Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal nieuwe positieve tests neemt in rap tempo toe

LIVEBLOG | Aantal nieuwe positieve tests neemt in rap tempo toe

Milieu en Gezondheid

5 juli 2021, 10:38

Na een lange daling van het aantal coronabesmettingen in Nederland, lopen de cijfers sinds vorige week weer op. De lockdown brengt veel vrijheid met zich mee en dat zorgt kennelijk voor meer besmettingen. Als de besmettingsgraad "te zeer oploopt" door de deltavariant, zijn festivals "niet meer veilig te organiseren", zei demissionair minister Hugo de Jonge. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 1545, dat is hoger dan het weekgemiddelde (659)

  • Op zaterdag 3 juli testte 4,9 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 236, dat zijn er 11 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 110, dat zijn er 11 meer dan op zondag

  • Op is 1 sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.757 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 16.596.971 coronavaccins toegediend. Op 27 juni waren in totaal 5.912.120 mensen volledig gevaccineerd, 3.991.178 mensen zijn gedeeltelijk beschermd tegen het virus

Update 22:10 - Lowlands waarschuwt voor mogelijk tussentijds testen

Bezoekers van Lowlands moeten mogelijk tijdens het festival getest worden op corona als ze niet volledig beschermd zijn. De organisatie raadt tickethouders daarom aan om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

"Binnenkort beslist de overheid welke eisen aan een meerdaags festivalbezoek worden gesteld. Indien je niet volledig beschermd bent, gaat tussentijds testen een rol spelen", staat in een verklaring die maandag op de website van het festival is gezet. "Een negatieve test is immers maar 40 uur geldig, en dat betekent volgens de huidige regels dat je óp Lowlands tussentijds getest moet worden als je niet volledig beschermd bent."

De organisatie noemt dat "een hoop gedoe, dat simpel voorkomen kan worden". "De makkelijkste manier is om je zo snel mogelijk te laten vaccineren. Met een vaccinatiebewijs in je CoronaCheck-app kun je straks zo doorwandelen bij de festivalpoort. Bovendien weet je meteen zeker dat je beschermd bent tegen het virus, nogal een win-win dus."

Het alternatief is volgens Lowlands dat bezoekers zich voor én tijdens het festival moeten laten testen. "En dat kost sowieso moeite en tijd, die je veel beter kunt besteden. Begrijp ons goed: we willen niemand een vaccinatie opdringen, jouw lijf is jouw lijf."

Lowlands vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus. De organisatie gaat er vooralsnog vanuit dat het evenement, ondanks de coronamaatregelen, weer op de reguliere manier door kan gaan. De line-up is al voor een groot deel rond, al moesten er eerder maandag vijf namen van de lijst omdat ze niet meer kunnen komen door de coronabeperkingen. Dinsdag worden er 29 nieuwe acts aangekondigd.

Update 22:02 - 50 nieuwe besmettingen na feestje Haagse studenten

Er zijn vijftig nieuwe besmettingen vastgesteld na een feestje van de Haagse studentenvereniging La Confrérie. Dat blijkt uit een interne mail die is gestuurd naar studenten van Hotelschool The Hague, meldt RTL Nieuws.

"Met gepaste voorbereiding hebben wij onze sociëteit op 30 juni en 1 juli geopend", liet het bestuur van de vereniging weten. "Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen."

Het feestje heeft overigens niet plaatsgevonden op Hotelschool The Hague, maar de studenten studeren daar wel. In de interne mail stond dat er studenten van alle vier de leerjaren aanwezig waren. "Het aantal besmettingen groeit snel", was de boodschap in de mail.

Update 20:11 - Discotheek Enschede: we namen juist extra voorzorgsmaatregelen

Discotheek Aspen Valley in Enschede had extra voorzorgsmaatregelen genomen op 26 juni, de eerste openingsavond na de lockdown. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring aan het ANP dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest. Toch blijken veel bezoekers die in de uitgaansgelegenheid zijn geweest besmet met corona. De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.

Om de dubbele controle soepeler te laten verlopen, konden bezoekers geen tickets aan de deur kopen, aldus de Khalid Oubaha Company, een bedrijf dat meerdere horecagelegenheden uitbaat. Ook is het beveiligingsbedrijf waar de discotheek mee samenwerkte en het personeel uitgebreid ingelicht over de toegangsprocedure.

Update 19:53 Zes studenten besmet na feest bij studentenvereniging Groningen

Zes personen die afgelopen woensdag een groot feest van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus bezochten, zijn besmet met het coronavirus. Dat is naar voren gekomen uit bron-en contactonderzoek van de GGD, aldus de studentenvereniging op haar website.

Albertus Magnus meldt dat het mogelijke cluster van besmettingen is ontstaan ondanks het hanteren van Testen voor Toegang. "De nauwe contacten van de besmette personen zijn aan de hand van het bron-en contactonderzoek dringend verzocht om voor vijf dagen in quarantaine te gaan en zich op dag vijf te laten testen", aldus Albertus Magnus. Ook de andere bezoekers van het feest kregen het advies zich te laten testen. Volgens RTV Noord waren er negenhonderd mensen naar het feest gekomen.

Albertus Magnus blijft deze week wel open, zoals eerder was gepland. De vereniging stelt dat dit besluit is genomen op advies van de GGD en dat Testen voor Toegang als maatregel wordt gehandhaafd. Ook zijn studenten gevraagd om contact op te nemen met het bestuur van de vereniging als zij positief testen op het coronavirus.

Update 17:42 - De Jonge dankt Duitsland voor opvang Nederlandse ic-patiënten

Zorgminister Hugo de Jonge heeft zijn waardering en dank uitgesproken voor Duitsland, dat vorig jaar meer dan zeventig Nederlandse patiënten verzorgde op Duitse intensive cares. Hij deed dit tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Berlijn. Het paar bezocht het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse evenknie van het RIVM), waar werd gesproken over de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van gezondheidszorg.

De Jonge en zijn Duitse collega Jens Spahn benadrukten het belang van die samenwerking, bijvoorbeeld in de vaccinatiecampagne. Maar "wat we ook echt waarderen is de samenwerking vorig jaar, toen wij een tekort aan ic-capaciteit hadden", zei De Jonge na het bezoek aan het RKI tegen Spahn. "Dat was een situatie waarin we echt onze buren nodig hadden om ons te helpen. En dat deed Duitsland en dat was hartverwarmend. Daarom zijn we zo dankbaar voor ons buurland Duitsland, dat ons helpt in tijden van nood."

Update 17:40 - Gezondheidsraad: geen bezwaar tegen Pfizer na AstraZeneca

Er is geen bezwaar om mensen na de eerste prik tegen corona met het vaccin van AstraZeneca, de tweede injectie met die van BioNTech/Pfizer toe te dienen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert.

Er is onderzoek gedaan naar de immuunreactie bij het combineren van verschillende vaccins. De 400 deelnemers van gemiddeld 58 jaar kregen of twee doses van hetzelfde vaccin, of een combinatie van eerst AstraZeneca en daarna BioNTech/Pfizer of omgekeerd. "Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met twee doses AstraZeneca", aldus de raad in het advies.

Update 17:12 - Corona-uitbraak in Maastricht na barbecue cafémedewerkers

Zeker zeventien mensen hebben het coronavirus opgelopen bij een feestje voor cafémedewerkers in Maastricht. Dat aantal kan verder oplopen, aldus de GGD in Zuid-Limburg na berichten in regionale media.

De eigenaar van meerdere Maastrichtse cafés zegt tegen 1Limburg dat ongeveer vijftig medewerkers vorige week dinsdag samen waren gaan barbecueën om het einde van de lockdown te vieren. Volgens de GGD wordt dat verhaal bevestigd door het bron- en contactonderzoek. Onder de positief geteste personen zijn geen cafégasten, aldus de gezondheidsdienst.

Update 16:43 - De Jonge: scherpe stijging besmettingen is zorgelijk

Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is "wel iets om je zorgen over te maken", zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Je moet waakzaam zijn." Hij wil goed kijken of er daadwerkelijk veel meer mensen besmet raken, of dat de toename deels valt te verklaren doordat veel meer mensen zich laten testen. "Die analyse moeten we goed maken."

Het lijkt erop dat vooral jongeren besmet raken, ook omdat die groep nu nog niet gevaccineerd is. Aan het begin van de tweede coronagolf werden ook vooral jongeren besmet, maar toen was de oude generatie nog niet geprikt. De hoop is dan ook dat de verspreiding beperkt blijft, en dat door vaccinaties veel minder mensen ziek worden. "We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen. We houden heel goed vinger aan de pols", zegt De Jonge daarover.

Als het echt uit de hand loopt is het kabinet wel in staat snel in te grijpen, zegt De Jonge. "Het crisiskabinet blijft twee keer per week bijeen komen", zegt de bewindsman over deze zomer.

Update 16:30 - Minister wil ook dat fysiek onderwijs de norm blijft

Fysiek onderwijs moet de norm blijven, vindt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Maar er moet wel "genuanceerd" naar worden gekeken. "Digitaal onderwijs is niet altijd verkeerd", zei ze in een debat in de Kamer over het mbo en hoger onderwijs ten tijde van corona.

In de Kamer was enige onrust ontstaan nadat een mbo-school in Rotterdam had aangekondigd na de zomer door te willen gaan met online lessen. "Afstandsonderwijs mag nooit normaal worden", zei Jan Paternotte (D66). "Digitaal was een noodoplossing", aldus Harm Beertema (PVV).

Update 15:49 - Aantal nieuwe positieve tests neemt in rap tempo toe

Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam maandag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.

Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.

Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan.

Update 14:46 - Toch weer meer coronapatiënten op intensive care

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares is gestegen naar 110. Het waren er zondag 99. Het was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur dus 11 patiënten bijgekomen.

Op basis van één dagcijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken over de trend, maar de stijging is wel de grootste sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Een maand geleden lagen nog zo'n 350 mensen met Covid-19 op de ic.

Op verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, evenveel als zondag. Overigens houdt het LCPS rekening met de mogelijkheid dat weekendcijfers niet helemaal compleet zijn.

Update 13:58 - Lareb meldt 257 overlijdens in eerste 14 weken van prikcampagne

Na de bijna 3,7 miljoen coronavaccins die tot medio april werden toegediend, ontving bijwerkingencentrum Lareb volgens eigen zeggen 257 meldingen van overlijden van een gevaccineerde. Het overlijden kwam echter bijna nooit door de prikken op zich.

Er is "geen patroon van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen overleden, naast de al bekende ernstige bijwerking van trombose met een tekort aan bloedplaatjes", aldus Lareb. Het bijwerkingencentrum kwam maandag met een overzicht van de eerste 14 weken van de vaccinatiecampagne. Het ging in de sterfgevallen om 200 mensen van 80 jaar en ouder, 43 tussen de 65 en 80 jaar en 13 jonger dan 65 jaar. Bij één melding was de leeftijd onbekend.

Eén melding in het overzicht heeft te maken met de combinatie van uitgebreide trombose en een laag aantal bloedplaatjes, de bijwerking van het AstraZeneca-vaccin (Vaxzevria) en ook het Janssen-vaccin. Lareb ontving tot nu toe echter inmiddels vier meldingen van overlijden in verband hiermee.

In de sterfgevallen waarover voldoende informatie beschikbaar is, ligt het bij 128 meldingen "voor de hand dat andere oorzaken dan de vaccinatie aanleiding waren voor het overlijden", aldus Lareb. Bij 42 meldingen hebben bijwerkingen "mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheidssituatie of sluimerende onderliggende conditie al dan niet door hoge leeftijd. Het gaat hier om bekende bijwerkingen van de coronavaccins zoals koorts, misselijkheid en algemene malaise". Bij 87 meldingen was op het moment van schrijven van het rapport (nog) niet voldoende informatie bekend.

Van de 257 overlijdens waren er 213 na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin (Comirnaty), 27 na het Moderna-vaccin (Spikevax) en dertien na het AstraZeneca-vaccin. Bij vier meldingen is het (nog) niet duidelijk om welk vaccin het ging. Janssen werd deze periode nog niet toegediend. Het Pfizer/BioNTech-vaccin was het meest gebruikte vaccin, vooral ook bij senioren.

Lareb blijft meldingen van overlijden na vaccinatie ontvangen, maar het wekelijkse aantal neemt langzaam af.

Update 13:31 - Mensen weer uitgenodigd voor coronaprik door incompleet register

Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde 'veegronde', waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.

Zo kan het zijn dat iemand die al twee keer bij de huisarts is geprikt met het vaccin van AstraZeneca nu opnieuw een uitnodiging krijgt, maar dan voor een prik met Pfizer/BioNTech of Moderna bij de GGD. "Wij hebben alleen de informatie die in ons register staat", verklaart een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de uitnodigingsbrief staat dat als de genodigde al is gevaccineerd of al een afspraak heeft staan, de brief kan worden weggegooid.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM staat ongeveer 30 procent van de eerste en tweede prikken die zijn gezet bij een huisarts of zorginstelling nog niet in het centrale register. Volgens het coronadashboard zijn er tot dusver een kleine 2,3 miljoen eerste en tweede prikken bij huisartsen gezet en ruim 1,4 miljoen bij zorginstellingen, inclusief ziekenhuizen. Zo'n 5 tot 9 procent van alle gevaccineerden wil haar of zijn prik niet laten registreren bij het RIVM, aldus het instituut.

Update 12:54 - Vissers Urk kunnen zaterdag coronavaccin zonder afspraak halen

Zo'n zeshonderd vissers uit Urk kunnen zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen die dag speciaal voor hen gereserveerd.

Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij zaterdag zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar één prik van nodig is. De vissers moeten wel hun identiteitsbewijs meenemen naar de vaccinatielocatie.

Update 11:20 - Gezondheidsraad komt maandag met advies over combineren prikken

De Gezondheidsraad komt maandag aan het eind van de middag met zijn advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie.

Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland bijvoorbeeld stelden kortgeleden dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.

Update 10:23 - Jongeren geboren in 2006 kunnen prikafspraak maken

Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen sinds maandagochtend 10.00 uur een afspraak maken voor een coronaprik, melden minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het RIVM.

Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De uitnodiging voor tieners geboren in 2006 valt vanaf woensdag op de deurmat.

De jongeren, die dit jaar 15 worden, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech bij de GGD. Tieners vanaf 16 jaar beslissen zelf of ze zich laten vaccineren. Kinderen van 12 tot en met 15 jaar besluiten samen met hun ouders. Als ouders en kind er niet uitkomen, geeft de mening van het kind de doorslag.

Update 08:18 - Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden

Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten. "Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren", zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.

Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit. Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico's. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. "Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen", aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Lees hier meer.

Redactie Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.