Milieu en Gezondheid
2 juli 2021, 07:13
Sinds afgelopen weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 962, dat is hoger dan het weekgemiddelde (659)
Op dinsdag 29 juni testte 3,0 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 248, dat zijn er 30 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 108, dat zijn er 11 minder dan op donderdag
Op vrijdag zijn er 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.755 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 15.974.932 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Ruim 36.000 kinderen uit 2004 hebben een afspraak gemaakt voor een coronaprik. Het gaat om kinderen die dit jaar 17 zijn geworden of nog worden. Zij konden vanaf 10.00 uur vrijdagochtend een prikafspraak maken.
Niet alleen mensen die komend weekend willen uitgaan, stuiten op wachtrijen bij het Testen voor Toegang. Ook bij testcentra in de buurt van festivallocaties is het druk.
Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, is een versnelde aanbesteding begonnen voor acht XL-testlocaties. In totaal moeten daar binnenkort 120.000 toegangstesten per dag kunnen worden afgenomen. De locaties openen over ongeveer drie weken.
De XL-locaties stonden al op de planning, maar "gezien de urgentie is gekozen voor een versnelde procedure", aldus de stichting. Het aantal mensen dat een test wil afnemen om daarmee naar een feest of evenement te kunnen is afgelopen week toegenomen en "de verwachting is dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer".
De bestaande testlocaties van Testen voor Toegang kunnen gezamenlijk zo'n 225.000 tests per dag afnemen. De XL-testlocaties worden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid gebouwd. Ze komen in Amsterdam, Zwolle, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Alkmaar, Tilburg en Maastricht. Stichting Open Nederland kiest twee testbedrijven, die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen, om ieder vier locaties te exploiteren. Volgens een woordvoerder speelt bij de keuze, naast de voorwaarden, vooral de prijs een rol.
Sinds vorig weekend kunnen mensen met een groen vinkje in de CoronaCheck-app weer naar onder meer nachtclubs. Daar hoeven ze dan geen 1,5 meter afstand te bewaren. Mensen die nog niet zijn gevaccineerd of geen corona-infectie hebben doorgemaakt, kunnen met een negatieve testuitslag een groen vinkje krijgen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep vrijdag op de testcapaciteit van Testen voor Toegang te vergroten. Doordat de wachtrijen bij sommige testlocaties erg lang worden, kunnen mensen ervoor kiezen dan maar geen test af te laten nemen en dat kost ondernemers geld, aldus KHN.
Het aantal positieve coronatests is vrijdag gestegen naar 962. Donderdag was het dagcijfer al gestegen naar 834 (na correctie), het hoogste aantal in ongeveer twee weken. Er werden vrijdag 7 sterfgevallen gemeld door het RIVM.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Voor het eerst sinds 16 september vorig jaar, 289 dagen geleden, komt het aantal opgenomen mensen onder dat niveau uit.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 248 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 30 minder dan op donderdag, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nog 140 coronapatiënten, een daling van 19 ten opzichte van een dag eerder. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 108. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.
Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de derde keer in vier dagen geen nieuwe opnames. Elf mensen belandden op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.
Huisartsen kunnen nog steeds niet allemaal gebruik maken van het speciale webportaal waarmee ze een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor de mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vrijdagmiddag weten.
Hoeveel huisartsen het niet lukt om toegang te krijgen tot het portaal weet de LHV niet precies. De vereniging heeft een aantal huisartsen zelf gevraagd om het portaal binnen te komen, dat lukte niet. Ook krijgt de vereniging signalen van andere huisartsen die het portaal niet in kunnen.
Met het webportaal kunnen huisartsen een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen van wie de coronaprik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het webportaal zou eigenlijk in de nacht van woensdag op donderdag al bruikbaar zijn, maar kort voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde. Donderdagavond meldde het ministerie van Volksgezondheid dat alle problemen waren opgelost.
De LHV vraagt mensen die een vaccinatiebewijs bij de huisarts willen aanvragen om daarmee te wachten tot na het weekend, zodat "mogelijke problemen met de portal door het ministerie van Volksgezondheid kunnen worden opgelost".
Er is bewust voor gekozen om gevaccineerden meteen toe te laten tot evenementen en het nachtleven en niet pas twee weken na de (enige of tweede) prik, als de vaccins optimale bescherming bieden. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt vrijdag dat "een verstandige afweging is gemaakt tussen het gezondheidsrisico en wat praktisch doenlijk is".
De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. Deskundigen waarschuwen dat er risico's bestaan op een uitbraak als er veel mensen bij elkaar zijn, zonder afstand, terwijl de vaccins nog niet werken. Veel jongeren halen een Janssen-vaccin, omdat hier maar één prik voor nodig is. Zij mogen meteen het nachtleven in.
De Jonge ziet het risico van besmetting ook, maar stelt dat het kan, omdat de besmettingsgraad in Nederland nu laag is. Het Outbreak Management Team (OMT) is het eens met deze afweging, stelt hij. Bovendien is een directe toegang volgens De Jonge ook "een reden voor heel veel mensen" om zich snel te laten vaccineren. Om het virus tegen te houden is het op de lange termijn beter dat zoveel mogelijk mensen zijn gevaccineerd, aldus de minister.
Hoewel de Vierdaagse ook dit jaar is afgelast vanwege de coronacrisis, organiseert de Stichting Vierdaagsefeesten toch een bescheiden editie van de feestweek die het wandelevenement in Nijmegen elk jaar omlijst. Voor sommige bijeenkomsten moet vooraf worden getest. Voor andere optredens moet een kaartje worden gekocht, terwijl de feesten gewoonlijk gratis toegankelijk zijn. Die maatregelen zijn nodig om de verplichte 1,5 meter afstand te kunnen garanderen, aldus de organisatie.
"Met de huidige en aangekondigde versoepelingen is het extra teleurstellend dat de Vierdaagsefeesten niet doorgaan. Maar we begrijpen dat de aanzuigende werking van de Vierdaagsefeesten te groot is en te veel risico's met zich meebrengt", zegt directeur-bestuurder Joris Bouwmeister. De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks zo'n 1,6 miljoen bezoekers naar Nijmegen. Zulke mensenmassa's zijn oncontroleerbaar, vinden de hulpdiensten.
Op tal van plekken in de stad zijn concerten, dansmarathons en optredens. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert samen met de stichting Roze Woensdag een jongerenprogramma. Op de woensdag van de Vierdaagse zijn wandelaars en feestvierders altijd grotendeels in het roze uitgedost.
De Vierdaagsefeesten worden gehouden van 17 tot en met 23 juli. Op www.vierdaagsefeesten.nl is alles te vinden over kaartverkoop, reserveringen en het programma.
Het komend weekend zal het beter gaan met het Testen voor Toegang om naar binnen te komen bij evenementen en het uitgaansleven, verwacht demissionair zorgminister Hugo de Jonge. In het eerste weekend, vorige week, waren er problemen. Hij vindt dat "niet goed", maar het overgrote deel lukte wel, benadrukt de minister vrijdag.
"Er zijn toen ruim 2 miljoen QR-codes geproduceerd op basis van vaccinatie en een kwart miljoen op basis van testen. Bij 1 procent daarvan kwam het testbewijs te laat of niet", aldus De Jonge. Dat het irritatie opleverde en ook organisatoren baalden, begrijpt hij. Maar velen hebben volgens hem dankzij het systeem een mooi weekend gehad en er staat "ook een mooi weekend voor de boeg".
Het systeem waarmee reizigers een gratis coronatest kunnen aanvragen werkt nog steeds niet optimaal, zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Het gaat weliswaar beter dan eerder deze week, maar nog steeds zijn niet alle commerciële testaanbieders aangesloten op de website testenvoorjereis.nl. Dat betekent dat iemand mogelijk verder moet reizen voor een gratis test.
Ook zijn nog niet alle aanbieders aangesloten op de CoronaCheck-app. Als een aanbieder al wel is gekoppeld aan de site maar nog niet aan de app, dan kan men het testbewijs uitprinten.
Ondanks de problemen gaat het volgens Van Nieuwenhuizen "gelukkig wel de goede kant op. Ik heb goede hoop dat we ook vandaag weer een grote verbetering zien". Ze benadrukt dat er weinig tijd was om het systeem op te zetten. De minister hoopt dat de huidige problemen "kinderziektes" zijn. Gezien de tijdsdruk vindt ze het "logisch" dat die voorkomen.
Een meerderheid van de jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar, 72 procent, wil gevaccineerd worden tegen corona. Dat zegt het RIVM op basis van eigen onderzoek. "De redenen daarvoor zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen: de eigen gezondheid willen beschermen, anderen willen beschermen en om van de maatregelen af te zijn."
Het RIVM hield van 16 tot en met 20 juni voor de dertiende keer een meting onder bijna 50.000 mensen. Jongeren die twijfelen of ze zich zullen laten inenten, maken zich net als volwassenen zorgen over bijwerkingen op korte en lange termijn, zo blijkt verder uit de resultaten van het onderzoek. Van de deelnemende ouders zegt 69 procent (waarschijnlijk) voor vaccinatie van hun kind te zijn.
Het kabinet besloot woensdag na een positief advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde jongeren van 12 tot en met 17 jaar coronaprikken aan te bieden. Eerder kregen kwetsbare jongeren van deze leeftijden al een uitnodiging toegestuurd. De vaccinatiebereidheid onder alle leeftijdsgroepen neemt overigens nog steeds toe, zegt het RIVM.
Het UMC Utrecht begint volgende week een groot internationaal onderzoek naar een geneesmiddel tegen corona. Onderzoekers testen of het middel ensovibep het herstel van corona kan versnellen en ziekenhuisopnames kan voorkomen. Het eiwit moet binnen zeven dagen na een besmetting via een infuus worden toegediend.
Het eiwit is ontwikkeld om de verspreiding van een Covid-19-infectie in het lichaam te stoppen. De onderzoekers hopen dat nu aan te tonen. Ensovibep moet voorkomen dat patiënten ernstig ziek worden, doordat de infectie niet van cel naar cel kan 'overspringen'. Wie uiteindelijk het medicijn kan krijgen, moet het onderzoek uitwijzen.
"Het aantal besmettingen loopt gelukkig sterk terug. We hebben vaccins, maar die beschermen niet 100 procent. Wij verwachten dat er de komende jaren toch nog behoorlijk wat ziekte blijft, maar niet in de golven zoals we dat eerder tijdens de pandemie zagen. Als het middel inderdaad werkt, kunnen wij hiermee verergering van ziekte en ziekenhuisopnames voorkomen. Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie", zegt onderzoeksleider, arts-microbioloog Marc Bonten. Er bestaan al wel behandelingen voor coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar in het stadium daarvoor nog niet.
Het ziekenhuis zoekt in Nederland honderd vrijwilligers die corona hebben opgelopen, die willen meedoen aan de studie. Wereldwijd zijn er 2400 volwassenen nodig.
Het vaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India. De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen.
Tijdens de laboratoriumtests veroorzaakte het vaccin een grote aanwezigheid van neutraliserende antilichamen in bloedmonsters van acht gevaccineerde mensen. Volgens Johnson & Johnson was de reactie nog sterker dan bij de Beta-variant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is.
De gezondheidsautoriteiten over heel de wereld houden nauwlettend in de gaten hoe goed het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werkt tegen nieuwe coronavarianten. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), meldde vorige maand dat alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd goed lijken te beschermen tegen onder andere alle varianten. Naast Janssen gaat het dan om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM schat in dat de variant nu al ongeveer de helft van alle besmettingen in ons land veroorzaakt. In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt Delta-plus genoemd.
Op een festival staan met 10.000 mensen: vanaf vrijdag kan het met de versoepelde coronamaatregelen weer. Stereo Sunday Festival in Venlo is het eerste grote evenement dat de spreekwoordelijke deuren weer mag openen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli lopen er per dag zo'n 10.000 mensen op het terrein van het festival.
"We zijn supertrots dat het is uitverkocht. Dat is voor het eerst het geval", vertelt Mark Boots, hoofd marketing en communicatie, aan het ANP. "We zijn er helemaal klaar voor. Alles loopt goed op schema."
Onder anderen Bizzey, Lucas & Steve en FeestDJRuud staan op het Limburgse festijn. Er zitten wel wat voorwaarden aan het bezoek: bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest meenemen. Dan mogen ze echter wel ongestoord, zonder 1,5 meter afstand en een mondkapje, genieten van de muziek.
Op het terrein zijn vrijwel geen extra maatregelen getroffen, behalve dat de toegangspoorten zijn verbreed. "Zo kunnen meer mensen tegelijk naar binnen voor een soepele doorloop", vertelt Boots. "Door de coronacheck kan het allemaal wellicht wat langer duren natuurlijk."
De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vrijdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de jongere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.
In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.
Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden.
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus overleden vorige week beduidend minder mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Tot voor kort overleden juist opvallend veel mensen vanwege de virusuitbraak. Het komt vaker voor dat na zo'n sterftegolf juist een dal volgt. Maar of daar nu sprake van is, durven onderzoekers nog niet te zeggen. Vorige week overleden naar schatting 2550 mensen. Dat zijn er 300 minder dan een week eerder. Het is normaal dat het aantal sterfgevallen de ene week iets hoger is en de andere iets lager. Maar deze week was het sterftecijfer zo laag, dat er volgens de statistici geen sprake was van zo'n gebruikelijke schommeling. Zij noemen dat 'ondersterfte'. Er overleden 200 mensen minder dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Vooral onder mensen van 80 jaar of ouder is het sterftecijfer opvallend laag.
Redactie Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.