Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Gezondheidsraad komt dinsdag met advies over extra coronaprik

LIVEBLOG | Gezondheidsraad komt dinsdag met advies over extra coronaprik

Milieu en Gezondheid

13 sep 2021, 12:26

Moeten we binnenkort een QR-code laten zien om een biertje te kunnen drinken in de kroeg? En komt dan ook de anderhalvemeterregel te vervallen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuw bevestigde coronabesmettingen op maandag: 1.777, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.348)

  • Op zaterdag 11 september testte 9,1 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 658, dat zijn er 18 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 208, dat zijn er 3 meer dan op zondag

  • Op maandag zijn 4 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.073 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 23.179.631 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 19:17 - Meerdaagse evenementen weer toegestaan, thuiswerken wordt hybride

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september ook weer mogelijk, melden ingewijden. Daarbij wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit, maar over dit percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken, zeggen bronnen naar aanleiding van een NOS-bericht.

Ook het advies om thuis te werken, wordt waarschijnlijk iets verruimd. Ingewijden zeggen dat hybride werken het devies wordt. Dat betekent dat mensen deels thuiswerken en deels op hun werk verschijnen, zoals bij veel bedrijven ook al langzaam op gang komt. Welke percentages hieraan gekoppeld worden, is nog niet duidelijk, zeggen bronnen tegen het ANP.

Lees hier meer

Update 18:14 - Ouderenbond ANBO: zorg dat mensen coronabewijs op papier krijgen

Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo'n bewijs krijgen, maar het aanvragen "lukt nog steeds niet altijd", stelt de bond, die "direct actie" van het ministerie van Volksgezondheid wil.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigen dinsdag in hun persconferentie mogelijk aan dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo'n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest. "Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben", laat ANBO weten.

Update 17:20 - Unmute Us woest: uitgelekte maatregelen zijn nieuw zoethoudertje

De organisatie van Unmute Us is woedend over de uitgelekte maatregelen voor evenementen en festivals. Maandag werd bekend dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden, waaronder een bezetting van 75 procent van het aantal bezoekers. Unmute Us noemt dat "een klap in het gezicht van de evenementenbranche".

"Ons wordt een nieuw zoethoudertje voorgehouden en het lijkt alsof we nu al blij zouden moeten zijn met het nieuws dat er morgen volgt. Maar dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit", laat initiatiefnemer van Unmute Us, Jasper Goossen, weten.

Update 17:19 - Gezondheidsraad komt dinsdag met advies over extra coronaprik

Moeten Nederlanders in aanmerking komen voor een extra coronavaccinatie? De Gezondheidsraad presenteert dinsdag een langverwacht advies over die vraag. Voor het kabinet weegt het advies van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.

Een zogeheten 'booster' geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd af en kan een aanvullende prik de bescherming weer op peil brengen, zo is de gedachte. In de wetenschappelijke wereld woedt echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een derde prik. Het kabinet wil dat de Gezondheidsraad helderheid verschaft.

Voor de meeste mensen in Nederland zou het gaan om een eventuele derde prik. Voor mensen die het vaccin van Janssen hebben gekregen, zou het de tweede prik zijn.

Update 15:33 - 1777 positieve coronatests, laagste aantal in ruim twee maanden

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1777 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor het eerst sinds 5 juli, ruim twee maanden geleden, zijn er minder dan 2000 nieuwe gevallen in een dag tijd. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzing voor een verstoring bij het doorgeven van de testuitslagen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 16.433 meldingen van positieve tests, gemiddeld 2348 per dag. Dat is het laagste niveau sinds half augustus.

In Amsterdam kwamen 123 besmettingen aan het licht, het laagste aantal voor de hoofdstad sinds 2 augustus. Rotterdam registreerde 100 positieve tests.

Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn overleden, want het kan even duren voor het RIVM bericht krijgt dat iemand aan corona is gestorven.

Update 15:14 - ID&T: uitgelekte maatregelen zijn willekeurig en onacceptabel

Festivalorganisator ID&T noemt de uitgelekte maatregelen, waarbij nog steeds gewerkt zou worden met een maximaal aantal bezoekers, "volledig willekeurig" en "onacceptabel". Maandag werd bekend dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden. Een van die voorwaarden zou een maximaal aantal bezoekers zijn.

"Er is inmiddels ‘gelekt’ dat ongeplaceerde indoor evenementen mogen tot 75% van de capaciteit. Dat is een volledig willekeurig gekozen percentage en onacceptabel. Dit is geen duurzame oplossing", vindt CEO Ritty van Straalen. "Alle steun vervalt vooralsnog per 1 oktober terwijl er geen realistisch business model is voor onze branche. Een evenementenorganisator verdient pas geld op de laatste kaarten, niet op de eerste. 75% van de kaarten betekent gewoon verlies draaien."

Volgens Van Straalen, wiens bedrijf achter festivals als Mysteryland en Awakenings zit, is deze maatregel enkel gericht op "beeldvorming". "En de overheid blijft de evenementensector daarvoor slachtofferen. Evenementen, maar ook nachtclubs, moeten gewoon weer 100% open kunnen per 20 september. Wij hebben in verschillende Fieldlabs aangetoond dat we op een verantwoorde manier open kunnen." De definitieve maatregelen worden dinsdagavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

Update 14:44 - Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen, na twee dagen van dalingen. In totaal liggen er nu 658 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan zondag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 450 patiënten, 15 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal toe met 3 tot 208.

Op de ic's werden afgelopen etmaal 10 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 41 mensen opgenomen. Het LCPS gaf eerder aan dat de instroom van coronapatiënten stabiel is en dat dit de komende tijd waarschijnlijk zo blijft met mogelijk een kleine daling.

Update 14:39 - Fieldlab Evenementen niet gerust op nieuwe voorwaarden

Dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden, zoals ingewijden melden, is voor Fieldlab Evenementen "een opsteker". Wel zet de organisatie vraagtekens bij de voorwaarden die vermoedelijk gesteld gaan worden. "Op wat voor manier worden onze aanbevelingen omarmd?", vraagt een woordvoerder zich af.

Fieldlab Evenementen zette tijdens de coronacrisis diverse testevenementen op, om te zien hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen. Naar aanleiding van deze Fieldlabs heeft de organisatie aanbevelingen gedaan aan het kabinet.

Naar verluidt wordt door het kabinet nu gedacht aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. "Wij hebben hele concrete adviezen bij het kabinet neergelegd. Ik vraag me af of die een op een worden overgenomen of dat het kabinet toch een eigen interpretatie maakt", zegt de zegsman. Met een coronatoegangsbewijs is volgens Fieldlab een bezetting van 100 procent mogelijk, ook zonder de 1,5 meterregel. "We horen nu over een maximale bezetting van 75 procent. Dat is niet wat wij hebben geadviseerd."

De maatregel noemt hij bovendien "een beetje vreemd", aangezien bezoekers dan alsnog dicht op elkaar zullen staan. "Stel dat Martin Garrix in de RAI staat en er mogen 15.000 man komen in plaats van 20.000", geeft hij als voorbeeld. "Die gaan zich niet verspreiden over de zaal maar zullen allemaal zo dicht mogelijk bij het podium gaan staan. Dan maakt die 75 procent weinig verschil." Volgens Fieldlab Evenementen is het daarom "nog te vroeg om te juichen". "Het blijft ook voor ons nog afwachten wat er besloten wordt."

Het kabinet beslist dinsdag aan welke voorwaarden meerdaagse evenementen en festivals moeten voldoen. Tijdens een persconferentie worden de maatregelen toegelicht.

Update 11:47 - Festivalbranche voorzichtig positief over versoepelingen

De festivalbranche is "voorzichtig blij" met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Volgens ingewijden zouden meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden. Hoe die voorwaarden er precies uitzien, wordt nog nader uitgewerkt.

"Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Toch houdt hij een slag om de arm. "Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit."

Ook blijft het spannend wat de voorwaarden zijn waaraan festivals en evenementen zich moeten gaan houden. "Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die 1,5 meterregel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen", zegt Schans. "Per 1 oktober willen ze bovendien alle steunmaatregelen voor de evenementensector stoppen. Als je dat loslaat terwijl er wel beperkende maatregelen blijven, dan snap ik dat niet goed."

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei in het NPO-programma Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aankomt dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie.

Update 11:24 - Engel en viroloog Van Ranst opnieuw in de Mechelse rechtbank

Viruswaarheid-voorman Willem Engel en de Belgische viroloog Marc Van Ranst staan op 28 oktober opnieuw tegenover elkaar in de rechtbank van Mechelen. Engels tweede klacht over laster zal voor een kamer met drie rechters worden behandeld.

Engel verloor eerder deze maand een rechtszaak tegen de uitgesproken hoogleraar, opiniemaker en corona-adviseur van de Belgische regering. Van Ranst zou hem in de krant en op Twitter hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter en had zich daarmee schuldig gemaakt aan smaad en laster, vond Engel. De rechtbank oordeelde echter dat de zaak in een andere procedure moest worden uitgevochten, met een burgerjury, omdat het om vermeende delicten in de gedrukte pers ging.

Toen Van Ranst kort na de rechtszaak zich op televisie opnieuw over Engel uitliet, spande die meteen een tweede smaadzaak aan. Doordat het nu niet om gedrukte uitspraken gaat, is er volgens hem geen sprake van een drukpersmisdrijf.

De Viruswaarheid-voorman wil Van Ranst ook voor de rechter zien voor valsheid in geschrifte. De viroloog heeft volgens hem in de eerste zaak de tegenpartij andere stukken aangeleverd dan de rechtbank.

Update 10:38 - Meerdaagse evenementen mogen weer onder voorwaarden

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.

Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee.

Update 10:09 - Interpolis: veel arbeidsconflicten over terugkeer naar kantoor

Het aantal arbeidsconflicten is dit jaar flink gestegen. Dat meldt Interpolis op basis van zijn maandelijkse Bedrijvenmonitor, waar De Telegraaf eerder over schreef. Volgens de verzekeraar ontstaan er veel conflicten over de terugkeer naar kantoor omdat thuiswerken straks mogelijk niet meer de norm is.

"We zien dat er veel arbeidsconflicten ontstaan over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden zoals het veranderen van de werkomgeving, het aanpassen van de leaseregeling, of het veranderen van roosters", zo licht Interpolis de stijging toe. De verzekeraar raadt werkgevers aan in gesprek te gaan met hun personeel en duidelijke afspraken te maken waar iedereen zich prettig bij voelt. "Dit kan vervelende conflicten of zelfs vertrek van een medewerker voorkomen."

Het aantal arbeidsconflicten is volgens Interpolis met 17 procent gestegen ten opzichte van 2019, het jaar voor de coronapandemie. Het aantal ontslagen daalde juist met bijna een vijfde. Volgens de verzekeraar lijken werknemers te profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor zijn ze mondiger tegenover hun werkgevers.

Sinds 19 juli geldt een advies van de overheid om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan. Naar verwachting blijft dat voorschrift de komende tijd goeddeels gelden. De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt naar verwachting wel per 25 september te vervallen. Dat bevestigden Haagse bronnen zondagavond na een bericht van RTL Nieuws. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichten de besluiten dinsdagavond toe tijdens een persconferentie.

Update 09:01 - Minister: cultuur krijgt beter coronanieuws dan tot nu toe gelekt

Het kabinet heeft dinsdag beter nieuws te melden voor de cultuursector dan tot nu toe is uitgelekt. Dat heeft demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven gezegd in Goedemorgen Nederland. Details gaf ze niet.

Van Engelshoven zegt dat er toch weer gekeken is naar de Fieldlabs, de onderzoeken waarbij gekeken is hoe onder meer optredens veilig georganiseerd kunnen worden. Ze is daarover met de evenementensector "in heel nauw contact geweest" om te kijken hoe die lessen gebruikt kunnen worden voor het nieuwe beleid, zo zei ze in het programma op NPO 1. "Ik heb goede hoop dat het morgen de goede kant op gaat, ook voor de evenementen."

Update 06:00 - Kabinet zet coronabewijs door voor horeca en cultuur, krijgt steun van helft Nederlanders

De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt per 25 september te vervallen. Vanaf diezelfde datum is voor iedereen van 13 jaar en ouder wel een coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater. Dat bevestigen Haagse bronnen zondag aan Hart van Nederland.

Het coronabewijs voor horeca en culturele instellingen is omstreden en zou volgens tegenstanders leiden tot vaccinatiedwang en een tweedeling in de samenleving. Dat is ook te zien in de uitslagen van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 mensen.

Slechts 53 procent van de ondervraagde panelleden geeft aan het coronatoegangsbewijs een goed plan te vinden, iets minder dan eerder deze week. Vooral Nederlanders ouder dan 50 jaar zijn enthousiast. "Het plan met toegangsbewijzen is een goed plan. Mits het tijdelijk is en er niet steeds extra vaccinaties nodig zijn om een bewijs te behouden", denkt een van de deelnemers.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.