Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Minder besmettingen en ziekenhuisopnames, versoepelingen kunnen doorgaan

LIVEBLOG | Minder besmettingen en ziekenhuisopnames, versoepelingen kunnen doorgaan

Milieu en Gezondheid

17 mei 2021, 06:43

Deze week gaat het land hoogstwaarschijnlijk weer een beetje van het slot. Het kabinet neemt hier vandaag een definitief besluit over, maar volgens bronnen in Den Haag laten de cijfers een duidelijke daling zien en zal stap twee van het openingsplan worden doorgezet. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.905, dat zijn er 1.550 minder dan op zondag

  • Tussen zaterdag 8 mei en vrijdag 14 mei testte 11,4 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.183, dat zijn er 31 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 681 dat zijn er 5 minder dan op zondag

  • Op maandag zijn 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.456 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 7.448.904 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 20:50 - Bij een coronageval in de klas hoeft niet de hele klas meer thuis te blijven

Goed nieuws voor middelbare scholen. Als er een coronabesmetting in de klas is (bij leerling of docent), hoeft binnenkort niet de hele klas meer thuis te blijven. Vanaf deze week zetten scholen in Breda en omgeving zelftesten in en kunnen leerlingen met een negatieve test gewoon naar school.

Bij docenten worden de testen preventief gebruikt, maar voor leerlingen zit dat iets anders in elkaar. Die worden alleen getest als de GGD dat zinvol acht, bijvoorbeeld als een andere leerling op school positief testte bij de GGD. Via bron- en contactonderzoek wordt dan bepaald voor welke leerlingen een zelftest zinvol is. Die zelftest is dan overigens altijd vrijwillig.

Update 19:37 - Ministerraad komt na nieuwe versoepelingen ook weer fysiek bijeen

Na bijna twee maanden digitaal vergaderen komen de ministers vrijdag weer zelf naar het ministerie van Algemene Zaken voor de wekelijkse ministerraad. "In het licht van de verbeterende situatie (...) heeft de minister-president besloten dat de vergaderingen vanaf deze week weer fysiek plaatsvinden", laat een woordvoerder van de premier weten.

Eind maart ging het demissionaire kabinet uit voorzorg "voorlopig" op vrijdag digitaal vergaderen. Aanleiding was de besmetting met het coronavirus van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en kort daarna van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Dat de ministerraad vanaf het begin van de coronacrisis een dik jaar geleden gewoon fysiek bijeen bleef komen, deed bij sommige virologen wel de wenkbrauwen fronsen. Volgens premier Mark Rutte was een digitale ministerraad "heel lastig" vanwege het staatsgeheime karakter van de vergadering. In andere landen was het wel al lang mogelijk. "Volgens de coronarichtlijnen mochten de vergaderingen van de ministerraad toen en dus ook nu worden gehouden", aldus de woordvoerder.

Update 18.40 - 'Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om negatieve test'

Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni mogelijk rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. Op dit beleid lijkt het kabinet aan te sturen, maakt de Horeca Alliantie op uit een gesprek dat het samenwerkingsverband maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Lees hier verder

Update 18.35 - Curaçao versoepelt coronamaatregelen

Curaçao heeft maandag nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf woensdag wordt de ingangstijd van de avondklok verschoven van 21.00 uur naar 23.00 uur. De avondklok geldt tot 04.30 uur.

Ook wordt het weer mogelijk om de stranden overdag te bezoeken. Sinds 24 maart was dat niet mogelijk, hoewel sinds enkele weken mensen onder voorwaarden wel 's ochtends en eind van de middag mochten zwemmen. Voor de stranden gelden nog wel restricties, zoals een verbod op groepsvorming.

Door versoepeling van de avondklok mogen restaurants tot 22.00 uur openblijven. Wel gelden nog restricties. Niet meer dan vier personen mogen aan een tafel plaatsnemen, een bezoek mag niet langer dan twee uur duren. Bioscopen en casino's mogen weer open tot 20.00 uur.

Het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig op Curaçao, meldt de overheid. Twee derde van de volwassen bevolking (meer dan 80.000 personen) heeft één of twee vaccinaties ontvangen. Daarnaast mogen zwangere vrouwen gevaccineerd worden, evenals jongeren van 16 of 17 jaar die bepaalde medische aandoeningen hebben.

Update 18.23 - Janssen levert deze week stuk minder coronavaccins

De Europese Unie krijgt deze week maar de helft van de coronavaccins van Janssen waarop zij rekende. Het bedrijf hoopt de vertraging wel nog deze maand in te lopen, zeggen EU-bronnen.

De fabrikant van het vaccin van Nederlandse makelij was al achteropgeraakt met de levering van de 55 miljoen doses die voor 1 juli geleverd zouden worden. De teller stokt vooralsnog op minder dan 5 miljoen vaccins. Zowel moederbedrijf Johnson & Johnson als de Europese Commissie blijven erop rekenen dat de beloofde leveringen voor het tweede kwartaal worden waargemaakt.

Het bedrijf heeft de levering van deze week gehalveerd, zegt een ingewijde volgens persbureau Reuters. Dat wil de commissie, die namens de EU-landen het contract heeft gesloten, niet bevestigen. Een woordvoerder beaamt wel dat er "een tijdelijke vermindering" is. Die wordt "vrij spoedig opgevangen", heeft de commissie van Johnson & Johnson begrepen.

De farmareus produceert het middel, waarvan één prik al voldoende beschermt tegen het coronavirus, in de Verenigde Staten en in Leiden. In de VS kampt Johnson & Johnson met aanhoudende productieproblemen en die zijn ook nu weer de bron van de vertraging, zegt een Brusselse bron.

Wat de verminderde aanvoer betekent voor Nederland is nog onduidelijk.

Update 18.20 - Nog veel onduidelijk over mondkapjesdeal Van Lienden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon maandag de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden niet verder ophelderen. VWS en Van Lienden hadden "een goed gesprek" over de kwestie, naar aanleiding van een Volkskrantpublicatie. Volgens het dagblad verdiende de opiniemaker en activist Van Lienden veel geld aan de handel, terwijl hij eerder herhaaldelijk zei de maskers belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de 40 miljoen mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen ze ongebruikt in in opslag.

Wat het ministerie precies met Van Lienden heeft besproken, kan een woordvoerder niet zeggen. Eerst gaat demissionair minister Tamara van Ark de Tweede Kamer inlichten over de kwestie. Zij was niet aanwezig bij het gesprek.

Het ministerie stelde afgelopen zaterdag dat naar aanleiding van de publicatie "we van beide kanten vragen hebben openstaan". Een woordvoerder kon daar toen niet verder op ingaan en kan ook nu niet zeggen om welke vragen het ging. Hij benadrukt dat Van Lienden niet ontboden is op het ministerie, maar dat het gesprek er op initiatief van Van Lienden zelf kwam.

Van Lienden tweette zondag dat hij met het ministerie zou overleggen over "openheid". Naar eigen zeggen moest hij zich aan een geheimhoudingsplicht houden en kon hij daarom niet inhoudelijk reageren op het artikel van de Volkskrant. Eerder schreef hij op Twitter dat er "veel ingewikkelde ambtelijke, juridische en politieke belangen" spelen.

Een woordvoerder van VWS herhaalt dat de deal met Van Lienden ter waarde van ruim 100 miljoen euro gemaakt werd omdat toen de vraag naar betaalbare en hoogwaardige mondkapjes groot was. Vanwege de grote tekorten moest er toen snel gehandeld worden, aldus het ministerie.

Update 18.07 - Geen voetbal tegelijk met Songfestival in Rotterdam

Als Feyenoord de finale van de play-offs om Europees voetbal haalt, kan die wedstrijd zaterdag niet in Rotterdam worden gespeeld. De gemeente Rotterdam heeft voetbalbond KNVB laten weten dat een thuiswedstrijd van Feyenoord in combinatie met de finale van het Songfestival niet haalbaar is voor de politie. De KNVB overlegt met Feyenoord wat de mogelijke alternatieven zijn, aldus een woordvoerder.

De ploeg van trainer Dick Advocaat neemt het woensdag in De Kuip op tegen stadgenoot Sparta. De winnaar strijdt zaterdag met FC Utrecht of FC Groningen om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Sparta speelt uit als het de finale haalt.

De finale naar een andere dag verplaatsen, is volgens de KNVB in principe niet mogelijk. De reglementen die zijn opgesteld voor de play-offs staan dat niet toe. Mogelijk wordt de finale dan verplaatst naar een andere stad.

Update 18.05 - Ook mensen uit 1965 kunnen nu prikafspraak maken

Ruim een kwart miljoen mensen die in 1965 zijn geboren, kunnen vanaf maandagavond op www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de prik krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij meer dan honderd vaccinatielocaties van de GGD'en. Mensen die liever telefonisch een prikafspraak maken, moeten nog even wachten op de uitnodigingsbrief die woensdag of donderdag door de brievenbus komt.

Steeds meer mensen kunnen worden ingeënt. Op zondag kregen mensen uit 1963 en 1964 de mogelijkheid een afspraak te maken. Die groep bestaat uit ongeveer 450.000 personen. Eind april gingen de uitnodigingen naar zo'n 250.000 mensen uit geboortejaar 1962.

Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat ze werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn tot nu toe ruim 7,4 miljoen prikken gezet, waarvan bijna 5 miljoen door de GGD'en. Dit zijn zowel eerste als tweede prikken. Naar schatting hebben ongeveer 5 miljoen mensen het vaccin van Pfizer/BioNTech gekregen. Ruim 1,5 miljoen mensen zouden het vaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen.

Update 17.44 - Sneltestcapaciteit Ridderkerk verdubbeld voor Feyenoord-wedstrijd

Het bedrijf dat voor Stichting Open Nederland (SON) in Rotterdam en omstreken gratis sneltests afneemt, verdubbelt de komende dagen zijn testcapaciteit voor het play-offduel tussen Feyenoord en Sparta woensdagavond. Dat zegt Spoedtestcorona tegen het ANP. Bij die wedstrijd zijn maximaal 6500 fans welkom.

In de testlocatie van Spoedtestcorona in Ridderkerk kunnen normaal 2000 sneltests per dag worden afgenomen. De komende dagen wordt die capaciteit verdubbeld om in en nabij Rotterdam wonende Feyenoordsupporters van een sneltest dicht bij huis te voorzien. Anders moesten zij uitwijken naar sneltestlocaties in bijvoorbeeld Gouda of Den Haag. SON heeft als doel om de reistijd van postcodegebied naar testlocatie voor 90 procent van de Nederlanders onder de twintig minuten te houden.

Vanaf nu kunnen mensen sneltestafspraken maken bij de zeven nieuwe testaanbieders die SON na een openbare aanbesteding contracteerde. Daar is Spoedtestcorona er een van. De zeven partijen moeten samen een extra testcapaciteit van 120.000 testen per dag verzorgen. Op een tweede openbare aanbesteding voor nog eens 105.000 sneltests per dag reageerden 22 partijen. Deze week maakt SON bekend welke testaanbieders zijn geselecteerd.

Ook in Utrecht wordt woensdag play-offvoetbal gespeeld, tussen FC Utrecht en FC Groningen. Daar zijn maximaal 3000 fans welkom. Of daarvoor de sneltestcapaciteit in Utrecht en omstreken wordt opgeschaald, is niet bekend.

Update 17.43 - Werkstraf voor bedreigen minister Hugo de Jonge en dochter

Voor het online bedreigen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en zijn 13-jarige dochter is een 19-jarige man uit Boxtel veroordeeld tot een werkstraf. Het OM had een werkstraf van 40 uur geëist, naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De politierechter van de rechtbank in Den Bosch legde de man maandag een werkstraf van 25 uur op. Lees hier verder

Update 17.20 - Walibi opent vrijdag de deuren

Pretpark Walibi ontvangt vanaf vrijdag weer de eerste gasten. Eerder werd al bekend dat De Efteling vanaf woensdag weer bezoekers verwelkomt, na 22 weken sluiting. De attractieparken maakten dat bekend na het kabinetsbesluit om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan.

De coronacijfers zijn volgens het kabinet voldoende verbeterd om vooral buiten meer mogelijk te maken. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. De versoepelingen werden vorige week nog onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een "noodrem" worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken.

In de parken zijn alleen de buitenattracties geopend. Zo moeten de attracties als Symbolica en Droomvlucht in de Efteling nog even gesloten blijven. Verder hebben de parken voorzorgsmaatregelen getroffen. Er zijn looproutes en centrale desinfectiepunten aanwezig.

Volgens de Efteling komen de versoepelingen precies op tijd. Speciaal op de 69e verjaardag van de Efteling, maandag 31 mei, opent het attractiepark het nieuwe Speelbos Nest! "Afgelopen week werden de laatste speeltoestellen geplaatst in Nest! In het speelbos kunnen jonge durfals straks naar hartenlust spelen met verschillende speeltoestellen en objecten."

Ook Walibi heeft een deel van het park vernieuwd, de zone Exotic. De attracties in het gebied hebben een nieuwe uitstraling en de achtbaan Condor heeft nieuwe treinen gekregen.

Update 17.17 - Reisorganisaties gaan niet naar landen met quarantaineplicht

Reisorganisaties TUI en Corendon bieden geen vakantiereizen aan naar landen waar reizigers bij aankomst in quarantaine moeten. Op dit moment gaat het daarbij alleen om Portugal. Verschillende landen die door de overheid op geel zijn gezet vereisen soms een quarantaineperiode van reizigers als ze inreizen. Daarnaast gelden soms andere verplichtingen, zoals een negatieve PCR-test.

Afgelopen weekend verviel het wereldwijde negatieve reisadvies voor Nederlandse reizigers. Met de boekingen bij TUI gaat het sinds de bekendmaking van de versoepelingen van de reisbeperkingen door de coronapandemie heel goed, laat een woordvoerster weten. Volgens haar komen er duizenden boekingen binnen.

Veel mensen kijken ook op korte termijn of ze nog weg kunnen, aldus de zegsvrouw. De weersvoorspelling voor het pinksterweekend van 23 en 24 mei ziet er niet goed uit in Nederland. Daarom heeft TUI alvast het aanbod uitgebreid met extra vluchten naar het buitenland.

De meeste vraag op korte termijn is naar Spanje en vooral de Canarische eilanden. Komend weekend heeft TUI extra vluchten naar Gran Canaria en Tenerife ingepland. De week daarna worden ook vluchten toegevoegd naar Mallorca, Ibiza en de Antillen (Curaçao, Aruba en Bonaire). Vanaf volgende week vliegt TUI vijf keer per week naar de Antillen. TUI wijst reizigers erop om goed geïnformeerd op reis te gaan en zich te houden aan de lokale maatregelen.

Ook bij Corendon "gaat het boeken lekker door", zegt een woordvoerster. De bestemmingen Curacao, Bonaire en Griekenland zijn populair. Vanaf juni gaat de reisorganisatie vaker vliegen op Rhodos, vanaf de luchthaven van Maastricht.

Prijsaanbieder de VakantieDiscounter zag de afgelopen week het aantal boekingen in vergelijking met de week ervoor verdriedubbelen. Spanje, Griekenland en Turkije staan in de top drie van populairste bestemmingen. Voor Turkije is het reisadvies nog oranje, maar Nederlandse vakantiegangers hebben "duidelijk weer vertrouwen". Ook werden aanzienlijk meer annuleringsverzekeringen afgesloten.

Update 16.45 - Onderzoek: ontzenuwen mythes belangrijk voor vertrouwen in vaccin

Om de vaccinatiebereidheid te vergroten is het niet alleen belangrijk om mensen goed te informeren over het vaccin in kwestie, maar ook om mythes over vaccinatie te ontkrachten. Tot die conclusie komen onderzoekers van Amsterdam UMC, na een studie in samenwerking met collega's uit Cambridge en New York. "Vooral door het weerleggen van misinformatie geloven mensen dat een vaccin helpt", vat onderzoeker Hamza Yousuf het resultaat samen.

Met dit inzicht op zak hebben de onderzoekers in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een campagne ontworpen tegen "misinformatie rondom Covid-19-vaccinaties". Onderzoek naar het effect daarvan loopt nog, maar de resultaten "lijken veelbelovend", melden ze.

In het najaar van 2020, toen de coronavaccins nog op komst waren, peilden de onderzoekers onder een groep van bijna duizend ouderen hoe ze dachten over vaccinatie. Zo kregen ze een beeld van hun mate van vertrouwen en van hun kennis over vaccins. Ook het vertrouwen in de overheid kwam aan bod. Vervolgens kregen de proefpersonen twee verschillende video's over vaccinatie te zien.

De ene helft kreeg alleen duidelijke informatie over vaccinatie voorgeschoteld. De andere helft keek naar een video waarin daarnaast ook aandacht werd besteed aan diverse onjuistheden die over vaccinatie de ronde doen. Gezaghebbende figuren, zoals hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en viroloog Eric van Gorp, legden in het filmpje uit dat het bijvoorbeeld onzin is dat vaccinatie zou kunnen leiden tot autisme of verzwakking van het immuunsysteem. Ook ontkrachtten ze het verhaal dat een griepprik de effectiviteit van een coronavaccin zou verminderen.

Uit het onderzoek bleek daarna dat mensen die de tweede video hadden gezien onjuiste theorieën "aanmerkelijk krachtiger" van de hand wezen. In die groep bleek ook het vertrouwen in de overheid te zijn toegenomen, melden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet E-Clinical Medicine.

Dat goede communicatie over vaccins cruciaal is, vindt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Die heeft weerstand tegen vaccinaties in 2019 al bestempeld tot een van de tien grootste gezondheidsrisico's voor de wereld. De Amsterdamse hoogleraar Leonard Hofstra noemt misinformatie over mazelen als voorbeeld. Door de verspreiding van onjuiste informatie zijn sommige mensen vaccins tegen de ziekte gaan weigeren, met meerdere uitbraken tot gevolg, zegt hij.

Update 16.10 - 'Snelle afname coronapatiënten goed nieuws voor reguliere zorg'

Het aantal opnames van coronapatiënten gaat "heel rap naar beneden" en dat is "fantastisch", zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de snelle afname goed nieuws voor de reguliere zorg. "Dit betekent dat je versneld allerlei programma's kunt hervatten", zegt hij, doelend op de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Hij is "opgetogen over deze ontwikkeling".

De inhaalslag kan snel worden uitgebreid. Een bed dat vrijkomt, kan een dag later worden gebruikt voor een andere patiënt, schetst Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam. Het zal wel een tijd gaan duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt, want "de achterstanden zijn aanzienlijk".

Ook liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis, maar het is een kwestie van tijd voordat dat verder gaat dalen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog iets sneller dan was voorspeld, aldus Kuipers. Hij laat zien dat de afname het sterkst is onder zestigers en zeventigers. "Een duidelijk effect van het vaccineren", concludeert de zorgbestuurder.

Update 16.06 - EMA akkoord met langer bewaren Pfizer-vaccin in koelkast

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech mag langer in een koelkast worden bewaard. Tot nu toe was de richtlijn dat een ontdooid flesje hooguit vijf dagen in de koeling kon blijven, bij temperaturen van 2 tot 8 graden boven nul. Na die vijf dagen zou het flesje moeten worden weggegooid. De termijn wordt nu verruimd naar 31 dagen.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), is maandag akkoord gegaan met een aanpassing van de regels. De verlenging geeft vaccineerders meer flexibiliteit, verwacht het EMA.

In Nederland wordt het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend door de GGD'en op centrale locaties verspreid over het land.

Update 15.36 - Coronaproof buitententoonstelling over Anne Frank te zien in Amsterdam

Op de Westermarkt in Amsterdam is voor het Anne Frank Huis vanaf maandag de buitententoonstelling 'Laat me mezelf zijn' te zien. De speciale buitenversie van de expositie duurt een week en is coronaproof.

De tentoonstelling vertelt de persoonlijke geschiedenis van Anne Frank en de andere onderduikers van het Achterhuis, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Ook wordt er aandacht geschonken aan het begrip identiteit, waarbij zes jongeren hun persoonlijke verhaal doen.

De titel van de expositie is ontleend aan een citaat uit Annes dagboek, gedateerd 11 april 1944: "Ik weet wat ik wil, heb een doel, heb een mening, heb een geloof en een liefde. Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden." Op diezelfde dag schreef ze ook: "Eens zal deze verschrikkelijke oorlog toch wel aflopen, eens zullen wij toch weer mensen en niet alleen Joden zijn!".

De tentoonstelling is van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 15.30 uur voor het Anne Frank Huis te zien, dat door de coronacrisis nog altijd gesloten is.

Update 15.25 - 2904 nieuwe coronagevallen, maar niet alle cijfers geregistreerd

Het aantal nieuwe coronagevallen is maandag gedaald tot het laagste niveau sinds 16 februari. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2904 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Echter bleek er sprake van een storing bij het RIVM. Daarom konden niet alle cijfers worden geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt daarom hoger. Dat zijn er voor de negende dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5047 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. Zondag kreeg het RIVM 4455 nieuwe gevallen binnen.

Lees hier verder

Update 15.22 - ANVR pleit voor gratis coronatests voor vakantiegangers

Nederland zou PCR-coronatests voor vakantiegangers gratis moeten maken, net zoals dat in verschillende andere landen al het geval is. Die oproep doet Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR.

"Nu moeten mensen een commercieel testbedrijf zoeken, maar dat betekent dat je wordt opgezadeld met hoge kosten. Je bent dan tussen de 100 en 130 euro per persoon kwijt", aldus Oostdam. Hij wijst er ook op dat reizigers hiervoor niet bij de GGD terechtkunnen. "De GGD is hier niet op ingericht. Sowieso omdat de teksten van de testuitslagen van de GGD niet in het Engels zijn. Je kan ze dus niet gebruiken om naar het buitenland te gaan."

De ANVR-voorzitter wijst er ook op dat de Europese Commissie lidstaten oproept om deze tests gratis te maken voor reizigers. "In landen zoals Duitsland en Frankrijk is dat al zo. Maar minister Hugo de Jonge (Gezondheidszorg) heeft al een paar keer gezegd dat hij het er niet mee eens is en dat hij dit niet gaat doen. Volgens hem tornt dat aan het verdienmodel van testorganisaties. Daar zakt mijn broek vanaf, want die testbedrijven zijn er net en hopelijk over een halfjaar niet meer. Wij, de reisbranche, hebben al zestien maanden buikpijn van onze verdienmodellen. Dit is werkelijk een drogreden", stelt Oostdam.

Volgens hem zou zo'n commerciële test op zijn minst één keer gratis moeten zijn. "En als dat al niet kan, dan moet er vanuit de overheid een maximumprijs komen op tests. Die moet dan aanzienlijk lager zijn dan de commerciële prijs die er nu voor wordt gevraagd." Ook benadrukt hij dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die dit niet zijn. "En als je naar een Fieldlab-evenement gaat dan zijn de sneltests ook gratis, dus waarom niet als ik op reis ga?"

Update 15.11 - Musea heropenen hun beeldentuinen

Nu de versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, openen musea deze week hun beeldentuinen in de openlucht, die als doorstroomlocaties worden gezien.

Zo gaat de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum bij Otterlo woensdag open. "We zijn erg blij dat we onze bezoekers weer kunnen ontvangen in de beeldentuin. We willen hen graag een veilig, maar ook plezierig en ontspannen bezoek bieden. De rust en de ruimte van de beeldentuin en de prachtige natuur om ons heen gaan daar zeker bij helpen", zegt directeur Lisette Pelsers van het Kröller-Müller. Ook de aan Museum de Fundatie in Zwolle gelinkte beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe gaat vanaf 19 mei open.

De musea zelf blijven nog gesloten. Op Petities.nl is een petitie begonnen om dat te veranderen. "Door tijdsloten, reguleren van bezoekersstromen en het ventileren van zalen kunnen musea volgens de regels van het RIVM veilig open", zeggen de initiatiefnemers. Ze willen dat de "schatkamers" geen "grafkamers" worden. Maandagmiddag hadden er al bijna 33.000 mensen getekend.

Update 14.46 - Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1497 coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 214 per dag, het laagste niveau sinds 10 maart.

Eind april piekte het aantal ziekenhuisopnames. Sindsdien is de instroom met meer dan 30 procent gedaald. Daarom heeft het kabinet besloten dat de vorige week aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen doorgaan.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel iets. Ziekenhuizen behandelen nu 2183 mensen vanwege Covid-19, 31 meer dan op zondag en precies evenveel als op zaterdag. Het is de derde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de 2200 blijft. Sinds eind april zijn meer dan vijfhonderd ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen werd het afgelopen etmaal iets drukker, maar het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de twaalfde achtereenvolgende dag. Die ic-vleugels behandelen nu 681 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 31 maart.

Update 14.02 - Studenten en hoger onderwijs hopen op een normaal collegejaar

Studenten mogen vanaf woensdag elke dag op het terras zitten of naar de dierentuin gaan, maar fysiek onderwijs blijft voor hen nog steeds maar mondjesmaat mogelijk. In het hoger onderwijs komen geen nieuwe versoepelingen. Veel nut zou dat zo kort voor de zomer ook niet meer hebben gehad, concluderen zowel studentenorganisaties als de onderwijsinstellingen.

"Aan het einde van het collegejaar staan vooral tentamens en herkansingen op de planning", zegt voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). "Het heeft nu eigenlijk geen zin meer." Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond denkt er ook zo over. Hij voegt eraan toe dat ruimte die er nu is "niet altijd volledig wordt benut". Veel studenten gaan sinds eind april weer een dag in de week naar hun opleiding toe, maar dat geldt lang niet voor iedereen, zegt Muns. Daar zou de LSVb graag verbetering in zien.

Alle organisaties in het hoger onderwijs willen dat de instellingen in september weer volledig opengaan. De tekenen daarvoor lijken gunstig, aangezien de coronavaccinaties steeds sneller gaan. Toch bestaat over volledige heropening nog geen zekerheid, zegt ISO-voorzitter Çoban.

Het afschaffen van de 1,5 meter afstand is ook het uitgangspunt van minister Ingrid van Engelshoven, zo liet zij onlangs weten aan onderwijsinstellingen. "De haalbaarheid van de scenario’s blijft afhankelijk van het epidemiologische beeld en de maatregelen die daaruit voortvloeien", voegde ze er waarschuwend aan toe. Van Engelshoven denkt dat aan het begin van het collegejaar nog regels kunnen gelden die de maximale groepsgrootte beperken. Het kabinet wil uiterlijk in juli een advies hierover van het Outbreak Management Team (OMT).

"Als in september toch keuzes gemaakt moeten worden in wat wel en niet kan, mag het hoger onderwijs niet weer achteraan staan", vindt Çoban. "Het moet niet zo zijn dat ik straks wel naar Lowlands kan, maar nog steeds niet dagelijks naar de universiteit."

Update 13.18 - Treinen rijden weer voor iedereen: 'Maar mijd de drukte'

De NS kijkt ernaar uit om alle reizigers weer in de trein te verwelkomen. Nu de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, kan het openbaar vervoer vanaf woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. De beperking dat alleen noodzakelijk reizen zijn toegestaan vervalt.

"Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren. NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Met 20.000 collega's doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: 'mijd drukte, maar voel je welkom in de trein", aldus Marjan Rintel, president-directeur van de NS.

Update 12.46 - Efteling vanaf woensdag weer open

De Efteling verwelkomt vanaf woensdag weer bezoekers, na 22 weken sluiting. Het attractiepark maakte dat bekend na het kabinetsbesluit om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan.

De coronacijfers zijn volgens het kabinet voldoende verbeterd om vooral buiten meer mogelijk te maken. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. De versoepelingen werden vorige week nog onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een "noodrem" worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken.

Volgens de Efteling komen de versoepelingen precies op tijd. Speciaal op de 69e verjaardag van de Efteling, maandag 31 mei, opent het attractiepark het nieuwe Speelbos Nest! "Afgelopen week werden de laatste speeltoestellen geplaatst in Nest! In het speelbos kunnen jonge durfals straks naar hartenlust spelen met verschillende speeltoestellen en objecten."

Update 12.44 - Disneyland Parijs heropent deuren op 17 juni

Europa's grootste toeristenattractie Disneyland Parijs heeft aangekondigd op 17 juni weer open te gaan. Dat is een gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen die in Frankrijk gaan gelden. Het pretpark was sinds eind oktober gesloten.

Bezoekers zijn over een maand weer welkom in Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney’s Newport Bay Club Hotel en Disney Village. Disney’s Hotel New York - The Art of Marvel opent enkele dagen later, op 21 juni. Alle gezondheids- en veiligheidsmaatregelen zullen van kracht zijn.

Het pretpark was vorig jaar gesloten van 13 maart tot 15 juli. Afgelopen winter was het park weer vanaf 30 oktober gesloten. De heropening is al twee keer uitgesteld, de eerste keer in februari, de tweede keer in april. Disneyland Parijs is het laatste pretpark van Disney dat nog gesloten was.

Update 12.36 - Met toegangstesten publiek bij play-offs van Eredivisie

Er kan met toegangstesten nog publiek aanwezig zijn in de stadions bij de play-offs voor Europees voetbal en promotie en degradatie. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag na coronaoverleg. Of dat voor aankomend weekend nog gaat lukken weet hij niet.

De bewindsman houdt nog wel wat slagen om de arm. Voetbalbond KNVB hoopt dat supporters bij de laatste wedstrijden van het seizoen aanwezig mogen zijn. Deze week voert de KNVB daarover overleg met de overheid.

Update 12.33 - Coronacijfers maken vrije val, versoepelingen gaan door

Woensdag kunnen er opnieuw een aantal coronamaatregelen worden afgeschaald. Vanaf 19 mei mogen terrassen langer open zijn, zodat mensen er kunnen ontbijten of dineren. Ook is er meer recreatie buiten mogelijk, zoals attractieparken en dierentuinen, maar ook buitenlocaties voor kunst en cultuur. Lees hier verder

Update 12.00 - KIJK LIVE MEE: Toelichting van De Jonge over geplande versoepelingen

Het kabinet hakt vandaag de knoop door over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Na afloop geeft demissionair minister Hugo de Jonge een korte toelichting. Deze is live te volgen vanaf 12:00 uur.

Update 08.42 - Coronavaccin Sanofi en GSK mogelijk eind 2021 goedgekeurd

Farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline hebben goede hoop dat het coronavaccin dat zij ontwikkelen eind dit jaar kan worden goedgekeurd. Dit na positieve testresultaten met het middel.

Proefpersonen vertoonden een soortgelijke antilichaamrespons als mensen die hersteld zijn van het coronavirus, zeggen de bedrijven maandag in een verklaring. Vooral bij mensen die eerder een corona-infectie hebben doorgemaakt zou er sprake zijn van een "bijzonder hoge immuunrespons" na een enkele dosis. Daarmee zou het vaccin voor deze groep in het bijzonder veelbelovend zijn.

Bij GSK en Sanofi zullen de goede testresultaten voor opluchting zorgen. Een eerdere studie liep vertraging op door een doseringsfout. In de nieuwe test werden 722 volwassenen gevaccineerd met het middel. Volwassenen tot 60 jaar presteerden over het algemeen beter. Verder waren er geen veiligheidsproblemen, aldus de bedrijven.

Sanofi en GSK zijn nu van plan verder te gaan met hun onderzoek. Aan de laatste testfase zullen meer dan 35.000 deelnemers uit een reeks landen meedoen. Die studie moet in de komende weken beginnen.

Update 06.00 - Tussenstand Giro555 voor coronabestrijding lager dan verwacht

De opbrengst van de actie van Giro555 om armere landen te helpen in hun strijd tegen corona, levert nog weinig geld op. Tot zondagavond is er 1 miljoen euro ingezameld. "In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo. Afgelopen woensdag begon de actie. "We zijn blij en dankbaar voor alle bijdragen die we tot nu toe hebben gekregen", zegt Laszlo. Naast donaties komen er ook negatieve reacties binnen. "Mensen zeggen dat we het geld maar moeten halen bij Pfizer, want de verkoop van de vaccinaties levert hen heel veel winst op. Ook vinden mensen dat het geld naar Nederland moet gaan: eigen volk eerst. Dit soort negatieve reacties hebben we nog nooit gehad bij een inzamelingsactie", aldus een woordvoerder van Giro555. "Wij realiseren ons dat deze actie anders is", zegt Laszlo. "Veel mensen in Nederland zitten zelf nog met een hoofd vol zorgen door de pandemie. Het kan daarom voelen als 'te veel' om ook te denken aan de situatie van mensen ver weg."

Update 03.30 - Kabinet besluit zo goed als zeker over doorgaan versoepelingen

Het ziet er naar uit dat woensdag opnieuw een aantal coronamaatregelen wordt afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar het hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Dat zou gebeuren als er nog te veel coronapatiënten in ziekenhuizen zouden worden opgenomen. Maar het ziet er positief uit, meldden ingewijden zondag, omdat de ingezette daling verder doorzet. Maandag rond het middaguur zal het kabinet formeel een klap geven op de verruiming. Vanaf 19 mei mogen terrassen langer open zijn, zodat mensen er kunnen ontbijten of dineren. Ook is er meer recreatie buiten mogelijk, zoals attractieparken en dierentuinen, maar ook buitenlocaties voor kunst en cultuur. Teams mogen ook weer buiten sporten en de sportscholen en zwembaden gaan weer open. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. De bibliotheken kunnen op 20 mei hun deuren weer openen. De tweede fase van het openingsplan zou doorgaan als er maandag een gemiddelde afname is in de instroom van ziekenhuizen van ongeveer 20 procent in vergelijking met de piek eind april, zegde premier Mark Rutte toe. Wel blijven de basiscoronamaatregelen overeind, zoals mondkapjes binnen, 1,5 meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet begin juni besluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.