Milieu en Gezondheid
2 apr 2021, 07:01
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat wel een uurtje later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 7.296 dat zijn er 562 minder dan op donderdag
Tussen 25 maart en 1 april testte 8,7 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.330, dat zijn er 3 meer dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 705, dat zijn er 17 meer dan op donderdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 17, er zijn tot nu toe 16.575 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.664.183 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De burgemeester Femke Halsema van de gemeente Amsterdam roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om dergelijke ruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is.
Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde. "Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", zei Halsema over de drukte in de parken.
Veel kerkgangers zijn vrijdagavond naar de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel gegaan voor de avonddienst op Goede Vrijdag. Er is geen sprake van onrust of een onveilige situatie buiten de kerk, na de onrust afgelopen zondag toen een verslaggever werd aangevallen.
In de kerk houden alle aanwezigen zich volgens de kerk aan de geldende coronaregels. De mensen houden 1,5 meter afstand van elkaar, daar is volgens een woordvoerder van de kerk voldoende ruimte voor. De kerk laat wel meer mensen toe dan de dertig die de overheid adviseert vanwege het coronavirus.
De afgelopen dagen is er een vuurwerkbom afgegaan bij de kerk en is er een dreigbrief gestuurd waarin staat dat de kerk in brand wordt gezet. Daarom is de politie aanwezig en worden mensen aangesproken die zich verdacht gedragen. Bij de kerk staat verder een groepje verslaggevers.
Nederlanders op Curaçao zijn niet in paniek geraakt nadat ze donderdagmiddag de oproep hadden gekregen om het eiland te verlaten als er geen noodzakelijke reden is om te blijven. Dat zegt de Nederlandse Vertegenwoordiging op Curaçao vrijdag. Een handjevol mensen heeft contact gezocht met de overheidsdienst.
Mensen die terugkeren naar Nederland moeten een negatief testresultaat kunnen tonen. Veel stagiairs hebben praktische vragen. "Ik vlieg zaterdag al terug naar Nederland, ik weet nu niet of ik nog een sneltest moet doen en of dat nog kan", aldus stagiaire Imke. Stagiairs vragen zich ook af of ze hun op Curaçao gekregen huisdier mee mogen nemen naar Nederland nu veel vluchten zijn omgeboekt.
Vakantiegangers, studenten en stagiairs kregen donderdag te horen zo snel mogelijk terug naar Nederland te gaan vanwege de oplopende aantallen coronabesmettingen en het ziekenhuis dat volstroomt. Het gaat om ongeveer 2000 tot 3000 mensen. Er zijn minder Nederlanders op het eiland dan normaal vanwege de strenge coronamaatregelen. Sinds 24 maart is er een lockdown.
Onderneemster Ananka van den Berg noemt de beslissing van Nederland "paniekvoetbal". "Als je je netjes aan de regels houdt, dan loopt het allemaal niet zo'n vaart." Maar op het eiland klinkt ook kritiek op de aanwezige Nederlanders. "Stagiairs en toeristen hebben de afgelopen weken gewoon lopen feesten alsof er geen corona was, en hebben niets gedaan om verspreiding te helpen voorkomen", aldus de gepensioneerde Tico Vos. Over het algemeen is er op het eiland wel begrip voor de oproep. Veel mensen maken zich vooral zorgen over de enorme druk op het ziekenhuis en zijn blij met elke verlichting van de druk op de zorg.
Van de luchtvaartorganisaties die op het eiland vliegen heeft TUI aangegeven voorlopig te blijven vliegen, reisorganisator Corendon annuleert tot 15 mei alle reizen naar Curaçao. Maatschappijen laten weten dat direct vanaf donderdagmiddag mensen hun tickets al omboekten, zodat ze eerder terug kunnen vliegen. Onder hen zijn veel stagiairs.
Het vertrouwen in het coronavaccin van AstraZeneca "neemt niet toe" na de nieuwe prikpauze. Dat zegt zorgvakbond NU'91. Een woordvoerder noemt het besluit om het vaccin voorlopig niet aan mensen van 60 jaar en jonger te geven "een extra tegenslag, en best een grote. Het is belangrijk dat we op stoom blijven met vaccineren, want we weten allemaal dat vaccineren de enige uitweg uit de pandemie is."
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag besloten tot een gedeeltelijke pauze in het vaccineren met AstraZeneca, in elk geval tot woensdag. Het vaccin wordt onder meer gegeven aan mensen die in de langdurige zorg werken. Volgens de GGD'en gaan ongeveer 10.000 prikafspraken niet door.
NU'91 zegt veel vragen uit de achterban te krijgen over het vaccin. "Mensen willen weten: is dit vaccin wel veilig? Mag ik kiezen voor een ander vaccin?" Zorgmedewerkers kunnen, net als anderen, niet kiezen welk vaccin ze krijgen. De afspraken voor prikken met het vaccin van Pfizer/BioNTech worden echter veel gemakkelijker volgeboekt dan bij AstraZeneca. De vakbond doet geen uitspraken over de vaccins, maar wil wel dat de zorgmedewerkers die nog niet zijn gevaccineerd zo snel mogelijk aan de beurt komen.
Vakbond CNV Zorg & Welzijn heeft geen mening over de prikpauze. "We zijn geen vaccinatiedeskundigen of virologen. We matigen ons geen mening aan. In het begin van de vaccinatiecyclus hebben we gezegd dat zorgpersoneel zo vroeg mogelijk gevaccineerd moet worden."
De veiligheid van patiënten is het allerbelangrijkst, zegt AstraZeneca na het besluit van Nederland om het coronavaccin van het bedrijf voorlopig niet aan mensen van 60 jaar en jonger te geven. Volgens de Brits-Zweedse farmaceut is het middel effectief gebleken en "wegen de voordelen van ons vaccin bij het beschermen van mensen tegen een dodelijk virus aanzienlijk zwaarder dan de risico's".
AstraZeneca zegt dat tientallen miljoenen mensen wereldwijd het coronavaccin hebben gekregen. Het bedrijf "blijft onze gegevens analyseren om te begrijpen of zeer zeldzame stolsels en een laag aantal bloedplaatjes vaker voorkomen dan je zou kunnen verwachten in een groep van miljoenen mensen".
Een direct verband tussen het vaccin en de gezondheidsklachten is niet aangetoond, maar de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau, sluit die mogelijkheid ook nog niet uit en doet daarom onderzoek.
Zelftests voor corona liggen inmiddels in enkele honderden apotheken. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP. Naar de coronazelftesten is veel vraag, melden meerdere apotheekketens. Ook online kunnen de zelftests inmiddels worden besteld. Bij sommige verkopers worden bestellingen zelfs op dezelfde dag geleverd.
Bij BENU, met zo'n 350 apotheken een van de grootste ketens van Nederland, kloppen "heel veel" mensen aan voor de zelftests. "We bestellen constant bij", zegt een woordvoerder. BENU ontving vrijdag een levering van 50.000 zelftests, waarmee aan de vraag voor het paasweekend wordt beantwoord. Ook bij de Pluriplus-apotheken, ruim 300 in totaal, liggen de zelftests sinds gisteren in de schappen.
Er zijn ook apotheekketens die nog steeds op hun bestelling wachten. De franchiseketen Alphega, bijvoorbeeld, verwacht de zelftests "dinsdag of woensdag". "Als je je nummer doorgeeft, dan bellen we op zodra ze binnen zijn", oppert een bij Alphega aangesloten apotheker. Een zelfstandige apotheker die is aangesloten bij Service Apotheken geeft ook aan nog geen zelftests binnen te hebben, "en je bent al de zoveelste die ernaar vraagt".
Het ministerie van Volksgezondheid keurde de antigeentesten van Roche en Biosynex vorige week versneld goed. Antigeentesten geven sneller een uitslag dan PCR-testen, maar zijn wel minder gevoelig en dus niet even betrouwbaar. De zelftests brengen volgens onderzoek 78 procent van alle coronabesmettingen aan het licht. Prijzen van de zelftests variëren tussen 6,50 en 8,50 euro.
De GGD'en schrappen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Dat geldt per direct en in elk geval tot en met 7 april. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.
De overheid heeft besloten tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca voor mensen onder de 60. Dit besluit is genomen vanwege mogelijke bijwerkingen.
Nederland stopt per direct met de vaccinatie met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7296 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daardoor is het gemiddelde aantal coronagevallen over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken.
De vorige vrijdagen waren er meer positieve tests. Bovendien zijn het aanmerkelijk minder gevallen dan op woensdag (7649) en donderdag (7858). Meestal piekt het aantal positieve tests juist op vrijdagen en zaterdagen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 51.750 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7393 nieuwe gevallen per dag. In de week tot aan donderdag waren er elke dag gemiddeld 7433 besmettingen aan het licht gekomen. De laatste keer dat het gemiddelde lager lag dan de dag ervoor was op 7 maart.
In Rotterdam testten 348 inwoners positief. Verder waren er 288 nieuwe gevallen in Amsterdam en 268 in Den Haag. Daarna volgen Utrecht (148), Tilburg (119), Apeldoorn (105) en Eindhoven (101).
Het aantal sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen 24 uur is gemeld dat zeventien coronapatiënten zijn overleden. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 9 oktober. In de afgelopen week steeg het aantal sterfgevallen met 158, gemiddeld ruim 22 per dag, en dat is het laagste peil sinds half oktober.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 17 gestegen naar 705. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkomt.
Het totaalaantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook licht gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2330 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 3 meer dan op donderdag.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1625 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder.
Mensen van 73 tot 74 jaar oud krijgen volgende week een uitnodiging voor een prik tegen het coronavirus, maar ze kunnen nu alvast online een afspraak maken. Het gaat om 390.000 mensen die in 1947 en 1948 zijn geboren. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de koepel van gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland.
Ook mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor hun vaccinatie. De zeventigers kunnen terecht bij ongeveer tachtig locaties van de GGD'en. In totaal bestaat deze leeftijdsgroep uit ongeveer 950.000 mensen.
Waarschijnlijk eind april en begin mei komt de volgende groep aan de beurt. Dat zijn mensen van 65 tot 70. In de afgelopen weken zijn 75-plussers al gevaccineerd.
Mensen die vanaf eind april een coronatest laten doen, kunnen een verzoek krijgen van het RIVM om een jaar mee te werken aan een onderzoek naar de gevolgen van besmetting op de kwaliteit van het leven op langere duur. Een woordvoerder bevestigt een bericht hierover van De Stentor.
Het RIVM wil onderzoek doen onder duizend tot tweeduizend mensen. Er zullen ook niet-besmette mensen om medewerking worden gevraagd in een zogenoemde controlegroep.
Er zal worden gelet op tal van klachten, zoals vermoeidheid en benauwdheid, maar ook het verlies van geur en smaak. Het is van belang om vast te stellen in welke mate en hoe lang die klachten aanhouden en hoeveel mensen er vermoedelijk mee te maken hebben of krijgen.
Veel mensen die ziek zijn geworden door het virus klagen over een moeizaam herstel.
Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Dat meldt het bijwerkingencentrum Lareb.
Een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.
Een andere persoon kreeg naast de trombose en het lagere aantal bloedplaatjes ook een hersenbloeding. In totaal hebben zeker vijf mensen de potentiële bijwerkingen gekregen. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het is niet bekend hoe oud de overleden gevaccineerde was. De vijf kregen zeven tot tien dagen na vaccinatie de eerste klachten. Ook in andere Europese landen begonnen de klachten toen.
Reisorganisator Corendon annuleert de komende weken alle reizen naar Curaçao vanwege het snel toenemende aantal besmettingen met het coronavirus op het eiland. "We staan via de reisleiding in contact met iedereen die daar zit om te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor terugkeer", meldt de reisorganisatie.
Corendon, dat met KLM vliegt, laat weten dat er nog enkele reizigers op Curaçao zitten. Als zij weg willen kunnen ze met Corendon contact opnemen en dan gaat de reisorganisatie de terugkeer regelen, zegt de woordvoerster.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken dinsdag met coronaminister Hugo de Jonge hoe, waar en wanneer er proeven komen met bijeenkomsten die toegankelijk zijn met een coronatoegangstest. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarover in gesprek met diverse organisatoren en gemeenten. De burgemeesters willen weten hoe het ministerie zich de spreiding en de aanpak voorstelt en welke gemeenten worden aangewezen voor een proef.
Het Veiligheidsberaad pleit al meer dan een maand voor versoepeling van de strenge lockdownmaatregelen. Nu het aantal gevaccineerde mensen toeneemt en sneltesten voor iedereen beschikbaar zijn zou er met name in de buitenlucht meer mogelijk moeten zijn, vinden veel burgemeesters. Maatregelen onder goede voorwaarden versoepelen heeft de voorkeur boven parken die ongecontroleerd volstromen met drinkende mensen zodra het even mooi weer is. De burgemeesters gaan daar dinsdag opnieuw met De Jonge over praten.
Het Veiligheidsberaad blikt dinsdag ook vooruit op Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Eerder is al besloten dat er tot en met 5 mei geen enkele vergunning voor publieksactiviteiten zou worden afgegeven. Maar de overheid is wel betrokken bij officiële vieringen van de drie bijzondere dagen.
Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Dat meldt het RIVM, dat daarmee aansluit op een advies van de Gezondheidsraad. Die stelde eerder dat mensen die het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben.
Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie plaatshad, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, aldus het RIVM.
Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor alle drie de vaccins: van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna. Mensen die niet besmet zijn geweest met het virus moeten wel twee prikken hebben. Maar mensen die al besmet zijn geweest met het coronavirus kunnen met één dosis toe. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt, aldus de Gezondheidsraad eerder.
In ziekenhuizen door heel het land zijn minder bedden beschikbaar doordat personeel oververmoeid thuis zit. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere zorgregio's. Het ziekteverzuim is in sommige regio's tot twee keer zo hoog als normaal en ziekenhuizen kijken dan ook met grote zorgen naar de oplopende besmettingscijfers.
Op de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland zit 14 procent van het personeel ziek thuis. "Normaal gesproken ligt dat tussen de 6 en 8 procent", zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.
De ziekenhuizen in de noordelijke provincies zijn door het personeelstekort niet in staat om hun aandeel te leveren aan het opschalen van de landelijke capaciteit van de intensive cares (ic). Afgelopen week hadden er in het hele land honderd extra ic-bedden (1450 in totaal) beschikbaar moeten zijn.
Ook in Brabant ligt het ziekteverzuim onder verpleegkundigen grofweg twee keer zo hoog als voor de coronacrisis en dat is voor het grootste deel toe te schrijven aan oververmoeidheid.
Hogescholen en universiteiten weten nog niet hoe zij over ruim drie weken de zelftests voor de honderdduizenden studenten in het hoger onderwijs moeten organiseren. Een dikke week na de persconferentie van het kabinet hierover is nog veel onduidelijk. Dat schrijft Trouw.
Het was hoopvol nieuws: zelftests moeten het op 26 april mogelijk maken om de deuren van het hoger onderwijs weer wat verder te openen, beloofde demissionair minister Hugo de Jonge. Dat kwam voor veel universiteiten en instellingen wat onverwachts. Het blijkt bovendien een flinke operatie, die niet zomaar opgetuigd kan worden.
Een brief die vrijdag door het ministerie van onderwijs naar de universiteiten en hogescholen wordt gestuurd moet meer helderheid verschaffen. Dat is nodig, want het hoger onderwijs kampt met veel vragen over hoe dit te organiseren. Hoe komen bijvoorbeeld de miljoenen tests bij de studenten terecht? En hoe zit het met controle?
De Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten roept vakantiegangers, studenten en stagiaires op om het eiland zo snel mogelijk te verlaten. Het gaat om tussen de 2000 en 3000 mensen. Het zijn Nederlanders die geen noodzakelijke reden hebben om op het eiland te blijven, niet om mensen die op het eiland staan ingeschreven. De oproep is donderdag gedaan en geldt in ieder geval tot 15 april.
Dit is een gevolg van de actuele Covid-situatie. Die is zeer ernstig op het eiland. "De zorgcapaciteit is mogelijk ontoereikend vanwege het hoge aantal coronabesmettingen", aldus de Vertegenwoordiging. De medische zorg is hierdoor niet gegarandeerd en moet op korte termijn ontlast worden om een nieuwe stroom patiënten aan te kunnen. Er geldt voor de mensen die van het eiland af gaan een testverplichting voor vertrek vanaf Curaçao, bij thuiskomst in Nederland moeten reizigers in thuisquarantaine.
Woensdag luidde minister-president Eugene Rhuggenaath al de noodklok over de situatie in het ziekenhuis. Die zit volgens hem vol door het alsmaar stijgende aantal corona patiënten. Donderdag zijn er 431 nieuwe besmettingen geregistreerd. Daarmee is het totaal aantal actieve besmettingen inmiddels 3466. Er liggen 103 mensen in het ziekenhuis, waarvan 34 op de intensive care. Er zijn drie mensen in de afgelopen 24 uur overleden. In totaal gaat het om 38 gestorven coronapatiënten.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.