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuw bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 2.878, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.513)

  • Op maandag 30 augustus testte 11,8 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 643, dat zijn er 28 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 207, dat zijn er 5 minder dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.012 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 22.953.546 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 19:46 - OMT-lid: vaccinatie zorgmedewerkers registreren is handig

Het zou handig zijn als de arbodiensten van zorginstellingen mogen bijhouden welke medewerkers tegen corona zijn gevaccineerd, vindt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Dat zegt het OMT-lid op persoonlijke titel in reactie op berichtgeving hierover door de NOS.

"Het zou het werk een stuk makkelijker maken als je weet wie er wel en niet gevaccineerd is", aldus Voss. "Als een zorgmedewerker mogelijk besmet is met corona dan moet hij of zij naar huis. Dat kost je dus handen aan het bed en dat is zonde, want een gevaccineerde medewerker kan een test doen en tot de uitslag met mondmasker op doorwerken."

Het is niet zo dat ongevaccineerde medewerkers een gevaar vormen voor patiënten, stelt Voss. "Dat is onzin. Wij kunnen gewoon permanent beschermende kleding en maskers blijven dragen en thuisblijven bij een mogelijke besmetting. Maar als we weten wie er wel en niet geprikt is kan dat uitval van personeel schelen."

Beroepsvereniging V&VN is "geen voorstander van een vaccinatie-registratieplicht voor zorgprofessionals". Voorzitter Bianca Buurman noemt het "een paardenmiddel. Je offert er heel veel privacy mee op en krijgt er weinig tot niets voor terug. Bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden hebben de afgelopen maanden immers een keuze gemaakt voor een prik."

Update 17:15 - Ruim 2,8 miljoen afspraken gemaakt gratis vakantietesten

In juli en augustus zijn ruim 2,8 miljoen afspraken gemaakt voor de gratis coronatesten voor reizen en vakantie, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag weten. Daarvan werden 2,55 miljoen afspraken gemaakt bij commerciële testlocaties, de rest waren voor rekening van de GGD.

Het aantal daadwerkelijke afgenomen vakantietesten (2,79 miljoen) ligt wel lager dan het aantal gemaakte afspraken, omdat niet iedereen kwam opdagen voor de gratis coronatest. De meeste testafspraken werden ingepland op donderdag 22 juli, toen maakten 107.500 mensen een testafspraak. Het gratis testen was het populairst in de regio Amsterdam.

Mensen die op reis gaan kunnen zich nog tot 1 oktober gratis laten testen. Vakantiegangers zijn hiervoor wel toegewezen op de commerciële teststraten: de komende maand voert de GGD namelijk geen gratis reistesten meer uit.

Update 16:22 - Tot nu toe zeker 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld

In de afgelopen drie weken zijn er 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld via de speciale website van de overheid. Sinds 10 augustus ontvangen alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee twee zelftesten kunnen worden besteld. Tot nu toe zijn zeker acht miljoen brieven op de bus gegaan, laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten.

Door het aanbieden van gratis zelftesten hoopt het kabinet dat mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk of in hun vrije tijd contact hebben met grote groepen mensen. Het is de bedoeling dat begin september alle huishoudens hun bestelcode gekregen.

Update 15:59 - ROC in Drachten doet aangifte tegen antivaccinatiebetogers

ROC Friese Poort in Drachten gaat deze week aangifte doen van intimidatie en huisvredebreuk tegen twee antivaccinatiebetogers die maandag studenten, ROC-personeel en GGD-medewerkers intimideerden. "Voor de veiligheid van onze studenten en onze medewerkers", aldus een woordvoerster van de school.

In het ROC werd door de GGD voorlichting gegeven aan studenten die nog geen coronaprik hadden gehaald. Omdat dat weerstand opriep, was er buiten op het schoolterrein een vak ingericht voor demonstranten. Zo'n tien betogers met flyers en spandoeken spraken vanaf daar op intimiderende wijze studenten toe.

Twee van de betogers wilden vervolgens binnen een brief aanbieden. Toen zij zich daarna in het gebouw ook intimiderend gedroegen naar medewerkers van de school en de GGD, werd hen verzocht het pand te verlaten. Dat weigerde het duo, waarna zij volgens de ROC Friese Poort zelf de politie hebben gebeld. Die heeft de twee naar buiten begeleid.

Update 15:32 - RIVM meldt bijna 2.900 nieuwe coronabesmettingen

In de afgelopen dag zijn er 2.878 nieuwe coronabesmettingen doorgegeven aan gezondheidsdienst RIVM. Dat is het hoogste aantal positieve tests sinds 6 augustus. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.588 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld 2.513 nieuwe gevallen per dag. Het nieuwste besmettingscijfer is dus hoger.

Update 15:07 - Douane gaat helpen bij grenscontroles, Marechaussee te druk

De Koninklijke Marechaussee heeft geen capaciteit om de politie te helpen bij het in het grensgebied controleren op coronabewijzen. Dat komt "onder meer door de ontwikkelingen in Afghanistan", laat een woordvoerder van de Marechaussee weten, waarbij het vooral druk is met instroom van de evacués.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarom de douane om hulp gevraagd bij de grenscontroles. Douaniers gaan de komende twee maanden helpen. De werkwijze van het mobiele team blijft hetzelfde: drie keer per week vier uur lang controles aan de Belgische en Duitse grens. Sinds de controles zijn er vijf coronaboetes uitgeschreven.

Zo gaan de grenscontroles op coronabewijzen er in de praktijk aan toe

Vandaag voor het eerst controle op coronabewijs bij grens
1:36
Vandaag voor het eerst controle op coronabewijs bij grens
Update 14:45 - Aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen dag flink gedaald

Het aantal opgenomen coronapatiënten is de afgelopen dag afgenomen met 28. Dat is de grootste daling binnen één dag sinds 11 augustus. Maandag werd juist nog de grootste stijging van het aantal corona-opnames in meer dan een maand gemeld. Op dit moment liggen 643 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 207 op de intensive care.

Update 13:57 - In drie weken zijn 1 miljoen prikken gezet, totaal nu 23 miljoen

Vaccinatiemedewerkers hebben nu 23 miljoen prikken gezet tegen het coronavirus. De grens is woensdag gepasseerd, laat coronaminister Hugo de Jonge weten. Op 12 augustus meldde hij de 22 miljoenste vaccinatie. Dat betekent dat het drie weken heeft geduurd om een miljoen inentingen uit te voeren. Het duurde anderhalve week om van 21 miljoen naar 22 miljoen te gaan. Van 20 miljoen naar 21 miljoen duurde een week.

Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week. De meest recente cijfers gaan over vorige week, en toen kregen ongeveer 267.000 mensen een prik. Momenteel zijn er in een week tijd ongeveer 70.000 mensen die een eerste prik krijgen en ongeveer 200.000 mensen die een herhaalvaccinatie krijgen.

Vier op de vijf volwassenen zijn ingeënt. Daarmee behoort Nederland tot de subtop in Europa. De overheid probeert de laatste groepen over de streep te trekken.

Update 03:44 - 'Helft ongevaccineerde patiënten heeft niet-westerse achtergrond'

Ongeveer de helft van de ongevaccineerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nederlandse longartsen, waarover het AD bericht.

Al weken liggen er tussen de zes- en zevenhonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, rond de tweehonderd op de ic en ruim vierhonderd op de verpleegafdelingen. Uit een analyse van het RIVM bleek eerder dat zo’n 90 procent niet is gevaccineerd. De overige opgenomen patiënten reageren meestal niet goed op het vaccin door een onderliggende aandoening, zoals een verminderde afweer of immunologische aandoening.

Van de ongevaccineerde patiënten blijkt 40 tot 60 procent een niet-westerse migratieachtergrond te hebben. Dat constateert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De longartsenvereniging zette een enquête uit onder alle Nederlandse ziekenhuizen. Omdat niet alle ziekenhuizen op de enquête reageerden, houdt de vereniging een ruime marge aan.

Update 03:32 - Risiconiveaus coronavirus gaan weer omhoog

In de meeste regio's neemt het aantal coronagevallen en het aantal ziekenhuisopnames toe. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele delen van het land hoogstwaarschijnlijk omhoog, wanneer de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt. Nederland telt vier risiconiveaus van laag naar hoog zijn dat: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio's krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Momenteel staan vijf regio's op zeer ernstig, het hoogste niveau. Dit kan stijgen naar negen. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Flevoland blijven waarschijnlijk op het hoogste waarschuwingsniveau. Drenthe en Gooi en Vechtstreek gaan mogelijk in één keer twee stappen omhoog. Ze staan nu nog op zorgelijk, maar kunnen naar zeer ernstig gaan. Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid gaan misschien van ernstig naar zeer ernstig. Ook in Friesland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en Hollands Midden gaat het risiconiveau wellicht omhoog. De situatie is er nu nog zorgelijk, maar zou kunnen stijgen naar ernstig. Twente doet mogelijk juist een stapje terug. Die regio heeft momenteel nog de status zeer ernstig, maar lijkt naar ernstig te gaan. IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Zuidoost gaan vermoedelijk van ernstig omlaag naar zorgelijk. De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.

Update 00:32 - Nederlander geeft nalatige buur schuld van coronacrisis

Nederlanders geven mensen die een loopje namen met de coronaregels de schuld van de coronacrisis. Dat doen ze veel meer dan inwoners van een elftal andere Europese landen, concluderen opiniepeilers van denktank ECFR. Het kabinet en andere overheden en instellingen komen er dan weer veel beter vanaf. Van de Nederlanders die de ECFR heeft laten ondervragen, verwijt 63 procent nalatige individuen de corona-epidemie en de pijnlijke maatregelen die zijn genomen om die te beteugelen. Ze beschuldigen mensen die zich niet aan de regels hielden, op reis zijn gegaan of uit het buitenland komen. Dat is een stuk meer dan de andere onderzochte landen, die samen het overgrote deel van de bevolking en economie van de EU uitmaken. Fransen, Spanjaarden en vooral de Polen geven veeleer hun regering, de Europese Commissie of China de schuld van de ontberingen van de laatste anderhalf jaar. Driekwart van de ondervraagde Nederlanders heeft wel vertrouwen in de aanpak van het kabinet. Slecht nieuws voor politici die zich tegen het coronabeleid verzetten, op het eerste gezicht. In landen als Frankrijk, Polen en Bulgarije moet de regering het niet alleen met veel minder steun stellen. Daar wordt zij ook door velen aangewreven dat zij eigen falen probeert te camoufleren of zelfs de coronacrisis misbruikt als excuus om meer macht te vergaren. In Polen en Bulgarije denkt zelfs de meerderheid daar zo over. Daar staat tegenover dat Nederlanders wel het meest van alle deelnemers, op de Oostenrijkers na, aangeven dat ze hun vrijheid teloor hebben zien gaan. Voelde voor het uitbreken van de pandemie 79 procent van de Nederlanders zich vrij om te leven zoals ze willen, nu is dat nog maar 19 procent. Vooral Duitsers en Oostenrijkers voelen zich op het ogenblik nog vaker onvrij, maar het verschil met zorgelozer tijden is daar een stuk kleiner. ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.