Milieu en Gezondheid
14 sep 2021, 09:25
Zeggen we vaarwel tegen de anderhalve meter en welkom tegen het coronabewijs Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie en wordt meer duidelijk over de versoepelingen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.041, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.348)
Op zondag 12 september testte 8,5 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 635, dat zijn er 23 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 203, dat zijn er 5 minder dan op maandag
Op dinsdag zijn 10 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.083 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.179.631 coronavaccins toegediend in Nederland
Beroepsorganisatie NU'91 is "onaangenaam verrast" dat het demissionair kabinet gaat toestaan dat werkgevers in de zorg kunnen vastleggen of personeel gevaccineerd is tegen het coronavirus. "Dat zijn medische gegevens, en zorgmedewerkers moeten daarin met dezelfde voorwaarden als andere mensen worden behandeld. We vinden het betreurenswaardig dat ze hiertoe overgaan", zegt voorzitter Stella Salden.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge maakte het nieuws over de optie tot registratie dinsdagavond op de coronapersconferentie bekend. Of dit net als de andere aangekondigde aanpassingen per 25 september ingaat, is nog onduidelijk. De Jonge benadrukte dat het niet om een plicht gaat en werknemers geen antwoord hoeven te geven op de vraag over de vaccinatiestatus van de werkgever.
De mogelijkheid tot registreren wordt gegeven omdat er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt tegenover vaak kwetsbare patiënten, aldus De Jonge. Daarom mag een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen. In andere sectoren mag de vaccinatiestatus wel worden gevraagd maar niet geregistreerd, antwoord geven hoeft niet.
Het kabinet heeft met het versoepelen van de coronamaatregelen in verschillende sectoren gekozen voor het "meest risicovolle scenario", stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. "Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico's. Dat spreekt elkaar tegen."
De ic-arts is ook lid van het Outbreak Management Team en dat had het kabinet drie niveaus van versoepelingen voorgesteld. In het eerste scenario zou er niets veranderen, aldus Gommers. In het tweede zou er beperkt worden versoepeld, met inzet van het coronatoegangsbewijs. "Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen." In het derde scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. Dat laatste heeft het kabinet dinsdagavond aangekondigd.
"In het tweede scenario versoepel je ook, zo laat je bijvoorbeeld ook de 1,5 meterregel los", aldus Gommers. "Maar je opent minder sectoren tegelijk, waardoor je beter kunt bekijken of het goed gaat voordat je verder gaat." Hij vindt het gek dat demissionair premier Mark Rutte "benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt."
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is blij met de door het kabinet gepresenteerde verruiming van de coronaregels voor de horeca en evenementen. Ze maakt zich wel zorgen over de verplichte sluiting van de nachtclubs om middernacht. Halsema vreest dat dit jongeren demotiveert om een coronavaccinatie te nemen.
"Juist jongeren, bij wie de vaccinatiegraad laag ligt, zouden op allerlei manieren verleid moeten worden om de prik te laten zetten. Aanhoudende sluiting van clubs en nachtzaken vermindert mogelijk de motivatie", laat Halsema weten via een woordvoerder.
Daarbij laat ze weten bang te zijn dat de maatregel de geloofwaardigheid van het coronabewijs kan aantasten, dat vanaf 25 september nodig is om toegang te krijgen tot onder meer de horeca. "Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten om 23.30 wel werken, maar om 00.30 niet?
Het controleren op coronatoegangsbewijzen in de horeca is niet de taak van boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Volgens hem ligt die verantwoordelijkheid bij ondernemers zelf.
Tijdens de persconferentie zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond dat vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht is in horeca, theaters en bij festivals en professionele sportwedstrijden. Verder maakte hij bekend dat het kabinet extra geld vrijmaakt voor gemeenten om extra toezichthouders te kunnen aannemen voor de handhaving.
Maar dat is volgens de voorzitter dus niet de taak van boa's. Die kunnen zich niet goed verdedigen "op het moment dat het escaleert", stelt hij. Boa's beschikken namelijk niet over de middelen die bijvoorbeeld de politie wel heeft, zoals een wapenstok, zegt hij. "Wij gaan boa's niet blootstellen aan gevaren." Goed overleg over de manier waarop dit zou moeten gebeuren, is dan ook nodig volgens Gerrits.
Daarbij is volgens hem ook eerder toegezegd dat er extra boa's zouden worden opgeleid, maar is dit niet gebeurd. Hij zegt contact te zullen zoeken met demissionair veiligheidsminister Ferdinand Grapperhaus, om te vragen hoe hij dit precies voor zich ziet.
De museumsector heeft ondanks de aangekondigde versoepelingen nog steeds financiële steun nodig. Dat stelt de Museumvereniging. Die verwacht dat musea tot juli 2022 nog 130 miljoen euro mislopen en het financiële "zware weer" dus nog niet voorbij is. Vanaf 25 september mogen musea weer onbeperkt mensen ontvangen, zo kondigde het demissionaire kabinet dinsdag aan.
De Museumvereniging zegt blij te zijn met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Voor een bezoek aan een museum is straks alleen een coronabewijs nodig, andere maatregelen zoals 1,5 meter afstand tot elkaar houden zijn opgeheven. "Dat is een hele mooi stap vooruit. Museumbezoek mag weer zoals vóór corona", aldus de Museumvereniging.
Toch is de verwachting van de vereniging dat inkomsten nog achter zullen blijven, vooral in musea die voorheen veel buitenlandse bezoekers hadden. Steun blijft daarom nodig.
De CoronaCheck-app wordt dinsdagavond zoveel geraadpleegd, dat sommige mensen deze niet kunnen gebruiken. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt dit na berichten op sociale media van mensen die de app niet in kunnen.
De woordvoerder spreekt van "extreme drukte". Volgens hem moeten mensen het over een poosje nog eens proberen, omdat het mogelijk dan wel gaat lukken.
Via de CoronaCheck-app kan iemand onder meer aantonen dat hij of zij gevaccineerd is. Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters, zo kondigde het kabinet dinsdag aan in een persconferentie.
De organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen "niet uit te leggen zijn".
"Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zegt de organisator van de protestbeweging. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"
Goossen zegt graag aan morele oproep te willen doen aan de Tweede Kamer, want: "Dit beleid klopt gewoon niet meer."
Het is vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden, maar het blijft wel een "veilige afstand". Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. "Geef elkaar de ruimte", is zijn oproep.
Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames.
Rutte doet nog een dringende oproep. "Gun elkaar wat". Als mensen toch liever afstand blijven houden, of bijvoorbeeld in de supermarkt een mondkapje willen dragen, "respecteer die keuze".
Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt.
De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief worden getest op het virus. Als zij zich daar niet aan houden, riskeren zij een boete.
In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdag op een persconferentie over corona. Hij benadrukt dat het niet om een plicht gaat.
In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.
Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Het kabinet volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad. Mensen met zo'n afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts, maakte het kabinet dinsdag bekend.
Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.
Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.
Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.
Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte Rutte niet bekend. Mensen krijgen een bewijs als ze zijn gevaccineerd, hersteld van corona of zich hebben laten testen.
De mondkapjesplicht vervalt op treinstations en op perrons. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend op een persconferentie over corona.
Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.
De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt per 25 september. Ook hoeven studenten en middelbare scholieren geen mondkapjes meer te dragen. Ook kunnen studenten gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.
Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie over corona.
Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.
Het is vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden, maar het blijft wel een "veilige afstand". Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. "Geef elkaar de ruimte", is zijn oproep.
Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij.
Iets meer dan 16.000 minderjarigen hebben vorige week een eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Van alle jongeren die tussen 2004 en 2009 zijn geboren en die in aanmerking komen voor vaccinatie, heeft 51 procent minstens één prik gehad. Vorige week was dit 49 procent.
Het aantal vaccinaties stijgt de laatste tijd nauwelijks meer. In totaal zijn vorige week bijna 127.000 prikken gezet, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds de week van 18 tot en met 24 januari, helemaal aan het begin van de vaccinatiecampagne.
Vooral bij ouderen is er nauwelijks nog animo. Zo kregen vorige week 27 mensen van 91 jaar of ouder een eerste prik en 33 een tweede prik.
De vaccinatiegraad onder volwassenen is nu bijna 82 procent. Als de kinderen van 12 jaar en ouder ook worden meegerekend, is 79 procent van alle mensen klaar met vaccineren.
Sinds januari zijn nu bijna 12,7 miljoen mensen gevaccineerd. Van hen kregen bijna 10,6 miljoen ook een tweede prik. Mensen die het Janssen-vaccin kregen, hoefden maar één keer te worden gevaccineerd. Mensen die in het halfjaar voor de prik waren hersteld van een coronabesmetting konden kiezen voor één prik in plaats van twee.
Voorafgaand aan de persconferentie waren meerdere mensen op de been bij het gebouw van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt, waar de persconferentie wordt gehouden. Ze demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie in grote getale aanwezig en houdt de demonstranten op afstand.
Kinderen op de basisschool zouden veel vaker getest moeten worden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt viroloog Ab Osterhaus dinsdag. Hij reageert op het nieuws dat het kabinet de regels op basisscholen wil versoepelen. Binnenkort hoeft niet meer de hele klas naar huis als er een kind besmet is, terwijl het aantal coronagevallen onder jonge kinderen afgelopen weken juist is toegenomen.
Vaak lopen ze het virus op school of de kinderopvang op, komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Besmette kinderen worden zelf niet zo ziek en geven het virus minder snel door aan bijvoorbeeld volwassenen, "maar dat wil niet zeggen dat ze het helemaal niet overdragen", aldus Osterhaus.
Hij snapt dat het kabinet het belang van goed onderwijs voor kinderen moet meenemen in de besluitvorming over de regels op scholen. "Maar als viroloog zou het natuurlijk mijn voorkeur hebben om bij één besmetting wel gewoon de hele klas naar huis te sturen. Áls je er dan voor kiest om dat niet te doen, dan moet het wel een gegeven zijn dat je kinderen veel vaker gaat testen. Bijvoorbeeld elke ochtend een zelftest." Op dit moment is het advies niet om kinderen in het basisonderwijs te laten zelftesten op corona. Osterhaus beseft dat dat ook niet zo gemakkelijk te organiseren is voor scholen en ouders, "maar het principe is wel dat je met testen de positieve gevallen eruit pikt. Dat geldt voor alle bevolkingsgroepen en leeftijden."
Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2041 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn bijna 300 gevallen minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2282 coronabesmettingen per dag geregistreerd.
Vorige week dinsdag stond het weekgemiddelde nog op 2545 gevallen per dag. Het aantal positieve tests nam afgelopen dagen geleidelijk af, zo stond dinsdag ook in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tussen zondag en maandag kwamen er 1768 nieuwe gevallen binnen bij het RIVM. Het was de eerste keer in ruim twee maanden dat er minder dan 2000 gevallen in een etmaal werden geregistreerd. Het dagcijfer is nog een fractie naar beneden bijgesteld: maandag meldde het RIVM nog 1777 nieuw geregistreerde besmettingen.
Het RIVM meldt dinsdag tien nieuwe sterfgevallen door Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Deze mensen zijn niet allemaal afgelopen etmaal overleden, want het duurt vaak even voor een aan coronagerelateerd sterfgeval wordt doorgegeven aan het instituut.
Nachtclubs en discotheken blijven eigenlijk gewoon gesloten, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over uitgelekte kabinetsplannen om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Algemeen directeur Dirk Beljaarts spreekt ook van "een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen".
Die rechtszaak was eerder op de dinsdag. Daarin eiste KHN van de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet daar vrijdag uitspraak over. Het nieuws over de beperkte heropening van clubs maakt die zaak volgens Beljaarts niet overbodig, omdat dansgelegenheden belemmerd blijven door de sluiting om middernacht.
De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. "Dit is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting", zegt Beljaarts. "Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden."
Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.
Het aantal positieve tests daalt, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 15.976 meldingen dat het virus bij iemand was vastgesteld. Dat is een daling van 10,7 procent ten opzichte van een week eerder. Toen registreerde het RIVM 17.890 positieve tests.
Bij 355 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 418 opnames. Voor het eerst sinds half juli zijn er minder dan 400 ziekenhuisopnames in een week tijd. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde, daalde van 94 naar 75.
Het RIVM registreerde verder 35 sterfgevallen door corona, tegen 38 in de week ervoor en 43 nog een week eerder.
Het reproductiegetal veranderde nauwelijks. Het getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, blijft rond de 1 hangen. Het staat nu op 0,99. Dat betekent dat de uitbraak stabiel is.
Een nachtclub is een nachtclub en die hoort 's nachts open te zijn." Jeroen van Broekhoven, woordvoerder van Nachtbelang dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, reageert daarmee op het nieuws dat clubs en discotheken eind deze maand tot middernacht open mogen.
"Het is net bekend, dus ik weet nog niet hoe iedereen erover denkt. Er zullen vast enkele clubeigenaren blij zijn, maar voor ons heeft het geen zin", zegt Van Broekhoven, die eigenaar is van discotheek FOX in Stadskanaal. "Voor clubs in de buitengebieden moet je reizen voor een test om tot 00.00 uur op stap te kunnen. Dat is een utopie. Veel jongeren moeten ook eerst werken. Dat is een patroon dat je niet zomaar doorbreekt."
Volgens Van Broekhoven is de hele clubcultuur gericht op het nachtleven. "We willen pas weer open als we vol gas kunnen."
De PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas. Dinsdag, in aanloop naar de persconferentie over de coronamaatregelen, lekte uit dat het kabinet na advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft besloten dat binnenkort niet meer een hele klas naar huis hoeft na besmetting van een kind.
Afgelopen weken zijn verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is dan ook blij met de plannen van het kabinet. "Zoals het was, was het niet logisch", aldus een woordvoerder. "Het is voor ouders raar en lastig als hun kind weer naar huis moet en ook voor de kinderen zelf is het niet fijn: fysiek onderwijs is het beste voor ze." De raad zag al een soort "doemscenario" ontstaan, waarin het grootste deel van de kinderen komende tijd weer thuis komt te zitten. "Terwijl er in een klas heel veel kinderen zitten die helemaal geen contact hebben gehad met degene die besmet is."
Het OMT adviseerde eerder dat kinderen die nauw contact hadden met een besmette klasgenoot, wel thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies betekent, is nog onduidelijk. Volgens de PO-Raad is het in ieder geval belangrijk dat deskundigen meekijken met scholen om te bepalen wie er naar huis moeten, "want als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies te veel contact is."
Ook moet oog worden gehouden voor leraren zelf, stelt de raad. "Zij moeten zich ook veilig blijven voelen. Dat zal per persoon en situatie sterk verschillen. De ene leraar denkt 'ik ben gevaccineerd, het zal wel loslopen', de ander heeft misschien een kwetsbare huisgenoot. Door open te praten moeten teams kijken wat er nodig is om iedereen zich veilig te laten voelen."
Ook discotheken en dansclubs mogen vanaf 25 september weer open, maar dan tot middernacht. Voor de branche gaan dezelfde regels gelden als voor andere horecagelegenheden. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van de NOS.
Bezoekers moeten wel een coronatoegangsbewijs laten zien voordat ze binnenkomen. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zullen het besluit dinsdagavond op een persconferentie bekendmaken.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet zes onderzoeken naar luchtvaartmaatschappijen, die niet of onvoldoende de coronapapieren van hun passagiers zouden hebben gecontroleerd.
Het gaat om vijf vluchten uit zeerhoogrisicogebieden en een vlucht vanuit Spanje, naar Schiphol, Eindhoven en Maastricht, uitgevoerd door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Een van de zes onderzoeken is afgerond, en de maatschappij die de vlucht uitvoerde heeft een waarschuwing gekregen, meldt ILT. De inspectie kan niet zeggen om welke maatschappij het gaat.
De meeste reizigers die vanuit een zeerhoogrisicogebied Nederland in reizen, moeten daarna tien dagen thuisblijven. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatie- of herstelbewijs. Op de vlucht naar Nederland moeten de reizigers een negatieve testuitslag en een quarantaineverklaring bij zich hebben. De luchtvaartmaatschappij moet deze controleren.
De aanleiding van de onderzoeken zijn meldingen vanuit de veiligheidsregio's en de Koninklijke Marechaussee, en een verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Na een inspectie kan de ILT ervoor kiezen om een waarschuwing te geven, mocht daar aanleiding toe zijn. "Dat betekent dat we aangeven waar het beter kan. De maatschappij committeert zich daar dan aan", aldus een woordvoerder van de inspectie. Als de luchtvaartmaatschappij toch geen verbetering toont, dan kan de ILT namens de minister van VWS een dwangsom opleggen.
Het Veiligheidsberaad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om horeca te verplichten om tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.
"Het Veiligheidsberaad vindt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen. Wij begrijpen de overwegingen van het kabinet, maar hebben om die redenen een voorkeur om de beperkingen in openingstijden van de horeca en het aantal bezoekers bij evenementen niet toe te passen", zo reageerde voorzitter Hubert Bruls na afloop van de bijeenkomst waarbij behalve de burgemeesters ook de de demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge aanwezig waren.
Het kabinet maakt dinsdagavond in een persconferentie de nieuwe versoepelingen bekend. Hierna volgt volgens burgemeester Bruls van Nijmegen "nog nadere afstemming tussen het Veiligheidsberaad en het Rijk met betrekking tot de handhaving". "In het buitenland lijkt de handhaving van de coronatoegangsbewijzen weinig tot geen problemen op te leveren. Het Veiligheidsberaad heeft aangegeven dat de huidige handhavingspraktijk de uitdrukkelijke voorkeur heeft: de eerste verantwoordelijkheid ligt bij ondernemers en klanten, bij excessen treedt de overheid op."
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gedaald tot 635, het laagste aantal sinds 28 juli. Het zijn er 23 minder vergeleken met maandag, staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 432 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 minder dan maandag. Op de intensive cares liggen 203 patiënten, een afname van 5. Dat is het laagste aantal sinds 17 augustus.
Op de ic's werden afgelopen etmaal 7 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 51 mensen opgenomen.
Als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT).
Als een kind besmet blijkt, dan kijkt de GGD samen met de ouders met wie het kind nauw contact heeft gehad. Dat betekent dus niet meer per se de hele klas. Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Waarschijnlijk gaat de aanpassing per 20 september in.
In sommige gevallen kan de GGD nog wel adviseren dat de hele klas naar huis gaat. Daar is bijvoorbeeld sprake van bij een grotere uitbraak in de klas.
Ziekenhuizen vinden dat ze te weinig geld krijgen voor de zorg voor coronapatiënten. Dat zegt de voorzitter van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), Bert Kleinlugtenbeld, tegen vakblad Zorgvisie. Volgens Kleinlugtenbeld kunnen ongeveer twintig ziekenhuizen dit jaar in de rode cijfers duiken.
Kleinlugtenbeld is ook bestuurder van Nij Smellinghe in Drachten. Dat is een van de 28 regionale ziekenhuizen die zijn aangesloten bij SAZ. De verwachte omzet van het ziekenhuis dit jaar ligt 15 procent lager dan de omzet in 2019, het laatste jaar voor de corona-uitbraak. "Dat gaan we de laatste maanden van het jaar nooit meer goedmaken", stelt Kleinlugtenbeld. Hij wil dat de politiek en de zorgverzekeraars te hulp schieten. "Nu is financiële stabiliteit nodig om de komende jaren goede zorg te blijven leveren", aldus de ziekenhuisbaas.
Voor het stelen van persoonsgegevens uit coronadossiers van de GGD heeft de rechtbank dinsdag celstraffen en een werkstraf opgelegd.
Mohammed Z. (21) uit Heiloo is veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Amin L. (23) uit Alblasserdam kreeg voor de datadiefstal een celstraf van 60 dagen opgelegd, waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 180 uur. Z. hoeft niet de gevangenis in, want zijn straf is gelijk aan zijn voorarrest.
Tegen Z. had het Openbaar Ministerie een celstraf van een jaar geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen L. was een halfjaar celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.
Horecaondernemers lijken het niet te zien zitten om te handhaven op het coronatoegangsbewijs. "We gaan niet meedoen", "een onuitvoerbaar en idioot plan" en "te zot voor woorden", aldus verschillende kroegbazen en restauranthouders in een reactie op de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector. Koninklijke Horeca Nederland herkent het beeld dat de sector niet van plan is te handhaven op het coronatoegangsbewijs.
De nieuwe coronaplannen worden later op dinsdag aangekondigd. Vanaf 25 september zouden bezoekers van onder meer de horeca een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Dat is een vaccinatiebewijs of een negatieve test. De nachthoreca blijft voorlopig dicht.
"Het is onuitvoerbaar en discriminerend", zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo’n vijftig zaken door heel Nederland heeft, waaronder De Drie Gezusters. Hij heeft al te maken met personeelstekorten. "Dan krijg je dit soort onzin er nog bij. Het is ook nog een enorme kostenpost", zegt hij.
"Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen", oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. "Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken." Harthoorn is vooral boos dat hij klanten moet gaan controleren terwijl bij de Formule 1-race in Zandvoort wel alles leek te kunnen.
"We zijn er klaar mee", zegt John Gulay van sportsbar O'Casey's in Den Haag, die niet van plan is te gaan checken aan de deur. Een personeelslid aan de deur zetten om klanten te controleren kost hem 250 euro per dag. "Dat zijn weer extra kosten die niet worden gecompenseerd."
Herman Hell, die meer dan tien zaken heeft in de regio Rotterdam, heeft er moeite mee dat de horeca wordt ingezet als politiek drukmiddel. "De horeca wordt nu gebruikt om tot vaccinatie te dwingen", zegt hij. "Iedereen zou altijd bij ons welkom moeten zijn zonder eerst een test te moeten doen." Hell noemt de nieuwe maatregelen van het kabinet een verzwaring, terwijl daarnaast ook de steunmaatregelen worden gestopt.
"Mijn wil om de check goed uit te voeren is niet groot als ik er niks voor terugkrijg", zegt Dennis Kaatman, eigenaar van Het Vliegende Paard in Zwolle. Het studentencafé is anderhalf jaar zo goed als gesloten in de nacht. Volgens Kaatman overwegen horecaondernemers in Zwolle dinsdagnacht uit protest langer open te blijven.
Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, zouden een extra prik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Twee doses van het vaccin werken bij hen nog niet genoeg. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.
Het is volgens de raad nog niet nodig om anderen al een boosterinjectie te geven. Dat kan nodig zijn als de vaccins na verloop van tijd minder goed beschermen, maar "daarvan is op dit moment nog geen sprake". De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen, maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is "nog altijd onverminderd hoog". De vaccins zijn 95 procent effectief in het voorkomen dat mensen in een ziekenhuis belanden, en 97 procent in het voorkomen van opname op een intensive care. Dat geldt voor alle vier de beschikbare vaccins, ook bij ouderen en ook bij de Delta-variant. "Er zit nog geen trend van verslechtering in", zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.
Bij zo'n hoge effectiviteit is het niet nodig om alle gevaccineerden nog een keer in te enten. Bij vrijwel iedereen kan de bescherming niet veel verder omhoog. Het heeft volgens de raad veel meer nut om mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn, "zowel binnen Nederland als wereldwijd", alsnog een prik te geven.
Een extra vaccinatieronde is nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen. Daarom zou de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden, zegt de Gezondheidsraad. Mensen van 60 jaar en ouder zijn dan waarschijnlijk als eersten aan de beurt. De vaccinatiecampagne begon in januari met de ouderen, omdat zij bij besmetting een groot risico lopen. Maar die afname gaat niet van de ene op de andere dag, dat is volgens Kullberg "een kwestie van weken of maanden". Om te weten wanneer het moment daar is, houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effectiviteit van de vaccins in de gaten.
In Europa zijn nog geen vaccins goedgekeurd voor een aanvullende prik. Pfizer en BioNTech hebben een aanvraag ingediend bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. De vaccinwaakhond wil in de komende weken zijn oordeel klaar hebben. Moderna heeft wat onderzoeksresultaten gedeeld met het bureau, als voorbereiding op een aanvraag voor een boosterinjectie.
"Ik heb helemaal niets tegen dansen. Natuurlijk niet, we willen zoveel mogelijk weer mogelijk maken. Maar we weten ook dat niet alles kan." Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge in reactie op de uitlatingen van directeur Ruben Brouwer van concertreus MOJO.
"Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht het dansen te verbieden", zei Brouwer maandagavond in het praatprogramma Op1. De Jonge wil verder niet ingaan op die opmerkingen, of de inhoud van het gesprek tussen MOJO en het ministerie.
"De 'discopiek' van eind juni is wel aanleiding om niet zomaar alles te doen", zegt hij over de snelle stijging van het aantal besmettingen begin deze zomer toen de meeste regels werden losgelaten, en het kabinet sprak over 'Dansen met Janssen'. Volgens de bewindsman is het ook lastig te voorkomen dat mensen gaan dansen bij bepaalde evenementen. "Dus je moet kijken: welke setting wil je weer mogelijk maken. Welke stap is verantwoord."
De demissionaire minister verwijst verder naar de persconferentie die hij en premier Mark Rutte dinsdagavond houden. Volgens bronnen worden evenementen als concerten weer toegelaten, ook als bezoekers geen zitplaats krijgen toegewezen. Voorwaarde is wel dat de concertzaal maar tot driekwart van de capaciteit wordt gevuld.
Volgens MOJO-baas Brouwer zijn bedrijven in de evenementensector ook gevraagd of "wij maar liever geen dance-evenementen wilden organiseren". Dit gebeurde in een "bizar gesprek" dat Brouwer had met onder anderen De Jonge, zo vertelde hij in de talkshow.
De bewegingsvaardigheden van veel basisschoolkinderen zijn na de eerste coronalockdown vorig jaar achteruitgegaan vergeleken met voor de lockdown. Volgens onderzoekers van het Mulier Instituut zijn bij de jongste kinderen uit groep 1 en 2 de grootste verschillen zichtbaar. Zij scoren vooral slecht op het onderdeel balanceren.
"Dit suggereert dat voor het ontwikkelen van balansvaardigheden veel bewegen belangrijk is", aldus het sportonderzoeksinstituut. De achteruitgang in motorische vaardigheden is waarschijnlijk te wijten aan het wegvallen van georganiseerde sportactiviteiten voor basisschoolkinderen. "Zij konden niet meer bij hun sportvereniging sporten en hadden geen lessen bewegingsonderwijs meer op school", aldus het Mulier Instituut.
Door de uitbraak van Covid-19 vorig jaar moesten basisscholen dicht. Ook was het niet toegestaan om bij de (sport)vereniging te trainen of aan competities deel te nemen.
"Jonge kinderen en zwakke bewegers lijken de meest nadelige gevolgen te ondervinden, terwijl deze bij oudere kinderen en de betere bewegers niet duidelijk zichtbaar waren", concludeert het instituut.
Volgens de onderzoekers is voor het schooljaar 2021/2022 aan te bevelen meer aandacht te besteden aan de zwakkere kinderen. "De groep zwakkere bewegers kan door een gedifferentieerd aanbod in de lessen lichamelijke opvoeding en door aanvullende ondersteuning geholpen worden."
Ook in het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine. Van grote besmettingsclusters is voor zover bekend geen sprake, maar uit voorzorg moeten in het basisonderwijs nog steeds klassen naar huis worden gestuurd als een leerling of leerkracht positief test op het coronavirus. Uit een rondgang van het ANP blijkt dat ook in de vakantieregio Zuid weer volop te gebeuren.
In de drie Brabantse GGD-regio's zijn na een week op in totaal 69 basisscholen besmettingen geconstateerd. De GGD in regio Hart voor Brabant, waar onder meer Den Bosch en Tilburg onder vallen, heeft 33 meldingen gekregen van basisscholen waar medewerkers of leerlingen positief hebben getest in de afgelopen week. Hoeveel daarvan precies in quarantaine zijn, weet de GGD niet, want het is niet altijd nodig, zegt de GGD. Wie immuun is, hetzij door vaccinatie of door een recent doorgemaakte coronabesmetting, hoeft niet in quarantaine. Op basisscholen zijn veruit de meeste kinderen echter niet gevaccineerd, want dat mag pas vanaf 12 jaar.
In West-Brabant heeft de gezondheidsdienst 23 scholen geadviseerd om klassen in quarantaine te laten gaan. In de meeste gevallen gaat het om één klas, op enkele scholen zitten meerdere klassen thuis. Van actieve clusters van besmettingen is momenteel geen sprake, voegt de GGD eraan toe. Dat geldt ook voor de regio Zuidoost-Brabant, rond Eindhoven. Daar moesten dertien klassen in quarantaine.
De GGD'en in Limburg melden lagere aantallen: in Limburg-Noord gingen zeventien klassen in quarantaine, plus acht groepen van kinderdagverblijven. In het zuiden van Limburg werden slechts vijf klassen naar huis gestuurd.
In Zeeland zijn in de afgelopen week op 25 basisscholen en middelbare scholen coronabesmettingen geconstateerd. Het gaat om 28 leerlingen en drie docenten. Achttien scholen hebben het advies gekregen om groepen in quarantaine te laten gaan, laat de Zeeuwse GGD weten.
Het beeld is vergelijkbaar met dat in de rest van het land. Vorige week werd al duidelijk dat het onderwijs direct weer een belangrijke verspreidingsplek is geworden voor het coronavirus. Uit RIVM-cijfers bleek toen dat een op de acht coronagevallen (12,5 procent) waarvan de vermoedelijke plaats van besmetting is achterhaald, gebeurde in het onderwijs of op de kinderopvang. Het ministerie van Onderwijs liet weten dat een dergelijke stijging al werd verwacht.
De rechtbank in Utrecht doet vandaag uitspraak in de zaak over de datadiefstal bij de GGD. De twee verdachten, de 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo en de 23-jarige Amin L. uit Alblasserdam, staan terecht voor het stelen van persoonsgegevens uit coronadossiers. De GGD-gegevens zouden vervolgens te koop zijn aangeboden via de app Telegram.
Volgens justitie keek Mohammed Z. bij 101 mensen onrechtmatig in de dossiers. In 62 gevallen maakte hij foto's van persoonsgegevens. Daarna bood hij deze aan. Amin L. zocht vooral naar naar gegevens van bekende Nederlanders, maar ook van ex-vriendinnen. Hij maakte foto's en stuurde deze naar een vriend, waarna ze op Telegram terechtkwamen.
De twee verdachten werkten vanuit huis bij een GGD-callcenter en hadden daardoor toegang tot het systeem. Volgens de twee verdachten en hun advocaten heeft de dienst veel steken laten vallen als het gaat om training en inwerken van de uitzendkrachten die toegang hadden tot het systeem waarmee afspraken konden worden ingepland.
Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat Mohammed Z. en Amin L. de wet moesten kennen. "Bij de training is er ook ruimschoots aandacht voor geweest", aldus de officier van justitie. Tegen Mohammed Z. is één jaar gevangenisstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen Amin L. is een halfjaar cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft gisteren volgens MOJO-directeur Ruben Brouwer aan de concertorganisator gevraagd om "maar geen dance-events meer te organiseren". Dat stelde Brouwer in talkshow Op1. "Eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden."
Argumenten voor dit verzoek gaf De Jonge niet volgens de directeur. Hij sluit niet uit dat MOJO naar de rechter stapt vanwege de nieuwe versoepelingen. Inmiddels is uitgelekt dat het kabinet van plan is om grote evenementen weer toe te staan, waarschijnlijk op voorwaarde dat 75 procent van de normale capaciteit naar binnen mag.
"Het kabinet weet heel goed dat met die 75 procent bezetting geen goed evenement kan worden georganiseerd", aldus Brouwer. "Je kan alleen met veel materialen iets goeds neerzetten. Pas in de laatste 10 procent van de bezoekers houd je soms geld over." MOJO moet met de nieuwe versoepelingen opnieuw veel bezoekers teleurstellen en 'nee' verkopen.
De MOJO-baas snapt niet waarom het kabinet zo dwars ligt. "We hebben aantoonbaar bewezen dat het risico bij een concert of evenement kleiner is dan wanneer je thuis mensen ontvangt. We werken met toegangsbewijzen, we weten wie onze kaarten hebben gekocht. Al die maatregelen maken het risico aantoonbaar klein dat er mensen worden besmet."
Het kabinet kondigt vanavond nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Zoals eerder ook al gebeurde zijn de meeste verruimingen al uitgelekt. Kern van de boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is dat er vanaf 25 september een einde komt aan de anderhalve meter-samenleving.
Vanaf die dag moeten bezoekers van de horeca, bioscopen, theaters of poppodia dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat is een bewijs van of vaccinatie, of herstel van corona, of een recente negatieve testuitslag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe maatregel, een deel van de partijen is fel tegen de invoering van coronabewijzen.
Verder worden meerdaagse evenementen en festivals weer mogelijk. Daarbij wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit, maar dat is nog niet definitief. Later vandaag komt het kabinet weer samen voor corona-overleg. Wel is duidelijk dat discotheken en nachtclubs voorlopig nog dicht moeten blijven.
Daarnaast zullen Rutte en De Jonge ook aankondigen dat het advies voor thuiswerken wat wordt versoepeld: de norm wordt straks thuiswerken indien mogelijk. Tot slot blijft de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer nog van kracht, ondanks dat de anderhalve meterregel dus wordt afgeschaft.
De Gezondheidsraad komt vandaag met een advies aan het kabinet over het al dan niet geven van een extra vaccinatie. Voor de meeste Nederlanders zou dat dan de derde prik zijn, voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen is het de tweede inenting. Voor het kabinet wegen adviezen van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.
Een zogeheten 'booster' geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk worden coronavaccins na verloop van tijd af minder effectief en kan een extra prik de bescherming weer op peil brengen.
Meerdere landen hebben al besloten een extra prik te geven, vooral aan kwetsbaren. In de wetenschappelijke wereld is echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een boostervaccin. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ontbreekt het echter aan bewijs dat een extra prik nodig is. Het kabinet wil nu dat de Gezondheidsraad helderheid geeft.
Het RIVM komt later vanmiddag met een nieuwe wekelijkse corona-update. De cijfers laten naar verwachting een daling van het aantal positieve tests zien en dat zou voor het eerst in bijna een maand tijd zijn. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen kan lager uitvallen dan vorige week.
De gezondheidsdienst meldde vorige week dat in de week ervoor in totaal 17.890 positieve tests waren geregistreerd. Dat was toen nog 2 procent meer dan een week eerder. Ook de week daarvoor was het aantal bevestigde besmettingen met 2 procent toegenomen. Het RIVM sprak van een stabilisatie.
In de laatste zes dagen zijn 13.959 nieuwe gevallen vastgesteld, gemiddeld 2.327 per dag. Als die trend doorzet zou het nieuwe weekcijfer dus tussen de 16.000 en 17.000 kunnen uitkomen. Dat zou een daling van 5 tot 10 procent betekenen. Gisteren meldde het RIVM 1.777 nieuwe besmettingen, dat was zelfs het laagste aantal in twee maanden.
coronabesmettingen
Zorgmedewerkers hebben zich in het afgelopen kwartaal opnieuw vaker ziek gemeld dan ze in jaren hebben gedaan. Het percentage ziekmeldingen in het tweede kwartaal dit jaar was het hoogste sinds 2003, meldt statistiekbureau CBS. De zorg staat sinds begin 2020 onder druk vanwege de corona-uitbraak
In het tweede kwartaal van 2021 hebben zorgmedewerkers zich 6,5 procent van de werkdagen ziek gemeld. Ter vergelijking: het gemiddelde over alle sectoren was in dezelfde periode 4,7 procent.
"In hoeverre de coronapandemie heeft bijgedragen aan het ziekteverzuim is niet af te leiden uit de cijfers waarover het CBS beschikt", zeggen de onderzoekers. "Ook voor de coronacrisis was er al een opgaande lijn in het ziekteverzuim in de zorg."
Medewerkers in de verpleging, verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg en kinderopvang bleven het vaakst ziek thuis. Vergeleken met een jaar eerder is het verzuimpercentage het snelst omhoog gegaan in de kinderopvang, bij huisartsen en in gezondheidscentra.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.