Milieu en Gezondheid
6 mrt 2021, 08:16
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: scholieren krijgen weer één keer per week fysiek les, de kappers zijn weer aan de slag en je kunt winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 5.378, dat zijn er 654 meer dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.863, dat zijn er 48 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 542, dat is er 1 meer dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zaterdag: 42, er zijn tot nu toe 15.803 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.571.318 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Voor de vierde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1863, dat zijn er 48 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 542 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het afgelopen etmaal zijn 212 nieuwe corona-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, 12 minder dan vrijdag. Van hen zijn er 36 opgenomen op de ic, 3 minder dan vrijdag. Het LCPS heeft het afgelopen etmaal 9 coronapatiënten verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's. Afgelopen week verplaatste het coördinatiecentrum de 2500e patiënt tijdens de tweede coronagolf. Sinds 21 september 2020 zijn gemiddeld 15,5 coronapatiënten per dag verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend heeft het RIVM 5378 nieuwe coronabesmettingen genoteerd . Dat is fors boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4526 gevallen per etmaal.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 42. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
De politie heeft twee mensen opgepakt die ervan worden verdacht te hebben opgeroepen een GGD-teststraat in Eindhoven 'in de hens te steken'. He gaat om een 57-jarige vrouw uit Andel en een 37-jarige man uit Gilze, aldus de politie zaterdag. Ze worden er formeel van verdacht opruiende berichten te hebben geplaatst op social media. De verdachten zitten zaterdag even na het middaguur nog vast voor verhoor.
De politie benadrukt dat het plaatsen en delen van opruiende berichten strafbaar is.
De laatste tijd zijn teststraten van de GGD wel vaker doelwit. Woensdagochtend ging een explosief af bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland). Eind januari werd in Urk tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen. Volgens burgemeester Paul Depla werden ook medewerkers uitgescholden door mensen die corona een 'sprookje' vinden.
De evenementenbranche heeft zelf een plan gemaakt waarmee de branche sneller uit de coronacrisis moet komen. Na de proefevenementen die nu worden gehouden met Fieldlabs moet meteen doorgepakt worden, zo stellen Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers.
Volgens Jolanda Jansen van de alliantie hebben mensen dringend behoefte aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier. "En dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten". Met die middelen en een test- of vaccinatiebewijs, aandacht voor hygiënemaatregelen en professionele begeleiding moet een zogenaamde 'groene zone', een veilige omgeving voor een bepaald evenement, worden gecreëerd.
Jaap van Dissel van het RIVM vraagt zich af of mensen wel voldoende de coronamaatregelen naleven. Bij de NOS zegt hij: "We hebben een heleboel maatregelen, maar de vraag is: hoe goed worden die nageleefd? Volgens onderzoek van de gedragsunit van het RIVM en de GGD's loopt dat terug. Ongeveer de helft van de respondenten zegt thuis te blijven bij klachten en 46 procent zegt zich te laten testen bij klachten. Dat zijn toch wel verontrustende getallen. Blijkbaar laten minder mensen met covidachtige klachten zich testen."
Hij wijst er op dat er tegelijk de afgelopen twee weken meer mensen naar de teststraten zijn gekomen en dat het percentage positieve testen is gedaald. "Maar dat blijft zo'n 9 procent. Dat grotere aantal testen kan samenhangen met de start van het hooikoortsseizoen. Hooikoorts geeft bovenste luchtwegklachten. Ook worden er meer personen getest in het kader van het bron- en contactonderzoek. Dat maakt het momenteel heel moeilijk om de relatie tussen het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames te duiden."
Volgens Van Dissel is het te vroeg om het effect van vaccinaties te zien, maar, zo stelt hij wel: "Data uit Israël en het Verenigd Koninkrijk geven veel vertrouwen dat vaccins een uitweg bieden. Daarna blijft het virus zeer waarschijnlijk circuleren, misschien in seizoenen zoals influenza. Naar analogie kunnen we dan kwetsbare groepen vaccineren tegen de meest circulerende virusstammen."
Zo'n 1300 mensen zijn zaterdag aanwezig in de Amsterdamse Ziggo Dome voor een van de proefconcerten die daar dit weekeinde worden gehouden in coronatijd. Tijdens het zogeheten Back To Live-evenement van ID&T en MOJO treden onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. Dit concert is een van de proeven die worden gehouden door Fieldlab Evenementen, om te zien of een evenement coronaproof gehouden kan worden.
Net als bij eerdere proefevenementen, moeten bezoekers ook zaterdag een negatieve uitslag van een coronatest tonen en wordt hun temperatuur gemeten. Ook worden steekproefsgewijs sneltesten uitgevoerd. De 1300 bezoekers van het dancefeest worden verdeeld in vijf 'bubbels' van 250 personen en een groep van vijftig mensen. Ook krijgen ze een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad. Een paar dagen later moeten de bezoekers zich opnieuw laten testen.
Het dancefeest is een van de vier evenementen die in maart zijn in het kader van de proefevenementen van Fieldlab. Zondag treedt André Hazes in de ZiggoDome op waarbij ook onder anderen Sophie Straat en Peter Pannekoek zullen komen. Op 13 maart is dan Biddinghuizen een dancefestival, op 14 maart een popfestival.
Het animo voor de proefevenementen was groot. De kaarten waren binnen twintig minuten uitverkocht en op het hoogtepunt stonden 100.000 mensen in de wachtrij voor een kaartje.
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk heeft uitgestelde zorg vanwege de coronacrisis bij minstens 68 patiënten complicaties opgeleverd. Zeven patiënten zijn overleden. Dat zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, tegen Trouw naar aanleiding van een interne registratie van het ziekenhuis.
Volgens Arnoldus maakten artsen een notitie in het elektronische patiëntendossier als zij complicaties zagen die naar hun inschatting werden veroorzaakt door uitstel van zorg. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om patiënten met kanker.
Hij geeft als voorbeeld een 80-jarige vrouw met bloed in de ontlasting. Ze kreeg eind februari te horen dat haar onderzoek maanden later zou zijn. Bij dat onderzoek, in juni, bleek dat ze een darmtumor had die was uitgezaaid naar haar blaas. Ze was te zwak om haar nog te behandelen en overleed later.
Arnoldus stelt dat het verband tussen complicatie en uitstel niet altijd duidelijk is. Mede daarom hebben artsen waarschijnlijk niet alle complicaties door uitstel geregistreerd. Arnoldus denkt dat het cijfer van 68 slechts ‘het topje van de ijsberg’ is. Naast de groep patiënten met kanker, gaat het onder andere om patiënten met hart- en vaatziekten, nekhernia’s en ernstige oogziekten.
In ongeveer de helft van de gevallen was het volgens Arnoldus het ziekenhuis dat een behandeling of diagnose uitstelde. Een vijfde van de betrokken patiënten trok zelf later aan de bel, en nog eens een vijfde werd later doorverwezen door de huisarts.
Volgens Trouw is voor het eerst dat een ziekenhuis bekendmaakt hoeveel patiënten schade ondervonden door uitstel.
Ruim twee keer zoveel personen als vóór de coronacrisis melden dat zij slachtoffer zijn geworden van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s en -filmpjes. Dat meldt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, het EOKM, aan KRO-NCRV’s Pointer.
Bij sextortion worden vaak jongeren afgeperst met naaktbeelden die zij hebben gestuurd naar een crimineel, die zich voordoet als een leuke, geïnteresseerde jonge man of vrouw. Gerkens: "Wij zien bij sextortion vooral jongeren tot 26 jaar. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen." De jongeren worden soms zelfs gedwongen om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor criminele transacties.
De stijging van het aantal meldingen tijdens de coronalockdown wijt Gerkens aan het gebrek aan afleiding: omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om online te zijn.
Het is niet waarschijnlijk dat tijdens de persconferentie over corona van aanstaande maandag nieuwe versoepelingen van de coronaregels worden aangekondigd, zeggen ingewijden. De meest betrokken ministers overleggen daar zaterdag over op het Catshuis met RIVM-baas Jaap van Dissel.
Afgelopen week zeiden premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus al dat de kans klein is dat bijvoorbeeld terrassen komende week weer open kunnen. Ook zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark denken dat er waarschijnlijk geen ruimte is voor versoepelingen.
Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk hebben sinds het begin van de coronapandemie zeker 68 patiënten complicaties gekregen door uitgestelde zorg - zeven van hen zijn overleden. Dat blijkt volgens Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, uit een interne registratie van het ziekenhuis, schrijft Trouw. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om patiënten met kanker.
Het is voor het eerst dat een ziekenhuis bekendmaakt hoeveel patiënten schade ondervonden door uitstel. Hoeveel zorg landelijk is uitgesteld is wel ongeveer bekend, maar de precieze gevolgen daarvan voor patiënten niet. In het Elisabeth-TweeSteden maakten artsen een notitie in het elektronische patiëntendossier als zij complicaties zagen die naar hun inschatting werden veroorzaakt door uitstel van zorg.
Andere grote ziekenhuizen houden schade door zorguitstel niet op deze manier bij, blijkt uit een rondgang door de krant. Kwaliteitsinstituut Dica werkt met chirurgen aan een landelijke inventarisatie.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.