Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Kuipers: heel verstandig om avondklok te verlengen

LIVEBLOG | Kuipers: heel verstandig om avondklok te verlengen

Milieu en Gezondheid

2 feb 2021, 06:09

Nederland is inmiddels al ruim anderhalve maand in lockdown en wacht in spanning de nieuwe coronapersconferentie van later vandaag af. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 3.592, dat zijn er 312 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2269, dat zijn er minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 629, dat zijn er 10 minder dan op maandag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op dinsdag: 83, er zijn tot nu toe 14.108 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 346.790 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:13 - Kuipers: heel verstandig om avondklok te verlengen

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is voorstander van het verlengen van de avondklok na 10 februari. Volgens hem is dat "heel verstandig" vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen met de Britse variant.

"Het is een heel complexe situatie", legt Kuipers uit in het programma Op1. "Mensen zien dat ook: besmettingen gaan naar beneden, het aantal patiënten met Covid in de ziekenhuizen neemt heel langzaam iets af. Maar tegelijkertijd zien we dat de Britse variant heel snel de overhand neemt."

Dat toont volgens Kuipers aan dat "met de huidige set aan maatregelen" het eigenlijk niet lukt om de opmars van de Britse variant te stoppen. Hij pleit ervoor om zo snel mogelijk te vaccineren en om "zo lang mogelijk het aantal besmettingen op een laag niveau te houden".

Update 22:27 - Action: nog niet zeker of afhalen volgende week al meteen kan

Koopjesketen Action weet nog niet of het gaat lukken om volgende week al winkels te heropenen voor afhalers. Van het kabinet mag dat vanaf 10 februari, maar de discounter wil goed de tijd nemen om de organisatie op de verandering aan te passen. Bovendien vinden er in diverse filialen van Action momenteel nog verbouwingen plaats, waardoor die winkels sowieso pas later open kunnen voor het zogeheten 'click en collect'.

"We hebben de techniek, maar we moeten dit wel in alle winkels nog mogelijk maken", laat een zegsman weten. In Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk heeft Action al eerder een afhaalsysteem opgetuigd. Daar kunnen klanten via de website van Action al producten bij hun lokale winkel reserveren en daar ophalen. Klanten betalen pas bij de winkel.

Het is de bedoeling dat dit systeem straks ook in de bijna vierhonderd Nederlandse filialen van Action mogelijk wordt. Dat betekent ook dat klanten hun bestellingen pas een dag later kunnen ophalen. "De overheid heeft een minimum gesteld van vier uur, maar wij kiezen er om operationele redenen voor om dit iets langer te maken. Wie bijvoorbeeld iets op donderdag bestelt, kan dat waarschijnlijk pas in de loop van de vrijdag ophalen."

Update 22:18 - Routekaart komt hard aan bij Amsterdamse nachtclubs

De aangepaste routekaart voor de coronamaatregelen is hard aangekomen bij de Amsterdamse nachtclubs. "Van wat ik hoorde op de persconferentie is mij duidelijk geworden dat wij pas als allerlaatste aan de beurt komen voor heropening, eigenlijk pas als de coronacrisis voorbij is", zegt woordvoerder Pieter de Kroon van het Overleg van Amsterdamse Clubs (OAC).

De door het kabinet gepresenteerde routekaart kent vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. In elke nieuwe fase worden de regels strenger. De horeca krijgt vanaf het laagste niveau met maatregelen te maken. Restaurants en cafés moeten dan om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs en disco's moeten in alle vier fases dicht blijven.

De Kroon legt uit dat de clubs een protocol bij de gemeente Amsterdam hebben ingediend over het in de clubs alleen toelaten van gasten die negatief zijn getest. "Als je alleen mensen toelaat die negatief zijn getest, kunnen ze elkaar ook niet besmetten", aldus de Amsterdamse horecaexploitant. "Voordeel is ook dat je jongeren op één plek houdt en dat ze dus geen anderen kunnen besmetten." De Kroon stelt dat het ook voor het welzijn van jongeren en gasten goed is als ze elkaar in een discotheek of club kunnen ontmoeten."

Update 21:49 - Bond twijfelt aan haalbaarheid opening scholen maandag

Woensdag overleggen meerdere onderwijsorganisaties opnieuw met het ministerie van Onderwijs over de concrete invulling van de voorwaarden waaronder de lagere scholen weer open kunnen vanaf maandag. CNV Onderwijs twijfelt of het voor alle scholen haalbaar is om de deuren dan al te openen.

"Daarover overleggen we de hele tijd al, maar we zijn er nog niet uitgekomen", zegt een woordvoerder van CNV Onderwijs. "Je kunt heel hard roepen 'je moet maandag open', maar als het niet gaat, gaat het niet."

De randvoorwaarden voor de scholenopening zijn op dinsdagavond nog niet duidelijk. Samen met de PO-Raad, Algemene Onderwijsbond (AOb) en Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) buigt de bond zich woensdag over protocollen waarin concrete haalbare maatregelen moeten komen. "Dat maakt dat het voor veel scholen nu gewoon te kort dag is om alles goed te regelen", aldus de woordvoerder.

Update 21:04 - Nog eens 120.000 rijexamens en toetsen vervallen door lockdown

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit vanwege het verlengen van de lockdown. Dat is bovenop de 310.000 vervallen examens uit de periode van 15 december tot en met 9 februari.

Het CBR meldde dat de theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten in ieder geval niet doorgaan tot en met dinsdag 2 maart. Na de verlengde lockdown kunnen alle examens en toetsen zonder extra kosten worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt. Alle opleiders en de klanten van wie de examens, toetsen, rijtesten en cursussen niet doorgaan, krijgen bericht van het CBR.

Plekken voor nieuwe praktijkexamens, toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 1 juni.

Update 20:12 - 'Kans klein dat OMT adviseert om avondklok niet te verlengen'

De kans is klein dat het Outbreak Management Team (OMT) eind deze week het kabinet adviseert om de avondklok op 10 februari in te trekken. Daarvoor zijn er momenteel te veel onzekerheden, zei Anja Schreijer, hoofd infectieziekten van de GGD en OMT-lid, dinsdag in de talkshow M.

Het nieuwe OMT-advies over de coronamaatregelen wordt volgens premier Mark Rutte eind deze week verwacht. Gevraagd of in dat advies wordt voorgesteld om de avondklok niet te verlengen, antwoordde Schreijer: "Die kans is klein om te adviseren om de avondklok eraf te halen."

De reden is volgens haar de onzekerheid rond de ontwikkeling van de Britse variant van het coronavirus. "Wat ik tot heden gezien heb, ziet er somber uit", aldus Schreijer. "Er zijn heel veel onzekerheden." Volgens haar zijn momenteel ook nog de effecten onduidelijk van de avondklok op de besmettingscijfers.

Update 20:07 - De Jonge verwacht niet dat prikinterval teruggaat naar drie weken

Minister De Jonge verwacht niet dat de Gezondheidsraad zal adviseren om de tijd tussen de twee prikken met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech weer terug te brengen tot drie weken. Mensen die nu het coronavaccin van Pfizer krijgen, worden pas in de zesde week na de eerste inenting voor de tweede maal geprikt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) paste vorige week de bijsluiter van het vaccin aan en raadt nu expliciet aan de vereiste tweede dosis na drie weken toe te dienen. In de eerdere versie stond dat er "ten minste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties.

Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Zo kunnen in dezelfde tijd meer mensen worden gevaccineerd.

Alleen als het advies van de Gezondheidsraad daartoe aanleiding geeft, zal het kabinet overwegen om de tweede prik toch weer eerder te zetten, zei De Jonge dinsdag. "Maar dat verwacht ik niet."

Update 20:03 - Rutte vindt lekken OMT-advies 'buitengewoon ergerlijk'

Dat de adviezen het Outbreak Management Team (OMT) steeds weer op straat liggen, is "buitengewoon ergerlijk", vindt premier Rutte. Dit weekeinde lekte het advies al uit zonder dat alle OMT-leden het hadden ingezien. Het kabinet heeft een onderzoek aangekondigd door de rijksrecherche.

Epidemioloog Marc Bonten, die lid is van het OMT, sprak zaterdag zijn verbazing uit over de gang van zaken. "Lek ligt niet bij OMT-leden, want die hebben het advies nog niet gezien", zei hij zaterdag op Twitter. Hij vindt het lekken "kwalijk".

"Brief bevat gegevens van lopend onderzoek, die nog niet eens met belanghebbenden gedeeld zijn, en die dat nu via de NOS vernemen. Dat kan het werk van OMT gaan ondermijnen", aldus Bonten.

Het BAO, het bestuurlijke team dat normaal ná het OMT het kabinet nog van advies voorziet, bracht uit protest tegen het lek geen advies uit. "Het BAO geeft met dit besluit het signaal af dat zij afkeuren wat er gebeurd is en dat zij op deze manier geen bijdrage kunnen leveren aan een zorgvuldig besluitvormingsproces", stond in een brief van coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Update 19:50 - Horeca 'teleurgesteld' over verlenging lockdown

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is "teleurgesteld" over het besluit van het kabinet om de lockdown tot 2 maart te verlengen. De branchevereniging van de horeca mist opnieuw perspectief, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "De routekaart die net verschenen is dicht ik maar dezelfde kwaliteit toe als het test- en vaccinatiebeleid. Daar kunnen we ook niet zoveel mee."

"In deze routekaart staan nog steeds de fouten die men tijdens de eerste lockdown nam door niet na te denken", stelt Willemsen. Dan gaat het om het bekijken van de grootte van horecazaken en het veel te lang in stand houden van beperkingen, zegt de voorzitter.

De vereniging blijft perspectief missen en betreurt het dat het kabinet geen oog lijkt te hebben voor de 'slimme' oplossingen waar de branche al maanden geleden mee kwam. KHN ziet mogelijkheden op terrassen, maar ook binnen, door op de aantallen bezoekers en ventilatie in de horecazaken te letten.

Update 19:28 - Kabinet wil nieuw OMT-advies over 'hele pakket' coronamaatregelen

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over "het hele pakket aan maatregelen", waaronder de avondklok. Die loopt vooralsnog af op 10 februari om half vijf 's ochtends.

Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht, zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Op 23 februari komt er een "nieuw weegmoment" voor het kabinet en volgt er meteen een nieuwe persconferentie, aldus de premier.

Volgens hem wist het kabinet bij de invoering van de avondklok al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in. Het kabinet wil graag van de avondklok af, maar het is nog niet zeker dat die zeer omstreden maatregel verdwijnt. "Ik kan het niet garanderen", zei Rutte. De Tweede Kamer ging schoorvoetend akkoord.

Het kabinet wil weten of het huidige pakket voldoende is om de Britse variant van het virus te bestrijden. Al twee derde van alle nieuwe besmettingen zijn van deze variant. Het Britse variant is 1,5 keer zo besmettelijk als het 'oude' virus.

Update 19:20 - CNV: lockdown vraagt om extra investeringen in welzijnssector

CNV Zorg en Welzijn heeft er begrip voor dat de strenge lockdown wordt verlengd tot begin maart. De bond waarschuwt wel dat door de coronamaatregelen de druk op het welzijn van verschillende groepen in de samenleving sterk toeneemt en dat het kabinet daarom extra moet investeren in de welzijnssector. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg nemen toe, er dreigt armoede bij gezinnen waarvan de kostwinners hun baan verloren hebben en de zorg voor jeugdigen en kinderen die met vaak zware problemen kampen is ontoereikend geworden, aldus CNV. Daarom roept CNV op tot investeren om wachtlijsten in de GGZ te bekorten, gemeenten voldoende middelen te geven om de tekorten in de Jeugdzorg en bij welzijnsorganisaties op te lossen en beter zorg te dragen voor armoedebestrijding. "Alleen dan wordt Nederland na de coronacrisis écht gezond."

Update 19:12 - Rutte: OMT om nieuw advies gevraagd over 'hele pakket', inclusief avondklok

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over "het hele pakket aan maatregelen", waaronder de avondklok. Die loopt vooralsnog af op 10 februari om half vijf 's ochtends. Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht, zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Volgens hem wist het kabinet bij de invoering al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in.

Update 19:12 - Schoolbesturen Rotterdam willen met kleinere groepen beginnen

Schoolbesturen in Rotterdam willen graag de vrijheid krijgen om basisschoolleerlingen volgende week maar de helft van de tijd fysiek naar school te laten gaan. "We willen dolgraag weer open, maar het moet wel uitvoerbaar, veilig en verantwoord gaan", zegt bestuursvoorzitter Diane Middelkoop van de Rotterdamse scholenkoepel PCBO. De scholen wijzen erop dat het risico op besmettingen met het coronavirus kleiner is als niet meteen hele groepen tegelijk naar school gaan. Ze hebben dit standpunt overgebracht aan de sectororganisatie PO-raad en hopen dat onderwijsminister Arie Slob hen hier de ruimte voor geeft.

Update 19:11 - Hoe komen we uit de coronacrisis? Dit is de nieuwe routekaart

Het kabinet heeft een nieuwe routekaart voor de coronamaatregelen gepubliceerd. De routekaart laat zien bij welk risiconiveau, welke maatregelen gelden. De niveaus gelden per veiligheidsregio. Op dit moment zitten alle regio's nog op risiconiveau vier, het zwaarste niveau.

Lees meer

Update 19:10 - Rutte: bestellingen afhalen bij winkels mag vanaf 10 februari

Winkels mogen vanaf 10 februari weer open voor het afhalen van bestellingen, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Deze bestel- en afhaalregeling houdt in dat mensen spullen telefonisch of online kunnen bestellen en later ophalen in de winkel.

Update 19:08 - Middelbare scholen dicht tot tenminste 1 maart

Middelbare scholen gaan niet voor maandag 1 maart open. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.

Update 18:37 - Theaters en bioscopen vragen kabinet ruimere routekaart

Voor de theater- en bioscopenbranche is het geen grote verrassing dat de lockdown opnieuw met drie weken wordt verlengd. Bij de koepelorganisaties heerst begrip maar ze vragen wel opnieuw om meer duidelijkheid van het kabinet over de te nemen stappen als afschaling van de maatregelen weer mogelijk is.

Zowel de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) als de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) blijft bij de overheid lobbyen voor een ruimere routekaart.

"Als het moment aanbreekt dat bezoekers weer naar de bioscoop of het filmtheater mogen dan is het toelaten van maximaal dertig bezoekers, zoals dat gold tot aan de lockdown, te weinig om enigszins rendabel te kunnen draaien", laat directeur Gulian Nolthenius van de NVBF weten. Hij mikt op zo'n vijftig personen voor een zaal met een capaciteit van 150 stoelen.

Ook theaterkoepel VSCD ziet graag zo'n versoepeling, zegt directer Gabbi Mesters. "We willen straks graag meer mensen binnenlaten dan die dertig mensen voor de lockdown. De theaters hebben al laten zien dat dat mogelijk is met inachtneming van de 1,5 meter afstand."

Update 18:19 - Evenementensector waarschuwt voor omvallen kleine festivals

De cultuur- en evenementensector herhaalt een eerdere oproep voor een duidelijke visie voor afschaling van de coronamaatregelen en meer steun met het beloofde garantiefonds, omdat veel evenementen nu al op omvallen staan. Zeker de kleine festivals hebben het zwaar. Voor de branche komt het niet als een verrassing dat de harde lockdown dinsdagavond wordt verlengd tot in ieder geval 2 maart.

"Er zal weinig veranderen en daar hadden we ook rekening mee gehouden", laat Jan Zoet, voorzitter van de taskforce van de cultuursector, weten aan het ANP. Hij rekent nog steeds op de hulp "die voor iedereen nodig is om voort te blijven bestaan". "Dat heeft de regering toegezegd en we gaan er ook van uit dat het komt. Naar mate de lockdown langer duurt wordt de schade groter", stipt hij aan. "Dat zal toch linksom of rechtsom moeten worden opgevangen."

Update 18:20 - Schoolleiders: advies OMT is niet werkbaar

Terwijl de verschillende bonden rondom scholen en het ministerie van Onderwijs nog met elkaar in gesprek zijn over hoe de basisscholen vanaf 8 februari weer kunnen openen, stellen schoolleiders dat "de OMT-adviezen voor veel scholen niet werkbaar" zijn. Dat zegt een woordvoerder van de Algemene Verenging Schoolleiders (AVS).

"In het OMT zitten ook geen schoolleiders", verklaart de woordvoerder de kritiek uit de achterban. "Zij zijn net zo min onderwijsexperts als dat wij virologen zijn." De bestuurders wachten berichtgeving over de protocollen dan ook af, maar ze gaan "er niet vanuit dat de dingen die het OMT heeft gezegd, ook zomaar overgenomen worden. Die adviezen moeten eerst verder worden uitgezet."

Onduidelijk is of tijdens de persconferentie dinsdagavond meer duidelijk wordt over de voorwaarden waaronder lagere scholen vanaf volgende week de deuren weer moeten openen. Omdat "tot nu toe alles zeer onduidelijk is", hoopt AVS uiterlijk woensdag concrete protocollen te hebben. "Anders wordt het te krap om het te organiseren voor maandag."

Update 17:55 - Prikpauze bij coronavaccins blijft zes weken

De tijd tussen de eerste en tweede prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin blijft zes weken, ook al vinden de fabrikant en het medicijnagentschap EMA dat het drie weken moet zijn. Dat zal demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) besluiten na spoedadvies van de Gezondheidsraad.

De raad zal volgens betrokkenen in een woensdag te verschijnen advies stellen dat het verantwoord is om het interval tussen de eerste en de tweede prik op te rekken van drie naar zes weken. Dat meldt De Telegraaf.

Daarmee houdt Nederland minder voorraad aan en kunnen meer mensen sneller hun eerste prik krijgen, waarmee ze al enige bescherming hebben. De Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT) keurden de verlenging van de prikpauze met drie weken toen goed.

Update 17:30 - Politie houdt derde verdachte aan in verband met datadiefstal GGD

De politie heeft een derde verdachte aangehouden in verband met het datalek bij de GGD. Het gaat om een 25-jarige man uit Amstelveen. Hij is dinsdag aangehouden, meldt de politie.

Eerder zijn al twee medewerkers, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een man van 21 jaar uit Heiloo, aangehouden omdat ze privégegevens zouden hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen. De twee werkten op een callcenter van de GGD.

Update 17:00 - Britse coronavariant rukt sneller op dan gedacht: 'Wacht met versoepelen'

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van berekeningen.

Het instituut waarschuwt dat "het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan". De Britse variant is een stuk besmettelijker dan eerdere varianten van het virus en dat gooit "roet in het eten", aldus het RIVM.

Lees hier meer

Update 16:16 - Kamer wil wekelijks OMT-advies over meer fysiek onderwijs

De Tweede Kamer wil wekelijks van het Outbreak Management Team (OMT) horen wat er weer kan qua fysieke lessen in het onderwijs. Een motie die daartoe oproept is dinsdag aangenomen.

Door de lockdown wordt er nu drastisch minder lesgegeven, van het basisonderwijs tot de universiteit. Onderwijs gebeurt veelal op afstand en alleen selecte groepen, zoals eindexamenleerlingen, kunnen nog naar school voor les.

In het middelbaar en hoger onderwijs vinden momenteel proeven plaats met onder meer sneltesten en spatschermen. Op basis daarvan wordt gekeken of onderwijsinstellingen al dan niet deels weer open kunnen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste resultaten van deze pilots bekend zijn.

Het OMT adviseerde afgelopen weekend dat het basisonderwijs volgende week wel weer open kan, zij het met aanvullende maatregelen. Er wordt nog gesproken over welke dat precies zijn, maar in ieder geval wordt geadviseerd dat de hele klas in quarantaine gaat bij een besmetting.

Update 15:40 - Bunschoten start volgende week met grootschalige coronatest

De Utrechtse gemeente Bunschoten (bijna 22.000 inwoners) start volgende week met het grootschalig testen van de bevolking op een eventuele besmetting met het coronavirus. Alle Bunschoters vanaf zes jaar worden uitgenodigd om mee te doen aan de test. Kinderen van zes tot twaalf jaar worden getest met de meer kindvriendelijke mondspoel kit, een methode waarbij ze een slokje water uitspugen dat vervolgens wordt getest. Deelnemers vanaf twaalf jaar krijgen een PCR-test.

De grootschalige coronatest is een proef van het ministerie van Volksgezondheid. De proef moet beter zicht geven op het virus en de verspreiding ervan. Bunschoten is voor de pilot uitgekozen, omdat in deze christelijke gemeente al langere tijd sprake is van relatief veel besmettingen. Maar hoewel veel mensen besmet zijn geraakt, is er zeker nog geen sprake van groepsimmuniteit, aldus de GGD regio Utrecht.

Volgende week start dezelfde proef ook in Dronten. Die plaats in de provincie Flevoland werd uitgekozen omdat het een heel gemiddelde Nederlandse gemeente is waar de testbereidheid groot is, maar waar zich niet opvallend veel besmettingen hebben voorgedaan. Ook in de Rotterdamse wijk Charlois wordt grootschalig getest.

Update 15:40 - 2269 COVID-patiënten in het ziekenhuis, 629 op de IC

Op dit moment liggen er 2269 COVID-patiënten in het ziekenhuis, dat is er één minder dan maandag. Van deze patiënten liggen er 629 op de IC, gisteren waren dit er nog tien meer. 1640 patiënten liggen in de kliniek, dat zijn er negen meer dan maandag.

Maandag zijn dertien bovenregionale verplaatsingen ingezet, waarvan het in twee gevallen ging om een IC-patiënt.

Update 15:24 - 3592 nieuwe coronabesmettingen, 83 sterfgevallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 3592 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen week, maar iets meer dan maandag. Toen noteerde het instituut 3280 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds eind september.

Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 83. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want meldingen komen soms met vertraging binnen. Op dinsdag is het aantal meldingen vaak hoger dan op maandag. Vorige week meldde het RIVM op dinsdag 87 sterfgevallen.

Update 13:35 - Keijzer: afhalen in winkels vergt hele goede afspraken vooraf

Winkels kunnen alleen open om bestellingen op te laten halen met goede afspraken vooraf, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. "Als je het doet, dan moet het op zo'n manier dat het niet weer leidt tot drukke winkelstraten waar mensen elkaar ontmoeten", zegt zij.

Op eventuele versoepelingen van de strenge coronamaatregelen die het kabinet volgens ingewijden dinsdagavond aankondigt, wil Keijzer niet te veel vooruitlopen. Maar: "het is belangrijk dat we perspectief bieden, dat er mogelijkheden zijn om te ondernemen", zegt de CDA-bewindsvrouw.

Volgens Haagse bronnen wil het kabinet niet-essentiële winkels, die sinds medio december dicht zijn, de mogelijkheid bieden om hun klanten vooraf bestelde spullen te laten afhalen. Bijvoorbeeld bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels mogen dat al.

Update 13:14 - Corona vertraagt proces nepverpleger Jeroen Bosch Ziekenhuis

De rechtbank in Den Bosch wil in verband met de coronacrisis personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in diezelfde plaats niet overbelasten. Ze hoeven daarom nog niet te getuigen over de 25-jarige Leroy S., die zich tijdens de eerste coronagolf vorig jaar zou hebben voorgedaan als verpleegkundige.

Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak. S. kon door dat bedrog patiënten behandelen in het ziekenhuis. De Bosschenaar had zich tijdens de eerste grote drukte gemeld om te helpen. Hij had gezegd dat hij een opleiding tot verpleegkundige had gehad, maar kon geen diploma’s tonen. Wel heeft hij patiënten gecontroleerd en mogelijk medicijnen toegediend.

De verdediging wil vijftien personen horen die direct en indirect betrokken waren bij de coronazorg. De rechtbank: "We zien het belang, maar het horen van deze getuigen is nu een onevenredige belasting voor de zorg."

Update 13:04 - Onderzoeksproject moet EU beter voorbereiden op volgende pandemie

Een groot onderzoeksproject moet de Europese "paraatheid en respons" voor een volgende pandemie verhogen. Namens Nederland doen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Radboudumc in Nijmegen mee aan dit zogeheten PANDEM-2-project, zo lieten ze dinsdag weten.

Het door de Europese Unie gefinancierde programma moet de EU-landen "meer inzicht geven en hen in staat stellen om gecoördineerd en effectief te reageren op een volgende pandemie". Deelnemers komen uit heel de EU en hebben expertise op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid, defensie, microbiologie, communicatie, informatietechnologie en crisisbeheer. Ze gaan onder meer werken aan een gezamenlijk systeem dat beter inzicht kan geven in "kritieke middelen", waaronder het aantal ziekenhuisbedden, persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins.

De National University of Ireland Galway heeft de leiding over het project. Tot de Raad van Advies behoren onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Namens het RIVM zitten Aura Timen en Mark Stein in het team. Timen is hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), Stein coördineert daar het onderzoek. Het Radboudumc heeft internist-infectioloog Chantal Bleeker, arts-microbioloog Joost Hopman en epidemioloog Alma Tostmann afgevaardigd.

"Door middel van innovaties in technologie, opleiding, communicatie en grensoverschrijdende samenwerking zullen we in de toekomst slagvaardiger te werk kunnen gaan tegen pandemieën", zegt Bleeker.

Het Radboudumc meent dat Europa "krachtig op de huidige pandemie heeft gereageerd". Desondanks is er ruimte voor verbetering. Dat is zeker nodig, aangezien de onderzoekers ervan uitgaan dat pandemieën in de toekomst vaker zullen voorkomen. "In het licht van verdere bevolkingsgroei, internationale vliegreizen en omgevingsfactoren die ook de kans vergroten dat ziekten van dieren op mensen overgaan, zijn toekomstige pandemieën onvermijdelijk."

Update 12:48 - Regio Cup vervangt competitie voor groot deel amateurvoetbal

Voor de amateurvoetballers die uitkomen in de zogenoemde B-categorie wordt de competitie dit seizoen niet meer hervat. Zodra de overheid toestemming geeft, gaat de KNVB van start met de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby's. "Na al die maanden wil iedereen dolgraag weer voetballen en wij willen hiervoor alle mogelijkheden benutten", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. "Dus als het oppakken van de huidige competities geen optie meer is, dan kunnen de teams verder in de KNVB Regio Cup."

Voor de A-categorie liggen nog wel enkele scenario's op tafel om verder te gaan met de competitie, die al sinds oktober stil ligt. De opties zijn het uitspelen van alleen de eerste seizoenshelft of de seniorencompetities opdelen in twee poules. Onder de A-categorie vallen onder meer de Tweede en Derde Divisie, de hoofdklasse, de 1e tot en met 5e klasse in het standaardvoetbal en de hoogste divisies bij de vrouwen en de jeugd. De KNVB komt woensdag, na de persconferentie van het kabinet dinsdagavond, met een 'routekaart' met de mogelijkheden en deadlines voor het mogelijk uitspelen van die competities.

Het grootste deel van de bijna 1,2 miljoen leden van de KNVB komt uit in de B-categorie. Voor al deze teams ziet de bond geen mogelijkheden meer om de onderbroken competitie af te maken of weer op te starten. In plaats daarvan komt de Regio Cup. De invulling hiervan, zoals het aantal teams per poule, hangt onder meer af van wanneer er weer gevoetbald mag worden. Normaal gesproken loopt het seizoen tot en met 30 juni. De KNVB houdt de optie open om ook daarna in de zomer door te gaan, mits de clubs daar de mogelijkheden voor hebben.

"Alles hangt af van flexibiliteit van alle partijen", zegt een woordvoerder van de KNVB. Alle teams uit de B-categorie doen mee aan de Regio Cup, tenzij ze zich afmelden. Vanaf half februari gaat de KNVB onder de teams uit de A-categorie inventariseren wie eventueel zou willen meedoen, in het geval ook voor deze categorie de competitie niet meer kan worden afgemaakt.

Tot 18 jaar kan normaal getraind worden en mogen onderlinge wedstrijden worden gespeeld. Voor iedereen die ouder is, geldt de restrictie dat er alleen getraind mag worden in groepjes van maximaal twee personen. "We hopen dat eerst de volwassenen ook weer normaal mogen trainen", zegt Van der Zee. "Veel van deze 600.000 voetballers zitten thuis en bewegen nauwelijks, terwijl sporten in de buitenlucht juist goed is voor de gezondheid en weerstand, zowel lichamelijk als geestelijk. Vervolgens willen we dat iedereen weer lekker wedstrijden kan spelen, want dat hebben we allemaal zo enorm gemist."

Update 12:32 - ActiZ ongerust over de prikken voor de wijkverpleging

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt dat het eventueel langer uitstellen van het vaccineren van de wijkverpleging leidt tot drama's in de ouderenzorg. Ze roept gezondheidsminister Hugo de Jonge op om eerder gemaakte afspraken na te komen en zorgprofessionals in de wijk zo snel als mogelijk te prikken.

ActiZ vreest anders nog grotere problemen. Een miljoen thuiswonende ouderen heeft immers wijkzorg nodig, aldus de organisatie. "Een op de tien zorgmedewerkers is reeds uitgevallen door corona en het ziekteverzuim loopt op veel plekken snel op. Met het deels stilvallen van wijkverpleging zal het aantal onnodige ziekenhuisopnames zeker toenemen. Dat kunnen we ons niet permitteren, zeker niet met de dreiging van een derde coronagolf door de Britse virusmutatie", aldus ActiZ.

De Gezondheidsraad praat woensdag opnieuw over de vaccinatiestrategie en ActiZ vreest "het opnieuw wijzigen van de vaccinatiestrategie" door De Jonge doordat bevestiging van eerder gemaakte afspraken tot nog toe uitblijft.

"Wij gaan er vanuit dat de minister begrijpt dat het hier niet gaat om de voorrangswens van een of andere beroepsgroep, maar om het intact houden van een onmisbare schakel in de zorgketen en in de strijd tegen corona", zegt ActiZ.

Update 12:07 - Aantal onderwijsvacatures daalde in 2020 voor het eerst in jaren

Scholen schreven in 2020 voor het eerst in jaren minder vacatures uit. Dat meldt de vacaturewebsite MeesterBaan. Die ziet dat scholen vooral tijdens de lockdowns in het voorjaar en najaar minder op zoek gingen naar tijdelijke krachten, vermoedelijk omdat zij hun handen vol hadden met onderwijs op afstand op poten zetten.

Het aantal vacatures in het primair en voortgezet onderwijs, mbo-scholen en de kinderopvang nam vorig jaar met 16 procent af ten opzichte van 2019. Dat is de eerste daling sinds MeesterBaan deze cijfers begon bij te houden in 2014. Normaal gesproken komen er elk jaar tussen de 20 en 30 procent meer vacatures bij.

Een woordvoerder van de vacaturewebsite ziet een duidelijk verband met de lockdowns en de sluiting van de scholen die daarmee gepaard ging. Normaal gesproken zetten scholen meer vacatures uit rond maart, als zij zich gaan voorbereiden op het volgende schooljaar. Maar nu was rond die tijd vanwege de 'intelligente lockdown' juist een daling te zien. Scholen waren volgens de woordvoerder te druk bezig met onderwijs op afstand regelen om op zoek te gaan naar tijdelijke mensen. De scholen probeerden gaten in de roosters vaker te vullen met eigen personeel. Het aantal vacatures nam weer toe toen de coronamaatregelen daarna werden verlicht en het daalde weer toen de coronasituatie tegen het eind van het jaar weer verslechterde.

Update 12:06 - Nog volop overleg over maatregelen basisonderwijs

Basisscholen gaan maandag weer open, maar de vraag is nog hoe ze dat precies moeten gaan aanpakken. Daarover wordt dinsdag nog volop overleg gevoerd, zowel in Den Haag als elders. "Wij willen bijvoorbeeld graag weten welke maatregelen verplicht zijn en welke een advies", zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de vereniging van schoolbesturen in het basisonderwijs. "Iedereen overlegt momenteel met iedereen, het is een grote bijenkorf."

De PO-Raad heeft zelf onder meer overleg gevoerd met zo'n 600 schoolbesturen uit de achterban. De sectororganisatie hoopt woensdag antwoord te kunnen geven op de prangende "hoe-vraag", aldus de zegsman. "Hoe snel het gaat, hangt wel echt van het kabinet en het ministerie van Onderwijs af. Zij moeten beslissen. Wij willen graag meedenken over wat haalbaar en uitvoerbaar is."

Duidelijk is wel dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de openstelling van de scholen zwaar weegt. Het OMT raadt onder meer aan om als een leerling besmet raakt de hele klas te laten testen en een paar dagen naar huis te sturen. Verder suggereert het OMT om het aantal contacten van leerlingen te beperken, bijvoorbeeld door ze in vaste kleine groepjes te laten samenwerken. Voor groep 7 en 8 denkt het OMT aan een systeem met koppels, zogeheten 'buddy's'. Die hoeven geen afstand van elkaar te houden, maar wel van de andere leerlingen.

Update 11:09 - MVV-aanhang blijft zondag weg bij corona-demonstratie

Supportersgroep Angel Side van MVV is boos om de boetes die de politie afgelopen zondag uitdeelde, toen de groep door Maastricht wandelde om eventuele relschoppers af te schrikken. De woede over het optreden van de politie is zo groot, dat Angel Side naar eigen zeggen geen mogelijkheid ziet om komende zondag mogelijke relschoppers af te schrikken bij een dan aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen.

De groep organiseerde eerder een wandeling door Maastricht om relschoppers te waarschuwen weg te blijven. Toen liet de politie hen met rust, omdat er rellen waren aangekondigd. Afgelopen zondag was dat volgens de politie niet het geval en werden daarom de coronamaatregelen gehandhaafd. Omdat de wandelaars te weinig onderlinge afstand hielden, kregen 56 mensen een bon.

Angel Side voelt zich "verraden" door de gemeente Maastricht en de politie. Volgens Angel Side hielden de wandelaars wél voldoende afstand. De boosheid is zo groot dat de groep zich komende zondag afzijdig houdt. "Wij hopen dat het rustig blijft, maar jullie begrijpen dat wij na dit verraad niks meer voor jullie kunnen betekenen", aldus Angel Side.

Inmiddels zijn inwoners van Maastricht een inzamelingsactie begonnen om de boetes van de wandelaars te betalen.

Update 10:39 - Publieksonderzoek naar bijwerkingen coronavaccins

Wie gevaccineerd is tegen corona, kan meedoen aan een onderzoek naar bijwerkingen. Dat meldt bijwerkingencentrum Lareb op de eigen site.

Gevaccineerden krijgen zeven vragenlijsten in een half jaar. "Met dit onderzoek willen wij meer inzicht krijgen in welke bijwerkingen optreden, hoe vaak ze optreden en wat het beloop is." Ook wie nergens last van heeft, kan meedoen.

Aanmelden kan binnen twee dagen na de eerste prik. Belangstellenden kunnen zich ook al vóór die prik melden.

Update 10:06 - Invictus Games kunnen ook dit jaar niet doorgaan door corona

De Invictus Games kunnen dit jaar opnieuw niet doorgaan als gevolg van de coronapandemie. Het internationale sportevenement voor militairen met blijvend letsel zou vorig jaar mei al worden gehouden in Den Haag, maar moest toen ook al worden uitgesteld.

De stichting die het evenement organiseert, heeft de sporters van het besluit op de hoogte gebracht, meldt het ministerie van Defensie. Uitstel is "de enige mogelijkheid de gezondheid van alle deelnemers te waarborgen en tegelijkertijd ook recht te doen aan het gedachtegoed van de Invictus Games", schrijft de stichting in een brief.

"Alle aangepaste andere scenario’s zijn omgeven met te veel onzekerheden en risico’s", zegt bestuursvoorzitter Mart de Kruif. "Of zelfs simpelweg onmogelijk door beperkingen ter plaatse en het ontbreken van faciliteiten zoals hotels en cameraploegen."

Update 10:05 - Petitie van docenten voor vaccinatie ruim 25.000 keer ondertekend

Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd tegen corona, is dinsdag al ruim 25.000 keer ondertekend. Een grote groep onderwijzers stelt dat er een bovengemiddeld risico op besmetting is zonder vaccinatie en dat het onjuist is dat jonge kinderen het virus niet kunnen doorgeven.

De petitie is afgelopen zaterdag gelanceerd door de groep leraren. "Door niet gevaccineerd fysiek les te geven kunnen besmettingen onder het personeel oplopen", zeggen zij. Behalve het laten inenten van het voltallige onderwijspersoneel vragen zij de Tweede Kamer om stil te staan bij de volgorde van het heropenen van scholen. "Maak de schoolweging leidend. Zo heropenen als eerste de scholen in gebieden met de meeste kwetsbare gezinnen."

Onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maakten zondag na advies van het Outbreak Management Team (OMT) bekend, dat de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open gaan. De deskundigen van het OMT raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. "Waar mogelijk" moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden.

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, vindt dat ook leerlingen op middelbare scholen vanaf volgende week minstens één keer per week naar school moeten kunnen. Zij zien daarvoor ruimte in het recente advies van het OMT aan het kabinet. Voor eventuele heropening van het voortgezet onderwijs wil het kabinet nog aanvullende informatie bekijken over verspreiding van het coronavirus onder oudere leerlingen.

Update 09:21 - Ombudsman wil tegemoetkoming ov-abonnementhouders om corona

Openbaarvervoerbedrijven stellen zich geregeld niet soepel op tegenover reizigers die tijdens de coronacrisis hun abonnement hebben aangehouden. Om verspreiding van het virus tegen te gaan adviseert het kabinet zo min mogelijk gebruik te maken van het ov. "Veel abonnementhouders hebben daardoor kosten gemaakt, zonder dat er een dienst van de vervoerder tegenover stond", zegt OV Ombudsman Bram Hansma.

"Een gebaar naar deze groep zou ook goed zijn uit het oogpunt van klantenbinding op langere termijn", aldus Hansma dinsdag. Hij wijst erop dat het rijk de ov-bedrijven een zogenoemde beschikbaarheidsvergoeding heeft betaald van in totaal zo'n anderhalf miljard euro. "Jammer dat desondanks veelal geen gebaar is gemaakt naar de groep reizigers die hun abonnement hebben aangehouden."

De OV Ombudsman roept openbaarvervoerbedrijven op flexibel te zijn als het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigt. "Vervoerders moeten dan snel hun dienstregeling weer uitbreiden. Dus geen beschouwing na een lange periode, maar direct op het moment van de versoepelingen." De bedrijven hebben volgens Hansma ook hun dienstregeling voor komend jaar flink versoberd, met uitzondering van het Amsterdamse GVB en de Nederlandse Spoorwegen.

Update 07:35 - 'Britse virusvariant komt sneller, wacht met versoepelen'

De Britse variant van het coronavirus rukt harder op dan eerder gedacht. Dat zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM in het AD. "Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt."

Update 07:15 - 'Lekken advies aan kabinet ondermijnt werkwijze OMT'

Dat een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet is gelekt naar de media, ondermijnt de werkwijze van deze organisatie. "Dit is niet goed voor het gezag van het OMT. Het is belangrijk dat het advies via de officiële weg beschikbaar komt", zegt Cees Hertogh van het Amsterdam UMC in Trouw. Het lekken van adviezen tast volgens de specialist ouderengeneeskunde en OMT-lid het draagvlak voor de maatregelen aan.

De experts die het kabinet adviseren over de coronacrisis vergaderden afgelopen vrijdag. Een dag later verscheen hun advies al in de media, terwijl het kabinet er pas zondag over sprak. De Rijksrecherche onderzoekt hoe dat kon gebeuren en wie er gelekt heeft.

"Dat informatie een dag later op straat ligt, ondermijnt het vertrouwen", zegt ook OMT-lid Marc Bonten. Hij is hoogleraar medische microbiologie in het Utrecht UMC. Maar ook bij het tempo waarin de politiek met de adviezen aan de haal gaat, zet hij vraagtekens. "Er stonden ook dit keer kakelverse bevindingen in de adviesbrief die nog met de betreffende onderzoekers besproken zouden worden", aldus Bonten in de krant. "Maar blijkbaar zijn de belangen zo groot dat de informatie al wordt doorgespeeld. Ik vind dat heel gevoelig."

Op basis van het advies besloot het kabinet zondag dat basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open kunnen.

Update 05:40 - Curaçao verlengt coronamaatregelen

De regering van Curaçao heeft besloten de geldende coronamaatregelen met nog drie weken te verlengen. Daarbij gaat het onder meer om een avondklok van 11 uur ‘s avonds tot half vijf ‘s ochtends, beperkende maatregelen voor restaurants en casino’s en een verplichting van mondkapjes in de openbare ruimte. Op het eiland zijn nog maar weinig coronabesmettingen: 62 op 1 februari tegenover ruim 1800 halverwege december 2020.

Maar de regering is bang voor de komst van nieuwe coronavarianten, zoals de Britse of Braziliaanse. Er zijn tests gestuurd naar Nederland om te kijken of de nieuwe varianten Curaçao al hebben bereikt, maar er is nog geen reactie van het RIVM gekomen, meldde de regering maandag. Op Aruba zijn al mensen besmet met de Britse variant en in de Caribische regio waart de Braziliaanse variant rond.

Daarom kan het eiland nu niet de maatregelen versoepelen, zo zei minister-president Eugene Rhuggenaath maandag. Hij wil voorkomen dat Curaçao nu de maatregelen versoepeld om het daarna weer te moeten introduceren. "We moeten ons aan de regels blijven houden. Om op die manier zo goed mogelijk voorbereid te zijn op welke variant dan ook", aldus Rhuggenaath.

Update 03:30 - Weinig versoepelingen verwacht in persconferentie over corona

Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Om 19.00 uur spreken de politici het land toe maar de verwachting is dat ze de teugels niet echt zullen loslaten. Dat de basisscholen weer opengaan, maakte het kabinet zondag al bekend. De meeste lockdownmaatregelen blijven nog wel even in stand.

Update 03:30 - Debat over rellen in gemeenteraad van Den Bosch

De gemeenteraad van Den Bosch debatteert dinsdagavond over de rellen van vorige week maandagavond. Het zogeheten interpellatiedebat is aangevraagd door de oppositiepartijen Bosch Belang, SP, Gewoon Gedreven, Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen en De Bossche Groenen. De binnenstad was op 25 januari doelwit van relschoppers die plunderend en vernielingen aanrichtend door de binnenstad trokken. Talloze winkeliers leden daardoor grote schade.

Vooral het feit dat de ME in de ogen van velen veel te laat aanwezig was om in te grijpen is onderwerp van het debat. Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch noemde het gedrag van de plunderaars ongehoord en zei een onafhankelijk onderzoek te willen naar het verloop van de gebeurtenissen. Hij wil zo achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. "Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was", zei hij tegen het Brabants Dagblad. De gemeente schreef de dag na de rellen in een verklaring: "De snelheid waarmee de groep zich bewoog richting de binnenstad rijmde niet met de opkomstmogelijkheid van de ME. Dat heeft ook te maken met de druk op de politie vanwege onrust op andere plekken. Maar in die periode zijn de vernielingen geweest."

Ondernemers in het centrum van Den Bosch zeiden eerder al dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente. Ze vinden dat deze onvoldoende voorbereid was op de ongeregeldheden en sommigen vragen zich af waarom de gemeente de relschoppers in de binnenstad heeft toegelaten. Donderdag kwam koning Willem-Alexander kijken naar de vernielingen die waren aangericht. Hij sprak onder meer met Maaike en Guido Neuféglise, eigenaars van de geruïneerde Primera waarvoor een crowdfundingsactie werd opgezet.

De raadsvergadering begint om 20.00 uur. Het interpellatiedebat staat als achtste punt op de agenda van de reguliere gemeenteraadsvergadering.

Update 03:30 - Weekcijfers: aantal nieuwe coronagevallen daalt tot onder 30.000

Ondanks de opmars van de Britse variant blijft het aantal coronagevallen nog dalen. In de afgelopen week zijn ongeveer 29.000 positieve tests geregistreerd, het laagste aantal sinds begin oktober. Het exacte aantal komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat het 35.635 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 5090 gevallen per etmaal. In de zes dagen daarna zijn 25.061 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 4177 per etmaal. Op maandag kwamen er 3280 nieuwe gevallen bij, en op dinsdagen ligt dat aantal doorgaans nog iets lager dan op maandagen.

Het wordt de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests afneemt. De piek was in de week van 16 tot en met 22 december, toen het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests kreeg, gemiddeld bijna 12.000 per etmaal.

Of de daling in de komende weken doorzet, hangt af van de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Als die mutaties zich snel verspreiden, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast. Bij ongeveer de helft van alle nieuwe coronagevallen gaat het om de Britse variant, schat het Outbreak Management Team, dat de overheid adviseert over het coronabeleid.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1264) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 512). Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Update 00:01 - 1,2 miljoen Nederlanders werken wel eens tijdens avondklokuren

Een op de zeven werkende Nederlanders draait soms of regelmatig nachtdiensten. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Het merendeel moet daarvoor 's nachts ook de deur uit. Deze nachtwerkers moeten op dit moment dus ook verklaringen bij zich hebben om te bewijzen dat het noodzakelijk is dat ze tijdens de avondklok op pad gaan.

In 2020 werkten 1,2 miljoen mensen vaak of af en toe tussen middernacht en 06:00 uur. Dat zijn er 117.000 minder dan een jaar eerder. Onder meer bij kelners en barpersoneel was een daling te zien, omdat zij vanwege de coronamaatregelen een groot deel van het jaar niet konden werken. Ruim de helft van de mensen die in de nachtelijke uren werkt, doet dat regelmatig, de rest slechts af en toe.

Nachtwerk komt vooral veel voor bij mensen in de zorg. Zo zijn ongeveer 70.000 artsen wel eens 's nachts op de been voor hun werk. Ruim de helft van hen doet dit regelmatig.

Een op de tien mensen die 's nachts moeten werken, doet dat vanuit huis. De rest moet 's nachts op pad naar hun werkplek of naar wisselende locaties.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.