Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Weer minder nieuwe coronagevallen en patiënten in ziekenhuizen

LIVEBLOG | Weer minder nieuwe coronagevallen en patiënten in ziekenhuizen

Milieu en Gezondheid

5 mei 2021, 09:02

Nederland is sinds vorige week weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.336, dat zijn er 461 minder dan op dinsdag

  • Tussen 27 april en 3 mei testte 11,9 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.545, dat zijn er 68 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 830, dat zijn er 12 meer dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn 24 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.245 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 5.860.446 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 18:32 - Nederland heeft interesse in Janssen-vaccins van Denemarken

Nederland wil doses van het Janssen-vaccin hebben die zijn toebedeeld aan Denemarken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. Denemarken besloot onlangs om het Janssen-vaccin niet meer deel te laten uitmaken van zijn vaccinatieprogramma, vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking na toediening van het vaccin.

Wat de Denen willen doen met hun voorraad, en toekomstige leveringen, is nog onzeker, aldus de woordvoerder. Mogelijk wordt het nog verstrekt aan Denen die zich er zelf voor melden, maar dat is nog onduidelijk.

Mochten de Denen hun Janssen-vaccins willen afstaan aan andere landen, dan wordt eerst op Europees niveau geïnventariseerd wie er interesse heeft. Daarna kan er dan naar rato een herverdeling worden gemaakt. Polen heeft ook aangegeven de Deense doses wel te willen.

Hoeveel andere landen interesse hebben, kon de woordvoerder niet zeggen.

Update 15:40 - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461 minder vergeleken met een dag eerder.

Ook ten opzichte van vorige week woensdag is er sprake van een flinke afname. Toen werden er meer dan 8600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7244 besmettingen per etmaal.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 24. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Dinsdag werden 32 overlijdens geregistreerd.

Update 15:20 - Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog is en om eerder de 1,5 metermaatregel te kunnen loslaten, laat de taskforce culturele en creatieve sector weten.

Tijdens het pilotprogramma Testen voor Toegang konden bezoekers vorige maand met een negatief testresultaat naar onder meer het theater en het museum. Volgens de taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, kwam uit de proef dat bezoekers wisselend hebben gereageerd op de testen. Zo was de test vooraf vooral een hoge drempel bij bezoek aan musea, monumenten en filmhuizen.

De branche wil dat toegangstesten een tijdelijke maatregel zijn en vindt dat deze gratis moeten zijn voor bezoekers. Het kabinet wil juist dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor de testen, maar daarmee is de taskforce het niet eens. "Voorkom dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat tussen degenen die zich cultuur en ontspanning kunnen veroorloven en zij die dat niet kunnen betalen", adviseert de groep.

Update 14:56 - Meer mensen op straat na 22.00 uur, vooral in de auto

Nederlanders zijn na het einde van de avondklok weer meer buiten na 22.00 uur en pakken dan vooral de auto. Het aantal fietsers en voetgangers steeg ook, maar in mindere mate. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Vorige week woensdag was de eerste nacht zonder avondklok. De drukte op straat nam toe met 60 procent ten opzichte van een week eerder. In het weekend was de toename nog sterker. "In het weekend zien we over de hele nacht meer mensen op straat vergeleken met de week ervoor." Dat zegt onderzoeker Tineke School van het NVP, die de verplaatsingen van 10.000 panelleden heeft gemeten met een app.

Tijdens de avondklokperiode was het ‘s avonds op zondag ongeveer even druk als op zaterdag, maar dat lijkt nu te veranderen. "Op zaterdag zien we een stuk meer reizigers dan op zondag", zegt School.

Ook in het openbaar vervoer werd het drukker na 22.00 uur, meldt OV-chipkaartbedrijf Translink. Op de eerste woensdag en donderdag zonder avondklok checkten tussen 22.00 en 00.00 uur gemiddeld ruim 43.000 mensen in bij trein, bus, tram of metro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. In het weekend is een vergelijkbare ontwikkeling te zien.

Update 14:26 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer

Het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan op dinsdag en bijna honderd minder dan op maandag.

Vooral op verpleegafdelingen is het de afgelopen dagen rustiger geworden. Op die vleugels liggen nu 1715 coronapatiënten, tachtig minder dan op dinsdag en ruim honderd minder dan op maandag. Sinds afgelopen vrijdag zijn netto 184 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen.

Het aantal coronapatiënten op intensive cares blijft redelijk stabiel. Afgelopen etmaal steeg het aantal patiënten op die ic's met twaalf naar 830. Dat aantal schommelt al drie weken tussen de 800 en 850.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 291 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn in de afgelopen week 2098 coronapatiënten opgenomen op ic's en verpleegafdelingen, gemiddeld net geen 300 per dag.

Update 13:21 - 'Zwangere vrouwen moeten zelf bepalen of ze Janssen-vaccin nemen'

Zwangere vrouwen die het coronavaccin van Janssen krijgen aangeboden moeten voorlopig zelf afwegen of ze daarmee willen worden ingeënt. Er is nog te weinig bekend over de veiligheid van het vaccin voor zwangere vrouwen om een advies te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al wel bekend dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna veilig zijn voor vrouwen die een kindje verwachten. Dat advies is gebaseerd op data uit de Verenigde Staten, waar al 90.000 zwangere vrouwen werden ingeënt met een van die vaccins. Zulke informatie is er over het vaccin van Janssen nog niet, aldus de woordvoerster.

Op dit moment worden vooral ziekenhuismedewerkers en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen met Janssen ingeënt. Wie zwanger is en het vaccin krijgt aangeboden, kan in overleg met de huisarts of medisch specialist zelf besluiten om het vaccin wel of niet te nemen. Het wordt volgens het ministerie niet afgeraden om Janssen in te zetten voor zwangere vrouwen.

Andere mensen in de vruchtbare leeftijd komen pas later aan de beurt voor een prik met Janssen. De woordvoerster van het ministerie benadrukt dan ook dat het vaccin in vergelijking met Pfizer en Moderna op dit moment nog relatief weinig wordt ingezet. Wanneer het RIVM met een advies over Janssen zal komen is volgens haar nog niet duidelijk.

Update 12:33 - Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar

Een meerderheid van de horeca-ondernemers vindt een verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant geen optie. Zelfs niet als ze daardoor weer open kunnen of meer gasten kunnen ontvangen, blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ze vinden volgens KHN dat daarmee een extra barrière wordt opgeworpen terwijl ze zelf menen dat de sector veilig open kan zonder sneltests. De branchevereniging herhaalt nog maar eens dat de sector daar zelf al een plan voor ontwikkeld heeft waarbij dit zonder sneltests kan. KHN noemt de horeca "de huiskamer van Nederland" en vindt dat iedereen daar welkom moet zijn.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

De branchevereniging merkt verder op niet alleen te staan met de kritiek en dat verschillende burgemeesters ook tegen de plannen voor sneltests zijn. Ook andere branches hebben volgens KHN aangegeven sneltests niet te zien zitten.

Update 11:46 - Bevrijdingsdagdemo's op de Dam onder strenge voorwaarden

Twee manifestaties die deze Bevrijdingsdag staan gepland op de Dam in Amsterdam mogen doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten. Zo mag er alleen worden gedemonstreerd aan de Paleiskant van de Dam en niet aan de kant van het Nationaal Monument, waar nog de kransen te zien zijn die daar dinsdag tijdens Dodenherdenking zijn neergelegd.

Verder moeten de deelnemers de coronamaatregelen naleven en moet een eigen ordedienst toezien op een goed verloop. Er mag geen muziek worden gemaakt, versterkt geluid is alleen toegestaan voor toespraken.

Op het gedeelte van de Dam waar mag worden gedemonstreerd, heeft de gemeente stippen aangebracht op 1,5 meter uit elkaar.

Vanaf 14.00 uur gaat de organisatie Nederland in Verzet 'in stilte picknicken voor de vrijheid'. Via Facebook hebben zich tussen de 80 en 90 mensen gemeld om mee te doen. Enkele honderden zeggen geïnteresseerd te zijn. Deze manifestatie is niet bij de gemeente aangemeld, desondanks gelden ook hier de strenge regels op basis van de Wet openbare manifestaties.

Rond 17.00 uur begint de manifestatie 'Wij gaan voor Vrijheid' van de beweging Vrij en Sociaal Nederland. Er zijn verschillende sprekers over het thema vrijheid in relatie tot onder meer politiek, technologie en media. Dit evenement is wel bij de gemeente aangemeld.

In beide gevallen vraagt de gemeente "de organisatie om de demo waardig te laten verlopen, met respect voor oorlogsslachtoffers, nabestaanden en allen die hebben bijgedragen aan de vrijheid die we vandaag vieren".

Update 08:40 - 'Mensen met losse tickets mogelijk dupe van bankroet D-Reizen'

Mensen die een los ticket hebben geboekt bij D-Reizen dreigen de dupe te worden van het faillissement van de reisbureauketen. Daarvoor waarschuwt passagiersrechtenorganisatie Vlucht-vertraagd.nl. Aangezien het niet om een pakketreis gaat, maar om een los vliegticket worden de boekingen niet gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Volgens Vlucht-vertraagd.nl is er sinds het faillissement van D-Reizen een strijd gaande over wie er op moet draaien voor het terugbetalen van consumenten bij wie dit speelt. De curator geeft niet thuis of zal allicht proberen de vorderingen zelf te verkrijgen, aldus de organisatie. Daardoor zou het voor nu nog niet duidelijk zijn hoeveel reizigers een los ticket of aanspraak op restitutie hebben openstaan bij D-Reizen.

Vlucht-vertraagd.nl heeft de indruk dat een verordening op dit vlak van het Europese Parlement niet op de juiste manier wordt nageleefd. Wanneer een vlucht om welke reden dan ook niet uitgevoerd kan worden zouden consumenten eigenlijk direct bij de luchtvaartmaatschappij moeten kunnen aankloppen. Maar dat kan vaak niet, weet Vlucht-vertraagd.nl uit eigen ervaring.

In de afgelopen maanden zijn er steeds meer klachten van reizigers bekend geworden die hun vluchten bij onlinereisbureaus hebben geboekt en nu tevergeefs wachten op terugbetaling van hun geannuleerde vluchten. Tom van Bokhoven, directeur van Vlucht-vertraagd.nl, roept de Europese Commissie op om stappen te ondernemen. De verordening is heel duidelijk, maar de toepassing hiervan is helaas ver te vinden, geeft hij aan.

D-rt Groep, het bedrijf achter D-Reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. De onderneming was door de coronacrisis flink in de financiële problemen gekomen. Momenteel doen curatoren onderzoek naar het bankroet. Ook kijken ze of er nog een doorstart inzit. Wie eerder een pakketreis heeft geboekt bij het bedrijf, hoeft zich geen zorgen te maken. De SGR liet al weten dat de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon worden terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie.

Update 08:02 - Meerderheid Tweede Kamer wil géén eigen bijdrage voor toegangstesten

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat het demissionair kabinet het plan voor een eigen bijdrage voor toegangstesten schrapt. Dat blijkt uit een rondgang van de politieke redactie van Hart van Nederland.

Update 07:44 - 'Pinbetalingen flink opgelopen sinds coronaversoepelingen'

Nederlanders pinnen weer veel vaker sinds de versoepeling van de coronamaatregelen van vorige week. Volgens ING is de heropening van de terrassen en het feit dat je nu weer zonder afspraak een winkel in kan goed terug te zien in de cijfers.

De pinomzet van winkels in non-food is voor zover de bank dat kan overzien sinds 28 april flink verbeterd. Modewinkels, waar eerder al op afspraak mocht worden geshopt, noteerden bijna een verdubbeling ten opzichtige van dezelfde dagen een week eerder. Bij winkels in vrijetijdsspullen ging het om een toename van 48 procent en in cafés en restaurants werd voor 40 procent extra gepind. Die laatste groep moest het wat betreft pinnen eerder nog hebben van mensen die bestellingen kwamen afhalen.

Ook bij bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels was een sterke toename te zien. Daar was volgens ING sprake van 36 procent meer omzet uit pinbetalingen aan de kassa.

Toch is de situatie nog niet terug bij die van voor de crisis. Ondanks de recente toename ligt de pinomzet nog op veel plekken onder normaal, aldus ING. Daarnaast ligt het gemiddeld pinbedrag nog een stuk hoger dan gebruikelijk en wordt er dus nog wel steeds minder vaak met pin betaald.

Update 07:31 - 'Steun voor versoepelingen, maar nu pas op de plaats'

Het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor onder meer de winkels en de terrassen onder voorwaarden weer open zijn, kan op steun rekenen. Maar de handen gaan niet op elkaar voor verdere versoepelingen, concludeert I&O Research uit het maandelijkse draagvlakonderzoek naar de coronamaatregelen in opdracht van de NOS.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.