Milieu en Gezondheid
16 apr 2021, 07:02
Het kabinet heeft de versoepelingen, zoals het afschaffen van de avondklok, ten minste één week uitgesteld en dus blijft Nederland nog zeker tot en met 27 april in de huidige lockdown. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 8.966, dat zijn er 214 meer dan op donderdag
Tussen 6 april en 12 april testte 9,6 procent van de geteste personen positief, de week ervoor was dit 9,7 procent
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.490, dat zijn er 13 meer dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 792, dat zijn er 3 meer dan op donderdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 12, er zijn tot nu toe 16.873 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 4.253.146 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Maandag gaan de BSO's weer volledig open. De afgelopen weken mochten ze vanwege het coronavirus alleen kinderen van ouders met een cruciaal beroep opvangen. Die kinderen kunnen niet wachten om hun vriendjes weer te verwelkomen.
Sinds half december vorig jaar is de buitenschoolse opvang gesloten om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen en contact zouden hebben. Ook zouden ouders zo beter thuiswerken. Maar vanaf maandag zijn alle kinderen weer welkom.
Bij kinderopvang 2Giraffen in Den Haag zijn ze druk met voorbereidingen. Er is een heuse feestweek gepland om de heropening te vieren. "Maandag en dinsdag is er bijvoorbeeld een silene disco. Dan zijn er 100 kinderen en dat zijn er nu twintig", zo zegt Maike le Loux van de opvang. "Het is veel geregel hoor. We hoorden dinsdag pas dat we weer open gaan."
Vandaag waren de kinderen uit de noodopvang al druk bezig met het versieren van de locatie:
Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.
Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken zijn zij allemaal gevaccineerd, laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang het onderzoek naar bijwerkingen loopt. Nog daarvoor zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen, maar vanwege het risico op trombose wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar.
Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
Mensen onder de zestig met een verhoogd medisch risico zijn in de plannen van de overheid tegelijk aan de beurt met 50- tot 59-jarigen zonder medisch risico. De kans op een ernstig ziekteverloop van deze twee groepen is vergelijkbaar, zo is de redenering. De Jonge wil nu kijken of de groep niet parallel kan worden geprikt met de 50- tot 59 jarigen, maar net daarvoor. "Hoe ik dat inpas, daar moet ik echt even op puzzelen."
Mensen met een verhoogd medisch risico worden gewoonlijk opgeroepen voor de griepprik omdat ze bijvoorbeeld diabetes-, astma- of kankerpatiënt zijn. De Jonge zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij wil kijken hoe de groep wellicht toch iets eerder kan worden geprikt als de mensen boven de zestig en mensen met een extra hoog medisch risico aan de beurt zijn geweest. Dat moment breekt naar verwachting eind mei aan.
Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB en Mind pleiten al langer voor het geven van voorrang aan de groep. Op die manier moet volgens de organisaties eerder een einde worden gemaakt aan "het sociaal isolement waarin vele gezinnen met een kwetsbare ouder of kind soms al meer dan een jaar verkeren".
Een Bosschenaar heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch tien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen vanwege zijn rol bij de avondklokrellen op 25 januari. Quinten T. is de eerste die is veroordeeld voor de zware ongeregeldheden in zijn woonplaats.
De 21-jarige verdachte zei impulsief te hebben meegelopen en bekende de meeste aanklachten. Hij was, gehuld in een bivakmuts, betrokken bij het intrappen van ruiten en bij plunderingen van een brillenwinkel, De Frietzaak en Primera. Hij filmde zichzelf lopend door de stad en binnen in de Primera. De officier van justitie zei dat de rellen niets met coronamaatregelen van doen hadden. "Dit was rellen om te rellen." Zij had tien maanden onvoorwaardelijke cel geëist. Omdat T. al druk doende was zijn leven op de rit te krijgen, legde de rechter dat niet op.
Zeker 150 relschoppers gingen die maandagavond plunderend en vernielend door de binnenstad van Den Bosch. Winkels, straatmeubilair, fietsen en auto’s werden vernield en geplunderd.
Vooral de huilende Maaike Neuféglise, eigenaresse van de Primera, werd het gezicht van de rellen in Den Bosch. De beelden van haar zorgden voor een grote crowdfundingsactie waarbij meer dan een ton werd opgehaald. De winkel is pas begin deze maand weer hersteld en opengegaan. Zij heeft geen schade gevorderd. Tientallen ondernemers en particulieren deden dat wel. Zij vorderden in totaal ruim 40.000 euro. Ook daarvoor is T. hoofdelijk aansprakelijk, aldus de politierechter, hoewel die niet alle claims toewees.
De politie heeft in totaal ruim zestig mensen opgepakt in verband met de rellen in Den Bosch. In de loop van vrijdag moeten nog drie verdachten voor de politierechter verschijnen die zouden hebben meegedaan aan de vernielingen en plunderingen. Het Openbaar Ministerie had van tevoren al aangekondigd met ‘forse strafeisen’ te komen.
GGD GHOR Nederland roept mensen op niet met de huisarts, medisch specialist of de GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook "geen enkele zin" om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis.
GGD GHOR Nederland zegt vrijdag veel vragen te krijgen over het vaccineren van kwetsbare mensen met het zogenoemde 'surplus': de vaccindoses die overblijven na een prikdag. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei donderdag dat de gezondheidsdienst de overgebleven doses ook aan kwetsbare mensen mag geven, nadat eerder leek alsof het surplus alleen bestemd was voor ziekenhuis- en GGD-medewerkers.
GGD GHOR Nederland wil teleurstelling voorkomen bij kwetsbare mensen die nu mogelijk denken sneller voor een prik in aanmerking te komen. "Uit een flacon van Pfizer/BioNTech kunnen 6 spuiten worden gehaald", legt een woordvoerster uit. "Als mensen zich afmelden voor hun vaccinatie dan laten we de flacons ongeopend. Zo hebben we aan het einde van de dag altijd maximaal één geopende flacon waar nog ongebruikte doses in zitten." Soms zijn dat vijf doses, soms maar één en gemiddeld zijn het er twee à drie per dag per priklocatie.
Als GGD'en coronavaccins over hebben, moeten ze die eerst aan prikkers zelf of aan andere medewerkers op een GGD-vaccinatielocatie geven. Als er daarna nog vaccin over is mogen de diensten zelf bepalen naar wie die doses gaan. Daarbij moeten ze wel zo dicht als mogelijk bij de vaccinatiestrategie blijven, wat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld mensen met een verhoogd medisch risico, ziekenhuispersoneel en ouderen voorrang geven.
Als de coronamaatregelen zondag in Arnhem worden overtreden rondom de bekerfinale van voetbalclub Vitesse tegen Ajax dan zal burgemeester Ahmed Marcouch handhavend laten optreden. Hij rekent erop dat de supporters "thuis met hun eigen gezin" voor de televisie gaan zitten. Grote samenkomsten in de stad staat hij niet toe, aangezien het aantal besmettingen nog steeds oploopt, zo heeft hij de Arnhemmers laten weten.
De politie gaat in de stad controleren op spreekkoren en zal mensen die zich discriminerend uitlaten direct oppakken, zegt een woordvoerster. Aanleiding daarvoor is een incident woensdagavond op de John Frostbrug in Arnhem. Daar scandeerde een groepje Vitesse-aanhangers de leuze 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas'. Dat gebeurde tijdens een sfeeractie vanwege de bekerfinale. De politie is een onderzoek gestart, maar heeft nog niemand aangehouden.
Het bestuur van Vitesse, de organiserende supportersverenigingen en burgemeester Marcouch waren diep geschokt over de gebeurtenis. De politie zal zondag streng en meteen optreden tegen supporters die dergelijke leuzen roepen. Ajax is vaker doelwit van anti-Joodse spreekkoren. Dat heeft te maken met de benaming 'Joden' , die de harde kern van de Ajaxsupporters gebruikt als geuzennaam.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 8966 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink hoger dan het weekgemiddelde van 7493 en ook hoger dan op donderdag. Op donderdag was er ook al sprake van een relatief hoog aantal meldingen (8752).
Op woensdag viel het cijfer juist lager uit (5468 meldingen), als gevolg van een technische storing. Afgelopen dinsdag, voor de storing, waren er 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen week zijn 144 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim twintig per dag. Het aantal sterfgevallen is fors gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
De versnelde leveringen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan Nederland beginnen op 26 april. Het bedrijf heeft bekendgemaakt in welk tempo de leveringen de weken daarna onze kant op komen.
Deze week werd bekend dat Pfizer in het tweede kwartaal 50 miljoen doses vervroegd levert in de Europese Unie. Voor Nederland komt dat neer op 1,92 miljoen doses die eigenlijk pas in het vierde kwartaal zouden komen.
In totaal levert Pfizer in week 17 (vanaf 26 april) nu 680.940 doses aan Nederland. Dat zijn er zo'n 190.000 meer dan er eerder op de planning stonden. De weken daarna levert Pfizer telkens 651.690 doses per week, een ruime 140.000 per week meer dan gepland.
In week 22 (vanaf 31 mei) komen er meer dan een miljoen doses onze kant op, dat zijn er zo'n 230.000 extra. Dat aantal blijft ongeveer gelijk tot het einde van juni.
In totaal levert Pfizer in het tweede kwartaal 9,85 miljoen doses aan Nederland. Van het vaccin zijn twee prikken per persoon nodig.
Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.
De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd.
Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar dat is niet in beton gegoten. De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro, en vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent een woordvoerder van het departement voor.
Met pilots wordt deze maand gekeken hoe het toegangstesten in de praktijk in zijn werk gaat. Voor de proefprojecten, het opzetten van de testinfrastructuur en het uitvoeren van de testen is de komende maanden in totaal 1,1 miljard euro gereserveerd.
Supermarktketen Lidl gaat coronazelftesten voor een scherpe prijs in de markt zetten. Daarmee gaat de supermarktketen de concurrentie aan met andere partijen die al coronazelftesten verkopen, zoals Albert Heijn en Kruidvat. In de loop van volgende week komen de testen in de Lidl-schappen te liggen.
Lidl gaat de Flowflex-zelftest van producent ACON Biotech verkopen, een van de vier zelftesten die door de overheid zijn goedgekeurd. De test gaat 2,94 euro per stuk kosten. Klanten mogen maximaal 5 stuks per klant kopen. De Lidl biedt de coronazelftesten aan tegen inkoopprijs, vertelt een woordvoerster. "Dat doen we om de aankoop van een coronazelftest zo laagdrempelig mogelijk te maken, om zo onze bijdrage te leveren aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus."
Supermarktketen Albert Heijn en drogisterijen Etos en Kruidvat verkopen al coronazelftesten. De testen zijn allemaal van producent Roche maar kosten overal net wat anders. Bij Albert Heijn kost de coronazelftest 6,99 euro, bij Etos 8,99 euro. De test die Kruidvat verkoopt kost 5 euro. De overheid heeft ook testen goedgekeurd van producenten Biosynex en MP Biomedicals.
De coronazelftesten zijn beschikbaar in alle 437 filialen van Lidl. De exacte datum waarop ze in de winkels liggen wordt bekendgemaakt op de website van de supermarkt. Over de aantallen zelftesten die in elke winkel beschikbaar zijn kon de woordvoerster niks zeggen, wel dat de winkels wekelijks worden bevoorraad met de testen. Ook kon Lidl nog niet zeggen hoe lang het de testen gaat verkopen.
Ook geeft Lidl een pakket zelftesten aan de ruim 20.000 medewerkers van de supermarktketen. "In deze pandemie is het ook onze prioriteit om de veiligheid en gezondheid van al onze medewerkers te waarborgen", aldus de woordvoerster. Hoeveel testen elke medewerker krijgt, kon Lidl niet zeggen.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag gestegen, voor het eerst na drie dagen waarop het aantal daalde. In totaal zijn nu 2490 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 13 meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 3 toe, tot 792. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 10 tot 1698.
Zuyderland, met ziekenhuizen in Geleen en Heerlen, "overweegt serieus" om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 zijn. Dit zou indruisen tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het alleen nog maar te geven aan mensen van 60 tot en met 64 jaar, wegens een zeldzame maar ernstige bijwerking.
In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. "Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond."
Tegen coronaminister Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM stellen de brievenschrijvers: "Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen, zijn overweldigend. Ze liegen echt niet."
In het schrijven komen ze met het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen "na alle commotie in de pers". "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven."
Het ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins "die nog in de koeling liggen te wachten" aan eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.
Er zijn inmiddels meer dan 70.000 afspraken gemaakt voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot pretparken, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties. Dat laat Testen voor Toegang weten aan het ANP. Tot en met woensdag werden 32.000 sneltests afgenomen. De rest van de gratis testafspraken lijkt dus grotendeels gemaakt voor uitjes dit weekend, als onder meer Artis, de Keukenhof en sommige theaters open zijn.
Bijna de helft van de testafspraken werd gemaakt voor attractieparken, zoals de Keukenhof en de dierentuin. De rest is bedoeld om naar het museum, theater of zwembad te gaan.
Volgens cijfers van de rijksoverheid waren er van het begin van de pilot, vorige week vrijdag, tot en met komend weekend bijna 100.000 plekken voor mensen die eropuit willen. Daarvan lijkt nu dus 70 procent geboekt. Het is wel mogelijk met één negatieve sneltest binnen veertig uur naar meerdere theatervoorstellingen of attractieparken te gaan.
De eisen van een groep coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, zijn door de rechter afgewezen. Dat meldt de rechtbank Amsterdam. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen van de baan hebben.
Voor die aanbesteding zou één testbedrijf, Lead Healthcare, al een onoverbrugbare voorsprong hebben genomen. De Stichting Open Nederland gaf dit bedrijf namelijk eerder zonder aanbesteding opdracht voor de opstartfase met toegangstesten voor evenementen. Daardoor heeft het bedrijf al veel ervaring opgedaan en testcapaciteit opgebouwd. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.
Het kort geding werd donderdag behandeld. In verband met het spoedeisend karakter van de kwestie heeft de rechtbank nu een zogeheten kopstaartvonnis gewezen. Dat betekent dat alleen bekend is gemaakt welke beslissing de rechter heeft genomen. De precieze motivering hiervan volgt later.
Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt. Dat meldt EenVandaag na onderzoek. Aan het onderzoek deden een kleine 26.000 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5576 mensen een of zelfs al twee keer zijn gevaccineerd. Negen van de tien gevaccineerden geven aan zich te houden aan de regels die ook gelden voor niet-gevaccineerde mensen. Een op de twintig houdt zich minder aan de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om niet-kwetsbare mensen. Maar er is vrijwel niemand die zich er helemaal niet meer aan houdt. Mensen die een of twee prikken hebben gehad, houden zich vooral nog aan de regels omdat ze vrezen het virus mogelijk over te dragen op dierbaren. Een klein deel van de mensen is bang om zelf alsnog ziek te worden.
De GGD Regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf komende woensdag tot laat in de avond vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een tijdelijke pilot om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten vaccineren tegen het coronavirus.
De GGDrU prikt nu van 08.00 uur tot 20.00 uur. Tijdens de pilot kan dit tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de pilot wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet.
Op Bonaire wordt voorzichtig begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Gezaghebber Edison Rijna kondigde donderdag aan dat het risiconiveau 6 wordt verlaagd naar 5. Volgens Rijna is Bonaire er nog niet en moet er nog veel gevaccineerd worden voordat er verder versoepeld kan worden. Vanaf vrijdag kan dat nu ook zonder afspraak. Het nieuwe risiconiveau geldt tot 29 april. Op 18 maart voerde Bonaire een lockdown in vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen.
De komende twee weken blijft de een avondklok gelden (tussen 21.00 en 04.00 uur) en er mag geen alcohol worden gedronken in openbare ruimtes. Ook mag de horeca nog steeds geen bezoekers ontvangen. De regels voor het ontvangen van bezoek thuis zijn wel iets versoepeld en er mag meer buiten worden gesport. Ook mogen mensen vanaf vrijdag afhaalmaaltijden weer zelf bij restaurants ophalen en het personeel hoeft dat niet langer bij de auto af te leveren.
Van de ruim 20.000 bewoners hebben al meer dan 10.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie. Zeker 6500 personen hebben een eerste vaccin gehad. Ruim 3000 hebben al een tweede prik gehad. Op het eiland zijn acht coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er drie op de intensive care liggen. Verder zijn er drie coronapatiënten naar een ic-bed in Colombia vervoerd en twee naar Aruba. In totaal zijn er sinds de uitbraak van de coronapandemie veertien mensen overleden op Bonaire.
De komende dagen krijgen de dieren in Artis weer bezoek en kunnen liefhebbers een concert bijwonen in het Concertgebouw. De Amsterdamse locaties doen vrijdag, zaterdag en zondag mee aan Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest naar binnen mogen.
Per dag kunnen er 5000 bezoekers in het dierenpark terecht. Ze reserveren een kaartje voor een tijdvak. De bezoekers moeten in het park 1,5 meter afstand houden en in binnenruimtes een mondkapje dragen. Eerder deze week ontving Ouwehands Dierenpark in Rhenen alweer mensen in het kader van Testen voor toegang.
De concerten van het Concertgebouworkest waren binnen tien minuten uitverkocht. Er kunnen 425 belangstellenden in de zaal. Niet alleen de bezoekers maar ook alle musici en medewerkers worden getest.
Voor het eerst sinds begin februari zijn er meer mensen overleden dan verwacht. Van maandag 5 tot en met zondag 11 april stierven ongeveer 3150 mensen. Dat waren er zo'n honderd meer dan in die week kon worden verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Onder de doden zijn relatief weinig mensen die langdurige zorg krijgen. In die groep stierven ongeveer duizend mensen en dat zijn er ruim honderd minder dan verwacht. Of dit te maken heeft met de vaccinatie tegen het coronavirus, laat het statistiekbureau in het midden. In de rest van de bevolking overleden ongeveer 2150 mensen en dat zijn juist ongeveer 200 mensen meer dan verwacht.
Vorige week stierven bijna 1700 mensen van 80 jaar en ouder. Dat is minder dan verwacht. In de groep van 80-minners stierven circa 1500 mensen en dat is juist hoger dan verwacht.
ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.