Milieu en Gezondheid
8 apr 2021, 06:58
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat wel een uurtje later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 7.833 dat zijn er 1.424 meer dan op woensdag
Tussen 31 maart en 6 april testte 9 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2525, dat zijn er 33 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 798, dat zijn er 22 meer dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 19, er zijn tot nu toe 16.701 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 3.016.263 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Op Curaçao hebben inmiddels meer dan 50.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldde de Curaçaose overheid. Dit is een mijlpaal in de strijd tegen Covid-19. Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de laatste dagen flink gestegen. Omdat dat tot grote problemen in het ziekenhuis leidde, riep de overheid de bevolking op zich zo veel mogelijk te registreren. Meer dan 120.000 volwassenen kunnen zich aanmelden voor vaccinatie.
In de eerste week van april lieten bijna 35.000 mensen zich registreren. Op 8 april hadden ruim 25.000 mensen ook daadwerkelijk hun eerste vaccinatie gekregen, bijna 10.000 ook hun tweede. Voor het eind van de maand moet iedereen die een vaccinatie wil, die volgens de overheid hebben gekregen.
Op Curaçao konden mensen zich vanaf 24 februari registreren voor vaccinatie. In eerste instantie kwamen ouderen en mensen in de medische sector in aanmerking, maar sinds begin deze week kan iedereen boven de achttien zich aanmelden.
Ouderenorganisatie ANBO vindt dat er snel goede en eenduidige voorlichting moet komen over het AstraZeneca-vaccin. "De onduidelijkheid door het stoppen, weer opstarten en daarna deels weer stoppen met dit vaccin zorgt voor onrust. Het is van het grootste belang dat 60-plussers, die nog wel zullen worden ingeënt met AstraZeneca, vertrouwen hebben in het vaccin. Dit lukt alleen als er goede antwoorden komen op vragen als: wat zijn de risico’s, hoe groot is dat, hoe herken ik bijwerkingen en wat moet ik dan doen?"
ANBO reageert op het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om mensen onder de 60 jaar voorlopig niet meer in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. De Jonge volgt een spoedadvies van de Gezondheidsraad op.
De ouderenorganisatie wil ook weten welke gevolgen het besluit heeft voor de planning van de vaccinaties. "Het is nu onduidelijk wie welk vaccin krijgt en wanneer dat zal zijn."
Alle veranderingen rond het vaccineren met AstraZeneca hebben "grote impact" gehad op huisartsen, zegt de Landelijke Huisartsen Verenigingen (LHV). Huisartsen moesten hun vaccinatieplannen de afgelopen weken omgooien door twee prikpauzes. "Het besluit is weliswaar niet aan ons, maar deze pauze was wat ons betreft de laatste. De haalbaarheid en uitvoerbaarheid voor de huisartsenpraktijken is nu tot het uiterste opgerekt, de huisartsen worden overspoeld met vragen over vaccins en vaccinatie en dat moet snel normaliseren", stelt LHV-bestuurslid Carin Littooij, zelf ook huisarts.
Huisartsen dienen het coronavaccin van AstraZeneca onder meer toe aan mensen met het syndroom van Down en aan mensen met morbide obesitas. Ook geven ze het vaccin aan mensen die thuis wonen en niet mobiel zijn, dus die niet in staat zijn zelf naar een vaccinatielocatie te gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met ALS of de ziekte van Duchenne zijn. Aanvankelijk kregen alle mensen met deze aandoeningen het AstraZeneca-vaccin, maar sinds kort mogen de huisartsen alleen de 60-plussers in deze groepen inenten.
Huisartsen geven het coronavaccin van AstraZeneca ook aan 63- en 64-jarigen. Dit gaat gewoon door. Ze kunnen ook niet-mobiele thuiswonende ouderen blijven prikken. Als er aan het eind van een dag vaccin overblijft, mogen huisartsen die restanten toedienen aan medewerkers van hun praktijk die 65 of ouder zijn.
De GGD schrapt in totaal 9000 prikafspraken voor mensen die op de lijst stonden voor een prik met het vaccin van AstraZeneca.
Donderdagavond kwam de Gezondheidsraad met het advies om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. Naast de geschrapte afspraken moeten zeker 15000 60-plussers een nieuwe afspraak maken voor een prik met het AstraZeneca-vaccin.
Mensen onder de 60 jaar die al een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gekregen, zouden wel hun tweede dosis moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het vaccin moet twee keer worden toegediend. De eerste dosis zet het afweersysteem aan het werk, de tweede prik versterkt dat effect.
De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin niet meer toe te dienen aan mensen van 60 jaar en jonger, maar wil dus een uitzondering voor mensen die de eerste dosis al hebben gehad.
Meer dan 500.000 mensen hebben tot nu toe het coronavaccin van AstraZeneca gekregen. Het is niet bekend hoeveel van hen jonger dan 60 zijn. Het vaccin werd half februari voor het eerst toegediend. De tweede prik wordt uiterlijk twaalf weken later gegeven, dus rond half mei zouden de eerste mensen hiervoor aan de beurt zijn.
De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. De raad is met een spoedadvies over het vaccin naar buiten gekomen op verzoek van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
De mensen die al een eerste inenting hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin krijgen de mogelijkheid om nog een tweede prik te halen.
De aanleiding voor het spoedadvies zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren. Vorige week besloot Nederland tijdelijk te stoppen met het inenten van mensen onder de 60 jaar met AstraZeneca. De Jonge wilde wachten op een nieuw oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over het vaccin. Dat kwam woensdag.
De vaccinatielocatie van de GGD op Rotterdam The Hague Airport gaat volgende week tijdelijk dicht. De GGD heeft te weinig afspraken voor coronaprikken gepland staan om de locatie open te houden, vertelt een woordvoerster van GGD Rotterdam-Rijnmond. "Dat heeft te maken met de situatie rond AstraZeneca", licht ze toe.
In de regio blijven nog zes vaccinatielocaties open, waaronder de XL-locatie in de Van Nellefabriek. In Schiedam ging donderdag nog een nieuwe locatie open. Verder kunnen inwoners een coronaprik halen bij voormalig cruiseschip SS Rotterdam en in sportcentra in Capelle aan den IJssel, Spijkenisse en Sommelsdijk.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt tegen de NOS stomverbaasd te zijn over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen, als het aantal besmettingen blijft dalen. De koepelorganisatie snapt niet dat dit plan wordt overwogen terwijl de bezetting in de ziekenhuizen en op de IC's nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.
"Ik ben verbijsterd om dat te horen", zegt John Taks, bestuurslid van de NVZ . "Voor de komende weken is de voorspelling dat de cijfers net zo hoog zijn als in maart vorig jaar. De ziekenhuizen liggen hartstikke vol, we kunnen mensen niet overplaatsen."
Vijf bedrijven hebben een verzoek bij de overheid ingediend om hun onverzekerde schade als gevolg van de avondklokrellen van eind januari vergoed te krijgen. Die tussenstand maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekend na iets meer dan een week sinds de opening van het schadeloket.
Om welk bedrag het gaat maakt de RVO nog niet bekend. Daarvoor wil de dienst eerst de aanvragen beoordelen.
Voor de pilot Testen voor toegang beloofde minister Hugo de Jonge dat er nu 100 testlocaties zouden zijn. Maar er zijn er slechts 28, meldt Trouw op basis van gegevens van de Stichting Open Nederland.
Wie zich voorafgaand aan een dagje dierentuin, middag naar het casino of een yogales wil laten testen om toegang te krijgen, moet in veel gevallen nog lang reizen. In februari beloofde De Jonge de Tweede Kamer dat er begin april honderd nieuwe teststraten, speciaal voor toegangstests, operationeel zouden zijn. Maar er zijn nu slechts 28 van zulke testlocaties.
Eind maart waren minder scholen dicht vanwege coronabesmettingen dan halverwege december, meldt het ministerie van Onderwijs. Op peildatum 31 maart waren er in totaal 35 basisscholen en 3 middelbare scholen dicht. Op 15 december, vlak voordat alle scholen moesten sluiten vanwege de lockdown, waren dat respectievelijk nog 45 en 37. Vrijwel alle scholen gingen na vijf tot tien dagen weer open.
Een piek was er wel in de weekcijfers berekend over 15 tot en met 21 maart. Toen sloten 32 basisscholen hun deuren. Ook in de eerste week van december was er een zo'n piek.
Als er een uitbraak heerst op een school, kan het bestuur er zelf voor kiezen te sluiten. De GGD kan dit ook opleggen.
Nederland heeft de grens van 3 miljoen toegediende coronavaccinaties gepasseerd, volgens het coronadashboard van de overheid. Daarop prijkte donderdag het getal 3.016.263. Dit is voor een deel gebaseerd op absolute gegevens en voor een deel op berekeningen. De meeste prikken komen voor rekening van de GGD'en, die tot en met woensdag ruim 2 miljoen prikken hebben gegeven.
Het GGD-cijfer is hard, net als het aantal van 108.601 toegediende doses in ziekenhuizen. Daarbovenop komen de berekende cijfers van instellingen voor langdurige zorg en huisartsen. Hun registratiesystemen zijn niet gekoppeld aan het centrale systeem van het RIVM, daarom schat het instituut het aantal prikken dat is gezet in op basis van de afgeleverde doses.
Vanwege de gedeeltelijke 'prikpauze' met het vaccin van AstraZeneca zijn in de laatste berekeningen overigens geen cijfers over dit vaccin meegenomen. Huisartsen geven dit vaccin wel nog aan mensen boven de 60 jaar, maar die doses komen nu dus even niet terug in het overzicht.
De GGD'en zullen ook vrijdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Alle 1274 prikafspraken worden afgezegd. De prikpauze wordt met nog een dag verlengd.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk donderdagavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca.
Nederlanders en Duitsers die zeer regelmatig de grens passeren vanwege werk, school of sociale contacten kunnen vanaf vrijdag gratis een coronasneltest laten doen. De verplichte sneltest die Duitsland sinds begin deze week van grenspendelaars eist kost tussen de 75 en 90 euro en is maar beperkt geldig.
Een gezin met middelbare scholieren die aan de andere kant van de grens naar school gaan was daardoor honderden euro's per week kwijt. Daarom hebben de overheden aan weerszijden van de grens ingegrepen, zegt burgemeester Anton Stapelkamp van grensgemeente Aalten in de Achterhoek.
Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7833 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds vorige week donderdag. Die dag noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ongeveer evenveel nieuwe besmettingen (7882).
Het aantal coronagevallen ligt een stuk hoger dan een etmaal eerder. Woensdag meldde het RIVM zo'n 6400 gevallen. In de afgelopen zeven dagen kregen in Nederland 46.872 mensen na een test te horen dat ze het virus bij zich dragen. Dat zijn er gemiddeld 6696 per dag.
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal weer wat gedaald. In totaal zijn nu 2525 patiënten met Covid-19 opgenomen, 33 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 798 op de intensive care, een stijging van 22 patiënten. Dat is het hoogste aantal sinds eind april vorig jaar. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1727 coronapatiënten, 55 minder dan een dag eerder.
De Gezondheidsraad staat op het punt minister Hugo de Jonge te adviseren het vaccineren met AstraZeneca voor 60-minners tot nader order te staken, meldt de Volkskrant. De Raad heeft zelfs even overwogen om het vaccin helemaal in de ban te doen, bevestigen meerdere bronnen rondom de Gezondheidsraad.
Na de eerdere prikstop kreeg minister De Jonge het verwijt de wetenschap niet goed te hebben geraadpleegd. Daarom heeft de minister nu de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd.
Maar in het conceptadvies, waarover de Raad vanavond definitief de knoop moet doorhakken, staat dat het beter is om geen enkel risico te nemen. Om het vertrouwen in vaccinatie in het algemeen niet te schaden, moet Nederland er voorlopig van afzien om mensen onder de zestig het AstraZeneca-vaccin te geven. In de Gezondheidsraad zelf is daarover verdeeldheid.
Mensen die zich houden aan het advies om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, lopen inderdaad minder kans om het coronavirus op te lopen, concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het onderzoek laat zien dat social distancing een belangrijke maatregel is om verspreiding van het virus te stoppen", vat het instituut de uitkomsten samen.
De onderzoekers analyseerden gegevens van 7000 mensen die tijdens de eerste coronagolf regelmatig vragenlijsten invulden over hun contacten. Ook werd hun bloed onderzocht op antistoffen, waarmee kan worden aangetoond dat iemand met het virus in aanraking is geweest.
Destijds had 5,5 procent van de mensen die zich niet aan de afstandsregels hielden antistoffen in het bloed. Van de deelnemers die dat wel zeiden te doen, maakte 4 procent antistoffen aan. Onder de mensen die afstand hielden, lag het aantal besmettingen dus 27 procent lager.
Ook grote groepsbijeenkomsten leveren meer besmettingen op, zo laat het onderzoek zien. Van de mensen die aangaven dat ze een bijeenkomst in een binnenruimte hadden bezocht met meer dan twintig mensen, bleek 6,2 procent antistoffen in het bloed te hebben. Dat percentage lag anderhalf keer zo hoog als onder mensen die aangaven dat ze helemaal geen bijeenkomsten hadden bezocht.
Bijna een kwart van de banen in de reissector zijn verdwenen in 2020, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Stichting Reiswerk. Vooral jongere medewerkers (tot 25 jaar) met een tijdelijk contract werden ontslagen.
De meeste banen gingen verloren in de functies advies & verkoop en marketing & communicatie. Reiswerk spreekt van een “kaalslag” onder het personeel en benadrukt dat het recente faillissement van D-reizen nog niet is meegenomen in het onderzoek.
Mensen die met het vliegtuig vanuit Portugal naar Nederland komen hoeven vanaf vrijdag geen negatieve coronatest te laten zien en ze hoeven niet meer verplicht in quarantaine. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op de website. Voor het reizen naar Portugal geldt nog wel een testverplichting. Lees hier meer.
Er zijn tot donderdag rond het middaguur ruim 10.000 afspraken gemaakt voor de sneltests die toegang verlenen tot de Keukenhof en ruim twintig monumenten die vrijdag tot en met zondag de deuren openen.
In totaal zijn er ongeveer 15.000 afspraken gemaakt, waarvan dus 5000 voor activiteiten na het weekend. Dat meldt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van testenvoortoegang.nl, die spreekt van een "enorme behoefte om er weer op uit te gaan".
Volgens cijfers van de website van de Rijksoverheid kunnen de komende drie dagen bijna 30.000 mensen eropuit. De helft daarvan betreft plekken voor de Keukenhof, die dagelijks 5000 bezoekers toelaat. Vooralsnog lijkt daarvan dus een derde volgeboekt. Wel is het mogelijk om met één negatieve sneltest binnen veertig uur meerdere activiteiten te doen.
Door het gebruik van alcohol, lachgas en geluidsapparatuur op bepaalde plekken tijdelijk te verbieden, wil Amsterdam een extra middel in handen hebben om drukte op mooie dagen in bijvoorbeeld parken tegen te gaan.
De afgelopen tijd was het geregeld te druk in onder meer het Vondelpark. Grote groepen jongeren kwamen er samen, onder het genot van veel alcohol, lachgas en muziek. De verwachting is dat het de komende lenteperiode vaker extreem druk zal zijn in de stad, staat in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.
Dierenpark Apenheul heeft twee miljoen euro nodig om de coronacrisis te kunnen overleven. Financiële ondersteuningsregelingen van het Rijk bieden onvoldoende soelaas en de toekomstbestendigheid van het park staat op de tocht, schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn aan de provincie Gelderland. Apeldoorn wil de gevraagde lening liefst samen met de provincie verstrekken.
Het onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater wordt uitgebreid. Ook wordt het systeem zo opgetuigd dat er in de toekomst meer potentieel gevaarlijke stoffen mee kunnen worden gevolgd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag aangekondigd. Eind dit jaar moeten alle zuiveringsinstallaties dagelijks bemonsterd kunnen worden.
Er worden al meer dan een jaar rioolwatermonsters genomen om te onderzoeken waar bepaalde virussporen voorkomen. Zo wordt bestudeerd hoe het virus over het land is verspreid. Bovendien kunnen verschillende virusvarianten onderscheiden worden. Omdat de monsters uit de installaties bewaard worden, kan ook later nog onderzocht worden waar bepaalde varianten zijn opgedoken. Minister Hugo de Jonge omschrijft dit onderzoek als een "belangrijke extra 'check' op het reguliere testen", omdat het virus zo opgespoord kan worden voordat mensen klachten krijgen.
Nederland telt driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties. Daar worden nu twee keer per week monsters genomen die naar het RIVM worden gestuurd. Naast het coronavirus kunnen de monsters ook onderzocht worden op de aanwezigheid van andere ziekteverwekkers, bestrijdingsmiddelen en drugs. De Jonge heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met de waterschappen en het RIVM, met de intentie tot verlenging tot vijf jaar.
Ruim een half miljoen mensen hebben geprobeerd een plek te bemachtigen in een van de vijf cafés die volgende week meedoen aan een Fieldlab. Drieduizend gelukkigen mogen uiteindelijk meedoen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente donderdag weten.
Woensdagmiddag ging de speciale reserveringswebsite waarop mensen hun toegangsbewijs konden boeken online. Er ontstond een run op de beschikbare barkrukken en het reserveringssysteem raakte overbelast. De gemeente besloot daarom om het aantal gasten "beheerst door te laten om ze te kunnen verwerken". Het aantal beschikbare plekken was in de avond vergeven.
Deelnemers konden een tijdslot van twee uur reserveren in Hofman, de Beurs, Ubica, Vinvin en ’t Oude Pierement. De vijf horecazaken mogen van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april als proef van 12.00 uur tot 20.00 uur open. Tijdens de zogeheten Fieldlab bekijkt TNO hoe de bezoekers en het personeel zich houden aan de coronamaatregelen en -afspraken. Een negatief testbewijs is een vereiste om binnen te komen. Per dag kunnen duizend mensen een drankje komen doen.
De opgedane kennis wordt gebruikt om te bekijken of en hoe cafés en kroegen weer veilig en verantwoord open kunnen. Deze praktijktesten zijn ondersteunend aan - en dus geen voorwaarde - voor heropening, benadrukken de initiatiefnemers. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de Horeca Alliantie en TNO hebben de 'Fieldlabs' opgezet.
Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten is huiverig voor de versoepelingen die het kabinet volgens Haagse bronnen in petto heeft voor over twee weken. Zeker in combinatie met de honderden evenementen die het kabinet wil toestaan voor mensen die zich laten testen op het coronavirus. Bonten noemde het op Radio 1 "opvallend" dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld "terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan".
De eerste concerten voor publiek na een half jaar in het Concertgebouw in Amsterdam waren donderdagochtend binnen tien minuten uitverkocht. De concerten van het Concertgebouworkest op vrijdagavond 16 april en van het Radio Filharmonisch Orkest op zondagochtend 18 april maken deel uit van het programma Testen voor toegang, een proef met het weer beperkt toelaten van publiek in de zalen.
Er kunnen 425 belangstellenden in de zaal. De gelukkigen die een toegangskaart hebben gescoord zullen nu een gratis sneltest moeten zien te bemachtigen via testenvoortoegang.nl. Ook alle musici en medewerkenden worden kort vooraf getest op corona.
Artis opent in het weekend van 16, 17 en 18 april de poorten. De Amsterdamse dierentuin doet mee met het programma Testen voor toegang, een proef met het weer beperkt toelaten van publiek op locaties en bij evenementen. Vanaf maandagochtend 10.00 uur kunnen bezoekers een starttijd reserveren.
Artis doet mee aan de proefopening, die ook geldt voor veel andere attracties en evenementen. Dagelijks mogen er 5000 bezoekers naar de dierentuin, werd woensdag bekend. Ook andere grote dierenparken zoals Blijdorp mogen tussen de 2000 en 4000 bezoekers per dag toelaten.
Artis treft nu alle voorbereidingen die nodig zijn voor de driedaagse opening. De dierentuin heeft veel last van de financiële gevolgen van de coronacrisis door de langdurige sluiting. Met de landelijke steuncampagne #vergeetARTISniet, die eind januari begon, werd eerder ruim 1,3 miljoen euro opgehaald. Daarmee is het dierenpark nog niet uit de financiële zorgen. Artis verwacht de komende jaren een tekort van 21 miljoen euro.
De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes tegen BNR Nieuwsradio. Positieve cijfers worden volgens hem naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt.
Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen. "We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont, wat een uitermate gunstig teken is. Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief", vertelt Kroes aan BNR.
Volgens de viroloog kun je mensen beter laten zien dat het de goede kant opgaat en dat de maatregelen ook iets opleveren. "Menig persconferentie werd de afgelopen weken begonnen met de mededeling dat de cijfers nog te hoog zijn en dat het nog niet goed gaat. Daar hebben we toch te maken met het enigszins selectieve gebruik van cijfers, om mensen te motiveren voor het afgekondigde beleid. Ik vind dat je daar dus mee moet oppassen."
Ook Rudi Westendorp, epidemioloog, geriater en lid van het Deense OMT zegt volgens BNR dat het eigenlijk wel goed gaat. "We hebben geen melt-down gehad van het gezondheidssysteem. Dat was een jaar geleden hét drama waar we zo angstig voor waren. Dat is nu niet gebeurd en ook de sterfte onder ouderen neemt dramatisch af", aldus Westendorp. "Er is ruimte en dat geluid moet meer gehoord worden", vervolgt hij. De epidemioloog wijst er echter ook op dat deze corona-epidemie geen eenmalig iets is.
Het kabinet beslist donderdag of het inenten van mensen jonger dan 60 met het vaccin van AstraZeneca wordt hervat. Vorige week besloot het kabinet mensen onder de 60 niet meer te vaccineren met het middel, vanwege een zeer zeldzame vorm van trombose die optrad bij enkele mensen die waren ingeënt.
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde dat het waarschijnlijk gaat om een zeldzame bijwerking van het vaccin, maar vindt ook dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.
Coronaminister Hugo de Jonge vroeg de Nederlandse Gezondheidsraad om een advies, dat donderdag wordt verwacht. Op basis daarvan zal hij besluiten hoe het verder moet met het vaccin van AstreZeneca. De bewindsman reageerde al kort op de conclusie van het EMA, maar wilde niet op de beslissing van donderdag vooruitlopen.
In alle kroegen, scholen, theaters en andere locaties die met toegangstesten gaan werken, kan vanaf mei de 1,5 metermaatregel worden losgelaten. Dat stelt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een interview met De Telegraaf.
"Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten. Uiteindelijk is dat een kwestie van durven." Volgens Thijssen kan dat in alle ruimtes die straks alleen toegankelijk zijn met een negatief testresultaat.
Ze erkent dat de sneltesten niet honderd procent waterdicht zijn. "Maar nul risico bestaat niet in het leven." Door de 1,5 meter los te laten kunnen meer mensen in een café en meer studenten in een collegezaal. "Als we straks massaal testen in het hoger onderwijs en er is nog steeds maar twintig procent van de studenten welkom, wat schiet je er dan mee op?"
Deze maand worden in samenwerking met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid experimenten gedaan met toegangstesten in musea, theaters, kerkgebouwen, dierentuinen, horeca en casino’s. Ook zijn er tal van proeven op scholen en in bedrijven.
Thijssen benadrukt dat testen een "bestrijdingsmiddel" tegen corona kan zijn. "Het principe is dat je mensen iets leuks kunt laten doen door te testen én dat je mensen test die zich anders niet hadden laten testen en er zo mensen zonder klachten uithaalt die toch corona blijken te hebben." Volgens haar dringt de testsamenleving corona daarmee terug "en snijdt het mes aan twee kanten voor de economie en een betere virusbestrijding".
ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.