Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Bruls: 'Stap voor stap risico durven nemen is nodig'

LIVEBLOG | Bruls: 'Stap voor stap risico durven nemen is nodig'

Milieu en Gezondheid

13 apr 2021, 06:16

Het kabinet heeft de versoepelingen, zoals het afschaffen van de avondklok, ten minste één week uitgesteld en dus blijft Nederland nog zeker tot en met 27 april in de huidige lockdown. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 6.797 dat zijn er 82 meer dan op maandag

  • Tussen 5 april en 11 april testte 9,6 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.554, dat zijn er 28 minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 794, dat zijn er evenveel als op maandag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 31, er zijn tot nu toe 16.822 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 3.900.464 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:52 - Producent Moderna: coronavaccin werkt ook nog na zes maanden

Het coronavaccin Moderna, dat ook in Nederland wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim 90 procent.

De farmaceut is inmiddels begonnen met het testen van nieuwe versies van het vaccin die gericht zijn tegen een "zorgwekkende" variant van het coronavirus, die voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika. Moderna leverde inmiddels ongeveer 132 miljoen doses wereldwijd, waarvan 117 miljoen aan de Verenigde Staten.

Update 22:35 - Zelfstandigen: grote teleurstelling door vooruitschuiven datum

Voor zelfstandigen in de door de coronapandemie getroffen sectoren is de persconferentie van het demissionair kabinet dinsdag wederom uitgelopen op een grote teleurstelling. Dat zegt de Vereniging Zelfstandig Nederland (VZN). Dat komt omdat de datum voor het eventueel weer kunnen beginnen met hun werk opnieuw is vooruitgeschoven.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven zegt dat premier Mark Rutte van "een eind in zicht" spreekt, maar dat veel zelfstandigen de "financiële noch mentale veerkracht hebben" om dat einde te halen. "De hopelijk mooie zomer waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden", zegt ze.

De vereniging wil dat het demissionaire kabinet met een duidelijke vaccinatiestrategie komt en een duidelijk herstelplan voor de economie. Voor veel zelfstandigen zijn de coronasteunpakketten ontoereikend vanwege de huidige voorwaarden, zegt de vereniging. Daarom wil VZN een eenmalige coronacompensatieregeling voor zelfstandig ondernemers die tot op heden geen steun hebben kunnen krijgen. "De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun aan de getroffen zelfstandigen", aldus voorzitter Van de Ven.

Update 22:07 - Snel ander vaccin voor 60-minners dan AstraZeneca

Op korte termijn komt er snel een ander coronavaccin dan AstraZeneca beschikbaar voor 60-minners. Zo worden medewerkers onder de 60 jaar in de langdurige zorg vanaf komend weekend benaderd door de GGD om een nieuwe afspraak in te plannen voor een vaccinatie. Het RIVM meldt dat het gaat om 23.000 mensen. Deze zorgmedewerkers krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De maatregel heeft gevolgen voor meerdere groepen. Niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico krijgen de komende weken een vaccinatie met Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas worden deze week uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het gaat om circa 17.600 mensen.

Binnen de intramurale GGZ-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM.

Update 21:54 - Aantal vaccinaties bijgesteld, van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen

Tot en met afgelopen maandag zijn er 3,9 miljoen prikken gezet met coronavaccins. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht die vaccinatiecijfers dinsdag naar buiten op het coronadashboard.

In de aanpassing van het dashboard, waar eerst 3,2 miljoen prikken werden gemeld, zijn achterstanden weggewerkt. Sinds afgelopen zaterdag was het cijfer niet meer bijgewerkt, terwijl er wel twee volle dagen is geprikt. Ook waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen.

Bovendien werd er tot nu toe van uitgegaan dat huisartsen zo’n 5 procent van de vaccins verspilden. Volgens het RIVM is de aanname veel te ruim. Het instituut gaat met terugwerkende kracht uit van een verspilling van 1 procent.

Update 21:23 - Bruls: 'Stap voor stap enig risico durven nemen is nodig'

De manier waarop het kabinet de coronamaatregelen wil versoepelen, kan op instemming rekenen van het Veiligheidsberaad. "Het openingsplan biedt perspectief aan de hand van vaccinatie. Stap voor stap enig risico durven nemen is nodig. Blijven leunen op handhaving en nalevingsmaatregelen biedt een onvoldoende oplossing voor deze crisis", meldt Hubert Bruls, voorzitter van het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Bruls geeft aan dat het beraad bij de uitvoering van het plan pleit voor: "buiten voor binnen, klein voor groot en jong voor oud". De veiligheidsregio's hadden daarom graag de horeca eerder open zien gaan. "Hierover blijven we in overleg met het kabinet". Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) gaf eerder aan dat het kabinet per week bekijkt of de terrassen open kunnen. Hij deed dat nadat burgemeesters ervoor hadden gepleit om onder meer terrassen en dierentuinen zo snel mogelijk te openen. De burgemeesters willen zo voorkomen dat het bij mooi weer zo druk wordt in parken dat het lastig is om de coronaregels te handhaven.

Update 21:16 - De Jonge hoopt nog altijd op inzetbaarheid Janssen-vaccin

Zorgminister Hugo de Jonge hoopt nog altijd het coronavaccin van Janssen te kunnen inzetten. Als ook dat in Leiden ontwikkelde vaccin wegens een verhoogd risico op tromboseklachten in de ban wordt gedaan, "hebben we een probleem", erkent hij. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, benadrukt De Jonge. Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, schortte donderdag de levering van zijn vaccin in Europa tot nader order op. Ook in de Verenigde Staten wordt het voorlopig niet gebruikt, nadat bij een aantal gevaccineerden gevaarlijke bijwerkingen waren opgetreden. Eerder traden die bijwerkingen ook op na toediening van het vaccin van AstraZeneca, dat een vergelijkbare werking heeft. Vorige week besloot het kabinet om die reden het AstraZeneca-vaccin niet langer aan te bieden aan mensen onder de 60 jaar. Tot dusver heeft dat niet geleid tot vertraging of grote verschuivingen in de vaccinatiecampagne, zegt De Jonge. Maar: "als Janssen een vergelijkbaar advies krijgt, dan wordt de puzzel moeilijker, dat heeft daadwerkelijk gevolgen." De bewindsman hoopt er woensdag meer over te horen van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

Update 19:00 - Met dit plan moet Nederland weer langzaam uit de lockdown komen

Het kabinet heeft een scenario opgesteld waarop zij de komende maanden Nederland geleidelijk uit de huidige lockdown willen halen. De versoepelingen zijn onderverdeeld in vijf stappen, die om de twee à drie weken worden doorgevoerd. Stap zes, het loslaten van alle basismaatregelen, wordt 'op enig moment besloten'.

Wel geeft het kabinet aan dat het hierbij om een 'indicatieve schets' gaat en dat afhankelijk van de ontwikkeling van het aantal besmettingen en de leveringen van vaccinaties dit scenario nog op de schop kan. Dit scenario is niet op advies het OMT gemaakt, maar is een eigen initiatief van het kabinet.

Update 17:31 - RIVM: Braziliaanse variant kan op termijn dominant worden

De Braziliaanse variant van het coronavirus, die geldt als zorgwekkend, duikt de laatste weken iets vaker op in Nederland. Als de stijgende lijn doorzet, sluit het RIVM niet uit dat deze variant in de zomer de meest voorkomende versie in Nederland wordt. In de steekproef die het instituut elke week neemt uit positieve coronatesten is de Braziliaanse variant inmiddels goed voor 1,5 procent van alle besmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat de onzekerheden over de verdere ontwikkeling nog heel groot zijn.

Bij de resultaten uit de zogeheten kiemsurveillance moet worden aangetekend dat het in absolute zin om kleine aantallen gaat. In de 790 testmonsters uit de laatste week van maart die tot nog toe zijn onderzocht, dook de Braziliaanse variant P1 twaalf keer op, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Dat komt neer op 1,5 procent. Een kleine minderheid, maar er zit een stijgende lijn in. Een week eerder bleek 1,4 procent van de onderzochte monsters deze virusvariant te bevatten. Ga nog een week terug en het genetische laboratoriumonderzoek wijst slechts 0,6 procent van de monsters aan als de Braziliaanse variant.

De Britse variant is al een tijdje veruit de meest voorkomende versie van het coronavirus in ons land. Deze coronaversie neemt volgens de laatste cijfers 91 procent van alle gevallen voor zijn rekening. Daarna volgt de Zuid-Afrikaanse variant. Die werd in de laatste peiling 20 keer waargenomen. Dat is 2,5 procent van het totaal.

Update 17:17 - 'Vertraging uitrol Janssen-coronavaccin nieuwe klap voor horeca'

De uitgestelde uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen in Europa is een nieuwe klap voor de horeca, want vaccineren wordt juist gezien als de belangrijkste manier om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Janssen-moederconcern Johnson & Johnson (J&J) stelt de Europese introductie van het vaccin uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het middel krijgen toegediend. Volgens Beljaarts is vaccineren "de heilige graal" als het gaat om heropening van de horeca. Door het uitstel lopen vaccinaties vertraging op. "Een snelle heropening komt verder in gevaar, dat is heel zorgelijk."

Beljaarts is erg kritisch over het vaccinatiebeleid van de overheid, bijvoorbeeld door problemen bij de testcapaciteit en de inkoop van vaccins. "Het is zo wrang dat de overheid telkens haar huiswerk niet op orde heeft, waardoor horecaondernemers worden gedupeerd." Hij vindt dat veel meer onderzoek gedaan had moeten worden naar manieren om veilig de horeca weer te heropenen, bijvoorbeeld op het gebied van luchtcirculatie.

Vanaf woensdag vinden in een aantal cafés in Utrecht zogenoemde Fieldlab-testen plaats met manieren voor veilige heropening. Volgens Beljaarts was de horeca hier in september al helemaal klaar voor en had hier dus al veel eerder mee begonnen kunnen worden.

Update 16:20 - Oproep aan nieuw kabinet: wees voorbereid op nieuwe pandemie

De geneesmiddelensector en het nieuwe kabinet moeten zich samen voorbereiden op een volgende gezondheidscrisis. Dat zegt Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

"Denk aan de risico’s van nieuwe pandemieën en antibioticaresistentie. Het is belangrijk dat overheid en bedrijven over hun eigen schaduw heen springen en gecoördineerd samenwerken om deze uitdagingen te lijf te gaan.’' Hij stelt dat de overheid en de geneesmiddelensector afspraken moeten maken over voorbereiding, toegang tot nieuwe geneesmiddelen en vaccins en de betaalbaarheid ervan.

"We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat een volgende pandemie ons overvalt. Dat kan door in Nederland te voorzien in meer ontwikkel- en productiecapaciteit, maar ook door te zorgen voor voldoende voorraden vaccins en geneesmiddelen."

Update 15:42 - Bende opgerold voor oplichting met beschermingsmiddelen corona

Vijf mannen tussen de 27 en 35 jaar zijn opgepakt voor oplichting en witwaspraktijken. De hoofdverdachte, een 35-jarige Amsterdammer, bood volgens de politie via frauduleuze websites beschermingsmiddelen voor Covid-19 aan die nooit werden geleverd. Daarbij zijn vermoedelijk bankrekeningen van tientallen zogenoemde geldezels gebruikt die tegen een kleine vergoeding hun bankrekening beschikbaar stelden.

In Tilburg en Oss zijn dinsdag opslagboxen doorzocht. In Amsterdam, Almere, Dordrecht, Eindhoven, Den Bosch en het Belgische Hoogstraten waren invallen in woningen. Daarbij werden onder meer mobieltjes, administratie, contant geld, een nepwapen en drugs in beslag genomen.

"Het vermoeden bestaat dat een aantal van de opgepakte verdachten bovendien misbruik heeft gemaakt van een financiële regeling voor ondernemers die omzetverlies lijden door coronamaatregelen", aldus de politie. Die werkte tijdens de actie samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Belgische politie.

Update 15:37 - Janssen-vaccin voorlopig niet uitgerold vanwege mogelijke bloedproppen

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend.

Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

Update 15:25 - Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.240 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7320 nieuwe gevallen per dag.

Zondag werden nog meer dan 8250 nieuwe positieve tests geturfd in een etmaal, het hoogste aantal in meer dan twee weken.

Update 15:08 - Minder coronapatiënten in ziekenhuis, maar aantal opnames stijgt

Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op maandag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 28 naar 2554. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bleef afgelopen etmaal gelijk op 794. De laatste keer dat er meer dan 800 mensen op de ic's lagen, was op 29 april vorig jaar. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1760 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 28 minder dan op maandag.

Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. Afgelopen etmaal kwamen 306 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS 2172 nieuwe opnames, gemiddeld 310,3 per dag. Dat is het hoogste peil sinds 4 januari.

Update 15:00 - Aantal positieve coronatesten stijgt weer na dip rond Pasen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.

Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.

In de afgelopen week zijn 174 menen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.

Update 14:58 - Huisartsenkoepel houdt vast aan advies over prikken AstraZeneca

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijft bij het advies aan huisartsen om niet het AstraZeneca-vaccin te geven aan mensen onder de 60 jaar, ook na uitlatingen van de gezondheidsinspectie. "Er is overheidsbeleid geformuleerd door de minister en als je daar willens en wetens van afwijkt dan maakt je dat mogelijk juridisch kwetsbaar. Je loopt risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben", zegt een woordvoerster van de LHV.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet maandagavond weten dat huisartsen die in samenspraak met patiënten toch het coronavaccin van AstraZeneca geven aan 60-minners niet in overtreding zijn. Er wordt niet op gehandhaafd door de inspectie. Het vaccin is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking.

De LHV-woordvoerster benadrukt dat de koepelorganisatie niet per definitie tegen het vaccineren van 60-minners is met AstraZeneca. "Er zitten heel veel kwetsbare mensen in deze groep die heel graag gevaccineerd willen worden. Daar moet snel een oplossing voor komen, bijvoorbeeld andere vaccins", aldus de zegsvrouw.

Zij kon niet aangeven hoeveel huisartsen mensen onder de 60 jaar toch prikken met AstraZeneca.

Update 14:00 - Buitenschoolse opvang vanaf maandag weer open

De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen.

Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.

De bso's waren al open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

Update 13:41 - Museumkaarthouders kunnen kaartjes gaan boeken voor testbezoek

De kaartverkoop voor de proef met sneltesten voor museabezoekers is begonnen, meldt de Museumvereniging. Belangstellenden met een Museumkaart kunnen een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten.

In de week van 19 april kunnen mensen naar zeventien musea verspreid over heel Nederland, die allemaal drie dagen opengaan. In totaal zijn er zo’n 37.000 kaarten beschikbaar.

Liefhebbers kunnen met het nummer van hun Museumkaart een tijdvak reserveren, waarna ze zich aansluitend kunnen melden voor een gratis sneltest.

"De Museumvereniging doet mee aan de pilot om de overheid te helpen onderzoeken of de maatschappij zo eerder meer open kan. Tegelijk wijst de Museumvereniging er ook op dat het coronaprotocol van musea goed werkt en veilig is. Toen musea nog open waren, is veel ervaring opgedaan met het coronaprotocol", aldus een woordvoerster van de vereniging.

Update 13:13 - Bijwerkingencentrum: 225 sterfgevallen gemeld na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, onderstreept de organisatie.

Lees hier meer

Update 13:04 - 'Amerikanen lassen prikstop Janssen-vaccin in'

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het toedienen van het Leidse coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse overheid gaat dinsdag een prikstop aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen. Het middel werd eind februari goedgekeurd in het land en inmiddels hebben zo'n zeven miljoen mensen daar de inenting gekregen.

Volgens de krant hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden, een tweede vrouw is er slecht aan toe. Ook bij het AstraZeneca-vaccin zijn er soortgelijke meldingen binnengekomen na toediening.

Update 12:12 - Partijen willen opheldering over deal voor toegangstesten

Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP. De SGP wil dat het ministerie nog vóór het coronadebat van aanstaande donderdag "alle documenten die betrekking hebben op de overeenkomst tussen het ministerie van VWS en Stichting Open Nederland" naar de Kamer stuurt. Ook moet duidelijk worden gemaakt hoe het geld precies wordt besteed.

Die oproep wordt gesteund door ten minste VVD, D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

Update 11:13 - Kort geding sneltestbedrijven om oneerlijke concurrentie

Twintig testbedrijven spannen een kort geding aan tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou één bedrijf onterecht hebben voorgetrokken, om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren. Dat meldt Trouw.

Er is sprake van oneerlijke concurrentie bij het organiseren van testevenementen, vinden twintig commerciële sneltesters. Voor die 400 testevenementen benaderde de stichting alleen het Baarnse Lead Healthcare, dat deze maand zo’n 200.000 sneltesten mag uitvoeren. Geen van de tientallen concurrerende testbedrijven werd benaderd voor de opdracht.

Dat mag juridisch niet, benadrukken de sneltestbedrijven. Ze wijzen erop dat de overheid officieel een openbare aanbesteding moet organiseren wanneer ze zo’n dure opdracht uitbesteden.

Lees hier meer

Update 11:02 - Ruim honderdduizend coronaboetes uitgedeeld in jaar tijd

In een jaar tijd heeft de politie 112.975 coronaboetes uitgedeeld. De meeste bekeuringen waren voor overtreden van de avondklok, namelijk 64 procent. Andere boetes waren onder meer voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in publieke ruimtes of voor verboden groepsvorming.

Lees hier meer

Update 10:26 - Attractiepark Toverland doet niet mee aan testen

Attractiepark Toverland in het Limburgse Sevenum doet niet mee aan de proef van de overheid met toegangstesten. Toverland is weliswaar geselecteerd om mee te doen met deze proef, maar het park wijst deelname dinsdag van de hand. Het park zegt dat het ook zonder zo'n coronatest een veilig dagje uit biedt.

Met de keuze om niet deel te nemen aan de pilot Testen voor Toegang wil het park een signaal afgeven aan de overheid. Toverland zegt vorig jaar al te hebben bewezen dat ruim een half miljoen bezoekers er op een veilige manier terechtkonden in coronatijd. Volgens de Club van Elf, waar grote attractieparken lid van zijn, is Toverland niet het enige park dat afziet van de pilot van de overheid. Maar volgens de vereniging is het aan de leden zelf om het bekend te maken als ze niet meedoen.

Naar eigen zeggen heeft Toverland een eigen protocol dat vorig jaar heeft bewezen prima te functioneren. Ondanks het grote aantal bezoekers tot de sluiting van het park medio december, waren er geen grote besmettingshaarden, aldus een woordvoerster van Toverland dinsdag. "Wij sluiten ons aan bij de oproep van de burgemeesters van de vier grote steden om de terrassen en andere gecontroleerde ruimtes weer te open", zei de woordvoerster.

Update 09:49 - 'Vier op de tien 60-plussers willen geen AstraZeneca'

AstraZeneca is niet in trek bij 60-plussers. Meer dan vier op de tien mensen in deze leeftijdsgroep (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, willen niet met dit vaccin worden ingeënt. 55 procent is nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De andere beschikbare vaccins zijn wel populair. Zo'n 92 procent van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te krijgen. Het kabinet besloot vorige week het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60 jaar, na de ontdekking van een bijwerking.

Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is Pfizer het meest gewilde vaccin. Maar ook Moderna en het vaccin van Janssen, dat deze week voor het eerst in Nederland wordt geleverd, hebben in alle leeftijdsgroepen een draagvlak van ten minste 75 procent.

Bijna zes op de tien Nederlanders (58 procent) zouden dan ook graag zien dat zij zelf kunnen kiezen met welk vaccin zij worden ingeënt. Nu bepaalt het kabinet welke groep voor welk vaccin in aanmerking komt.

Update 07:14 - 'Negatieve coronatest voor dagje uit mogelijk verplicht'

Het kabinet overweegt om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te verplichten voor musea, dierentuinen en pretparken als ze straks weer open gaan. Dat melden bronnen uit de politiek en vrijetijdssector aan BNR. Op dit moment loopt er al een grootschalige proef met toegangstesten bij tientallen attracties door heel Nederland.

Het is niet bekend op welke datum de zogeheten doorstroomlocaties de deuren weer definitief mogen openen, maar het plan vanuit de overheid is volgens ingewijden om daarbij de CoronaCheck-app in het begin te verplichten. De branchevereniging voor dagattracties in Nederland, de Club van Elf, staat niet te springen om het systeem. Ook Walibi Holland ontvangt de gasten bij voorkeur zonder testplicht.

Update 06:41 -  'VWS stort 925 miljoen voor entreetesten, maar geen toezicht'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stort 925 miljoen euro voor sneltesten bij evenementen in een private stichting. Deze constructie is hoogst ongebruikelijk, niet transparant en toezicht op de besteding van het geld ontbreekt. Bovendien is de opdracht aan de stichting niet aanbesteed, wat in strijd is met de wet. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

De stichting Open Nederland moet Nederland de komende maanden weer van het slot halen. Met behulp van 400.000 sneltesten per dag moeten Nederlanders binnenkort weer naar het museum, de dierentuin of de bioscoop kunnen.

Voor deze klus heeft het kabinet 925 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld krijgt de stichting Open Nederland volledig tot haar beschikking, zo bevestigt een woordvoerder van VWS. De stichting staat los van de overheid en kan volledig naar eigen inzicht bepalen hoe het geld wordt besteed.

Update 06:35 - RIVM-weekcijfers: aantal coronabesmettingen begint weer op te lopen

Gezondheidsdienst RIVM komt later vandaag met een nieuwe wekelijkse corona-update. Daaruit blijkt dat aantal besmettingen in Nederland weer toeneemt. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen en waren er minder positieve tests, maar sinds een paar dagen stijgt dit aantal weer. Waarschijnlijk zitten we nu ongeveer op het niveau van voor Pasen.

Vorige week meldde het RIVM dat het in een week tijd 48.186 nieuwe besmettingen waren geregistreerd, de week ervoor noteerde de gezondheidsdienst 51.866 nieuwe gevallen. In de laatste zes dagen zijn 44.537 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn er gemiddeld bijna 7.423 per dag. Als deze trend zich doorzet, kan het weekcijfer weer boven de 50.000 uitkomen.

Het RIVM meldt waarschijnlijk ook hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Door een technische storing kwamen die cijfers vorige week pas op vrijdag. Die aantallen gingen over de week van maandag 29 maart tot en met zondag 4 april: toen werden meer dan 485.000 mensen gevaccineerd, een record sinds het begin van het inenten tegen corona.

Update 06:15 - Wat zal het kabinet vanavond op de persconferentie bekendmaken?

Vanavond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een nieuwe coronapersconferentie. De kans is klein dat het kabinet dan versoepelingen van de coronamaatregelen zal aankondigen die volgende week woensdag al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen verruimingen van 21 april ten minste één week later zullen ingaan.

Mogelijk verdwijnt vanaf 28 april de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook de beperkte opening van winkels wordt mogelijk verder verruimd. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, aldus De Jonge.

Het kabinet overlegt vandaag voor de persconferentie over de coronamaatregelen en het al dan niet versoepelen ervan. Pas dan wordt er een definitief besluit genomen, welke vervolgens tijdens de persconferentie bekendgemaakt zal worden.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.