Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Miljoenste coronageval van Nederland vastgesteld

LIVEBLOG | Miljoenste coronageval van Nederland vastgesteld

Milieu en Gezondheid

6 feb 2021, 08:55

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral vanwege de snel oprukkende Britse variant. Of ook de avondklok wordt verlengd is afwachten. Wel mogen basisscholen en de kinderopvang volgende week weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 4.130, dat zijn er 235 minder dan op vrijdag.

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.052, dat zijn er 69 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 547, dat zijn er 26 minder dan op vrijdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op vrijdag: 60, er zijn tot nu toe 14.296 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 454.998 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 16.48 - Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 1983 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 69 minder dan vrijdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. De voorgaande dagen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.

Van de coronapatiënten liggen er 547 op de ic, dat is een afname van 26 patiënten ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1436 patiënten met Covid-19, 43 patiënten minder dan de dag vorige dag.

Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week gedaald. Of dit doorzet blijft onzeker vanwege de Britse coronavariant. "Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

Update 15:23 - Een miljoen positieve coronatesten in Nederland

De miljoenste positieve coronatest van Nederland is zaterdag officieel geworden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde zaterdag 4130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.

In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt met het virus. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.

Nederland is het 21e land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests. De steden met de meeste inwoners tellen ook de meeste besmettingen: Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus in totaal bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld.

De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand.

Update 14:19 - Alle teststraten en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood

Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD'en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD'en.

Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land 'code rood' van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD'en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.

In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."

Update 10:41 - Minister Slob neemt advies 'snottebellenbeleid' OMT over 

Demissionair onderwijsminister Arie Slob volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op over het aanscherpte 'snottebellenbeleid', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen van 4 tot en met 12 jaar thuisblijven als ze klachten hebben die bij een coronabesmetting horen.

De basisscholen en kinderopvangcentra gaan aanstaande maandag weer open. Kinderen tot 4 jaar mogen wel nog gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang. Zij zijn heel vaak verkouden en huidige onderzoeken wijzen er niet op dat zij corona snel overdragen, schrijft Slob. Wel moeten ze thuisblijven als ze benauwd zijn of koorts hebben.

Update 08:52 - Nederlandse vakantieganger kiest deze zomer voor luxe of ludiek

Als het coronavirus geen plannen maakt om ertussenuit te gaan, dan doen we het zelf wel. Dat verlangen naar de zomer lijkt al volop te leven onder Nederlandse vakantiegangers. Veel vroegboekers blijven het liefst in eigen land, dat wel. Maar met een coronaproof camper of kampeerbusje durven we wel de grens over. Dat blijkt volgens Trouw uit cijfers van een rondgang langs de branche.

Kamperen in een tent is in trek, maar dan moet het wel luxe of ludiek zijn. De zogenaamde glampingaccommodaties zien de aanvragen met de dag stijgen. Online boekingsplatform glamping.nl meldt dat de interesse in januari met bijna 30 procent toenam ten opzichte van vorig jaar. Ook Supertrips, dat ruim 600 ‘bijzondere overnachtingen’ aanbiedt, bemerkt extra belangstelling voor safaritenten, pipowagens en boomhutten.

Volgens Rutger van de Maat van Supertrips is het aantal boekingen van zulke accommodaties met 200 procent gestegen ten opzichte van januari vorig jaar. Hij verwacht dat ook dit jaar veel vakantiegangers het dicht bij huis zoeken, net als afgelopen zomer. Toen werden 7,6 miljoen vakanties geboekt in Nederland, waar dat er in het coronavrije 2019 nog 6 miljoen waren.

Update 08:01 - Miljoenste coronageval van Nederland vastgesteld

Het aantal coronagevallen in Nederland gaat zaterdag door de grens van 1 miljoen. Dat gebeurt bijna een jaar na het eerste geval, op dag 346 van de uitbraak in Nederland. Het werkelijke aantal gevallen is waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

De teller stond vrijdag op 997.803 bevestigde besmettingen. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 3900 gevallen per etmaal bij. Nederland is het 21e land in de wereld met meer dan een miljoen positieve tests.

Amsterdam telt de meeste coronagevallen. Tot aan vrijdag zijn 59.124 inwoners van de hoofdstad positief getest. Daarna volgen Rotterdam (47.588 gevallen), Den Haag (33.044) en Utrecht (20.554). Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Schiermonnikoog sluit de rij met slechts tien bevestigde besmettingen.

Update 07:41 - OMT: basisschoolkinderen met klachten moeten toch thuisblijven

Basisschoolkinderen moeten bij verkoudheidsklachten toch thuisblijven en zich laten testen. Dat adviseert het Outbreak Management Team in een nieuwe handreiking over het zogenoemde snottebellenbeleid op scholen. Basisscholen en kinderdagverblijven mogen maandag weer de deuren openen.

Kinderen tussen de vier en twaalf jaar moeten bij alle klachten die horen bij het coronavirus thuisblijven en getest worden, stelt het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Een uitzondering is er wel voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. "Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is", aldus het OMT.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.