Milieu en Gezondheid
5 aug 2021, 06:51
Na weken van stijging lijkt het weer de goede kant op te gaan met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren minder regio's dieprood. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 3.402, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.905)
Op maandag 2 augustus testte 11,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 673, dat zijn er 11 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 199, dat zijn er 7 meer dan op woensdag
Op donderdag zijn er 11 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.839 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 21.075.870 coronavaccins toegediend in Nederland
Het aantal nieuwe coronagevallen is in de afgelopen 24 uur flink toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3402 positieve tests geregistreerd. Dat is weliswaar vergelijkbaar met eind vorige week, maar in de afgelopen dagen waren er ruim 2000 positieve tests.
Het aantal sterfgevallen steeg ook flink. In de afgelopen dag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van elf coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden tijd.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 covidpatiënten, elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 474 patiënten met Covid-19, vier meer dan woensdag. Op de ic's nam het aantal ernstig zieke coronapatiënten toe met zeven tot 199.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 73 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 24 patiënten binnengebracht.
Het LCPS gaf eerder aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker zullen krijgen met covidpatiënten. Ook liet de ziekenhuisorganisatie weten dat het moeilijk te voorspellen is wanneer de daling gaat inzetten.
De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.
Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.
Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwde dat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. "We moeten dus waakzaam blijven.
Het beursgenoteerde Moderna, dat met het coronavaccin zijn eerste product ooit op de markt heeft gezet, kwam ook met kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een omzet van 4,4 miljard dollar, tegenover 67 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan de helft daarvan streek het bedrijf op als winst. Het nettoresultaat kwam uit op 2,8 miljard dollar.
De Koninklijke Marechaussee sluit steekproefsgewijze controles bij de Duitse grens vanaf zondag niet uit, meldt een woordvoerder. Eerder is al gemeld dat reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden kunnen worden gecontroleerd op een coronabewijs, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen: België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel. Maar omdat de kleurcode van Italië vrijdag op geel springt, worden mogelijk ook reizigers vanuit Duitsland vanaf zondag gecontroleerd. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. "We gaan gelijk handhaven. Dat betekent dat we niet eerst zullen waarschuwen."
Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen vanaf zondag een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
GGD Flevoland is begonnen met een campagne op sociale media om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen bij jonge mensen op Urk. Het percentage mensen dat zich heeft laten vaccineren blijft op Urk achter bij de landelijke cijfers. Volgens data van het RIVM heeft op Urk tussen de 20 en 39 procent van de volwassenen tot dusver een eerste prik gehad. In geen enkele andere Nederlandse gemeente ligt het percentage volwassenen dat een eerste prik kreeg lager dan 40 procent. Ook in andere gemeenten met veel christelijke inwoners is het percentage hoger. In Staphorst kreeg bijvoorbeeld tussen de 40 en 59 procent van de volwassenen een eerste prik, in Barneveld tussen de 60 en 74 procent. Landelijk heeft tot dusver naar schatting bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één vaccinatie gehad. Het vaccinatiecijfer op Urk blijft volgens een woordvoerster van GGD Flevoland achter omdat er veel mensen met een christelijke overtuiging in de gemeente wonen. "Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland."
Dat het aantal coronagevallen in Nederland daalt, is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf provincies zijn nu rood, het op een na hoogste niveau.
Afgelopen week stonden Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog op donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. De piek van de huidige coronagolf, zo'n drie weken geleden, telt niet meer mee voor de kaart van deze week en daarom kunnen de kleuren iets 'omlaag'. In andere landen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo gaat de Middellandse Zeekust in Frankrijk van rood naar donkerrood. Het gaat om de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur (met steden als Marseille, Cannes en Nice) en om Occitanië (Toulouse, Montpellier, Nîmes). Dat geldt ook voor de regio's Castilië-La Mancha en Murcia in het zuiden van Spanje. Normandië, de regio Nantes en het noordoosten van Frankrijk (Metz, Straatsburg, Reims) gaan van oranje naar rood. Dat is ook het geval voor Toscane in Italië.
Portugal blijft rood en Griekenland is net als afgelopen week overwegend rood. Ook in landen als Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Ierland en Estland gaat de kleur 'omhoog' omdat het aantal positieve tests er stijgt.
Een aantal Europese landen dat eerder een groen reisadvies had, krijgt vrijdag een geel reisadvies op basis van het advies van het RIVM, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het betreft Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad. Dit komt door de oplopende coronacijfers in die landen.
De coronavaccins zijn zeer effectief bij het verminderen van de overdracht van het coronavirus. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van wetenschappers van het RIVM dat donderdag gepubliceerd wordt. Het was al bekend dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van SARS-CoV-2 en tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte.
Belangrijke kanttekening is wel dat in de onderzoeksperiode de Alfa-variant van het coronavirus dominant was in Nederland. Op dit moment is nog maar 4,3 procent van het aantal besmettingen te wijten aan de Alfa-variant. De veel besmettelijkere Delta-variant is goed voor ruim 88 procent van alle besmettingen. Naar verwachting zijn de bevindingen van de onderzoekers tot op zekere hoogte ook van toepassing op de veel besmettelijker Delta-variant.
Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke Delta-variant verantwoordelijk voor de toename.
Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zo’n 20.000 inwoners relatief beperkt. Sint Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer.
Maar op Curaçao waren er woensdag 548 besmette personen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Ter vergelijking: drie weken eerder waren er nog 48 geïnfecteerden, lagen vier patiënten in het ziekenhuis met Covid-19 en niemand op de intensive care.
Aruba, met ongeveer 100.000 inwoners, doet het procentueel slechter. Het eiland kende woensdag 630 besmettingen en negentien ziekenhuisopnames, waarvan vijf op de intensive care. Zo’n drie weken eerder ging het om 158 besmette personen, negen opnames en vier patiënten op de intensive care.
Op St. Maarten (44.000 inwoners) waren er 132 besmette personen, drie weken eerder waren dat er nog 44. Dertien personen met corona liggen in het ziekenhuis, tegenover twee personen drie weken eerder.
Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Doordat het aantal coronagevallen in Nederland daalt en de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt, kunnen de kleuren iets 'omlaag'.
Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Dat Nederland rood blijft, kan betekenen dat de beperkingen die landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in Nederland vakantie te komen vieren.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalde vorig najaar de hoofdprijs voor 38 miljoen coronasneltests: 354 miljoen euro. Hiervan zijn er nu zes miljoen gebruikt. De overige 32 miljoen tests liggen in een pakhuis van VWS. De vraag is of deze tests voor de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Ondertussen koopt een ander ministerie, dat van Infrastructuur en Waterstaat, voor vakantiegangers nu andere sneltests.
De aankoop van tests lijkt zo uit te draaien op een financieel echec, blijkt volgens Trouw uit onderzoek van de krant. Voor de sneltests betaalde VWS gemiddeld 9,31 euro per stuk, blijkt uit antwoorden op vragen aan de Dienst Testen van VWS. Dat is veel: de kostprijs van sommige in Nederland goedgekeurde sneltests lag vorig najaar al tussen de 5 en 7 euro, blijkt uit een document van het RIVM uit november 2020.
De zogeheten antigeensneltests zijn iets minder betrouwbaar dan een klassieke PCR-test, maar hebben als voordeel dat ze na ongeveer een kwartier een uitslag geven. Onder meer de GGD gebruikt de tests sinds vorig najaar. De meeste sneltests gingen naar Testen voor Toegang, totdat dit testsysteem grotendeels tot stilstand kwam vanwege nieuwe beperkingen voor het uitgaansleven. Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.