Milieu en Gezondheid
9 mrt 2021, 06:52
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Toch gloort er volgens het kabinet hoop en zijn er misschien nieuwe versoepelingen mogelijk rond Pasen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.333, dat zijn er 409 meer dan op maandag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.963, dat zijn er 58 meer dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 556, dat zijn er 2 minder dan op maandag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 58, er zijn tot nu toe 15.917 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.620.091 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Op dit moment zijn er 6518 mensen bereid om bij te springen in de zorg om het coronavirus te bestrijden. Ze vormen vooralsnog de reserve die het kabinet aan het opbouwen is om zorgpersoneel te kunnen ondersteunen bij de derde coronagolf en in de periode daarna, staat in een brief van minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.
De vorming van een nationale reserve voor de zorgsector gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, die unaniem een motie hiertoe aannam van PVV en CDA. De Kamer wil daarmee inspelen op de krapte in personeel in de zorginstellingen, dat flink onder druk staat in de coronacrisis. Het reservepersoneel moet in de toekomst kunnen inspringen bij een pandemie, ramp of terreuraanslag.
Van de totale reserve zijn 1921 mensen al voorgesteld aan een zorginstelling, maar wachten ze nog op een reactie. Het merendeel (4597) is nog niet voorgesteld, aldus Van Ark. Er volgen nog meer acties om de reserve uit te bouwen, via Extra Handen voor de Zorg.
De verpleegafdeling cardiologie van het Laurentius ziekenhuis in Roermond is getroffen door het coronavirus. Het ziekenhuis ontdekte dinsdagmiddag dat er een Covid-19-uitbraak is. Vier patiënten en drie medewerkers zijn positief getest, maakte het ziekenhuis bekend. In verband met de uitbraak is de komende vijf dagen geen bezoek mogelijk op de verpleegafdeling.
Het ziekenhuis heeft besloten om dinsdag en woensdag bij alle patiënten en medewerkers testen af te nemen. Ook patiënten die de afgelopen tien dagen op de afdeling cardiologie hebben gelegen worden getest. Het is niet bekend hoe de uitbraak is veroorzaakt.
Als gevolg van de uitbraak moeten alle medewerkers van de verpleegafdeling cardiologie, hartbewaking en de 'Eerste Hart Hulp' de komende vijf dagen alle voorgeschreven beschermingsmiddelen dragen. Positief en negatief geteste patiënten worden van elkaar gescheiden. Het ziekenhuis heeft overigens geen opnamestop afgekondigd voor cardiologie.
De rechter in Den Haag komt uiterlijk op 19 maart met een uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen. Volgens de brancheorganisatie is ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun cruciaal voor ondernemingen om te overleven.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar "binnen zestien weken". De vertraging zou onder meer te maken hebben met "ingrijpende systeemwijzigingen". Het is de bedoeling dat de aanvulling op de TVL-steun van eind vorig jaar nu tegelijk wordt uitbetaald met het voorschot voor het eerste kwartaal.
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van diens omzetverlies. Bij 30 procent omzetverlies is het subsidiepercentage 50 procent. Bij 100 procent omzetverlies loopt dit op naar 70 procent.
Kledingketen H&M gaat zijn bijna honderd Nederlandse winkels binnenkort heropenen voor winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse concern besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos H&M er nog voor om voorlopig dicht te blijven. Ook deed de kledingketen niet mee aan de mogelijkheid van bestellen en afhalen, ook wel bekend als 'click & collect'.
Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zeiden maandagavond tijdens de coronapersconferentie dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. Daar is H&M erg blij mee, vandaar dat de keten zelf nu ook mogelijkheden ziet om de deuren te heropenen.
"We zien dat klanten enorm graag weer onze winkels willen bezoeken", geeft Stefan Vos, salesmanager voor H&M in Nederland, aan. Hij wijst erop dat mensen afgelopen weken wel terecht konden bij de webwinkel van H&M. "Maar we weten ook hoe belangrijk onze fysieke winkels zijn."
Wanneer klanten precies weer welkom zijn bij H&M is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat alle filialen weer open gaan. Kleinere winkels zullen door de coronabeperkingen dan minder mensen tegelijk ontvangen dan de grotere zaken.
De NS zegt "verrast" te zijn door de kritiek van het Outbreak Management Team (OMT), dat zich zorgen maakt over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in korte treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan. "De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen", signaleert het OMT. "Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden."
Een woordvoerder van de NS erkent dat het in de trein niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. "Daarom was het ov ook de eerste plek in Nederland waar mondkapjes verplicht werden." Daar wordt ook rekening mee gehouden in het zogeheten OV-protocol dat vanwege de coronapandemie werd opgesteld. "Het OMT-advies staat dus haaks op het OV-protocol", concludeert de NS.
Volgens de woordvoerder ontstaat drukte vooral door incidenten. "Bijvoorbeeld als treinen uitvallen. Het is dan moeilijk om snel even de trein erachter langer te maken", legt hij uit. "We plannen wel op zo'n manier dat er voldoende ruimte is."
Momenteel rijdt de NS met 90 procent van het normale aantal treinen, terwijl het aantal reizigers 25 tot 30 procent van het gebruikelijke aantal bedraagt. "Dat zijn er een stuk meer dan tijdens de eerste lockdown, toen lag het onder de 10 procent", zegt de woordvoerder. Het algemene advies aan reizigers hetzelfde is als afgelopen voorjaar: maak alleen noodzakelijke reizen. "Wij kunnen niet controleren of een reis noodzakelijk is, dat moeten mensen zelf inschatten."
Het afgelopen etmaal zijn er 4333 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er meer vergeleken met een week geleden, toen er 3984 positieve tests werden geturfd.
Ook ten opzichte van een maand geleden zijn er nu meer positieve testuitslagen op dagbasis. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er wel sprake van een daling. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4566 besmettingen per etmaal. Maandag telde het instituut 3907 nieuwe positieve testuitslagen.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven
De nood bij de horecaondernemers is hoog en coronasteun zoals de TVL-regeling is van levensbelang. Ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun is cruciaal om te overleven. Dat zei de advocaat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de behandeling van een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar "binnen 16 weken". De vertraging zou te maken hebben met "ingrijpende systeemwijzigingen". In een openingspleidooi zei de advocaat van KHN niet te begrijpen waarom de systeemwijzigingen niet waren voorbereid. Volgens hem was daarvoor zeker twee maanden de tijd.
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van diens omzetverlies. Bij 30 procent omzetverlies is het subsidiepercentage 50 procent. Bij 100 procent omzetverlies loopt dit op naar 70 procent.
Het aantal coronagevallen is afgelopen week vrijwel niet veranderd. In de laatste zeven dagen zijn 31.959 positieve tests geregistreerd, zo goed als gelijk aan de week ervoor. Toen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 31.984 meldingen van nieuwe coronagevallen. Het aantal ziekenhuisopnames bleef ook gelijk (van 1191 naar 1145). Het aantal sterfgevallen daalde wel iets.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, kwam weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. De verspreidingssnelheid van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors.
Farmaceut Johnson & Johnson heeft de EU laten weten dat de vaccinmaker kampt met bevoorradingsproblemen. Dat kan de plannen compliceren om in het tweede kwartaal 55 miljoen doses van het coronavaccin van het bedrijf te leveren, zegt een betrokken EU-functionaris tegen persbureau Reuters.
De farmaceut zou hebben gezegd dat het niet onmogelijk is om dat doel te halen, maar het zou zich wel terughoudend hebben opgesteld.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1963, dat zijn er 58 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 556 op de intensive care, twee minder vergeleken met een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1407 coronapatiënten, een toename van 60 afgelopen etmaal.
Maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten ook al toe, met 54. De vijf dagen daarvoor was er iedere keer sprake van een daling. Volgens het Coördinatiecentrum is het aantal coronapatiënten in de klinieken en op de ic's al een aantal weken redelijk stabiel.
De coronatestlocatie van de GGD in de Brabanthallen in Den Bosch is dinsdagmiddag gesloten vanwege rookoverlast door de brand bij een schrootverwerker in de stad. De deuren van de testplek staan open om auto's binnen te laten en daardoor is rook in de hal gekomen. "Omdat onze medewerkers last hadden kregen door de rookontwikkeling is besloten de locatie deze middag te sluiten", aldus GGD Hart voor Brabant.
Alle afspraken voor dinsdagmiddag zijn komen te vervallen. Iedereen die stond ingepland wordt gebeld om op een andere dag alsnog getest te worden.
In een ander deel van de Brabanthallen worden mensen ook gevaccineerd tegen het coronavirus. Omdat daar volgens de GGD geen sprake is van rookoverlast, gaat het inenten wel door.
Bij de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio zijn komende zomer geen 'overzeese' toeschouwers welkom. Dat heeft, zo meldt persbureau Kyodo, de Japanse regering besloten omdat bij de bevolking van het Aziatische land de vrees heerst dat buitenlandse bezoekers het aantal coronabesmettingen verder doen stijgen.
De Olympische Spelen werden met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie en worden nu komende zomer gehouden.
Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in de treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan.
"De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen", signaleert het OMT. "Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden."
Het OMT stelt in zijn laatste advies in het algemeen vast dat "de epidemiologische situatie nog steeds zeer zorgelijk" is en de prognoses "met onzekerheden omgeven". Grote versoepelingen zijn nog niet verantwoord, vinden de deskundigen.
De coronapersconferentie van het kabinet biedt weliswaar wat meer hoop op versoepeling van de maatregelen in de komende tijd en meer ademruimte voor ondernemers, maar het is onvoldoende. "Want van hoop kun je niet leven", reageert Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).
Volgens VZN hebben met name zelfstandigen die nu door de maatregelen getroffen zijn, zoals yogadocenten en reisadviseurs, nauwelijks buffers meer om op terug te vallen. Naast het inzetten van een coronapaspoort om aan te tonen dat je gevaccineerd bent waardoor bedrijven weer open zouden kunnen, is daardoor meer steun vanuit de overheid nodig.
VZN blijft pleiten voor het afschaffen van de partnertoets bij de Tozo, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Ook moet de overheid wat doen aan de problemen met de Tonk-regeling, waarmee huishoudens die door de crisis een inkomensval hebben een tegemoetkoming kunnen krijgen voor het voldoen van de noodzakelijke kosten. Die regeling is nog niet overal aan te vragen en kan per gemeente verschillen.
Tenslotte pleit VZN voor een eenmalige coronacompensatie voor zelfstandigen die niet konden werken, maar ook geen aanspraak konden maken op regelingen als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee zouden ze hun onderneming weer kunnen opstarten zodra dat mogelijk is.
Gedetineerden kunnen volgende week alleen stemmen door een machtiging aan iemand buiten de gevangenismuren af te geven. Door coronamaatregelen zijn er dit jaar geen stemlokalen in de gevangenissen.
Penitentiaire inrichtingen gingen voorheen in tijden zonder corona op verschillende wijze om met verkiezingen. Sommige inrichtingen zorgden voor een besloten stemlokaal, waar alleen personeel en gedetineerden konden stemmen. Bij andere inrichtingen kwam tijdens de verkiezingen een stembus langs op het terrein.
Die mogelijkheden worden dit jaar niet geboden. Een machtiging afgeven is de enige mogelijkheid voor stemgerechtigde gevangenen. Gedetineerden ouder dan zeventig jaar kunnen ook per brief stemmen.
Coronapatiënten met ernstig hartfalen hebben 43 procent meer kans om te overlijden dan andere coronapatiënten in het ziekenhuis. Coronapatiënten met andere hartaandoeningen, bijvoorbeeld mensen die eerder een hartinfarct hebben gehad, lijken minder risico te lopen, melden onderzoekers bijeengebracht door de DutchCardioVascularAlliance dinsdag. Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting.
Voor het onderzoek is het ziekteverloop bekeken van ruim 10.000 coronapatiënten die in zestien landen in het ziekenhuis waren opgenomen. Ook zijn de gegevens van coronapatiënten met en zonder hartaandoeningen vergeleken. Daaruit komt naar voren dat de sterfte door corona toeneemt naarmate de leeftijd van de patiënt hoger is.
Volgens de onderzoekers overlijdt 2 procent van de jongere coronapatiënten tussen de 18 en 25 jaar die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Bij de patiënten van 85 jaar en ouder is dit bijna 42 procent. Aangezien patiënten met hart- en vaatziekten vaak ouder zijn en ook andere ziektes hebben, is de sterfte in deze groep ook hoger (30 procent) dan bij mensen zonder hart- en vaatziekten (15 procent).
Ruim 5,5 miljoen mensen keken maandagavond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Dat is minder dan bij de vorige persconferenties op 2 en 23 februari. Toen keken er respectievelijk 6,3 miljoen en 6,5 miljoen mensen, aldus Stichting KijkOnderzoek.
De meeste mensen, zo'n 3,58 miljoen, bekeken de persconferentie op NPO 1. Ongeveer 1,43 miljoen mensen volgden de persconferentie via RTL 4 en ongeveer 543.000 via SBS6.
De persconferentie op NPO 1 was het best bekeken programma van de avond. Daarna volgen het NOS Journaal van 20.00 uur op NPO 1 (2,77 miljoen), en De Vooravond op NPO 1 (2,19 miljoen).
Niet omhoog, niet omlaag. Dat is waar de uitbraak van het coronavirus in Nederland ongeveer staat. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer evenveel positieve tests geregistreerd als in de week ervoor.
Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat meldde vorige week dat het 31.984 nieuwe gevallen had geregistreerd in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 4569 meldingen per dag. In de zes dagen erna kwamen er 27.659 positieve tests bij, gemiddeld 4610 per dag. Daarmee kan het weekcijfer weer uitkomen op ongeveer 32.000.
De grootste brandhaard van het land is momenteel het noorden van Noord-Holland. Daarna volgen Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid. Het aantal gevallen is naar verhouding het laagst in Gelderland-Midden, Zuid-Limburg en Twente.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) probeert dinsdag via de rechter af te dwingen dat een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk wordt uitbetaald. Volgens de brancheorganisatie dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen, omdat de overheid de uitkering ervan heeft uitgesteld.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben recent een bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar "binnen 16 weken". De vertraging zou te maken hebben met "ingrijpende systeemwijzigingen". "Het is in een lange reeks de zoveelste klap in je gezicht en je wordt er misselijk van", stelde KHN-voorzitter Robèr Willemsen onlangs. "De telefoon staat bij ons roodgloeiend, horecaondernemers kunnen dit er absoluut niet bij hebben."
Dit kort geding bij de rechtbank in Den Haag is niet de enige gang naar de rechter van de horecabranche. KHN kondigde eerder al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Als onderdeel van die zaak wil de organisatie via een bodemprocedure ook een schadevergoeding voor horecaondernemers regelen. Wanneer de partijen elkaar hiervoor bij de rechter treffen is nog niet bekend, want de dagvaarding is nog niet verstuurd.
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben.
Grapperhaus: met horeca ook data voor openen terrassen bespreken.
Fervente blowers hebben in de lockdown meer joints opgestoken. Met name door verveling, maar ook door mentale stress zijn vier op de tien cannabisgebruikers meer gaan blowen. Het gebruik van xtc en speed is volgens expertisecentrum Trimbos-instituut in de coronatijd gedaald, dat meldt De Telegraaf.
Het Trimbos publiceert dinsdag zowel het Groot Uitgaansonderzoek als de Nationale Drugs Monitor. Uit dat laatste onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen mensen op jaarbasis wel eens cannabis gebruikt. Onder jongeren is dat aandeel veel hoger: bijna een kwart blowt wel eens. Het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis meldde met een cannabis-gerelateerde aandoening nam het afgelopen jaar fors toe.
"We zagen al een paar jaar eerder een toename van het aantal dagelijkse blowers. Tijdens de eerste lockdown zijn deze mensen vaker en meer per dag gaan gebruiken", signaleert Margriet van Laar, programmaleider drugsmonitoring van het Trimbos instituut.
Dat is volgens Van Laar niet bemoedigend. De redenen om meer te gebruiken zijn immers tijdens de tweede lockdown hetzelfde gebleven: veel mensen gaan extra gebruiken, omdat ze zuchten onder verveling, mentale problemen en stress.
Forum voor Democratie heeft het besluit van Twitter gehekeld om een tweet van Thierry Baudet als misleidend te bestempelen. "Als dat geen buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie is, wat dan wel?", laat de partij in een tweet weten.
Twitter heeft onder een bericht dat de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FVD) zondag plaatste een waarschuwing gezet dat de tekst misleidend is. De tweet kan daardoor ook niet worden geretweet. Baudet zegt dat hij zich "absoluut" niet zal laten vaccineren, "omdat de bijwerkingen heftig zijn" en "het lange termijn-effect op immuunsysteem volstrekt onbekend is". Het platform heeft onder de tweet een link geplaatst naar een bericht waarin gezondheidsofficials vertellen waarom zij de Covid-19-vaccins als veilig beschouwen voor de meeste mensen.
De verplichte negatieve sneltest die reizigers naar Nederland moeten kunnen tonen, mag straks maximaal 24 uur oud zijn. Nu moeten mensen nog een test niet ouder dan 4 uur overleggen, maar die korte termijn zorgt in de praktijk voor problemen, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Reizigers moeten twee negatieve testresultaten kunnen tonen voor ze naar Nederland reizen per vliegtuig of boot: een PCR-test, niet ouder dan 72 uur, en de antigeensneltest. Volgens het OMT heeft een negatieve sneltest een "geldigheidsduur van 24 uur", aldus De Jonge.
"Gezien het OMT-advies en de problemen in de huidige praktijk voor passagiers, kiest het kabinet ervoor dat de test voortaan moet zijn afgenomen maximaal 24 uur voor het aan boord gaan van het vlieg- of vaartuig."
Voor vliegpassagiers die in Nederland overstappen op een ander toestel, wordt de verplichting voor een sneltest geschrapt. Omdat deze mensen meteen doorreizen "vormen zij een beperkter risico van Covid-19 in Nederland dan andere passagiers", zo redeneert De Jonge.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.