Milieu en Gezondheid
6 juli 2021, 06:30
Na een lange daling van het aantal coronabesmettingen in Nederland, lopen de cijfers sinds vorige week weer op. De lockdown brengt veel vrijheid met zich mee en dat zorgt kennelijk voor meer besmettingen. Als de besmettingsgraad "te zeer oploopt" door de deltavariant, zijn festivals "niet meer veilig te organiseren", zei demissionair minister Hugo de Jonge. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.253, dat is hoger dan het weekgemiddelde (659)
Op zondag 4 juli testte 6,3 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 212, dat zijn er 24 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 103, dat zijn er 7 minder dan op maandag
Op dinsdag is er 1 sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.758 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 16.924.275 coronavaccins toegediend. Op 2 juli waren in totaal 5.912.120 mensen volledig gevaccineerd, 3.991.178 mensen zijn gedeeltelijk beschermd tegen het virus
Huisartsen weten niet wie ze straks nog moeten gaan vaccineren, nu mensen in plaats van de tweede AstraZeneca-prik mogen kiezen voor inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarom praat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) met de overheid over de gevolgen, en over de kosten die de huisartsen hebben gemaakt. "De uitnodigingen, locaties en medewerkers zijn immers al geregeld", aldus de LHV.
De LHV noemt het besluit "opnieuw een door een beleidswijziging veroorzaakte complicatie in het toch al moeizame vaccinatieproces met AstraZeneca".
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte de beslissing over de tweede AstraZeneca-prik dinsdag bekend. Mensen die Pfizer in plaats van een tweede AstraZeneca-prik willen, kunnen zich vanaf volgende week vrijdag melden. De Gezondheidsraad had maandag gezegd dat Pfizer na AstraZeneca net zo goed beschermt als twee doses AstraZeneca, en misschien wel beter.
Mensen die op 31 juli en 1 augustus een prikafspraak hadden staan in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord hoeven niet zelf een nieuwe afspraak te maken. Ze kunnen die dagen automatisch terecht bij een van de andere drie vaccinatielocaties in de stad, meldt de GGD Amsterdam. De vaccinatielocatie in Amsterdam-Noord blijft het weekend eind juli dicht omdat er dan twee festivals zijn op het NDSM-terrein.
"Deze waren al eerder gepland, maar door de coronamaatregelen was het lange tijd onduidelijk of ze door konden gaan", aldus de GGD. Het verenigen van de twee grote bezoekersstromen op het terrein is onverantwoord en de festivals hebben recht op de locatie, meldde een woordvoerder van de GGD Amsterdam eerder.
Op sociale media werd maandagavond verbaasd gereageerd. Een aantal mensen liet weten het overbezette nummer van de GGD niet te kunnen bereiken en dat het niet lukte om een nieuwe afspraak te maken. Dat hoeft dus ook niet, zegt de GGD nu. Op vertoon van de afspraakbevestiging van 31 juli of 1 augustus in de NDSM-loods kunnen mensen binnenlopen bij één van de drie andere locaties: de RAI in Zuid, de Calandhal in Nieuw-West of de concerthal AFAS Live in Zuidoost. Mensen die al wel een alternatieve afspraak hebben, kunnen die laten staan.
Artsen hebben ruim 5000 mensen van wie de coronavaccinatie nog niet in de juiste systemen stond voorzien van een vaccinatiebewijs. De mogelijkheid bestaat sinds donderdag en is bedoeld als noodoplossing voor mensen die een bewijs nodig hebben maar dat niet via de reguliere route kunnen verkrijgen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werkt het portaal waarmee zij een bewijs voor mensen kunnen regelen "omslachtig". Mensen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen via de app of website CoronaCheck een vaccinatiebewijs aanmaken. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld naar plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. Ook kan de app gebruikt worden voor internationale reizen omdat hij informatie aanlevert voor een Europees reiscertificaat. Daarvoor moet wel bij CoronaCheck bekend zijn wanneer mensen zijn gevaccineerd en waarmee. Meestal wordt die informatie automatisch doorgegeven, maar voor uitzonderlijke gevallen kunnen de artsen achteraf zelf nog handmatig invoeren dat hun patiënt is geprikt. Volgens de LHV lijkt het portaal waarmee zij zo'n vaccinatiebewijs kunnen regelen goed te werken, maar is het proces wel ingewikkeld. "En het kost best wat tijd", aldus een woordvoerster. Voor mensen die door de GGD zijn ingeënt is de extra mogelijkheid van de artsen niet nodig. Hun gegevens worden vanzelf doorgegeven.
Twee problemen bij het ophalen van een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app zijn nog niet opgelost, meldt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. Het ministerie werkt samen met koepelorganisatie GGD GHOR Nederland en het RIVM aan een oplossing.
Een deel van de mensen die een infectie met corona hebben doorgemaakt en één keer zijn gevaccineerd kan nog steeds geen groen vinkje krijgen in de app, terwijl dit wel zou moeten lukken. Dit probleem speelt al langer en is volgens het ministerie inmiddels voor een groot deel van de mensen verholpen. "We zoeken nog naar een oplossing voor de mensen bij wie dit nog niet is gelukt", aldus een woordvoerster.
Daarnaast staat bij een deel van de mensen zowel de eerste als tweede coronaprik op dezelfde datum geregistreerd. Daardoor lijkt het voor de app alsof zij maar één prik hebben gehad. Dit probleem is qua omvang een stuk kleiner, aldus het ministerie, maar speelt ook al sinds de QR-codes aangemaakt kunnen worden waarmee mensen naar een evenement of op reis kunnen.
Er wordt gezocht naar een technische manier om beide problemen in één keer op te lossen. Tot die tijd probeert het ministerie samen met GGD GHOR Nederland en het RIVM, die de vaccinatiegegevens aanleveren, om het probleem per individueel geval te corrigeren.
Dat mensen na volledige coronavaccinatie nu toch twee weken moeten wachten om het nachtleven in te kunnen, verandert niets aan de priknacht in de Jaarbeurs in Utrecht komende donderdag. Dat laat een woordvoerder van de GGD regio Utrecht weten na uitspraken van zorgminister Hugo de Jonge.
De Jonge zei dinsdag dat het aantal besmettingen oploopt, en dat daarom straks pas twee weken na volledige vaccinatie een QR-code kan worden aangemaakt die toegang geeft tot horecagelegenheden waar geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik, of na één prik met het Janssen-vaccin, weer naar de club of discotheek.
De afgelopen weken organiseerde de GGD regio Utrecht in de Jaarbeurs al drie priknachten, Dansen met Janssen genaamd. Tijdens die nacht konden mensen tussen 21.00 uur 's avonds en 01.00 uur 's nachts terecht voor een prik, met een dj en discolichten op de achtergrond. Een woordvoerder benadrukt dat mensen na de vaccinatie niet blijven dansen op het evenement, en dat de priknacht aankomende donderdag daarom doorgaat zonder aanpassingen. "Het besluit heeft geen invloed op het vaccineren zelf, en dat gaat gewoon door."
Het aantal Nederlanders dat is gevaccineerd tegen het coronavirus is opgelopen tot bijna 11 miljoen. De teller steeg afgelopen week van ruim 9,9 miljoen naar bijna 10,9 miljoen. Met de eerste prik hebben deze mensen in elk geval een begin van bescherming tegen het coronavirus.
Voor sommige mensen is de eerste prik ook de enige prik, omdat zij het vaccin van Janssen krijgen. Bij de drie andere vaccins (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna) hebben mensen na een paar weken een tweede inenting nodig om weerstand tegen het coronavirus op te bouwen. Ruim 5,8 miljoen mensen hebben die tweede prik gehad, blijkt uit de vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen week zijn bijna 1,4 miljoen prikken gezet. Dat is iets minder dan in de weken ervoor. Het record werd in de week van 7 tot en met 13 juni gevestigd. Toen gaven de vaccineerders bijna 1,7 miljoen mensen een prik.
Het oplopende aantal coronagevallen heeft nog geen grote gevolgen voor de risiconiveaus in Nederland. Vier regio's gaan van het laagste niveau (waakzaam) een stapje omhoog naar zorgelijk, vier andere regio's zakken juist van zorgelijk naar waakzaam omdat de situatie er verbetert.
Zuid-Holland Zuid was de enige regio waar de situatie ernstig was, het derde van de vier risiconiveaus, maar sinds dinsdag staan Dordrecht en omstreken een stapje lager, op zorgelijk. Het hoogste niveau, zeer ernstig, gold sinds 22 juni al nergens meer.
Amsterdam-Amstelland is momenteel de grootste brandhaard van het land. De regio blijft nog net onder de grens van 'ernstig' en behoudt dus de status 'zorgelijk'. Vier andere regio's zijn zulke brandhaarden dat ze voortaan op 'zorgelijk' staan. Dat zijn Twente, Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek. Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Utrecht, Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost blijven op zorgelijk staan. Het niveau in Friesland, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Noord daalt van zorgelijk naar waakzaam. Op dat laagste niveau stonden Drenthe, Flevoland, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Limburg-Noord en Limburg-Zuid al.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is afgelopen etmaal weer gedaald. Momenteel liggen 103 ernstig zieke patiënten op een ic-afdeling van een Nederlands ziekenhuis, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Maandag waren dat er nog 110. Dat was een toename van 11 patiënten ten opzichte van zondag, de grootste stijging sinds 5 mei.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten afgelopen etmaal ook af. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 109 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 17 minder dan maandag. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers.
Veel positief geteste mensen hebben het coronavirus opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen waar de bron van bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca.
Vorige week was 2,2 procent van de positieve tests te herleiden naar de horeca. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in slechts 0,5 procent van de gevallen de bron.
Alleen de thuissituatie is nog vaker de "setting van besmetting" in de cijfers van het RIVM. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is ongeveer 35 procent besmet door een gezinslid of een andere huisgenoot. Vorige week was dit ruim 50 procent.
"Een toename was te verwachten na de versoepelingen", zegt Aura Timen van het RIVM over de verdubbeling van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week. Timen is hoofd van het centrum dat de infectieziektebestrijding in Nederland coördineert. Ze benadrukt het belang van de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden tot anderen, thuisblijven en testen bij klachten en handen wassen. "Die worden steeds belangrijker, wil je de opmars van de Delta-variant enigszins in bedwang houden."
De toename van het aantal besmettingen is vooral sterk onder jongeren, van wie er nog niet veel volledig zijn gevaccineerd. Onder 40-plussers is het aantal nieuwe gevallen stabiel laag, zo valt uit de cijfers op te maken. De meesten van hen zijn wel al volledig gevaccineerd. Omdat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting, verwacht Timen niet direct dat de stijging zal leiden tot grote drukte in de ziekenhuizen. "Daar gaat het nog steeds goed. Wat we wel kunnen gaan zien, is een stagnatie in de daling van het aantal opnames. Het is spannend."
Over de vraag of het kabinet nu bepaalde maatregelen moet nemen of versoepelingen moet terugdraaien, wil het hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding zich niet uitlaten.
Het is vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad op.
Die oordeelde maandag dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca niet alleen mogelijk is, maar bovendien net zo goed of zelfs beter beschermt dan twee doses AstraZeneca.
De afgelopen zeven dagen zijn twee keer zoveel Nederlanders positief getest op het coronavirus, dan in de week daarvoor. In totaal zijn er 8541 nieuwe besmettingen, aldus het RIVM. De week daarvoor waren dat er nog 4208.
De afgelopen 24 uur waren er 2253 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds 4 juni.
Er kunnen meerdere factoren meespelen in de stijging van het aantal besmettingen, zoals het afschaffen van coronamaatregelen, het vele Testen voor Toegang en de opmars van de Delta-variant.
In totaal liggen er dinsdagmiddag 212 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis, een daling van 24 ten opzichte van maandag. Er waren tien nieuwe opnames van coronapatiënten, twee op de ic-afdelingen en acht op de verpleegafdelingen. Er werden volgens het LCPS geen patiënten tussen regio's verplaatst.
Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten toch twee weken wachten op een geldige QR-code in de CoronaCheck-App. Dat zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdagmiddag.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is afgelopen etmaal weer gedaald. Momenteel liggen 103 ernstig zieke patiënten op een ic-afdeling van een Nederlands ziekenhuis, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Maandag waren dat er nog 110. Dat was een toename van 11 patiënten ten opzichte van zondag, de grootste stijging sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten afgelopen etmaal ook af. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 109 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 17 minder dan maandag.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben dinsdagavond of woensdagmorgen een digitale vergadering over "de actualiteiten en de toegangstesten", aldus een woordvoerster van het beraad. Dat betekent dat de burgemeesters bespreken hoe het verder moet nu er op een aantal plaatsen in het land uitbraken van corona zijn na een bezoek aan een discotheek of een feest. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus sluit aan bij de bespreking.
De digitale bijeenkomst is vervroegd naar aanleiding van de besmettingen in onder andere Enschede, Groenlo en Rotterdam. Het blijkt dat het systeem met toegangstesten en de CoronaCheck-app niet waterdicht is. Zo zouden bezoekers van een discotheek de QR-code van de app naar vrienden hebben gestuurd die nog buiten stonden.
Voorzitter Hubert Bruls van het beraad zei eerder al dat lokale maatregelen niet uitgesloten zijn. Het kabinet heeft daarover de regie, maar de betrokken gemeente of de veiligheidsregio moet die maatregelen handhaven.
Een gala van de Rotterdamse studentenvereniging NSR blijkt een bron te zijn van veel coronabesmettingen. Na het feest van donderdag zijn inmiddels 78 van de 250 aanwezigen positief getest op het coronavirus, meldt praeses Bas Radder aan RTV Rijnmond. Het gala was op een boot.
Volgens Radder heeft zijn vereniging alles volgens de regels gedaan. De deelnemers moesten zich aanmelden via Testen voor Toegang en kregen bij een negatieve testuitslag een QR-code. "Die hebben we bij de deur ook nog een keer laten checken via een identiteitsbewijs", aldus Radder.
"Vrijdag testte iemand alsnog positief. Die was donderdagmorgen nog negatief. Blijkbaar kan het virus zich dan alsnog ontwikkelen, waardoor iemand later toch positief is", zegt de praeses. "Daarna ging het heel erg snel. Nu zijn het 78 positieve gevallen. We hebben alles aan de voorkant goed gedaan. Toch kan er iemand doorheen glippen. Dat is balen."
Volgens hem vallen de ziekteverschijnselen mee. "De mensen die positief zijn hebben vooral last van koorts. Het zijn allemaal personen tussen de 18 en 25 jaar."
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 32 meldingen ontvangen van bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Daarnaast ontving het centrum twee van deze meldingen na inenting met het vaccin van Janssen. Bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes is een zeldzame, ernstige bijwerking van beide vaccins. Bij de vorige rapportage van Lareb, twee weken geleden, ging het om respectievelijk 29 en één melding van deze bijwerking.
In totaal zijn nu vijf mensen hiervan overleden, van wie drie vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Ze kregen alle vijf de prik met AstraZeneca.
Van de in totaal 34 meldingen is het volgens Lareb bij 18 meldingen vrijwel zeker dat het om de zeldzame bijwerking gaat. Het gaat om 12 vrouwen en 6 mannen. Hiervan waren er 5 tussen de 20 en 40 jaar, 2 tussen de 40 en 60 jaar en 11 ouder dan 60 jaar. De klachten traden op binnen 4 dagen tot 1 maand na vaccinatie, 15 keer na de eerste vaccinatie en 3 keer na de tweede vaccinatie. "Bij de andere meldingen is een verband met de vaccinatie ook mogelijk, maar is het minder duidelijk dat het om de specifieke bijwerking gaat", aldus het Bijwerkingencentrum.
Lareb maakte ook bekend dat er in totaal tot nu toe 448 meldingen van overlijden na een coronavaccinatie zijn binnengekomen. Dat zijn er 39 meer dan twee weken geleden. Het gaat om 263 mensen van 80 jaar of ouder, 132 personen tussen de 65 en 79 jaar en 51 onder de 65 jaar. Van twee personen is de precieze leeftijd niet bekend.
In totaal ontving de organisatie tot dusver 93.453 meldingen van mogelijke bijwerkingen, de meeste na de eerste vaccinatie. De meest gemelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, 'je niet lekker voelen', spierpijn, vermoeidheid, rillingen, pijn op de prikplek, koorts, misselijkheid, gewrichtspijn en zwelling op de prikplek.
De rapportage gaat over binnengekomen meldingen tot en met 4 juli en gaan over ongeveer 16,5 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 11,8 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 2,8 miljoen van AstraZeneca, 1,3 miljoen van Moderna en 600.000 van Janssen.
De combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes staat als zeldzame bijwerking genoemd in de bijsluiters van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin. Het wordt in de bijsluiter ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) genoemd.
Er gaan flink wat dingen mis met het versoepelen van de coronamaatregelen, zegt viroloog van het Erasmus MC Marion Koopmans. Er wordt niet alleen gesjoemeld met negatieve testuitslagen en QR-codes, ook houdt een deel van de mensen zich niet meer goed aan de basismaatregelen, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten.
Een stijging van het aantal besmettingen viel te verwachten bij het versoepelen van de maatregelen, aldus de viroloog, die ook onderzoek deed naar het begin van de virusuitbraak voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Maar dat het nu een stuk harder gaat dan je zou willen is helder."
NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, komt met een herstelplan voor verzorgenden en verpleegkundigen. De organisatie publiceert het plan in reactie op recent verschenen plannen over het opstarten van de inhaalzorg. "In die plannen lijkt men echter het belangrijkste aspect te zijn vergeten. Namelijk wie daarvoor nodig zijn: de zorgprofessionals. Het belangrijkste is dat zij nu eerst de rust en ruimte krijgen om zelf te herstellen. Pas dan kan worden begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden.
Het herstelplan bestaat uit zeven punten. Daarin doet NU'91 aanbevelingen in het belang van de zorgprofessionals. Voor nu zijn het mentale en fysieke herstel volgens de organisatie het belangrijkst. Daarnaast worden ook zeggenschap, erkenning en waardering benoemd.
"Deze beroepsgroep is ontzettend veerkrachtig. Zij hebben anderhalf jaar lang laten zien dat hun werk van onschatbare waarde is. Zij willen niet langer alleen worden weggezet als ‘helden’, maar juist als de professionals die het zijn. Daarvoor zijn bepaalde voorwaarden noodzakelijk. De hele maatschappij ziet het belang van verpleegkundigen en verzorgenden. Het is nu aan het kabinet om daadkracht te tonen en te investeren in deze groep. Dat is geen luxe, maar noodzakelijk en van maatschappelijk belang", aldus de voorzitter.
Het plan is gemaakt met input van de achterban van NU'91, omdat professionals volgens de beroepsorganisatie zelf wat te zeggen moeten hebben over onder meer de eigen werkomgeving, het eigen vak en de eigen ontwikkeling.
Het herstelplan wordt door NU'91 bij werkgevers en politiek neergelegd. "We hebben er vertrouwen in dat werkgevers en de politiek nu inzien dat het echt anders moet. Werkgevers en politiek moeten nu echt gaan luisteren naar de zorgprofessionals. Zij weten als geen ander wat nodig is om hun vak op een goede en verantwoorde manier uit te voeren. Zij hebben ons land door de coronacrisis geloodst. Geef hen dan nu eindelijk eens de zeggenschap, erkenning en waardering die zij verdienen, zoals wij in ons herstelplan hebben beschreven", aldus Salden.
Voor het eerst in weken stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk meer dan 7000 besmettingen vastgesteld, zo'n 75 procent meer dan in de week ervoor. De vraag is in hoeverre de stijging komt doordat meer mensen zich laten testen op het coronavirus zodat ze een avondje uit kunnen, en in hoeverre het virus zich daadwerkelijk sneller en sneller verspreidt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel mensen in de afgelopen zeven dagen positief zijn getest. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 4208 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen. De week ervoor waren er 5714 positieve tests.
In de zes dagen na de laatste update zijn al meer dan 6300 gevallen gemeld. Dat zijn gemiddeld meer dan 1050 positieve tests per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op bijna 7400.
In de afgelopen week zijn een paar grote uitbraken vastgesteld. Zo zijn minstens 180 bezoekers van discotheek Aspen Valley in Enschede positief getest. In Amsterdam zijn in de laatste vier dagen meer dan 600 besmettingen vastgesteld, bijna evenveel als in de twee weken ervoor. Op maandag telde de hoofdstad 245 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds half mei.
Bij ongeveer de helft van alle nieuwe gevallen gaat het om de Delta-variant, de nieuwe naam van de Indiase variant, schat het RIVM. In het najaar zou dat kunnen leiden tot een nieuwe golf ziekenhuisopnames.
In de wekelijkse update becijfert het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel mensen zijn overleden aan het virus. Vorige week meldde het instituut dat 82 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 17 op de intensive care. Dat was fors lager dan de week ervoor, en die daling lijkt zich wel door te zetten. Het aantal gemelde sterfgevallen, vorige week 15, blijft waarschijnlijk ongeveer gelijk.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Dat cijfer was sinds april aanzienlijk gedaald, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite had om nieuwe mensen te besmetten. Afgelopen vrijdag stond het getal op 0,82. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd. Het zijn er waarschijnlijk ongeveer 1,5 miljoen, iets meer dan de week ervoor.
Veel Nederlanders die last hebben van langdurige klachten als gevolg van een coronabesmetting "voelen zich aan hun lot overgelaten", stelt een groep patiënten. Ze vragen Tweede Kamerleden dinsdag in een petitie om erkenning van hun situatie, meer onderzoek en een "multidisciplinaire behandeling" van hun aandoening.
De opstellers van de oproep voelen zichzelf onderdeel van een "vergeten en groeiende groep" mensen. Ze vinden dat Nederland achterblijft in het onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandeling van langdurige Covid. De aanhoudende klachten worden ook wel PASC genoemd. Die term is bedacht door de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci en staat voor "postacute gevolgen van SARS-CoV-2-infectie".
In de petitie wordt verder gepleit voor het inrichten van "toegankelijke centra voor onderzoek en behandeling van PASC". Ze zien goede voorbeelden voor de aanpak in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Die hebben bijvoorbeeld "uitvoerige behandelrichtlijnen" opgesteld en tal van gespecialiseerde klinieken opgericht.
In Nederland worden "de soms ernstige klachten niet altijd serieus genomen", stellen de patiënten. "Het ontbreekt artsen die willen helpen vaak aan tijd, informatie en middelen." De overheid zou daarom een "coördinerende rol" moeten spelen "bij de aanpak van deze nieuwe gezondheidscrisis", aldus de opstellers van het pleidooi. De petitie was maandag zo'n 12.000 keer ondertekend.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschrijft dat mensen soms maanden na hun infectie nog last kunnen hebben van klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging of langdurig verlies van reukvermogen. Ook depressie of vergeetachtigheid komen voor. "Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd", aldus het instituut. Hoeveel mensen precies aan deze aanhoudende klachten lijden, weet het RIVM niet. Patiëntengroep Long Covid Nederland schat hun aantal op 100.000.
Het RIVM doet overigens wel onderzoek naar langdurige Covid. Ook bestaat een stichting die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid patiënten ondersteunt en adviseert. Die stichting heet C-support.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.