Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Een vijfde commerciële teststraten verwerkt afval nog niet goed'

LIVEBLOG | 'Een vijfde commerciële teststraten verwerkt afval nog niet goed'

Milieu en Gezondheid

8 juni 2021, 06:35

Het is eindelijk zover. Nederland is sinds afgelopen weekend na een half jaar deels uit de lockdown. Zo mogen we weer uit eten, een filmpje pakken, naar het museum of stomen in de sauna. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 1.490, dat zijn er 92 minder dan op zondag

  • Op zaterdag 5 juni testte 6,7 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 998, dat zijn er 5 minder dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 321, dat zijn er 22 minder dan op maandag

  • Op maandag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.681 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 10.618.031 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22.48 - Vorige week recordaantal coronaprikken: ruim 1,2 miljoen

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil het aantal prikken de komende tijd verder opvoeren. Deze week worden naar verwachting bijna 1,5 miljoen mensen ingeënt.

Vorige week meldde het RIVM bijna 900.000 prikken in de zeven dagen ervoor, maar dat cijfer was vertekend omdat nog niet alle vaccinaties uit die week waren geregistreerd. Het RIVM komt nu uit op ongeveer een miljoen prikken in die week, vergelijkbaar met de week daar weer voor.

In totaal zijn nu bijna 11 miljoen prikken gezet. Bijna 7,4 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en ruim 3,4 miljoen ook de tweede prik.

Update 18:31 - Kamer: voor 1 september helderheid over basismaatregelen corona

De Tweede Kamer wil voor 1 september weten welke basismaatregelen nog nodig zouden zijn als de coronacrisis in de volgende fase komt. Die zogeheten endemische periode treedt in als het virus wel rondwaart - zoals andere infectieziekten - maar het risico om er ernstig ziek van te worden of eraan te overlijden veel kleiner is dan nu nog het geval is. De hele Kamer steunde een motie van SGP en D66 die het kabinet oproept deze zomer helderheid te geven, zodat ze er snel over kan debatteren.

Het gaat onder meer om het dragen van mondkapjes, 1,5 meter afstand houden en het veelvuldig testen om de ziekte op te sporen. Het kabinet moet daarover advies aanvragen van ethici en andere deskundigen, vindt de Kamer.

Eerder zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat hij verwacht dat voor september iedere volwassene die dat wil volledig kan zijn gevaccineerd tegen corona. Hij gaf toen ook aan dat er tegen die tijd perspectief kan zijn om basismaatregelen af te schaffen.

Update 17:10 - EMA: in juli oordeel over prikken tieners met coronavaccin Moderna

De Europese toezichthouder voor vaccins wil volgende maand klaar zijn met de beoordeling van het coronavaccin van Moderna voor tieners. Moderna heeft gevraagd of het middel, dat al is goedgekeurd voor volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Zodra het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het prikken van oudere kinderen met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, waaronder Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het EMA keurde eerder het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed voor alle kinderen van 12 jaar en ouder. In meerdere EU-landen zijn kinderen ook al gevaccineerd met dat middel. Nederland wacht op een advies van de Gezondheidsraad. Bij de laatste proeven kregen ongeveer 2500 kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud het Moderna-vaccin toegediend. Niemand van hen liep het coronavirus op. Bovendien kregen ze geen ernstige bijwerkingen, het bleef beperkt tot onder meer hoofdpijn, vermoeidheid en pijn op de prikplek. Vergelijkbare bijwerkingen die volwassenen kunnen krijgen na een prik.

Update 16:30 - 'Een vijfde commerciële teststraten verwerkt afval nog niet goed'

Bij een vijfde van de commerciële coronatestlocaties wordt mogelijk besmettelijk afval nog niet goed gescheiden van het gewone bedrijfsafval. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook het verpakken en vervoeren van afgenomen monsters gaat nog niet overal goed. Bij zes commerciële testlocaties en twee testlocaties van de GGD gaat dat nog niet volgens de regels.

De ILT hield 61 inspecties in het hele land, in april en mei, waarvan vier bij GGD-locaties, vijftig bij commerciële testlocaties en zeven bij commerciële testlocaties waar het eerder nog niet goed ging. Alle GGD-testlocaties die werden bezocht, scheiden mogelijk besmettelijk afval en gewoon bedrijfsafval inmiddels op de juiste manier. Dat was in december vorig jaar nog niet het geval. Toen voldeed 46 procent van de GGD-testlocaties nog niet aan de eisen. In januari was dat 13 procent.

Van de commerciële testlocaties scheidde 64 procent het afval in december nog niet op de juiste manier. Hoewel dat inmiddels is teruggebracht tot 21 procent, blijft de inspectie "het vervoer van afval en testmateriaal in de gaten houden". Als er fouten worden gemaakt, neemt de inspectie direct maatregelen. Zo werd het transport van afval en testmateriaal achttien keer tegengehouden en mocht het pas verder als het probleem was opgelost.

Coronatestmateriaal is officieel ziekenhuisafval, aldus een woordvoerder van de ILT. Dat moet volgens de wet gescheiden van normaal afval worden verwerkt.

Update 16:11 - Risiconiveaus corona verlaagd, zes regio's nu zorgelijk

Nu het aantal coronagevallen blijft dalen, is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio's naar beneden bijgesteld. Zes regio's zitten vanaf dinsdag in de categorie Zorgelijk, het een na laagste niveau. Elf regio's hebben de status Ernstig en in acht regio's is de situatie nog Zeer Ernstig.

Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio's het niveau Zeer Ernstig en twee Ernstig.

Update 15:13 - Kamer vraagt zich af of vliegverboden te snel zijn geschrapt

Linkse partijen in de Tweede Kamer en D66 hebben demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekritiseerd om de manier waarop de quarantaineplicht wordt gehandhaafd. SP-Kamerlid Peter Kwint verweet het kabinet "laksigheid" door de vliegverboden op te heffen terwijl het toezicht op de quarantaineplicht nog niet op orde was.

Tot de wet werd aangenomen waarmee de quarantaineplicht werd ingevoerd, gold voor verschillende landen een vliegverbod om het coronavirus en eventuele nieuwe mutaties buiten de deur te houden. Omdat volgens het Outrbreak Management Team een goed gehandhaafd quarantainebeleid ongeveer even goed werkt, zou dat algemene verbod van tafel kunnen, stond in een advies.

RTL Nieuws meldde dit weekend echter dat op het moment van de invoering van de plicht in veruit de meeste gemeenten nog helemaal geen boete opgelegd kon worden. De handhaving was er nog niet klaar voor. Vanaf woensdag is dat anders, zo zei De Jonge.

Volgens SP en de Partij voor de Dieren is het vliegverbod ten onrechte geschrapt, en zou het beter zijn om het weer in te voeren. SP-Kamerlid Kwint zei dat het kabinet "hele, hele zware" maatregelen heeft opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij vindt het niet kunnen dat tegelijk mensen uit zeerhoogrisicogebieden zonder een bekeuring te riskeren onder hun quarantaineplicht uit konden komen.

Update 15:00 - Vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en deel Italië weer mogelijk

Mensen kunnen later deze week weer op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië. Het reisadvies voor deze landen gaat een dezer dagen van oranje naar geel, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog deze week met een aanpassing van het advies, aldus de bronnen. Onder meer het zuidelijke deel van Italië blijft nog op oranje, is de verwachting.

Update 14:51 - Aantal positieve coronatesten afgelopen week 30 procent lager

De besmettingscijfers blijven rap dalen. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.

In de vorige weekrapportage noteerde het instituut 20.608 besmettingen. Dat was ook al 18 procent minder dan een week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen. Steeds vaker krijgen mensen na een coronatest te horen dat ze het virus niet bij zich dragen. Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.

Ziekenhuizen namen volgens voorlopige cijfers in een week tijd 380 nieuwe patiënten op met Covid-19. In de vorige wekelijkse update meldde het RIVM 533 opnames. Daarmee bedraagt de daling 29 procent. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft, zijn op het moment van rapporteren nog niet helemaal compleet.

Volgens berekeningen van het instituut is het zogeheten reproductiegetal wel een fractie gestegen, tot 0,90. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 90 anderen besmetten. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om dit cijfer te bepalen. Heel actueel is het dus niet.

De sterfte door corona neemt intussen ook nog steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 63 aan corona gerelateerde sterfgevallen, een week eerder waren dat er 66.

Het RIVM ziet samenvattend een "positieve trend" en blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren én zich aan de basismaatregelen blijven houden.

Update 14:14 - Slechts drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op intensive cares

Afgelopen etmaal werden slechts drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op een Nederlandse intensive care. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van de ziekenhuiscijfers. Ook het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde opnieuw.

Op dit moment liggen er 937 patiënten met Covid-19 op een verpleegafdeling of een intensive care. Dat zijn er 56 minder dan maandag. Zondag lagen er voor het eerst minder dan duizend coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.

Op de intensive cares houden nu 321 coronapatiënten een bed bezet, 22 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen liggen 616 coronapatiënten. Maandag waren dat er nog 650. Er werden afgelopen 24 uur 49 nieuwe mensen met Covid-19 opgenomen, maar omdat er meer patiënten werden ontslagen of werden overgebracht naar een intensive care nam het totaalaantal op de verpleegafdelingen wel af.

Update 12:50 - Seniorenbond wil meer status voor gele boekje

Seniorenbond ANBO roept de Nederlandse regering op om snel te regelen dat het gele inentingsboekje op Europees niveau geldt als vaccinatiebewijs tegen corona. Veel mensen hebben hun coronaprikken erin laten zetten of vragen er speciaal een voor aan, maar de status ervan blijft wat schimmig, ook al staat er in verschillende talen in dat het een internationaal certificaat is en staat het ministerie van VWS erin vermeld.

Lang niet alle ouderen hebben volgens ANBO een smartphone om straks hun prikken met een app te bewijzen of ze kunnen er niet zo goed mee omgaan. Het gele vaccinatieboekje zou een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op reis te kunnen naar het buitenland, zegt ANBO. Er zijn wel diverse mogelijkheden. Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Spanje accepteren het boekje wél als vaccinatiebewijs, zegt ANBO.

De Europese Commissie werkt aan het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als corona-vaccinatiebewijs. In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app, die ook te gebruiken is voor toegang tot evenementen in eigen land. De Nederlandse overheid moet het gele boekje daarom ook snel aanmerken als vaccinatiebewijs in eigen land, vindt ANBO. "Het kan dan ook binnen Nederland worden gebruikt als alternatief voor de CoronaCheck-app."

Update 12:01 - Vier extra meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twintig meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vier extra meldingen van de zeldzame, gevaarlijke bijwerking ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden. Inmiddels zijn er drie mensen van deze groep overleden, één meer vergeleken met twee weken geleden.

"Het is niet bij al deze meldingen zeker dat het door het vaccin komt, maar er is wel een sterke verdenking dat het hier om deze specifieke ernstige bijwerking gaat", meldt het bijwerkingencentrum. Het gaat om 14 vrouwen en 6 mannen. Hiervan waren er 6 mensen tussen de 20 en 40 jaar, 3 tussen 40 en 60 jaar en 11 personen ouder dan 60 jaar.

De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie met AstraZeneca. Sinds 8 april ontvangen vooral 60-plussers dit vaccin.

De zeldzame bijwerking genaamd ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) staat in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Volgens Lareb zijn er tot nu toe nog geen meldingen ontvangen hiervan op het vaccin van Janssen.

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 381 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 30 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, benadrukt Lareb.

Volgens Lareb gaat het om 249 mensen van 80 jaar of ouder, 97 tussen de 65 en 79 jaar en 33 personen onder de 65 jaar. Van 2 personen is de precieze leeftijd niet bekend. De meeste meldingen van overlijden gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, in totaal 301. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt.

De organisatie ontving tot nu toe bijna 70.000 meldingen van bijwerkingen van coronavaccins. Daarvan kwamen 31.605 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 25.078 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 8052 meldingen over het vaccin van Moderna. Over het vaccin van Janssen kwamen 4931 meldingen binnen. Ook kwamen er nog een aantal meldingen binnen waarvan het vaccin onbekend is.

Het gaat om meldingen die tot en met 6 juni zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 10,4 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 7,3 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 2,1 miljoen van AstraZeneca, 700.000 van Moderna en 250.000 van Janssen.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Update 11:30 - Mensen die dit jaar 34 jaar worden mogen prikafspraak maken

Een nieuw geboortejaar is aan de beurt voor een coronaprik. Nederlanders die in 1987 zijn geboren - en dit jaar dus 34 jaar worden of zijn geworden - kunnen vanaf nu online een afspraak maken bij de GGD. De groep krijgt een inenting met Pfizer of Moderna.

Update 08:45 - Deel opbrengst corona-actie Giro555 naar Suriname

Giro555 gaat een deel van de opbrengst van de inzameling 'Samen in actie tegen corona' besteden aan hulp voor Suriname. Het land is zwaar door corona getroffen en de nood is hoog, zeggen de hulporganisaties die in Giro555 samenwerken.

Via Giro555 krijgt het land zuurstofapparaten, mobiele koelboxen en training voor zorgverleners. Ook komen er in Suriname voorlichtingscampagnes op radio, tv en sociale media om mensen te informeren over het belang en de werking van het vaccineren.

"UNICEF zal een deel van de inkomsten van Giro555 gebruiken voor hulp in Suriname. Naast het geven van voorlichting helpen we bij het transport van vaccins naar de binnenlanden. Mobiele koelboxen zijn bijvoorbeeld hard nodig om de vaccins ook bij de mensen op de meest afgelegen plekken te brengen. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen wereldwijd vaccineren is echt de enige oplossing om uit deze crisis te komen", zegt Sabine de Jong, coördinator Internationale Programma's van UNICEF Nederland.

Eind mei was er via Giro555 bijna 5 miljoen euro opgehaald. De actie loopt nog steeds.

Suriname krijgt uit Nederland woensdag 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin inclusief naalden en spuiten. Deze vaccins kunnen direct worden gezet. Ze komen bovenop de 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca die later deze maand worden geleverd. Eerder stuurde Nederland al zuurstofcontainers, persoonlijke beschermingsmiddelen en medici naar Suriname.

Update 07:58 - RIVM: coronavaccinatie thuiswonende ouderen is zeer effectief

De vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze senioren zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen besmetting. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf drie weken na de tweede prik was 94 procent en tegen overlijden door het coronavirus ook 94 procent.

Bij zowel thuiswonende ouderen als verpleeghuisbewoners was, in de eerste acht weken na de start van het vaccinatieprogramma, een forse daling zichtbaar in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Het RIVM trekt die conclusie na een analyse nu er, ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn van mobiele, thuiswonende ouderen. Zij worden sinds 26 januari van dit jaar ingeënt met het Pfizer-vaccin.

Update 07:08 - 'Conducteurs bezorgd over agressief gedrag door coronaregels'

Conducteurs en machinisten zijn bezorgd over agressief gedrag van reizigers en de slechte naleving van de coronamaatregelen in de trein. Dat is de uitkomst van een peiling onder 112 conducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS door vakbond CNV.

Vooral het niet naleven van de mondkapjesplicht zorgt voor spanningen, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen. "NS-medewerkers voelen zich soms net een kleuterjuf. Ze maken geregeld zeer vervelende situaties mee, waarin reizigers verbaal behoorlijk agressief kunnen worden."

De NS-medewerkers merken dat de lontjes korter worden, ook tussen reizigers onderling. In de peiling zegt 37 procent regelmatig te merken dat er tussen reizigers discussies of spanningen zijn over de coronaregels. Het gaat dan niet alleen om het wel of niet dragen van een mondkapje, maar ook om discussies over afstand houden.

Ruim 70 procent van de NS-medewerkers zegt dat reizigers er lang niet altijd begrip voor hebben dat het in de trein in de praktijk onmogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Wiersinga: "Het komt regelmatig voor dat mensen niet naast elkaar willen zitten en dan vinden dat ze recht hebben om eerste klas te reizen, waar meer lege plaatsen zijn."

De toenemende drukte in treinen baart de NS-medewerkers zorgen. Ruim 54 procent maakt zich (grote) zorgen over risico’s op besmetting als ze door volle treinen moeten lopen, dichtbij reizigers moeten komen voor de kaartcontrole of op overvolle balkons de deuren moeten openen en sluiten.

Uit de peiling komt ook naar voren dat NS-medewerkers vervelende of agressieve situaties vaak niet (meer) melden. Slechts 27 procent zegt bij NS melding te hebben gemaakt van agressief gedrag. "Dat is opvallend, want uit de peiling blijkt dat er veel meer incidenten zijn. Die worden dus niet gemeld en blijven onder de radar. Dat is niet goed. We roepen iedereen op om incidenten te blijven melden", zegt Wiersinga. "Het is zorgelijk dat 60 procent aangeeft dat de sociale veiligheid van de medewerkers in deze coronatijd onvoldoende is gewaarborgd. NS doet weliswaar al heel veel, maar het is kennelijk nog niet genoeg."

Update 07:00 - Mondkapjes niet meer verplicht voor gevaccineerden op Aruba

Op Aruba zijn mensen die volledig zijn gevaccineerd vanaf morgen niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de plaatselijke regering bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplichten, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt.

Gisteren werden twee besmettingen op het Caribische eiland ontdekt. In totaal waren die dag 41 Arubanen en elf anderen besmet. Omdat het aantal gevallen al langere tijd laag is, vindt de overheid het verantwoord om nu verdere versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren.

Zo is publiek weer toegestaan bij sportwedstrijden. Er geldt nog wel steeds een verbod op dansen. Verder zijn er minder reisrestricties. Aruba, Curaçao en Bonaire vormen vanaf woensdag een 'bubbel', wat betekent dat reizigers tussen die eilanden die twee keer zijn geprikt geen coronatesten hoeven te laten zien.

Update 06:50 - Curaçao schaft avondklok na ruim een jaar af

Op Curaçao is ruim een jaar de avondklok opgeheven. De spertijd op het Caribische eiland ging vorig jaar maart toen het coronavirus wereldwijd om zich heen greep. Aanleiding voor de afschaffing zijn de dalende besmettingscijfers: inmiddels heeft bijna 70 procent van de inwoners een vaccinatie gehad.

Voor Curaçaoënaars zijn vandaag meer maatregelen versoepeld. Mensen die twee keer geprikt zijn en vanuit laagrisicolanden terugvliegen naar Curaçao hoeven geen PCR-test voor vertrek meer te doen. Ook de antigeen-test drie dagen na aankomst is niet meer verplicht. Passagiers die volledig gevaccineerd zijn en uit hoogrisicolanden terugkomen moeten nog wel een antigeen-test ondergaan op Curaçao.

Begin april was het nog alle hens aan dek in de ziekenhuizen op Curaçao en vlogen Nederlandse zorgmedewerkers naar het eiland om te helpen

Zorgmedeweker Farline helpt bij coronacrisis Curaçao
1:32
Zorgmedeweker Farline helpt bij coronacrisis Curaçao
Update 06:35 - RIVM komt vandaag weer met wekelijkse corona-update

De derde coronagolf lijkt bijna verleden tijd. Het aantal positieve tests blijft dalen, dankzij vaccinaties en het warmere weer. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 15.000 mensen positief getest. Dat zou het laagste weekcijfer sinds september zijn. Het RIVM komt later vandaag met het exacte aantal in de wekelijkse corona-update.

In de laatste zes dagen zijn 12.958 nieuwe coronagevallen geregistreerd, gemiddeld 2.160 per dag dus. Als de trend van de afgelopen week aanhoudt, zou het weekcijfer rond de 15.000 kunnen uitkomen. Dat zou bijna 27 procent minder zijn dan vorige week. Ook het nieuwe reproductiegetal wordt berekend, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond die waarde op 0,86.

Update 06:25 - 'Mondkapjesdeal met Sywert van Lienden was niet nodig'

Coördinator Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) vond de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden sloot met het ministerie van Volksgezondheid destijds niet eens nodig. Dat zei hij maandagavond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

De afspraak tussen Van Lienden en het ministerie kwam rond toen Van der Kolk en zijn team al twintig dagen bezig waren. "Wij hadden alles al geregeld en toen maakte hij die afspraak nog met het ministerie. Wat ons betreft was het niet nodig, maar Volksgezondheid wilde meer zekerheid en dus meer mondkapjes."

Van Lienden en zijn twee zakenpartners liggen onder vuur vanwege de deal, die hen twintig miljoen euro opleverde. Van der Kolk zegt dat het ministerie tijdens de eerste coronagolf onder druk kwam te staan door de aanhoudende kritiek van onder meer de opiniemaker in de media. "Dat heeft zeker meegespeeld."

Update 06:00 - Drukte bij GGD Nieuwegein: 1.200 Janssen-vaccins uitgedeeld

Bij de GGD-vaccinatielocatie in Nieuwegein was het maandagavond enorm druk. Door een stroomstoring moesten er 1.200 doses van Janssen worden weggeprikt, omdat ze anders niet meer bruikbaar zouden zijn.

"Wij hebben niet eens een bericht hoeven te versturen, het ging echt als een lopend vuurtje via Whatsapp", zegt een woordvoerster van de GGD. "We zijn enorm blij dat er zoveel mensen komen. We wilden er alles aan doen om verspilling te voorkomen."

Mensen die kwamen waren niet zeker van een prik, want als de 1.200 doses op waren, hadden ze pech. Volgens de zegsvrouw werden eerst inentingen aangeboden aan medewerkers van de priklocatie en aan medewerkers van de Veiligheidsregio. Daarna konden vanaf 20.30 uur mensen zonder afspraak met identiteitsbewijs een prik krijgen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.