Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Coronavirus verspreidt zich minder snel, reproductiegetal omlaag

LIVEBLOG | Coronavirus verspreidt zich minder snel, reproductiegetal omlaag

Milieu en Gezondheid

5 mrt 2021, 06:31

Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: scholieren krijgen weer één keer per week fysiek les, de kappers zijn weer aan de slag en je kunt winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 4.727, dat zijn er 566 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1.911, dat zijn er 14 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 541, dat zijn er 2 meer dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 33, er zijn tot nu toe 15.731 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.527.014 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21:41 - Meerderheid Nederlanders: strenge lockdown zo snel mogelijk van tafel

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronaregels voor verpleeghuizen te versoepelen. Bewoners die een tweede inenting hebben gekregen, zouden twee bezoekers per dag mogen ontvangen, in plaats van één bezoeker. Het kabinet gaat die versoepelingen mogelijk maandag al aankondigen. Driekwart van de Nederlanders vindt dat terecht. Onder 80-plussers, gebruikers van langdurige zorg en verpleeghuisbewoners sterven er veel minder mensen dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Ook het aantal coronabesmettingen in de verpleeghuizen en onder 70-plussers daalt gestaag. Reden voor het OMT om te adviseren dat de bezoekersregeling versoepeld kan worden.

Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2700 deelnemers blijkt dat er veel draagvlak is voor die maatregel.

Update 20:48 - Horeca: openen terrassen staat hoog op lijstje kabinet

Het openen van de terrassen staat "heel hoog" op het lijstje van het kabinet, maar of versoepelingen mogelijk zijn is volledig afhankelijk van de situatie van de virusuitbraak. Dit heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te horen gekregen in een gesprek met betrokken ministers.

Volgens de brancheorganisatie wil het kabinet de horeca graag "meenemen als oplossing" en kijken waar er versoepelingen mogelijk zijn. Ook heeft Den Haag om advies gevraagd bij het Outbreak Management Team (OMT) over onder welke epidemiologische omstandigheden de terrassen weer open kunnen, zegt KHN. De resultaten daarvan zouden dit weekend al bekend kunnen zijn bij het kabinet, die zich er dan waarschijnlijk over zal buigen.

Update 18:06 - Europese toezichthouder positief over nog een coronageneesmiddel

De Europese toezichthouder voor medicijnen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), is te spreken over een coronageneesmiddel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly. Dat combineert twee antilichamen voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Door het middel worden mensen blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam en lopen ze dus minder risico ernstig ziek te worden.

Landen die bij het EMA zijn aangesloten, waaronder Nederland, kunnen nu plannen maken voor het toedienen van het middel. Daarna kan het middel in Europa worden goedgekeurd.

Eli Lilly heeft twee zogeheten monoklonale antilichamen ontwikkeld. Die hebben de namen bamlanivimab en etesevimab gekregen. Via een infuus worden ze toegediend. In het lichaam moeten ze zich vasthaken aan de uitsteeksels van het coronavirus. Het virus kan die 'spikes' dan niet meer gebruiken om lichaamscellen binnen te dringen. Daarmee kan het zich niet verder verspreiden door het lichaam. Het geneesmiddel kan worden gebruikt voor coronapatiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, maar die wel risico lopen in een latere fase heel erg ziek te worden. Het EMA vindt dat het ook mogelijk is om alleen bamlanivimab toe te dienen.

In Europa is tot nu toe één geneesmiddel tegen corona goedgekeurd. Dat is het middel remdesivir. Het EMA kijkt ook nog naar andere geneesmiddelen.

Update 16:42 - Coronavirus verspreidt zich minder snel, reproductiegetal omlaag

Het coronavirus verspreidt zich minder snel onder de bevolking. Het reproductiegetal is vrijdag verlaagd van 1,14 naar 1,04. Bij dat cijfer besmet een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen. Bij een getal van 1 blijft de uitbraak redelijk stabiel. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe sneller het virus zich verspreidt. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam doven.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt voortaan twee keer in de week met het reproductiegetal. Elke dinsdag en vrijdag wordt het cijfer op het coronadashboard van de overheid gezet. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 18 februari. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december.

Het RIVM meldt voortaan ook twee keer in de week hoeveel mensen in Nederland corona hebben en anderen kunnen besmetten. Dat zijn er nu waarschijnlijk ongeveer 93.000. Bij de eerste golf in maart vorig jaar waren dat er waarschijnlijk ongeveer 160.000, net als half oktober en eind december.

Update 16:33 - Kabinet wil 'alles verkennen' om vliegvakanties mogelijk te maken

Na een jaar van vliegbeperkingen, reisadviezen en thuisvakanties, hoopt het kabinet dat Nederlanders deze zomer weer volop op vliegvakantie kunnen, maar wel op een veilige manier. Dat is volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) niet makkelijk, maar "we zijn alles aan het verkennen om het toch weer mogelijk te maken", vertelt de bewindsvrouw.

"We zijn als kabinet aan het kijken, samen met de reisbranche, hoe je dat op veilige manieren kunt doen", zegt Van Nieuwenhuizen over de vliegvakanties.

Dat er weer gevlogen en gereisd kan worden, is volgens Van Nieuwenhuizen van groot belang. "Voor de reisbranche zelf, die het water natuurlijk echt aan de lippen staat, maar ook voor mensen die snakken naar een vakantie."

Update 16:05 - 'Kabinet koerst op verlenging avondklok'

De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare. Dat meldt het AD. Een snelle versoepeling voor terrassen lijkt er dus niet in te zitten. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.

"Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn", zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Update 15:51 - De Jonge: maandag mogelijk al versoepelingen verpleeghuizen

Het kabinet wil maandag misschien al aankondigen dat een aantal coronaregels in de verpleeghuizen niet meer zullen gelden, of soepeler worden. Dat zegt minister Hugo de Jonge. Het deskundigenteam OMT buigt zich momenteel over de vraag of versoepelingen in verpleeghuizen al mogelijk zijn, nu de meeste mensen daar een prik tegen het coronavirus hebben ontvangen.

Een tussentijdse versie van het OMT-advies lekte al uit via de NOS. De experts zouden aanbevelen dat verpleeghuisbewoners dagelijks twee bezoekers mogen ontvangen, in plaats van slechts één. Ook zouden ze minder lang in quarantaine hoeven na contact met een positief getest persoon.

Update 15:35 - Afgelopen dag 4727 coronabesmettingen gemeld

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4470 gevallen per dag.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 32. Voor een vrijdag is dat bijzonder weinig, het is het laagste aantal op een vrijdag sinds 16 oktober.

Update 14:36 - Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar

Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook in winkels komen te liggen.

De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Een ontheffing kan binnen een week worden verleend. De Jonge hoopt dat veel bedrijven zich zullen melden, die een zelftestversie van hun product willen maken, "met een goede instructie erbij".

Update 14:34 - Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer iets gedaald

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1370 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een heel klein beetje, van 539 naar 541. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen, tegen 198 op donderdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 213 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling. Ook dat gemiddelde is redelijk stabiel, al ongeveer een maand schommelt het aantal opnames rond de 200.

Update 14:03 - Lufthansa wil profiteren van Britse voortgang vaccinaties

De Duitse luchtvaartonderneming Lufthansa wil profiteren van de Britse plannen om uit de lockdown te komen. Lufthansa-dochter Eurowings begint voor het eerst met het aanbieden van vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Dat gebeurt op het moment dat de voortgang van de vaccinaties in Duitsland hapert.

Eurowings zal aanvankelijk vanaf eind mei twee keer per week vakantiegangers vanuit Birmingham en Manchester naar en van het Spaanse eiland vliegen, aldus de luchtvaartmaatschappij. Het is voor het eerst dat Eurowings vanuit zijn basis op Mallorca naar het Verenigd Koninkrijk vliegt. Verdere uitbreiding zal in de komende weken worden onderzocht.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt van de Europese landen eerder uit de lockdown te komen dan Duitsland door de snelle uitrol van vaccinaties. Groot-Brittannië heeft ongeveer 33 vaccins per 100 mensen toegediend, vergeleken met slechts 8 per 100 voor Duitsland.

Volgens de maatschappij zelf is er ook een enorme vraag naar vluchten naar Mallorca. Eurowings zegt dat toeristische boekingen door Britten naar vakantiebestemmingen in Zuid-Europa met 600 procent zijn toegenomen sinds de aankondiging van premier Boris Johnson de lockdown te beëindigen.

Update 13:57 - ‘Meer regelingen voor ondernemers om uit coronacrisis te komen'

Ondernemers moeten meer tijd krijgen om hun gemaakte schulden bij de overheid terug te betalen. Daarbij zouden levensvatbare bedrijven zogenoemde herstartleningen moeten kunnen krijgen. Dat schrijft de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in een open brief.

De NBA is bang dat veel ondernemers in de problemen komen op het moment dat de steunmaatregelen van de overheid aflopen. "De steunmaatregelen van de regering helpen de mkb-ondernemers op de korte termijn, net als het betalingsuitstel voor loonheffing en belastingen, de betaalpauzes bij banken en eventuele afspraken met verhuurders en leveranciers", staat in de brief. Maar volgens de NBA leidt het verlies aan inkomsten alsnog tot liquiditeitsproblemen.

De NBA komt met een vijftal aanbevelingen waarmee het mkb geholpen zou zijn na het weer openen van de economie na de crisis. Een daarvan is een speciaal krediet voor bedrijven waarvan zeker is dat ze toekomst hebben.

Ondernemers moeten volgens de NBA op hun beurt een duidelijk inzicht krijgen in hun financiën. Door uitgestelde belastingafdrachten en eventuele terugbetalingen van ontvangen NOW-uitkeringen is dit niet altijd even duidelijk. Ook moeten ondernemers op tijd maatregelen nemen zoals saneren of stoppen, om "erger te voorkomen".

Accountants zien dat veel ondernemers het zwaar hebben. Zij moeten vooral op tijd het gesprek aangaan over onder meer liquiditeit, financiering, huurkorting of een andere bedrijfsvoering.

Update 13:12 - Thuiswonende 75-plussers krijgen uitnodiging coronaprik

Honderdduizenden 75- tot 79-jarige Nederlanders die nog op zichzelf wonen, zijn aan de beurt om een coronavaccin te krijgen. Zij ontvangen vanaf zaterdag een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee ze een prikafspraak kunnen maken. Het gaat om ongeveer 812.000 mensen, die worden ingeënt met het middel Comirnaty van Pfizer en BioNTech. Voor de prik kunnen ze terecht bij meer dan zestig vaccinatielocaties in het land.

In de afgelopen weken is al begonnen met het inenten van mensen van 80 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. In die groep zijn tot nu toe ongeveer 400.000 mensen gevaccineerd. Enkele honderden van hen hebben ook al een tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Bij de vaccinatie werkt de overheid van oud naar jong, hierna zijn de 70- tot 74-jarigen aan de beurt.

Daarnaast zijn ongeveer 200.000 mensen in de langdurige zorg gevaccineerd, van wie ongeveer 100.000 ook al een herhaalprik hebben gehad. Hierbij gaat het niet alleen om ouderen in verpleeghuizen, maar ook om bewoners van instellingen in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Update 13:00 - Ruim driekwart van de operatiekamers weer in gebruik

Er wordt ondanks de coronacrisis weer meer geopereerd. In vergelijking met een normale situatie zonder corona was deze week 77 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit nog 72 procent van de normale capaciteit. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het aantal verwijzingen naar de medisch specialistische zorg lag deze week weer op 86 procent van wat zonder corona zou kunnen worden verwacht. In februari was dit nog flink lager, maar dit kan mogelijk ook uit het winterweer worden verklaard.

Inmiddels zegt 7 procent van de ziekenhuizen weer alle planbare zorg te kunnen leveren en 81 procent van de hospitalen meldt deze zorg deels beschikbaar te hebben. Zogenoemde kritisch planbare zorg, de zorg die binnen zes weken moet worden verleend, is in 74 procent van de ziekenhuizen volgens planning beschikbaar.

Update 12:41 - Bonaire scherpt coronamaatregelen aan

Op Bonaire gelden vanaf vrijdag 18.00 uur (lokale tijd) tot in ieder geval 20 maart aangescherpte coronamaatregelen om een toename van het aantal besmettingen op het eiland tegen te gaan. Op Bonaire zijn nu 55 mensen besmet, een week eerder waren dat er nog zestien.

Die besmettingen leidden onder meer tot een grotere druk op de gezondheidszorg. Door de beperkingen moeten niet-noodzakelijke winkels, contactberoepen, sportinstellingen, casino’s en bioscopen hun deuren tijdelijk sluiten. Bij restaurants en cafés mag alleen eten worden afgehaald, tot 22.00 uur.

In noodzakelijke winkels, zoals apotheken en supermarkten, mag maar één persoon per huishouden naar binnen. Thuis is het niet toegestaan meer dan één persoon te ontvangen.

De coronavaccinaties gaan gewoon door. Ook blijven de scholen open.

Update 11:30 - Ministers: daling sterftecijfers is 'lichtpuntje', maar versoepelingen zijn 'onverantwoord'

Volgens minister Tamara van Ark van Medische zorg zijn de nieuwste sterftecijfers van het CBS "een lichtpuntje". Voor het eerst sinds half september lagen de sterftecijfers lager dan normaal voor de tijd van het jaar. "Het zegt hopelijk dat we op de goede weg zijn met de vaccinatie. We kunnen wel wat lichtpuntjes gebruiken."

Update 11:14 - Viruswaarheid verliest kort geding over vaccinaties

Actiegroep Viruswaarheid heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat over het vaccinatiebeleid verloren. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag alle vorderingen afgewezen. De actiegroep eiste rectificatie van de Staat over "onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige berichtgeving aan de Nederlandse burger" op het gebied van Covid-vaccinaties. Ook wilde de actiegroep dat de voorlichtingscampagnes worden gestaakt.

"De Staat heeft een grote vrijheid om zijn beleid zo in te richten dat het doel van het realiseren van een bepaalde vaccinatiegraad wordt behaald", aldus de rechtbank. Dat die hiervoor het belang van vaccinatie en de positieve kanten daarvan in zijn campagne benadrukt, is volgens de rechtbank niet ongeoorloofd. "De Staat onderschrijft daarbij zonder voorbehoud de vrije, eigen keuze van burgers om zich al dan niet te laten vaccineren."

Viruswaarheid heeft de afgelopen tijd over de coronamaatregelen al meerdere kort gedingen aangespannen tegen onder meer de Staat, het RIVM en gemeenten. Meestal besliste de rechter niet in het voordeel van de actiegroep, maar vorige maand won Viruswaarheid wel een erg belangrijke zaak: over de avondklok. Volgens de rechter moest deze opgeheven worden. De Staat ging meteen in hoger beroep en door politieke spoedprocedures was de avondklok enkele uren later weer in ere hersteld. Het hoger beroep werd ook in het voordeel van de Staat beslist. Viruswaarheid is in cassatie gegaan.

Update 11:14 - Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

Twee andere supporters testten ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

Zo'n 82 procent van de 1153 NEC-fans heeft zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion.

Het duel was onderdeel van de Fieldlab-experimenten en vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen.

Update 10:36 - Kaartje Fieldlab-evenement geeft geen uitzondering voor avondklok

Bezoekers van de proefevenementen van Fieldlab Evenementen moeten zorgen dat ze voor de avondklok van 21.00 uur weer thuis zijn. De deelnemers aan het experiment krijgen geen uitzondering voor die coronamaatregel. Dat laat een woordvoerder van Fieldlab weten. De evenementen duren tot 19.00 uur.

Het gaat daarbij om het concert van André Hazes in de Ziggo Dome, het dancefeest in de Ziggo Dome, het popfestival op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen en het dancefestival op datzelfde terrein. Die vinden respectievelijk plaats op 6, 7, 13 en 14 maart.

De proefevenementen van Fieldlab Evenementen behoren tot een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Daarbij wordt gekeken hoe evenementen tijdens de coronacrisis weer op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. Eerdere evenementen in die serie waren een theatervoorstelling van Guido Weijers, een congres en een voetbalwedstrijd.

Update 06:57 - Meijelse huisarts laat patiënt nog steeds tekenen voor vaccin

De Meijelse huisarts Rob Elens laat nog steeds patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Vorige week kwam Elens in opspraak omdat hij weigerde patiënten tegen corona te vaccineren die een brief van hem met ‘informed consent’ niet tekenden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) meldde daarop dat artsen geen extra voorwaarden mogen stellen aan het toedienen van vaccinaties, en dat dus patiënten geen handtekening hoeven zetten voor het krijgen van de prik.

Na deze ophef heeft de huisarts een extra brief bij vaccinatieoproepen gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens. "Ook een handtekening onder een ’informed consent’ (een brief zoals Elens die laat tekenen, red.) kan belemmerend voelen voor patiënten, en hen daarmee in verwarring brengen. Dat is niet de bedoeling", aldus een woordvoerster van de inspectie.

Update 05:24 - Nederland betaalt dubbel voor analyse coronatests

Nederland betaalt acht grote laboratoria al maanden miljoenen euro’s voor veelal onbenutte testcapaciteit. Tegelijkertijd worden er duizenden tests per dag naar andere, kleinere labs gestuurd waarvoor nog eens apart moet worden afgerekend: zo’n 65 euro per test. Dat schrijft de Volkskrant, die een inventarisatie deed.

De overheid sloot contracten met acht grote laboratoria. Bij elkaar zijn ze goed voor de verwerking van ruim 120.000 tests per dag. Minister De Jonge zei in november dat deze megalabs de hoofdrol zouden gaan spelen in het testlandschap, met een bijrol voor de kleinere laboratoria. Daar is vooralsnog totaal geen sprake van.

De acht labs ontvangen een vergoeding voor een gegarandeerd aantal tests, of die nu worden afgenomen of niet, tot een maximum van 30 procent. Wie rekent met een totaal van zo’n 30.000 betaalde tests per dag komt op een bedrag van een kleine 2 miljoen euro per dag aan garanties. De acht krijgen nu gezamenlijk zo’n 55 procent van de tests toebedeeld, blijkt uit de cijfers van de Dienst Testen.

Update 01:53 - Tientallen miljoenen sneltests verzamelen stof in de opslag

Het ministerie heeft zeker 26 miljoen sneltests op voorraad, en dat aantal groeit hard. Toch worden ze in bijvoorbeeld het onderwijs nog niet gebruikt, schrijft Trouw.

Het aantal voorradige sneltests groeit rap: wekelijks komen er miljoenen tests binnen, blijkt uit rondgang van Trouw. Maar zo massaal als ze worden gekocht, worden sneltests nog niet gebruikt.

De tests moeten volgens de ministeries van VWS en onderwijs ‘zorgvuldig’ worden ingezet. Daarom zijn er eerst testpilots op allerlei scholen. De resultaten hiervan laten in de meeste gevallen nog maanden op zich wachten.

Onderwijsbonden maken zich al langer hard voor het versneld testen op scholen. De bonden reageren als door een wesp gestoken als ze horen dat de sneltests in groten getale in een pakhuis liggen. "We hebben al eerder gezegd dat we door het kabinet aan het lijntje worden gehouden. We moeten testen om het onderwijs veilig te houden. Als sneltests voorhanden zijn, is het helemaal ongelofelijk dat het niet gebeurt", aldus CNV Onderwijs.

Update 00:01 - Sterfte lager dan normaal, mogelijk door vaccins

Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Dat komt vermoedelijk doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al is daar nog geen bewijs voor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige week overleden naar schatting 3200 mensen. Dat zijn er 300 minder dan een week eerder en 200 minder dan normaal is voor de tijd van het jaar. Dat laatste stellen de statistici vast door te kijken naar sterftecijfers van de afgelopen jaren en demografische trends.

"We kunnen het nog niet aantonen", antwoordt socioloog Tanja Traag van het CBS op de vraag of hier het effect van de vaccinatiecampagne te zien is. "Maar het zou wel logisch zijn als het een met het ander te maken heeft."

Zowel bij 80-plussers als gebruikers van langdurige zorg - zoals verpleeghuisbewoners - is het aantal sterfgevallen nu lager dan normaal. Tijdens de coronapandemie is de sterfte bij deze groepen lange tijd hoog geweest. Deze groepen waren daarom ook snel aan de beurt met vaccineren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder al dat het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners daalt en ziet dat als een effect van de vaccinatiecampagne. Ook 70-plussers werden de afgelopen week minder positief getest op het virus.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.