Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

LIVEBLOG | Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

Milieu en Gezondheid

15 juli 2021, 06:21

Vanaf afgelopen weekend gelden wederom strengere coronamaatregelen. Nachtclubs moeten dicht en meerdaagse evenementen worden verboden. Bij andere evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, is publiek welkom, mits iedereen een vaste zitplaats heeft op anderhalve meter. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 11.064, dat is hoger dan het weekgemiddelde (7.422)

  • Op zondag 11 juli testte 14,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 230, dat zijn er 18 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 72, dat zijn er 2 minder dan op woensdag

  • Op donderdag zijn er 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.773 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 18.467.384 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 17:36 - Balearen melden fors meer nieuwe coronabesmettingen

De Spaanse eilandengroep Balearen heeft over de afgelopen 24 uur 795 coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 115 meer dan een dag eerder, aldus de autoriteiten tegen het Spaanse persbureau Europa Press. Het grootste deel van de nieuwe besmettingen is op Mallorca geconstateerd.

De gezondheidsautoriteiten meldden dat er ongeveer drie weken geleden dagelijks tussen de 20 en 40 nieuwe besmettingen op de eilandengroep werden geregistreerd. Nu zijn het er elke dag honderden.

Net als in de rest van Spanje zijn het op de Balearen vooral jonge mensen die besmet raken met het coronavirus. Vaak hebben ze milde klachten. In totaal liggen er op de Balearen 26 mensen op de intensive cares.

Update 17:27 - Bijna 1100 besmettingen op Utrechts festival Verknipt

Nog eens 29 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht weten. Er zijn nu 1081 festivalgangers positief getest. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

Wel wordt benadrukt dat het steeds moeilijker wordt om te bepalen wie er op het festival zijn besmet. Door het grote aantal besmettingen in het land zitten veel GGD'en "in een andere fase van het bron- en contactonderzoek", aldus de woordvoerder van de GGD Utrecht.

Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de meest recente cijfers van de GGD minimaal 515 festivalgangers besmet, op de tweede dag 566. Die teller stond dinsdag nog op respectievelijk 448 en 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Update 16:50 - Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Nederland is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Groningen is donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. De andere elf provincies zijn iets lichter rood. De status verandert door de explosieve stijging van het aantal nieuwe coronagevallen. De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het RIVM.

De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Nederlandse toeristen kunnen er een gevaar voor de volksgezondheid zijn, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in een rood land als Nederland vakantie te vieren.

Update 15:23 - Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.

Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 64.000 mensen positief getest, gemiddeld bijna 9200 per dag.

Update 14:44 - TUI tot half augustus niet naar Balearen en Canarische eilanden

Reisorganisatie TUI verlengt de periode waarin er niet gevlogen wordt naar de Balearen en Canarische eilanden. Deze gaan vrijdag van waarschuwingscode geel naar oranje. De touroperator zegt nu tot en met 13 augustus niet naar de eilanden te vliegen, omdat de reisorganisator niet verwacht dat het reisadvies binnen deze periode alweer geel zal zijn. "Dan geven we mensen alvast die extra week duidelijkheid, zodat ze wat anders kunnen boeken", zegt een woordvoerster.

TUI krijgt veel vragen van reizigers over het annuleren en merkt dat mensen "heel aarzelend" zijn om naar de eilanden op vakantie te gaan, stelt een woordvoerster. Ook zeggen reizigers in verwarring te zijn over wat er precies gebeurt als Nederland door de ECDC, de Europese versie van het RIVM, op rood gezet wordt op de coronareiskaart. Ze zijn bang dat ze dan in het buitenland niet meer welkom zijn, zegt de woordvoerster.

Woensdagavond meldde TUI al tot en met 2 augustus niet naar de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera) en de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro) te vliegen vanwege het verwachte, veranderde reisadvies. Reizigers van TUI krijgen hun geld terug bij annulering vanuit de reisorganisatie en kunnen omboeken als ze dat willen.

Update 13:59 - Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Nederland is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Groningen is donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. De andere elf provincies zijn iets lichter rood. De status verandert door de explosieve stijging van het aantal nieuwe coronagevallen.

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.

Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Nederlandse toeristen kunnen er een gevaar voor de volksgezondheid zijn, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in een rood land als Nederland vakantie te vieren.

Update 13:54 - Forse toestroom coronapatiënten op verpleegafdelingen

Op de verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zijn er in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds half juni.

In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de voorgaande dag.

Update 13:23 - Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus

Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. Dat doet de organisatie vanwege het aangepaste reisadvies voor de landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat met ingang van vrijdag deze landen van geel naar oranje gaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. Sunweb gaat alle betreffende reizen tot en met 30 juli omboeken of annuleren.

Update 12:01 - Al meer dan 1000 coronabesmettingen op Utrechts festival Verknipt

Nog eens 88 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten. Er zijn nu meer dan 1000 festivalgangers positief getest. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de meest recente cijfers van de GGD minimaal 505 festivalgangers besmet, op de tweede dag 547. De teller stond dinsdag nog op respectievelijk 448 en 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Hoe de uitbraak rond Verknipt in Utrecht kan worden verklaard, is nog onduidelijk. Bezoekers van het festival moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Verknipt was het eerste festival van het seizoen in Utrecht en vond plaats in de openlucht.

De organisatie van het festival is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Volgens de organisatie is tot het laatste moment "op detailniveau" gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen. Ook verwijst ze naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. "Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur."

Update 11:55 - Afspraak voor Pfizer na AstraZeneca vanaf vrijdag in estafette

Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren en na een eerste prik met AstraZeneca het coronavaccin BioNTech/Pfizer willen krijgen, kunnen hiervoor vanaf vrijdag een afspraak maken bij de GGD. In de dagen daarna kunnen mensen uit opvolgende geboortejaren een afspraak inplannen, maakte het RIVM bekend.

Zaterdag zijn dus mensen uit 1957 aan de beurt, maandag 1958, dinsdag 1959, woensdag 1960 en vanaf volgende week donderdag iedereen die ouder is dan 18 jaar.

De Gezondheidsraad gaf onlangs groen licht om deze vaccins te combineren. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Update 09:00 - Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en Portugal naar oranje

Het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen in Spanje en voor Cyprus verandert vrijdag van geel naar oranje. Ook wordt het hele vasteland van Portugal oranje. Dat betekent, ook bij volledige vaccinatie, dat er alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizigers die nu op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf zondag bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel-, of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. Dat geldt al voor het vasteland van Spanje en de regio's rond Lissabon en de Algarve in Portugal, die al een oranje reisadvies hadden.

Update 08:30 - Nog onbekend wanneer corona-ademtest in gebruik wordt genomen

Brancheorganisatie GGD GHOR weet nog niet wanneer corona-ademtestapparaten in GGD-teststraten in gebruik genomen gaan worden. "We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu inzitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid", zegt een woordvoerster. "Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests".

De Volkskrant schrijft donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten in handen van de krant dat de ademtestapparaten in de praktijk niet naar behoren werken. Volgens de krant heeft VWS 1800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s. De meeste daarvan staan nu ongebruikt in de opslag. De woordvoerster van GGD GHOR kon dit niet bevestigen.

Volgens haar worden er op drie locaties proeven gedaan met de ademtests. "Er wordt dubbel gedraaid, dus er worden bij mensen ook nog steeds PCR-testen afgenomen. Met enkel een ademtest wordt nog niet volstaan", aldus de zegsvrouw.

Half april ging de brancheorganisatie er nog van uit dat de ademtest in het tweede kwartaal op zo'n 65 locaties ingevoerd zou worden.

Update 05:41 - Prestigeproject ademtest corona loopt uit op fiasco

De corona-ademtestapparaten die in tientallen GGD-teststraten door heel Nederland zouden komen, werken in de praktijk niet naar behoren. De resultaten zijn zelfs zo slecht, dat de GGD’s weigeren de ademtests in gebruik te nemen, blijkt volgens de Volkskrant uit gesprekken met betrokkenen en documenten die in handen van de krant zijn.

Update 05:01 - Zorgen op Curaçao om stijging coronabesmettingen

Voor het eerst in meer dan twee maanden kent Curaçao weer meer dan honderd coronabesmettingen. Volgens cijfers van de Curaçaose overheid waren afgelopen woensdag 102 mensen besmet met het coronavirus. Twee maanden lang, sinds 12 mei, bleef het aantal besmettingen onder de honderd op het eiland, met als laagste punt 18 mensen op 5 juni.

Op het eiland nemen de zorgen toe nu het aantal besmettingen in een week tijd flink is toegenomen. Op 7 juli ging het nog om twintig mensen die op dat moment besmet waren. Tot nu toe hebben meer dan 90.000 mensen (op een aantal van 106.000 volwassenen) zich minstens één keer laten vaccineren.

In april van dit jaar was er een enorme grote stijging van coronabesmettingen op Curaçao en werd het CMC-ziekenhuis op het eiland overstroomd met mensen die moesten worden opgenomen. Bijna de helft van alle ziekenhuisbedden werd op een gegeven moment gebruikt voor patiënten met corona, waaronder een aanzienlijk deel op de intensive care. Uit Nederland kwamen tientallen artsen en verpleegkundigen om het ziekenhuis te helpen.

Na enkele weken daalde het aantal besmettingen weer flink, mede vanwege de toegenomen vaccinatiebereidheid. Met de snelle stijging van afgelopen week zijn de zorgen echter weer toegenomen. De overheid zal naar verwachting snel nieuwe maatregelen aankondigen om een verdere toename van het aantal besmettingen tegen te houden.

Update 03:30 - Nederland roder op coronakaart en dat maakt zomervakantie onzeker

Op de kaart van de corona-uitbraak in Europa verandert Nederland donderdag in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Update 00:34 - Kamer: toegangstesten weer snel mogelijk maken voor evenementen

De Tweede Kamer wil dat Testen voor Toegang zo snel als mogelijk en op een verantwoorde manier weer toegestaan wordt voor evenementen en festivals. Een motie daartoe van VVD, D66 en CDA kreeg woensdagavond brede steun tijdens een ingelast coronadebat in het zomerreces naar aanleiding van het explosief gestegen aantal coronabesmettingen.

Vanwege deze situatie heeft het demissionaire kabinet tot 13 augustus de mogelijkheid van toegangstesten geschrapt voor de horeca en beperkingen ingesteld voor de evenementensector. Daar mogen mensen sinds vorige week alleen zitten en maximaal twee derde van de ruimte mag worden gebruikt. Het testsysteem werkte niet goed en juist op deze plekken zijn veel mensen besmet geraakt in de eerste twee weken na de grootscheepse versoepelingen die waren doorgevoerd per 26 juni.

Update 00:21 - Kamer wil dit jaar meer geld voor ventilatie op scholen

De Tweede Kamer wil dat geld voor betere ventilatie op scholen dat eigenlijk pas in 2022 en 2023 beschikbaar zou komen, al dit jaar kan worden uitgegeven. Een meerderheid heeft ingestemd met een voorstel daartoe van GroenLinks en de PvdA.

Het demissionaire kabinet stelde afgelopen najaar 360 miljoen euro beschikbaar om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. De belangstelling daarvoor is zo groot, dat het budget van 100 miljoen euro voor dit jaar al zo goed als op is. De rest van het bedrag is bedoeld voor later jaren.

Nu het kabinet meer dan destijds het belang van goede ventilatie voor de bestrijding van het coronavirus erkent, wilde GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld weten of dan meteen een deel van het budget voor 2022 en 2023 naar voren kan worden gehaald. Zij wijst erop dat nog lang niet alle scholen dit op orde hebben.

Demissionair premier Mark Rutte erkende dat dit jaar "enkele tientallen miljoenen" meer nodig lijken te zijn, en dat het dan "logisch" lijkt om budget voor de komende jaren naar voren te halen. Maar dat is volgens hem "te simpel gedacht". Er wordt bijvoorbeeld nog gekeken of de huidige regeling verbeterd kan worden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.