Milieu en Gezondheid
9 juni 2021, 06:52
Het is eindelijk zover. Nederland is sinds afgelopen weekend na een half jaar deels uit de lockdown. Zo mogen we weer uit eten, een filmpje pakken, naar het museum of stomen in de sauna. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 1.791, dat zijn er 326 meer dan op dinsdag
Op maandag 7 juni testte 5,5 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 834, dat zijn er 103 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 304, dat zijn er 17 minder dan op dinsdag
Op woensdag zijn 5 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.700 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 11.145.074 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De 11 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid. In totaal zijn er nu 11.145.074 naalden een bovenarm ingegaan, zo staat er woensdag op het dashboard. Het gaat om eerste- en herhaalvaccinaties bij elkaar.
Vorige week werd een recordaantal prikken gezet: ruim 1,2 miljoen. Volgens de planning op het coronadashboard worden er deze week, tussen 7 en 13 juni, ruim 1,4 miljoen mensen gevaccineerd. Het daadwerkelijke aantal kan afwijken, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen.
De GGD'en hebben veruit de meeste vaccinaties gezet: meer dan 8 miljoen in totaal. De centrale registratie van het aantal vaccinaties bij huisartsen en zorginstellingen is nog steeds niet op orde. Het aantal prikken dat er via deze weg is gezet, berust dus op een schatting.
Bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd 'na corona'. Dat meldt I&O Research op basis van een maandelijks draagvlakonderzoek in opdracht van de NOS. De ondervraagde Nederlanders kijken er het meest naar uit dat ze geen mondkapje meer hoeven te dragen als de coronamaatregelen verdwijnen.
Andere veranderingen waar de Nederlanders zich op verheugen zijn op vakantie gaan naar het buitenland, anderen weer kunnen aanraken of knuffelen en naar een restaurant gaan.
Verder zegt de helft van de ondervraagden het na corona fijn te vinden "niet meer steeds bij alles na te moeten denken" en 43 procent is blij dat er dan geen anderhalve meter afstand meer hoeft worden gehouden. Jongeren tot 25 jaar verlangen extra naar een bezoek aan een concert, een festival of het theater.
Voor het onderzoek zijn 2004 Nederlanders vanaf 18 jaar ondervraagd van vrijdag 4 tot maandag 7 juni.
Als het niet lukt om het in Europa eens te worden over soepelere coronaregels voor reizen deze zomer, gaat het kabinet misschien toch met andere landen onderlinge afspraken maken. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Jonge vindt dat sommige landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Volgens De Jonge moet het wel "praktisch" blijven.
In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de praktische invulling van het digitaal coronacertificaat (DCC). Met zo'n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest zijn, gevaccineerd zijn of van een besmetting zijn hersteld. Het land waar ze dan naartoe willen, moet ze dan in principe toelaten. De vraag is nog in welke gevallen het nodig is om zo'n certificaat te laten zien en wanneer mensen voor een certificaat in aanmerking komen.
Nederland heeft een aantal bedenkingen bij het voorstel van de Europese Commissie. Zo is het idee dat er gekeken wordt naar het aantal positieve coronatests in het land waar een reiziger vandaan komt, terwijl het volgens De Jonge logischer zou zijn om ook naar het aantal gevaccineerden en naar de verspreiding van het virus te kijken.
Met het vaccineren van kinderen wordt een nieuwe rode lijn overschreden, zegt jurist Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid. Hij reageert op het advies van de Gezondheidsraad woensdag om ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen uit te nodigen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het kabinet neemt dat advies over.
Eind juni krijgen waarschijnlijk de eerste kwetsbare kinderen een uitnodiging. Zij kunnen dan het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat is in december als eerste vaccin goedgekeurd in de Europese Unie. Die goedkeuring gold voor mensen van 16 jaar en ouder, maar sinds kort mag het ook aan kinderen vanaf 12 jaar worden gegeven.
Pols noemt het goedgekeurde vaccin echter een experimenteel middel. "Kinderen onder de achttien jaar mogen niet deelnemen aan experimenten, tenzij het de enige oplossing is voor een enorm gezondheidsprobleem en waar zij zelf baat bij hebben", zegt Pols. Ook zet hij vraagtekens bij de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld. "De ontwikkeltijd van een vaccin is 10,7 jaar en maar 6 procent komt op de markt omdat ze te gevaarlijk zijn of niet goed werken. Het is dus wel heel opmerkelijk dat je nu in zo'n korte tijd een vaccin op de markt brengt, dat veilig en ook nog werkzaam zou moeten zijn. Onbestaanbaar."
Een ruime meerderheid van de ouders van kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar wil hun kroost laten inenten met het vaccin van Pfizer, stelt I&O Research op basis van onderzoek. Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van deze leeftijden met een verhoogd medisch risico een prik krijgen. Over de vraag of ook gezonde kinderen vanaf twaalf een prik krijgen, zal nog worden besloten.
27 procent van de ouders van kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar wil ze 'zeker' laten inenten. 29 procent wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van zestien en zeventien jaar gaat het om respectievelijk 54 en 13 procent.
Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie. Op de vraag of ouders met kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar hun kind zouden laten vaccineren, antwoordde in totaal 49 procent 'waarschijnlijk niet' of 'zeker niet'. Ouders van kinderen van nul tot en met drie jaar kozen in 58 procent van de gevallen voor een van deze twee opties. Van de ouders van kinderen in beide leeftijdscategorieën wist 17 procent het nog niet. In totaal vindt 59 procent van de Nederlanders dat kinderen en jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar gevaccineerd moeten worden tegen het coronavirus, aldus I&O Research.
Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen flink afgenomen. In het afgelopen etmaal zijn er 103 bedden op de verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Er liggen nu nog ruim 830 patiënten.
En dat is het laatste aantal sinds 4 oktober. De ziekenhuisbedden raken de laatste paar weken in rap tempo leeg, ook omdat de vaccinatiecampagne goed op stoom is. Ter vergelijking: precies een maand geleden werden er nog 2435 coronapatiënten behandeld.
Al snel na het naar buiten gebrachte advies van de Gezondheidsraad heeft het kabinet dat overgenomen. Dat betekent dus dat ook jongeren van twaalf jaar en ouder, die binnen een medische risicogroep vallen of obesitas hebben, een coronaprik kunnen krijgen.
Volgens minister De Jonge gaat het om ongeveer 60.000 tot 100.000 jongeren. Eind juni zullen de eersten een uitnodiging ontvangen. In principe krijgen ze het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dat is namelijk goedgekeurd voor kinderen in die leeftijd.
Lees hier meer.
De Gezondheidsraad oordeelt positief over het gebruik van Pfizer voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar, die met een verhoogd medisch risico te maken hebben. Ook zouden tieners met obesitas een prik aangeboden moeten krijgen.
Binnen enkele weken komt de Gezondheidsraad met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren binnen dezelfde leeftijd ingeënt mogen worden tegen het coronavirus.
Lees hier verder
En weer is er een geboortejaar toegevoegd aan de lijst van jaartallen die een afspraak mogen maken voor een coronavaccinatie. Iedereen die in 1988 geboren is mag vanaf 11.30 uur de afsprakenlijn bellen of online het formulier invullen.
Dat maakte minister Hugo de Jonge zojuist bekend middels een - toepasselijke - tweet:
Het Europees Parlement heeft ingestemd met het Covid-19-certificaat. Daarmee moet het reizen door de EU deze zomer een stuk makkelijker worden. Via een QR-code op papier of in een app kan de eigenaar van zo'n certificaat dan aantonen dat hij of zij ingeënt is tegen corona.
Ook zal het certificaat toegepast kunnen worden bij mensen die nog geen vaccinatie hebben ontvangen, want het kan ook dienen als bewijs voor een recente negatieve coronatest. Het is de bedoeling dat het coronapaspoort vanaf 1 juli in werking zal treden.
Goed nieuws voor iedereen die op vakantie wil naar Luxemburg, Tsjechië, Polen, Slowakije of Noorwegen. Die landen zijn in het reisadvies van de overheid vanaf donderdag weer van kleurcode oranje teruggezet op geel. Voor Noorwegen geldt dat voor een groot deel van het land. Eerder werd al bekend dat Duitsland, Italië en Oostenrijk terug konden op diezelfde kleurcode.
Niet-noodzakelijke reizen zijn daarmee weer toegestaan. De coronacijfers in de desbetreffende landen dalen hard genoeg dat de overheid dit besluit genomen heeft.
Lees hier verder.
Reizigers keren in hoog tempo terug naar het openbaar vervoer, waar het steeds rustig was vanwege de coronamaatregelen. Momenteel is de bezettingsgraad ongeveer 55 procent, zei voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OVNL vanochtend op BNR Nieuwsradio. Hij hoopt dat nog meer mensen snel weer voor het ov kiezen.
Op 23 juni begint OVNL een campagne om reizigers terug in de trein, metro, bus of tram te krijgen. "Nu alle versoepelingen in rap tempo doorgaan, zijn alle reizigers weer welkom in het openbaar vervoer. Het ov is ok, u kunt weer volop met ons reizen. Er komen allerlei soorten uitingen om iedereen weer van harte welkom te heten", aldus Peters.
Hij denkt dat de vervoerders de reizigers hard nodig hebben om er weer bovenop te komen. "De coronacrisis heeft diepe sporen nagelaten", weet de voorzitter. In de rustigste periode was de bezetting slechts 10 tot 15 procent. Aan het einde van dit jaar moet dat volgens Peters tegen de 80 procent zijn.
Het kabinet krijgt vandaag advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van tieners met het Pfizer-vaccin. Bij een positieve uitslag kan jeugd van 12 tot 18 jaar later in het jaar een uitnodiging ontvangen, mits het kabinet het advies van de raad overneemt.
De Europese medisch toezichthouder, het EMA, was eerder al positief over het gebruik van het middel bij pubers. Het werkt en is effectief, aldus de instelling. Daarop besloot de Europese Commissie om het middel ook voor hen goed te keuren. Vandaag is het dus de beurt aan Nederland om de laatste klap op die beslissing te geven.
De meerderheid van de zorgmedewerkers heeft na meer dan een jaar coronapandemie last van mentale en fysieke klachten. Dat zeggen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Ze hebben een peiling gehouden onder zevenduizend medewerkers uit de sector.
"Zorgprofessionals zijn moe, hebben angstgevoelens, piekeren veel en hebben last van slaapproblemen", stellen de beroepsorganisaties. Een op de vijf is zelfs uitgevallen door die klachten, in de helft van de gevallen zelfs langdurig. De uitgestelde zorg dit jaar nog grotendeels inhalen, is volgens de organisaties dan ook onrealistisch.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.