Milieu en Gezondheid
3 feb 2021, 06:24
Nederland blijft nog drie weken langer in lockdown, vooral dankzij de snel oprukkende Britse variant. Wel mogen basisscholen en kinderopvangcentra vanaf maandag weer open. Of de avondklok wordt verlengd moet nog worden besloten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.060, dat zijn er 484 meer dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2214, dat zijn er 55 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 613, dat zijn er 16 minder dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op woensdag: 62, er zijn tot nu toe 14.169 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 416.093 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het is mogelijk om de tweede prik bij het coronavaccin van Pfizer en BioNTech tot zes weken na de eerste inenting toe te dienen. Ook dan is het vaccin nog werkzaam. De Gezondheidsraad herhaalt dat advies aan het kabinet. Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken uitstellen zodat meer mensen kunnen worden ingeënt met het beschikbare vaccin. Zij krijgen dan alvast wat bescherming tegen het coronavirus.
Als er geen schaarste is, is het beter om de tweede prik na 3 weken te geven, aldus de Gezondheidsraad.
De raad had half januari ook geadviseerd dat het mogelijk was om de tweede prik uit te stellen. Het kabinet besloot vervolgens om voor nieuwe afspraken de tweede prik naar achteren te schuiven. Fabrikant Pfizer was echter een stuk voorzichtiger. Volgens het bedrijf is het zeker dat het vaccin werkt bij 21 dagen tussen de beide prikken, maar zijn er geen garanties wanneer dit proces wordt uitgesteld.
De politie heeft weer een aantal van de relschoppers op weten te pakken die voor ongeregeldheden zorgden op het Museumplein op 17 en 24 januari. Het gaat nu om drie verdachten.
De eerste man is 35 jaar oud en afkomstig uit Warnsveld, de tweede 31 en afkomstig uit Marokko. De derde en voor nu laatste verdachte is 22 en komt uit Heerenveen. Overigens verwacht de recherche de komende dagen nog meerdere aanhoudingen te zullen verrichten.
Zeker dertig basisscholen van Lowys Poquin in het westen van Brabant blijven maandag, wanneer de scholen weer open mogen, toch dicht. De organisatie heeft dat aan de ouders van de leerlingen laten weten middels een brief, aldus lokale krant BN de Stem.
Ze blijven tot zeker na de voorjaarsvakantie gesloten, het onderwijs op afstand gaat wel door. De organisatie zegt dat ze de scholen alleen open willen stellen als dit "veilig, verantwoord en uitvoerbaar kan". Ze zijn nu nog van mening dat dit niet mogelijk is.
Het vijfde coronavaccin is mogelijk onderweg naar Europa. Het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam, kijkt momenteel rechtstreeks mee bij het bedrijf Novavax. Zo is het sneller mogelijk om het middel, na goedkeuring, op de markt te krijgen.
Het vaccin, dat officieel de naam 'NVX-CoV2373' draagt, is ontwikkeld door de Tsjechische dochter van het Amerikaanse Novavax. De Europeese Commissie is al in onderhandeling met het bedrijf om 100 miljoen doses af te nemen, met een optie op nog eens zo veel.
De politie heeft woensdag twee mannen uit Den Bosch (18 en 21 jaar) aangehouden voor hun rol bij de plunderingen ruim een week geleden van de supermarkt Jumbo in hun woonplaats. De politie heeft beslag gelegd op een personenauto en een scooter van een van de mannen.
De politie heeft dat gedaan om slachtoffers van de rellen zoveel mogelijk te kunnen compenseren voor de schade die ze hebben opgelopen.
De politie heeft de twee mannen herkend op videobeelden. Later deze week worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris.
De politierechter in Zwolle heeft een 20-jarige man zes weken cel opgelegd, waarvan vier weken voorwaardelijk, omdat hij tijdens avondklokrellen een bierflesje naar een politiebus heeft gegooid.
De Zwollenaar was op de avond van 25 januari op weg naar zijn huis, toen hij zich aansloot bij een groep relschoppers in het centrum van de stad. Hij heeft verklaard dat hij zich liet meeslepen door de groep en daarom de fles heeft gegooid.
De rechter oordeelde dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging. Hij heeft "een actieve bijdrage geleverd aan het saboteren van het beleid van de overheid om de pandemie te bestrijden", aldus de rechter.
Het Openbaar Ministerie had twee maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter hield rekening met het strafblad en persoonlijke omstandigheden van de Zwollenaar en kwam daardoor uit op een lagere straf.
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, is tevreden met de woensdag aangekondigde sneltesten voor leerkrachten. De organisatie noemt de tijd tot die overal in het land kunnen worden toegepast wel een punt van zorg. Het zou weleens drie maanden kunnen duren, denkt ze.
"Maar het is een pandemie, en je weet niet wat er allemaal achter de schermen nodig is om het allemaal te regelen", aldus een woordvoerder. De PO-raad is ook tevreden met de mogelijkheden voor de volgende week te openen basisscholen om het indelen in groepjes en koppels aan te passen aan de mogelijkheden van de school.
Voorzitter Rinda den Besten: "Het is goed dat er nu meer duidelijkheid is voor scholen over de nieuwe maatregelen en adviezen, maar de voorbereidingstijd voor scholen is inmiddels erg krap. We hebben er bij het ministerie op aangedrongen dat scholen tijd moeten krijgen om alles te organiseren, vandaar dat zij de ruimte krijgen het afstandsonderwijs stil te leggen donderdag en vrijdag."
Den Besten wil benadrukken "dat we vanaf 8 februari niet in een normale schoolsituatie komen". "Veel is anders en onvoorspelbaar, bijvoorbeeld door de strengere quarantaineregels. Het is belangrijk dat ouders en werkgevers hier rekening mee houden.’’
De politie heeft een vierde verdachte aangehouden in verband met het datalek bij de GGD. Het gaat om een 22-jarige man uit Heiloo. Hij is woensdag aangehouden, meldt de politie.
Eerder zijn al twee GGD-medewerkers, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een man van 21 jaar uit Heiloo, aangehouden omdat ze privégegevens zouden hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen. De twee werkten op een callcenter van de GGD. Dinsdag werd een derde verdachte aangehouden, een 25-jarige man uit Amstelveen.
Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (bsn) gestolen. Volgens RTL Nieuws werd de GGD al maanden voor de datadiefstal gewaarschuwd door eigen medewerkers over de kwetsbaarheden rondom de coronasystemen. Deze zorgen zouden leidinggevenden hebben weggewuifd.
Said Kasmi, songfestivalwethouder in Rotterdam, is blij dat de deur voor publiek bij de komende editie van het Eurovisiesongfestival nog op een kier staat. Toch heerst er ook teleurstelling nu zeker is dat het evenement niet in de normale vorm kan doorgaan.
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld ben", reageert Kasmi. "Als je je kandidaat stelt wil je natuurlijk een songfestival in volle glorie organiseren met publiek, zij aan zij, in een vol Ahoy. Dat gaat helaas niet."
Kasmi is desalniettemin positief en optimistisch dat de organisatie gaat voor een 1,5 metereditie. Met scenario B ligt er een plan op tafel waarin alle deelnemers, delegaties en een deel van de pers onder strikte maatregelen naar Rotterdam komen. "Én waarin we met een grote slag om de arm misschien ook nog publiek kunnen toelaten. We proberen er het beste van te maken, maar we moeten realistisch zijn en de volksgezondheid staat op nummer 1."
De door relschoppers gesloopte stationspiano van Eindhoven Centraal is aangekomen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daar blijft de piano voorlopig in het depot staan, totdat er een expositie komt over de coronacrisis en de spoorwegen.
"We hebben de piano in het voorportaal van ons depot staan. Hij blijft voorlopig ook in het depot en we gaan 'm niet tentoonstellen", zegt hoofd collecties van het museum Peter-Paul de Winter in een video van de NS, die de piano schonk aan het museum. "Maar er gaat zeker een moment komen dat we een tentoonstelling gaan maken over wat er gebeurd is rondom corona in Nederland bij de spoorwegen. Dan krijgt deze piano, als object dat zeker een verhaal kan vertellen, een rol in deze tentoonstelling".
Het is niet de bedoeling dat basisscholen alleen aan halve klassen fysiek lesgeven, als ze vanaf volgende week weer opengaan. Verschillende scholen maken zich zorgen of het heropenen wel veilig is en overwegen het opsplitsen van klassen. Maar de demissionair onderwijsminister Arie Slob benadrukt dat "alle scholen voor alle leerlingen" open moeten.
Scholen kunnen er toch voor kiezen aan halve klassen les te geven als er te weinig leraren beschikbaar zijn. Anders kan "de continuïteit van het onderwijs" in gevaar komen, zegt Slob.
Ook is het nadrukkelijk het idee dat echt alle scholen opengaan, tenzij de GGD besluit dat een school dicht moet of als er te weinig leraren zijn. Als scholen toch niet open willen, dan komt de Inspectie langs. "Dat begint altijd met een gesprek", zegt een woordvoerder van het ministerie. Slob wilde niet uitweiden over welke stappen verder mogelijk zijn. Hij benadrukte dat de heropening "zo veilig mogelijk" is dankzij de genomen maatregelen.
Een van de maatregelen is dat kinderen in de groepen 4, 5 en 6 in vijftallen gaan samenwerken en afstand houden tot de rest, als dat mogelijk is. Voor groep 7 en 8 zijn dit tweetallen. Maar dit kan problemen opleveren in de vaak al volle klassen, die niet zelden uit 25 kinderen of meer bestaan. De minister erkent dat niet alle scholen ruimte hebben om deze maatregel goed op te volgen. De komende dagen moeten scholen kijken wat wel en niet kan, zegt hij.
De competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal moeten uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april worden hervat. Lukt dat vanwege de beperkingen rondom het coronavirus niet, dan worden de competities niet meer uitgespeeld. Dat staat in de routekaart die de KNVB voor het restant van het seizoen in het amateurvoetbal heeft opgesteld.
De voetbalbond besloot dinsdag al dat de competities van de wat lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby's.
Het is de bedoeling dat de hoogste amateurteams, uitkomend in de A-categorie, één seizoenshelft gaan afmaken. "In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk", aldus de KNVB, die als tweede voorwaarde stelt dat teams in aanloop naar 10 en 11 april vier tot vijf weken zonder beperkingen kunnen trainen om goed voorbereid aan de hervatting van de competitie te beginnen.
Ouwehands Dierenpark in Rhenen vraagt woensdag om donaties om het voer voor de dieren te kunnen blijven betalen. De dierentuin zegt hard geraakt te worden nu de lockdown opnieuw met drie weken is verlengd. Ook tijdens de voorjaarsvakantie blijven de deuren dicht, terwijl dan traditiegetrouw veel mensen naar de dierentuin gaan.
"De zorg voor onze dieren gaat gewoon door, ondanks dat we de poorten in 2021 nog niet hebben kunnen openen. De dieren krijgen dagelijks hun gevarieerde voedsel. Maar dat is niet makkelijk, aangezien we ons inkomen mislopen", aldus de Rhenense dierentuin. Donaties worden ook gebruikt voor onderhoud aan de dierenverblijven.
Alle dierenparken in Nederland hebben het moeilijk door de coronacrisis. In de loop van februari komt er extra steun heeft het ministerie van Landbouw beloofd.
Gebruikers van de CoronaMelder kunnen zich voortaan direct laten testen als ze zijn gewaarschuwd door de app omdat ze in de buurt zijn geweest van iemand die is besmet. Tot nog toe was de richtlijn om vijf dagen te wachten met testen. Nu hoeft dat dus niet meer per se. Doen mensen binnen vijf dagen na het risicovolle contact een test en is die negatief, dan moet wel een tweede test volgen. Die moet worden gedaan op of na de vijfde dag na het contact.
"Het kan soms namelijk een aantal dagen duren voordat een test kan meten of iemand besmet is", zo meldt de website CoronaMelder.nl nu. "Blijf thuis totdat uit deze test blijkt dat je geen corona hebt." De CoronaMelder-app is al zo'n 4,5 miljoen keer gedownload.
Met de aanpassing hoopt het ministerie van Volksgezondheid nieuwe besmettingen sneller aan het licht te brengen. Het ministerie wijst op de komst van besmettelijkere varianten van het virus, zoals de Britse.
Het is "de inzet" van het kabinet om over drie maanden landelijk coronasneltesten voor leraren te regelen. Vanaf volgende week wordt gestart met de sneltesten voor leraren en ander onderwijspersoneel "op de eerste locaties". Het gaat daarbij om mensen met klachten of die in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Toen het kabinet de heropening van de basisscholen aankondigde, benadrukte onderwijsminister Arie Slob al dat sneltesten worden ingezet. Dit moet ervoor zorgen dat leraren weer snel aan het werk kunnen als zij klachten krijgen of uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.
Leraren krijgen in de gewone teststraten overigens al voorrang, maar de uitslag van zo'n traditionele PCR-test, laat langer op zich wachten.
In een brandbrief aan het demissionair kabinet vraagt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) om toestemming voor zwemles voor kinderen tot acht jaar. Volgens de organisatie is zwemles een vorm van onderwijs en is het belangrijk voor de zwemveiligheid richting de zomer om zo snel mogelijk weer te kunnen lessen. De brief is ondertekend door twintig landelijke brancheorganisaties.
"Met oog op de veiligheid van de allerkleinsten verzoeken wij het kabinet toch te kijken naar de mogelijkheid zwembaden alleen te openen voor kinderen tot 8 jaar", vraagt de NSWZ. "Zwemles moet als essentieel worden beschouwd en behandeld." De leeftijdsgrens geldt niet voor kinderen op het speciaal onderwijs. "Deze kinderen hebben meer sturing nodig, waardoor het voor hun van extra belang is dat zij ook op hogere leeftijd hun ritme op orde kunnen houden."
Honderden zwemscholen in Nederland vrezen dat het risico op jonge verdrinkingsdoden deze zomer toeneemt omdat kinderen niet of onvoldoende hebben leren zwemmen. De wachttijden bij zwemscholen zijn gemiddeld opgelopen tot minimaal een jaar, mede door de periode van achttien weken waarin zwembaden hun deuren het afgelopen jaar gesloten moesten houden.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur gedaald. In totaal zijn nu 2214 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 613 op de intensive care, een afname van zestien ten opzichte van dinsdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 39 af tot 1601.
De afgelopen dagen laten de ziekenhuisstatistieken een wisselend beeld zien. Zo bleef het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen dinsdag vrijwel onveranderd, maar was er maandag sprake van een stijging van 51, de grootste toename in weken. Vergeleken met een maand geleden liggen er echter fors minder coronapatiënten in ziekenhuizen. Toen waren het er nog zo'n 2850.
"Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week vrij stabiel geweest, met een licht dalende trend. Of dit doorzet blijft onzeker, door de Britse coronavariant. Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart", aldus LCPS-voorzitter Ernst Kuipers in een toelichting.
Privacy had meer aandacht moeten krijgen bij het optuigen van het GGD-systeem waarin de gegevens worden opgeslagen van mensen die op corona zijn getest, geeft coronaminister Hugo de Jonge toe. Tijdens een debat over het datalek bij de GGD, waardoor privacygevoelige gegevens van miljoenen mensen konden worden gestolen, pleiten zowel coalitie- als oppositiepartijen voor manieren om deze data beter te beveiligen.
"We moesten meer, harder en beter, en we hebben onvoldoende aandacht voor privacy gehad," zegt De Jonge. Hij wil kijken of er minder gevoelige data kunnen worden opgeslagen door bijvoorbeeld een tijdelijke code te gebruiken in plaats van het BSN-nummer van iemand die is getest.
Vanuit de media kwamen al enige tijd signalen dat de beveiliging in die systemen niet op orde was. De minister zegt dat hij daarop aan de GGD heeft gevraagd of die dienst de signalen wilde oppakken. De Jonge vindt nu ook "dat ik er toen scherper bovenop had moeten zitten: wát ga je er dan aan doen?" Aan de ene kant zijn het "niet onze systemen" zegt de bewindsman. "Maar aan de andere kant had ik ook kunnen bedenken dat het kan raken aan het vertrouwen in het testsysteem."
Kamerleden toonden zich al aan het begin De Jonges relaas kritisch. Fleur Agema (PVV) drong aan op een systeem "dat veel laagdrempeliger werkt", met veel minder opgeslagen data.
Kees Verhoeven (D66) merkte op dat er op basis van steekproeven dertig mensen bij de GGD zijn ontslagen. Maar als er volledige controle plaatsvond, zou er veel meer misbruik zijn opgespoord.
Vanaf maart moeten de logins in de systemen van de GGD automatisch gecontroleerd worden. Eerder dan dat is niet haalbaar, zegt De Jonge. Tot die tijd worden er door zowel interne als externe controleurs dagelijks "veel" controles uitgevoerd om misbruik tegen te gaan.
Een van de systemen die de GGD gebruikt, HP Zone, wordt "zo snel mogelijk" vervangen, aldus De Jonge. Maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren. De Jonge wijst op een brief van RIVM-topman Jaap van Dissel, die zegt dat het problemen kan opleveren voor de crisisbestrijding als er "te snel een onvoldoende geteste en nieuwe datastroom" moet worden gebruikt.
De Nederlandse organisatie van het Eurovisiesongfestival is in gesprek met een aantal grote bioscoopketens om de liveshows in mei in zalen door heel Nederland te tonen. Het is een van de manieren om mensen toch gezamenlijk naar de shows te laten kijken als er straks geen publiek welkom is in Rotterdam Ahoy, zei uitvoerend producent Sietse Bakker woensdag tijdens een persconferentie.
"We onderzoeken hoe we toch zo veel mogelijk mensen verantwoord, ook in een kleinere setting, bij elkaar kunnen brengen", zei Bakker. Bioscopen bieden daarin volgens hem een mogelijke oplossing als corona het nog niet mogelijk maakt om Ahoy volledig te vullen. "Waar nodig op anderhalve meter natuurlijk. Op die manier kunnen mensen toch samen van het songfestival genieten."
De 21-jarige man uit Emmeloord, die maandag werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting in een GGD-teststraat in Urk, is woensdag weer op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak, aldus de politie in Flevoland. Die sluit niet uit dat er meer verdachten worden opgepakt.
De teststraat ging in vlammen op tijdens rellen vanwege de komst van de avondklok. De gemeente, de GGD, justitie en politie spraken schande van de vernieling. De politie toonde op televisie beelden van de relschoppers. Dat leidde tot de arrestatie van de man uit Emmeloord.
Urker jongeren startten een actie om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe teststraat. Die actie heeft tot nu toe ruim 10.000 euro opgeleverd. Het onderzoek naar de brandstichting en andere rellen is nog in volle gang volgens de politie.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4060 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is iets hoger dan het gemiddelde over de afgelopen week. Het aantal ligt ook iets hoger dan de afgelopen dagen, maar dat is op woensdagen meestal het geval.
In de afgelopen zeven dagen zijn 27.915 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 3988 gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt al ruim een maand.
Het ministerie van Onderwijs geeft basisscholen het "dringende advies" klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd als een leerling besmet raakt met het coronavirus. Voor groep 4, 5 en 6 raadt het ministerie aan te werken met groepjes van vijf kinderen. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken.
Van dwang is geen sprake. Leerlingen hoeven onderling niet verplicht afstand van elkaar te houden.
Onderwijsminister Arie Slob benadrukt nog eens dat de risico's "beperkt" zijn. Hij noemt het "heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen."
"Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen", aldus Slob.
Een coronatest wordt niet verplicht voor basisschoolkinderen als volgende week de scholen weer opengaan en een leerling besmet blijkt. Maar kinderen die niet worden getest, moeten dan tien dagen in quarantaine blijven in plaats van vijf.
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs bevestigt dat hiermee dezelfde lijn wordt gevolgd als voor het reguliere bron- en contactonderzoek. In een OMT-advies van afgelopen zondag stond niet expliciet dat kinderen die niet worden getest, bijvoorbeeld omdat hun ouders dat niet willen, langer in quarantaine moeten blijven.
De opening van de basisscholen gebeurt onder strenge voorwaarden. Een daarvan is dat de hele klas in quarantaine gaat bij een besmetting. Het is de bedoeling dat alle kinderen zich dan op de vijfde dag laten testen. Bij een negatieve test is de quarantaine voorbij.
Over aanvullende maatregelen praat het ministerie woensdag met onder meer de onderwijsbonden. Er heersen nog grote zorgen over het heropenen van de basisscholen, maar volgens demissionair onderwijsminister Arie Slob is "alles erop gericht om maandag 8 februari alle basisscholen en kinderopvanglocaties te openen voor alle kinderen", zei hij dinsdag.
Mensen die vorig jaar een kaartje kochten voor het Eurovisiesongfestival, moeten dat inleveren en krijgen hun geld terug. Het festival gaat in mei vanwege de aanhoudende coronacrisis niet in normale vorm door. De organisatie mikt desondanks nog altijd op een scenario waarin alle deelnemers, onder strikte maatregelen, naar Rotterdam komen. Ook wordt een songfestival met publiek nog niet helemaal uitgesloten. Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie die online werd gehouden.
Fans met een kaartje krijgen bij het inleveren daarvan een code waarmee ze later toegang krijgen tot een nieuwe kaartverkoop als er beperkt publiek in de zaal mogelijk is. Alle beschikbare kaarten voor de drie liveshows en de zes generale repetities waren vorig jaar uitverkocht. Door corona werd het evenement in Rotterdam een jaar verschoven. Het is volgens de organisatie nu nog te vroeg om in te schatten of er publiek bij kan zijn en hoeveel mensen dat dan zouden zijn. Een definitieve beslissing daarover wordt uiterlijk half april gemaakt.
Alle pijlen zijn nu gericht op het hoogst haalbare scenario B, waarin het songfestival in aangepaste vorm door kan gaan. Dat betekent volgens uitvoerend producent Sietse Bakker een editie op 1,5 meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.
Het beste scenario, een normaal songfestival, is doorgestreept. De European Broadcasting Union (EBU) vindt dat onder de huidige omstandigheden niet realistisch. Door te kiezen voor scenario B kan er volgens de organisatie altijd nog afgeschaald worden naar beperktere scenario’s, waarin alle artiesten vanuit eigen land optreden. Ook wordt niet uitgesloten dat er op een aantal vlakken juist opgeschaald kan worden, mocht dat mogelijk zijn in mei.
Om alles veilig te laten verlopen ligt een uitgebreid gezondheidsplan en protocol klaar. Deze zijn vergelijkbaar met protocollen die worden gebruikt in de voetbalwereld en de Formule 1. Uit voorzorg heeft de EBU daarnaast al de grootte van de delegaties per land afgeschaald.
De organisatie is naar eigen zeggen "vastberaden en realistisch". Er is voorzichtig optimisme met het oog op de steeds grotere groep gevaccineerden en er komen steeds meer mogelijkheden om snel en betrouwbaar te testen. Ook de verschillende internationale pilots met testevenementen bieden hoop.
De halve finales zijn op 18 en 20 mei, de finale op 22 mei.
Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca werkt beter wanneer mensen twaalf weken na de eerste vaccinatie een herhaalprik krijgen. Dat is de maximale tussenperiode voor dat vaccin. De bescherming is dan 82 procent. "Het verlengen van de tussenperiode versterkt niet alleen de werking van het vaccin, maar maakt het ook mogelijk om meer mensen te vaccineren", concludeert AstraZeneca.
Het vaccin moet twee keer worden toegediend, met vier tot twaalf weken tussen de eerste en tweede inenting. Hoe langer de tussenperiode is, hoe meer mensen met de bestaande voorraad kunnen worden gevaccineerd.
AstraZeneca heeft het vaccin AZD1222 getest op 17.177 mensen in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Net als de andere vaccins kan AZD1222 niet elke besmetting voorkomen, het kan gebeuren dat mensen ondanks de vaccinatie toch corona oplopen. Maar volgens AstraZeneca voorkomt het middel "in 100 procent van de gevallen" dat mensen zo ziek worden van corona dat ze in het ziekenhuis belanden en eraan overlijden. Bovendien daalt het aantal mensen dat zonder coronaklachten anderen kan besmetten. Na de eerste prik daalt de zogenoemde asymptomatische transmissie met 67 procent.
Het vaccin van AstraZeneca werd vorige week toegelaten op de Europese markt.
AstraZeneca meldde eerder dat het vaccin 70 procent bescherming bood. Bij de eerste proeven was dit zelfs 90 procent. Dat hoge percentage was mogelijk een vertekend beeld. Het ging om een kleine groep proefpersonen, van wie een deel per ongeluk een verkeerde dosis van het vaccin kreeg.
Basisschool Het Palet in Hapert blijft de komende weken nog dicht. Directeur Gerard Smetsers vindt het onverantwoord om de school in het Brabantse dorp te openen. Hij wacht tot er meer duidelijk is over de veiligheid van leerkrachten en kinderen. Hij had dat eerder al laten weten en houdt dat vol, ook nadat premier Rutte dinsdagavond aankondigde dat het basisonderwijs maandag opengaat.
"De besmettingscijfers in dit gebied zijn heel hoog", vertelt Smetsers. Zeker tien kinderen van de school hadden corona, evenals acht leerkrachten. "We moeten net voor de carnaval opengaan, en dan na een week volgt de voorjaarsvakantie. We wachten liever drie weken af. Het ministerie roept van hiephiephoera we gaan open, en dat terwijl de gereedschapskist met veiligheidsmaatregelen nog niet gevuld is. Bovendien loop je het risico dat hele groepen weer naar huis in quarantaine moeten bij één besmetting. En dat terwijl je net begonnen bent. Dit voelt heel slecht. Over het algemeen is het onderwijs heel meegaand, maar wij trekken hier een streep."
"Het liefst ging ik vandaag al open. Er zijn ouders die laten weten dat ze knettergek worden van de kinderen. Maar ik wil tijd om onderwijs veilig op te starten."
De school is niet helemaal dicht. Zo’n vijftig kinderen zitten op de noodopvang. Die zijn afkomstig uit kwetsbare gezinnen of gezinnen waar de ouders een cruciaal beroep hebben.
Het opnieuw uitstellen van het vaccineren van medewerkers in de wijkverpleging en gehandicaptenzorg is onacceptabel met een derde coronagolf op komst, stelt NU'91, de belangenbehartiger van verpleegkundigen en verzorgenden.
Demissionair minister Hugo de Jonge zinspeelde in de persconferentie dinsdagavond op het mogelijk uitstellen van het vaccineren van zorgmedewerkers. Dat omdat er een flink tekort is aan vaccins van AstraZeneca. Dit vaccin was aanvankelijk ook bedoeld voor zorgmedewerkers.
Maar door de oprukkende Britse variant van het virus is het volgens De Jonge mogelijk dat dit vaccin eerst vooral ingezet moet worden om kwetsbare ouderen te beschermen. De Gezondheidsraad komt donderdag met een advies hierover.
"Met een derde golf in het vooruitzicht en de continue druk op de zorg is uitstel echt niet meer uit te leggen", aldus NU'91. De beroepsorganisatie stelt dat de wijkverpleging en gehandicaptenzorg al sinds het begin van de pandemie keer op keer achteraan zijn komen te staan als het gaat om bescherming.
Ook wijst NU'91 erop dat er inmiddels meer dan 103.000 zorgmedewerkers zijn getroffen door corona. "Het ziekteverzuim is op dit moment erg hoog en lijkt alleen maar te stijgen. Nog meer uitval gaat onmogelijk samen met een derde golf, waarvan demissionair premier Rutte aangeeft dat deze onvermijdelijk op ons afkomt. Dit heeft grote consequenties voor alle ouderen en hulpbehoevenden, die op dit moment gebruikmaken van thuiszorg, en voor cliënten in de gehandicaptenzorg."
NU'91 roept de minister op om gemaakte afspraken na te komen en ook de zorgprofessionals in de wijkverpleging en gehandicaptenzorg zo snel mogelijk te vaccineren.
Het Outbreak Management Team (OMT) praat vrijdag over de coronamaatregelen zoals het kabinet heeft verzocht. Ook de avondklok wordt dan besproken, ook al is de maatregel dan nog net geen twee weken van kracht. In het meest recente advies schreef het OMT: "Deze maatregel moet ten minste twee weken ingevoerd zijn om een beoordeling van het effect te kunnen geven."
Die twee weken "is niet in beton gegoten", laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) desgevraagd weten.
Nederland koopt nog eens acht miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie sloeg het aanbod van Moderna voor een extra levering eerder af, omdat het pas aan het einde van het jaar geleverd zou kunnen worden. "Inmiddels heeft Moderna haar aanbod verbeterd. In dit nieuwe aanbod wordt een deel van de vaccins geleverd in het derde kwartaal", schrijft De Jonge. "Ik zal daarom nu wel meedoen in dit nieuwe contract."
De minister komt binnenkort met meer details, zegt hij.
Praktijken van alternatieve behandelaars zoals chiropractors en osteopaten krijgen geen uitzondering op het verbod om open te gaan tijdens de lockdown, staat in een brief van minister voor Medische Zorg Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.
Het sluiten van deze praktijken is een van de maatregelen die het kabinet nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor beroepen in de zorg geldt wel een uitzondering op dit verbod. Brancheorganisaties van alternatieve behandelaars vinden de maatregel onverantwoord omdat patiënten nu niet geholpen kunnen worden.
Minister Van Ark vindt dat deze patiënten moeten worden ondergebracht bij zorgverleners die wél zijn uitgezonderd op het verbod op contactberoepen.
Het kabinet vindt het aan een volgende regering om werk te maken van een beter salaris en betere arbeidsvoorwaarden voor zorgverleners. Zelf daar voorstellen voor doen "acht het kabinet niet verenigbaar met de demissionaire status van het kabinet", schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.
De oppositie roept al maanden op tot een betere waardering voor werknemers in de zorg. Lange tijd werden voorstellen daartoe geblokkeerd door de coalitiepartijen. Na de val van het kabinet stemde een meerderheid van de Kamer toch voor een motie van de SP en de PvdA.
Uitvoering van die motie zal dus nog wel even op zich laten wachten, blijkt uit de brief. "Investeringen in structureel betere arbeidsvoorwaarden van zorgpersoneel vragen om fundamentele beleidskeuzes die aan een volgend kabinet zijn", aldus Van Ark.
De drukte op de wegen is sinds de avondklok en tijdens de uren dat die geldt met 70 procent afgenomen. In het openbaar vervoer is het ruim drie keer zo rustig. Dat meldt BNR op basis van bij locatiedatabedrijf Resono en ov-chipkaartbedrijf Translink opgevraagde data.
De gegevens hebben betrekking op november, de periode van de aangescherpte lockdown en de laatste weken, waarin we na negen uur 's avonds thuis moeten blijven. Op straat in de steden is het 'slechts' de helft minder druk sinds de invoering van de avondklok. Wel valt op dat de meeste mensen al ruim voor negen uur van straat zijn. Overigens is het 's avonds vlak voor het ingaan van de avondklok korte tijd iets drukker dan voorheen. Dat is waarschijnlijk het gevolg van extra verkeer van mensen die nog voor negen uur thuis willen zijn.
Translink, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, zag het aantal check-ins sinds de invoering van de avondklok kelderen van ruim 500.000 naar amper 160.000 per week in de 'avondklok-uren', na een forse stijging tussen half maart 2020 en half januari dit jaar.
Bergingsbedrijven kwamen vorig jaar veel minder in actie als gevolg van de coronacrisis. In 2020 werden ze 18.370 keer opgeroepen om assistentie te verlenen bij een ongeval op de snelweg of op provinciale wegen. Dat was 32 procent minder dan in het jaar ervoor, toen nog 27.141 keer assistentie nodig was.
Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN). Vorig jaar werd er vanwege de coronacrisis veel thuisgewerkt en waren minder mensen op de weg.
De daling van hulpoproepen deed zich met name voor op snelwegen. Daar liep het aantal ongevallen terug naar 12.833, tegen 20.890 in 2019. Dat is een daling van 39 procent. Op provinciale en stedelijke wegen bleef de daling beperkt tot 11 procent.
Er werden vorig jaar 77.498 voertuigen verplaatst omdat ze pech hadden, 5 procent minder dan in 2019. Bergers kregen in totaal 126.430 opdrachten, een daling van 12 procent ten opzichte van 2019, maar meer dan in 2018.
Vorig jaar werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld. Dat zijn er vierduizend minder dan het jaar ervoor, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De daling komt volgens het IKNL door uitstel van artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg vanwege de coronacrisis.
Volgens het IKNL is het de eerste daling in dertig jaar, toen werd begonnen met de kankerregistratie. De daling kwam voor bij de meeste soorten kanker, maar was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.
In maart tot en met mei zijn er bijna een kwart minder kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk. Veel hiervan is in het najaar ingehaald, aldus IKNL. Vanaf de zomer kwam de reguliere zorg weer op gang en werd bij veel kankersoorten de in het voorjaar ontstane achterstand in diagnoses ingelopen, tot een achterstand van 3,5 procent aan het einde van 2020 ten opzichte van 2019.
De coronacrisis leidt tot flinke leerachterstanden in het voortgezet onderwijs. Sommige scholen verwachten dat 30 tot 40 procent van de leerlingen daardoor het eindexamen niet zal halen. In 2019 was het landelijk gemiddelde nog 8 procent. Of de examens onder de huidige omstandigheden kunnen doorgaan, is onzeker. Onder schoolbesturen gaan stemmen op om het schooljaar te verlengen of de slagingsdrempel te verlagen.
De nood om een oplossing te bedenken is hoog, zo blijkt uit een rondgang van het FD. Al in mei starten bijna 200.000 leerlingen met de examens. 'We zijn het leerlingen verplicht om snel duidelijkheid te geven', zegt bestuurder Karin van Oort van onderwijsstichting Carmelcollege, een dag voordat de vereniging van middelbare scholen VO-raad zich over de kwestie buigt. 'Leerlingen laten doubleren, motiveert niemand.'
Verantwoordelijk onderwijsminister Arie Slob houdt tot nu toe vast aan de examens, maar sluit aanpassingen niet uit. Uiterlijk 15 februari hakt hij hierover de knoop door.
De Tweede Kamer buigt zich woensdag over de privacyproblemen bij de GGD en de gevolgen die dat blijkt te hebben voor gevoelige data van vele tienduizenden Nederlanders. RTL Nieuws onthulde vorige week dat duizenden GGD-medewerkers toegang hebben tot allerlei data, en dat dat ook al heeft geleid tot de diefstal en verkoop van allerlei persoonsgegevens.
Medische gegevens over coronatesten, adressen, telefoonnummers en zelfs burgerservicenummers belandden op straat en zijn doorverkocht. De kwestie leidde tot felle kritiek op coronaminister Hugo de Jonge. In eerste instantie steunden VVD en CDA een voorstel voor een apart debat niet, maar later in de week gingen ze toch overstag.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt de datahandel "grootschalig en schokkend" en vindt dat er sprake is van "structureel falen". Op Radio 1 zei Verhoeven dat De Jonge "tegen de grenzen van zijn geloofwaardigheid aanloopt".
De GGD heeft stappen genomen naar aanleiding van het schandaal. Een functie waarmee de informatie van duizenden mensen tegelijk kon worden geëxporteerd uit het systeem, werd uitgezet. Ook is het niet langer mogelijk om via een printfunctie grote hoeveelheden data uit te draaien.
Een half miljoen Nederlandse toeristen met een ’coronavoucher’ uit 2020 willen hun geld terug. De huidige onzekerheden maken omboeken voor hen onaantrekkelijk of ze hebben het geld nu nodig. Dat blijkt uit een inventarisatie van garantiefonds SGR, waarover De Telegraaf bericht.
De gemiddelde waarde van de vouchers is ongeveer 800 euro. Omdat de reisindustrie nog altijd zonder inkomsten zit, kunnen consumenten hun geld alleen terugkrijgen als er een ’voucherfonds’ van 400 miljoen euro ter beschikking komt, bestaande uit overheidsleningen. Dat stelt SGR, dat het voucherfonds moet gaan beheren. Twee derde van de aangesloten reisondernemingen wil gebruikmaken van het voucherfonds, laat het garantiefonds weten.
Vanaf vorig jaar maart werden steeds meer (vlieg)vakanties door de reisbeperkingen geschrapt. Wettelijk hebben reizigers dan recht op gelijk geld terug, want hun vakantie kan niet uitgevoerd worden.
In overleg met het ministerie hebben brancheorganisatie ANVR en garantiefonds SGR toen besloten gedekte reisvouchers uit te geven. Die waardecoupons zijn een jaar geldig. De houder kan er een nieuwe vakantie voor boeken of later alsnog geld terugvragen.
Het Caribische deel van het Koninkrijk kan waarschijnlijk gewoon rond 15 februari, zoals gepland, beginnen met inenten tegen het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM bereidt de eerste verzendingen voor van het Moderna-vaccin voor Saba en Sint Eustatius. Bonaire en de CAS-eilanden (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) krijgen in deze eerste fase vaccins van BioNTech/Pfizer.
In die landen en in de bijzondere gemeente Bonaire komen in de eerste instantie zorgmedewerkers en mensen ouder dan 60 jaar in aanmerking voor het Moderna-vaccin. Op Saba en Sint-Eustatius wordt het Moderna-vaccin in één keer aangeboden aan alle volwassenen.
Het is de inzet dat de vaccinatiecampagne op alle eilanden is afgerond voor het begin van het orkaanseizoen.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.