Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | GGD vindt dat openen onderwijs te vroeg komt, risico op meer besmettingen

LIVEBLOG | GGD vindt dat openen onderwijs te vroeg komt, risico op meer besmettingen

Milieu en Gezondheid

13 aug 2021, 06:19

Na een enorme piek in besmettingen gaat het weer de goede kant op met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren de eerste regio's weer oranje. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 2.718, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.338)

  • Op woensdag 11 augustus testte 14,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 646, dat zijn er 3 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 196, dat zijn er 14 minder dan op donderdag

  • Op vrijdag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.900 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 21.955.422 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 20:19 - Poppodia en festivals: wij worden de dupe van ongevaccineerden

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) begint het idee te krijgen dat "het probleem van niet-gevaccineerden nu ons probleem wordt". Er moet meer ingezet worden op het aanmoedigen van vaccineren, vindt directeur Berend Schans.

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat festivals tot 20 september verboden blijven. "Organisatoren, publiek, zelfstandigen en vooral artiesten zijn van die maatregelen de dupe", vindt Schans. "Er moeten gewoon zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Voor mensen die dat principieel niet willen, is dat hun goed recht. Maar ik denk dat er bij sommige mensen ook sprake is van laksheid."

De VNPF vraagt daarom ook om meer duidelijkheid. "Laat als overheid eens wat harder horen: 'binnenkort kost het je heel veel geld om je te laten testen en nu is het nog gratis'. Dus laat je vaccineren als je dat wilt. Daar moet echt duidelijker over gecommuniceerd worden."

In het begin waren er ook routekaarten en duidelijke plannen, maar die ontbreken volgens Schans nu. "De uitleg van demissionair premier Rutte is erg eigenaardig. Het zou bijna in een scène van Monty Python passen."

De VNPF stuurde op het heropenen van festivals en poppodia per 1 september, maar dat zit er niet in. "We gaan het maar weer hebben over de steun voor het vierde kwartaal. Dat is het enige wat we nu kunnen doen."

Update 20:07 - GGD vindt dat openen onderwijs te vroeg komt, risico op meer besmettingen

Universiteiten, hogescholen en mbo's gaan te snel weer open en dat kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten.

De GGD'en hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. "Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw", aldus GGD GHOR Nederland.

Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland zijn nog niet gevaccineerd. "Daarbij komen de terugkerende vakantiegangers eind augustus, die ook besmettingen met zich mee kunnen brengen. Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot het risico’s op besmettingen buiten het onderwijs", voegt de GGD-koepel toe.

Update 19:48 - De Jonge: duizenden kunnen nog in ziekenhuis belanden

Ondanks de hoge vaccinatiegraad zijn er nog zo'n 1,8 miljoen mensen in Nederland die geen immuniteit tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Van die groep zouden er nog duizenden in het ziekenhuis kunnen belanden. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdagavond in de persconferentie.

De Jonge bleef hameren op het belang van vaccinatie, omdat daarmee de kans sterk daalt dat je ernstig ziek wordt door een coronabesmetting. De experts van het Outbreak Management Team hebben berekend dat van die 1,8 miljoen mensen nog 16.000 tot 22.000 duizend mensen in het ziekenhuis zouden belanden, van wie 3400 op de intensive care.

"Dat zou overweldigend voor de zorg zijn", aldus De Jonge. "Dit is nog steeds het risico waar we tegenaan kijken, daar hebben we ons toe te verhouden."

Update 19:41 - KHN stapt naar de rechter om discotheken eerder open te krijgen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder weer open kunnen dan het kabinet nu voorstelt. KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt "geen enkel begrip" te hebben voor de nieuwe coronabesluiten van de persconferentie van vrijdagavond. Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten.

Discotheken en nachtclubs mogen volgens premier Mark Rutte in elk geval tot 1 november nog niet heropenen. Willemsen vindt dat veel te laat. Wat hem betreft zouden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs nu al toegankelijk moeten zijn. Ook wil de horecavoorman af van andere beperkende maatregelen voor cafés en restaurants.

Update 19:41 - Geen Paaspop dit jaar vanwege verlenging coronamaatregelen

Paaspop in Schijndel (Noord-Brabant) gaat dit jaar definitief niet door. Nu het evenement vanwege de verlengde coronamaatregelen ook volgende maand niet kan worden gehouden, trekt festivaldirecteur Peter Sanders de stekker eruit. Ook vorig jaar kon Paaspop niet doorgaan door corona.

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat festivals tot 20 september verboden blijven. Paaspop zou van 3 tot en met 5 september plaatsvinden. Op het programma stonden onder anderen Duncan Laurence, Chef'Special, Davina Michelle, Suzan & Freek en Typhoon.

Sanders vindt het moeilijk te begrijpen dat de Formule 1 in Zandvoort wel verreden mag worden met publiek en dat voetbalstadions alweer een tijdje gevuld zijn met supporters. "We ontvangen tijdens Paaspop 35.000 bezoekers per dag, dat zijn er minder dan dat ik heb zien zitten bij PSV. Bij de Formule 1 zeggen ze nu dat maar een deel van de volledige capaciteit van bezoekers mag komen, maar het zou me niks verbazen dat straks iedereen weer welkom is." Volgens de festivaldirecteur lijkt het alsof de evenementensector als symbool wordt gebruikt om het besmettingsgetal laag te houden.

Paaspop is traditiegetrouw in april de opener van het festivalseizoen. Toen eerder dit jaar bekend werd dat alleen evenementen na 1 juli bij annulering kunnen terugvallen op het garantiefonds, besloot de organisatie het festival te verplaatsen naar september. Het zou de eerste keer zijn geweest dat Paaspop, dat al 47 jaar bestaat, niet tijdens het paasweekend plaatsvindt.

Update 19:20 - Dit worden de nieuwe coronamaatregelen

Het aantal coronabesmettingen neemt af en de vaccinatiegraad in Nederland neemt gestaag toe. Goed nieuws en reden voor het kabinet om alvast voorzichtig uit te kijken naar de datum van 1 november, de nieuwe richtdatum om alle coronamaatregelen af te schaffen. Dat werd vrijdag duidelijk in de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge.

Lees hier alle versoepelingen en maatregelen

Update 18:13 - Weinig animo voor vaccinatieplicht op werk of in onderwijs

Ruim de helft van de werkgevers en werknemers voelt niets voor een vaccinatieplicht op het werk. Zeven op de tien studenten zien zo'n verplichte prik niet zitten in het onderwijs. Dat komt naar voren uit een onderzoek van EenVandaag waaraan 17.536 leden van het EenVandaag Opiniepanel meededen.

Hoewel er nu nog een thuiswerkadvies geldt, zullen er na de zomervakantie vermoedelijk meer werknemers op de werkvloer bij elkaar komen. Van de werkgevers vindt 38 procent dat dan van de werknemers mag worden geëist dat ze gevaccineerd zijn. Van de werknemers staat 42 procent achter zo'n eis. Hoewel sommige werkgevers aangeven dat ze het liefst wel zouden willen eisen dat hun werknemers gevaccineerd zijn, zijn ze het met veel werknemers eens dat zo’n eis moreel en juridisch onverantwoord is, aldus EenVandaag.

Van de studenten voelt 69 procent niets voor een vaccinatieplicht. Zij willen vooral een tweedeling voorkomen. In het hoger onderwijs vervalt vermoedelijk de 1,5-meterregel. De helft (50 procent) van de studenten die EenVandaag ondervroeg, juicht dat toe. 39 procent ziet dat niet zitten. Die studenten willen vooral voorkomen dat het onderwijs weer op slot gaat omdat door het loslaten van die maatregel het aantal besmettingen weer oploopt.

Update 16:44 - Kabinet hoopt 1,5-meterregel in september los te kunnen laten

Het kabinet hoopt de 1,5-meterregel in de samenleving medio september te kunnen loslaten. Dat is wel afhankelijk van hoe de coronacijfers zich ontwikkelen, en hoe de experts van het Outbreak Management Team daar tegenaan kijken, meldden Haagse bronnen.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zullen vrijdag bekendmaken dat de 1,5-meterregel het komende collegejaar wordt geschrapt voor het hoger onderwijs, maar voor de rest van de samenleving blijft de regel voorlopig nog wel gelden. Halverwege september worden de nog geldende coronabeperkingen opnieuw beoordeeld.

Naast de 1,5 meter wordt dan ook gekeken of de beperkingen in de horeca bijvoorbeeld kunnen worden ingetrokken, en of het nachtleven en evenementen zonder vaste zitplaatsen weer kunnen met behulp van toegangstesten.

Update 16:05 - Coronaproject kwetsbare groepen uitgebreid naar heel Rotterdam

Medewerkers van de GGD gaan over een paar weken huisartsen in de hele regio Rotterdam-Rijnmond helpen bij het geven van voorlichting over vaccineren tegen corona. Het project is een vervolg op een kleinschaliger pilot en is vooral bedoeld om kwetsbare groepen goede informatie te geven.

"Het is zeker niet zo dat we mensen willen overtuigen zich te laten vaccineren", zegt de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Hij is mede-initiatiefnemer van het project, samen met Robin Peeters, hoogleraar en internist aan het Erasmus MC en GGD Rotterdam, "Het gaat erom dat we de mensen goede informatie geven over corona en het vaccineren en dat de mensen op basis van wat ze hebben gehoord zelf een afweging en keuze maken."

Enkele maanden geleden besloten Sana en Peeters samen met andere zorgprofessionals de Rotterdamse wijken met de laagste vaccinatiegraad in te gaan om uitleg te geven over corona en vaccineren. Ze bezochten samen met medewerkers van de GGD, medisch studenten, huisartsen, specialisten en apothekers onder meer de markt in Delfshaven. De inspanningen waren niet voor niets, want duizenden Rotterdammers besloten zich alsnog te laten informeren en/of zich te laten inenten.

Het geven van voorlichting kreeg daarna een vervolg in twee gezondheidscentra in Rotterdam-West. Het is de planning het project over een paar weken uit te breiden naar de hele regio Rotterdam-Rijnmond. "Alle huisartsenpraktijken worden benaderd en krijgen de vraag voorgelegd of ze willen dat er medewerkers van de GGD naar de praktijk komen om te helpen met het geven van voorlichting over vaccineren tegen corona. De eigen huisarts en eventueel medisch studenten kunnen helpen met het geven van informatie en het houden van toezicht", zegt Sana. "Hopelijk kan deze fijnmazige campagne binnenkort in de andere regio's ook navolging vinden."

Update 16:03 - Coronaregels op middelbare scholen blijven nog gelden

De coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals het 1,5 meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, blijven voorlopig nog van kracht. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens hen kijkt het kabinet medio september opnieuw naar wat er mogelijk is.

Het RIVM meldde eerder dat de vaccinatiegraad onder tieners geboren in de jaren 2004 tot en met 2009 stijgt. Zondag had 43 procent van hen een eerste vaccinatie gehad. Nog niet iedereen geboren in 2009 heeft een prik kunnen inplannen, omdat sommigen van hen nog 12 moeten worden dit jaar. Onder de 18- tot en met 25-jarigen heeft 64 procent een eerste vaccinatie gehad.

In het hoger onderwijs worden wel versoepelingen verwacht. Daar moest het afgelopen studiejaar 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden. Omdat dat daardoor minder plek voor studenten was, konden zij ongeveer een dag in de week naar de instelling.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft er begrip voor dat de coronaregels op middelbare scholen voorlopig gehandhaafd blijven. "Het is verstandig voorzichtig te zijn, want we willen natuurlijk niet dat de besmettingen weer oplopen", zegt LAKS-voorzitter Iben Maas. "Hopelijk zijn er binnenkort wel versoepelingen mogelijk voor middelbare scholieren."

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen waarschijnlijk op de coronapersconferentie van vrijdagavond aankondigen dat de 1,5 meter niet meer geldt in het hoger onderwijs. Mogelijk gelden er nog wel aanvullende maatregelen, zoals een maximale groepsgrootte in collegezalen en richtlijnen voor ventilatie.

Update 15:49 - R-getal coronavirus stijgt: 100 mensen besmetten 87 anderen

Het zogenoemde reproductiegetal of r-getal van het coronavirus is gestegen, blijkt uit de laatste update op het Coronadashboard van de overheid. Waar volgens de cijfers van dinsdag honderd mensen met het virus nog gemiddeld 79 anderen besmetten, is dat aantal nu opgelopen tot 87.

Het r-getal geeft aan hoe snel het virus zich onder de bevolking kan verspreiden. Op dit moment is het r-getal 0,87. Bij een cijfer onder de 1 kan de uitbraak uitdoven, want honderd mensen besmetten gemiddeld 87 anderen, die op hun beurt weer zo'n 75 mensen besmetten. Een toename van het r-getal betekent dus dat de afname van het aantal besmettingen minder snel gaat.

Een belangrijke kanttekening bij het r-getal is dat deze berekend wordt over de situatie van ongeveer twee weken geleden. Het getal van 0,87 slaat dus op de stand van de epidemie op 29 juli.

Update 15:42 - Meer dan 2700 nieuwe gevallen, gemiddelde daalt iets

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog wel, maar steeds langzamer. De lijn wordt vlakker en vlakker.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2718 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets meer dan in de vorige dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van de week oploopt. Vorige week vrijdag waren er iets meer dan 2900 positieve tests.

De 2718 positieve tests komen omgerekend neer op 15,6 op elke 100.000 Nederlanders. Voor de veertigste dag op rij zit Nederland boven de zogeheten signaalwaarde. Bij meer dan 7 positieve tests bij 100.000 mensen gaan alarmbellen af en zijn mogelijk maatregelen nodig. Van september tot juni zat Nederland 272 dagen achter elkaar boven die grens.

In de afgelopen zeven dagen zijn 16.368 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2338 per dag. In de week tot en met donderdag waren er gemiddeld 2365 besmettingen per dag aan het licht gekomen. Het is wel het laagste niveau sinds 8 juli, ruim een maand geleden.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 202 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Rotterdam kwamen er 160 positieve tests bij en in Den Haag 105. Daarna volgen Utrecht (77) en Almere (46). In 31 gemeenten testte niemand positief.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met 6. Het gaat om inwoners van de gemeenten Rotterdam, Venlo, Hilversum, Duiven, Berkelland en Losser. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval is geregistreerd.

In de laatste week zijn 42 sterfgevallen gemeld, gemiddeld 6 per dag. Ongeveer een maand geleden, bij het begin van de huidige golf waren er zo'n 10 meldingen van sterfgevallen per week.

Update 15:04 - Denemarken stopt helemaal met mondkapjesplicht

Ook op de laatste plekken waar in Denemarken nog mondkapjes op moesten, is dat niet meer verplicht. Vanaf zaterdag is het niet meer nodig een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer of op veerboten als passagier zonder zitplaats. De verplichting afstand te houden (1,5 meter) was al gesneuveld en passagiers met een zitplaats hoefden ook geen mondkapje meer voor.

Het is volgens het ministerie van Verkeer logisch dat nu ook de mondkapjesplicht voor staande passagiers wordt geschrapt. Uitzondering blijft het vliegverkeer, omdat dat volgens het ministerie onder internationale regels valt.

Aanvankelijk zou het mondkapjesplicht per 1 september verdwijnen, maar dat is vervroegd omdat het volgens de autoriteiten goed gaat met de volksgezondheid. Het land met ruim vijf miljoen inwoners heeft ongeveer 330.000 besmettingen vastgesteld. Daarvan zijn er circa 314.000 genezen verklaard. Denemarken wijt circa 2560 sterfgevallen aan het coronavirus. Veertien coronapatiënten zouden momenteel in zorgelijke toestand verkeren.

Update 15:07 - Marechaussee: drie boetes uitgedeeld bij controle coronabewijs

De Koninklijke Marechaussee heeft sinds maandag drie boetes gegeven aan mensen die geen geldig coronabewijs bij zich hebben. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo'n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Sindsdien is alleen bij de Belgische grens op de bewijzen gecontroleerd. In totaal zijn er 255 mensen steekproefsgewijs aangehouden, zegt een woordvoerder.

"Het is eigenlijk heel erg weinig", zegt de woordvoerder over de drie boetes. "De rest heeft alles gewoon op orde." Of er sinds maandag elke dag bij de Belgische grens is gecontroleerd, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel meldt hij dat op verschillende grensovergangen is gecontroleerd. De drie beboete reizigers waren allemaal niet Nederlands.

Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien. Dit is een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.

De marechaussee zei maandag dat in landen als België en Frankrijk strenge regels gelden, waardoor de meeste mensen goed voorbereid zijn. Die dag werden er helemaal geen boetes uitgedeeld.

Update 14:28 - Minder dan 200 patiënten op de intensive cares

Voor het eerst in iets meer dan een week liggen er minder dan 200 coronapatiënten op de intensive cares. Op die ziekenhuiskamers liggen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

In de afgelopen dag zijn veertien ic-bedden vrijgekomen. Het is de grootste daling sinds 8 juli.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg de afgelopen dag wel iets, van 439 naar 450, maar over het algemeen gaat de lijn nog steeds omlaag. Begin augustus lagen meer dan 500 mensen vanwege corona op die zalen.

In totaal liggen nu 646 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19. Dat is het laagste aantal in meer dan twee weken. Het is de vierde achtereenvolgende dag waarop het totale aantal opgenomen patiënten daalt.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daalt het aantal nieuwe opnames langzaam maar zeker. In de afgelopen 24 uur zijn 86 coronapatiënten op een verpleegafdeling of ic opgenomen. In de laatste zeven dagen belandden 565 mensen vanwege corona in het ziekenhuis, gemiddeld zo'n 81 per dag, en dat is het laagste peil in drie weken. Eind juli en begin augustus waren er gemiddeld meer dan 100 nieuwe opnames per dag.

Update 14:22 - FNV: werknemer moet zelf kunnen bepalen waar hij werkt

Een werknemer moet zelf kunnen bepalen of hij op kantoor werkt of thuis, zeker zolang de Delta-variant van het coronavirus voor besmettingen zorgt. Dat vindt vakbond FNV. Ook CNV laat weten dat er geen onnodige risico's moeten worden genomen. Sinds half juli adviseert het kabinet weer om zoveel mogelijk thuis te werken, omdat het aantal coronabesmettingen toen snel toenam.

Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet later op vrijdag vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Half september is er een nieuw beslismoment.

Het kabinet achtte het eerder deze zomer niet nodig om weer zoveel mogelijk thuis te werken. Het kwam daarvan terug na een debat waaruit naar voren kwam dat de Tweede Kamer het advies weer wilde aanscherpen. Het Outbreak Management Team (OMT) had steeds aangeraden het thuiswerkadvies te handhaven, maar daar week het kabinet eind juni van af.

Vakbonden FNV en VCP hebben al eerder gemeld dat werknemers in de toekomst ook graag een afwisseling willen tussen thuiswerken en op kantoor. "Wij zijn groot voorstander van het wettelijk vastleggen van dit recht", zegt een woordvoerster van FNV. "Ongeveer de helft van de beroepsbevolking heeft de afgelopen laatste 16 maanden thuisgewerkt. Dit is veel werknemers goed bevallen."

Update 12:19 - ID&T: wel volle voetbalstadions en F1, maar geen festivals?

Festivalorganisator ID&T snapt niet dat voetbalwedstrijden wel in volle stadions worden gespeeld en dat ook de Formule 1 in Zandvoort met publiek doorgaat, maar dat festivals met meer dan 750 bezoekers zijn verboden. Dat het kabinet vrijdagavond naar verwachting bekend maakt dat die maatregel voorlopig niet wordt versoepeld, vindt de organisatie onbegrijpelijk.

ID&T, verantwoordelijk voor onder meer Mysteryland, Awakenings en Sensation, vindt dat Nederland juist "een voortrekkersrol" had genomen door te testen tijdens de evenementen van Fieldlab. "Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk evenementen te bezoeken, denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de US, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75.000 bezoekers in België en blijven wij met lege handen achter. Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals en staat nu achteraan in de rij en wordt door het beleid van de overheid 10 tot 15 jaar terug de tijd in geslingerd", stelt Rosanne Janmaat, operationeel directeur van ID&T Groep.

"Ook is het niet meer uit te leggen aan onze bezoekers dat volle voetbalstadions blijkbaar wel kunnen en met 70.000 man naar de Formule 1, met alle logistieke uitdagingen die daarbij horen, en het enige wat wij ‘veilig’ zouden kunnen is samenkomen met 750 mensen, wat simpelweg niet rendabel te maken is."

ID&T liet zich al eerder kritisch uit over de maatregelen voor festivals. De organisator spande samen met andere organisaties een kort geding aan tegen de overheid om meer duidelijkheid af te dwingen. Dat werd uiteindelijk niet doorgezet wegens gebrek aan juridische grond.

Update 05:58 - Delta-variant risicovol voor zwangere vrouwen

Academische ziekenhuizen maken zich zorgen over de toename van het aantal zwangere vrouwen dat ernstig ziek wordt door de Delta-variant van het coronavirus, schrijft de Volkskrant.

Update 05:09 - 'Fors meer griepprikken ingekocht dan vorig jaar'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor het komende griepseizoen 600.000 griepprikken meer besteld dan in het coronajaar 2020, meldt NU.nl. Toen waren al fors meer prikken besteld vanwege een verwachte hogere opkomst, maar ontstonden alsnog tekorten. Enkele doelgroepen werden destijds gevraagd om afstand te nemen van hun prik.

In totaal zijn bijna 4,8 miljoen griepprikken besteld. In 2020 waren dat er ruim 4,1 miljoen, terwijl in een non-coronajaar zo'n 3,3 miljoen griepvaccins worden opgeslagen.

Het is niet duidelijk welk percentage van de griepprikdoelgroep uiteindelijk vorig jaar zijn prik ophaalde. Dit jaar zou in theorie driekwart van alle gegadigden zijn griepprik kunnen opeisen. Ter vergelijking: in 2018 en 2019 was de opkomst 'maar' 52 procent.

Volgens het ministerie zijn dit jaar naar verwachting voldoende griepprikken ingeslagen, "conform de richtlijnen van de WHO". Toch is lang niet zeker of zoveel prikken uiteindelijk nodig zijn. "In het vorige griepseizoen zagen we - mede door de coronamaatregelen - een heel beperkte griepviruscirculatie. Het is denkbaar dat komend griepseizoen - bij minder maatregelen - griepvirussen weer wat meer gaan circuleren", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Update 03:30 - Kabinet kijkt vooruit met nieuwe coronapersconferentie

Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet vrijdag vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar afgezien van het hoger onderwijs zitten nieuwe versoepelingen er nog niet direct in.

Update 02:51 - Aruba: opening schooljaar twee weken uitgesteld vanwege corona

Aruba stelt de opening van het nieuwe schooljaar twee weken uit tot 1 september. Reden is de forse stijging van het aantal coronabesmettingen op het eiland in de afgelopen periode.

Minister-president Evelyn Wever-Croes maakte dit donderdagavond (lokale tijd) bekend tijdens een persconferentie. Eerder op de dag werd duidelijk dat het eiland meer dan duizend coronabesmettingen telt. Zowel op woensdag als op donderdag zijn twee coronapatiënten overleden. Daarmee is het totale aantal sterfgevallen op Aruba op 115 gekomen.

Het hoge aantal infecties heeft ook invloed op kinderen, stelde Wever-Croes. De vaccinatiegraad onder kinderen is nog niet hoog. Daarom wordt de opening van de scholen twee weken uitgesteld.

Bovendien is er een verbod op dansen en harde muziek in uitgaansgelegenheden ingesteld. Alleen achtergrondmuziek is nog toegestaan. Afgelopen zaterdag stelde Aruba al strengere coronamaatregelen in. Zo werd het gebruik van mondkapjes weer verplicht in openbare ruimtes. Ook moeten alle uitgaansgelegenheden om middernacht sluiten en is het gebruik van alcohol in de openbare ruimte verboden.

Voorlopig stelt de regering geen avondklok in. Maar als de maatregelen niet leiden tot een forse daling van het aantal besmettingen, is dat onvermijdelijk, zo stelde de minister-president.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.