Milieu en Gezondheid
19 mrt 2021, 06:47
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 7425, dat zijn er 1238 meer dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2041, dat zijn er 41 meer dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 579, dat zijn er 15 meer dan op donderdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 46, er zijn tot nu toe 16.244 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.008.275 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het kabinet gaat toch meer voorlichting geven over AstraZeneca, omdat met dat vaccin vanaf volgende week weer geprikt wordt. Nederland stopte even met het zetten van AstraZeneca-vaccins, omdat er zorgen waren na berichten over gevallen van trombose. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zeggen dat het vaccin veilig is.
Dat gaat het kabinet extra onder de aandacht brengen, om te voorkomen dat veel mensen toch twijfelen aan de veiligheid ervan en misschien wel een prik weigeren. Eerder zei demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) nog dat er geen extra campagne komt.
Op Rijksoverheid.nl laat het kabinet twee zorgmedewerkers aan het woord die allebei gewoon een AstraZeneca-vaccinatie krijgen. Een van de twee vrouwen die worden opgevoerd, heeft al een eerste prik gehad. CBG-voorzitter Ton de Boer legt in het persbericht uit waarom Nederlanders zich geen zorgen hoeven te maken. Volgens coronaminister Hugo de Jonge "wordt er de komende tijd extra ingezet op goede voorlichting".
Een 84-jarige man uit Dordrecht is deze week het slachtoffer geworden van een 'nepprikker'. Een vrouw belde aan bij het huis van de man en vertelde hem dat ze voor ‘de prik’ kwam. De Dordtenaar liet de vrouw nietsvermoedend binnen en liet zich injecteren door de fraudeur.
De politie noemt het opvallend dat er niets gestolen bij de man die zich liet prikken. Ook hoefde hij niet te betalen voor de 'coronavaccinatie'. Eerder dit jaar werden twee oudere vrouwen in Heerjansdam het slachtoffer van nepprikkers. Ook toen werd er niets gestolen en werd er niet om een betaling gevraagd.
Met welke stof de man uit Dordrecht is geïnjecteerd weet de politie niet. Hij maakt het goed. De politie laat weten dat ze de zaak hoog opneemt. Mensen die vermoeden dat ze ook slachtoffer zijn geworden van nepprikkers worden verzocht contact op te nemen. De GGD benadrukt dat er niet aan huis wordt gevaccineerd.
De cultuursector is blij met de nieuwe garantieregeling voor evenementen. De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan door corona.
"In eerste instantie zijn we hier heel enthousiast over", zegt voorzitter Jan Zoet van de speciale taskforce voor de cultuursector. "Al moeten we nog even studeren op de exacte voorwaarden en de praktische details."
Organisatoren dringen er nu bij de overheid op aan dat er snel duidelijkheid komt over de voorwaarden die worden gesteld om festivals en concerten te houden in de zomermaanden. "We willen graag weten hoe de evenementen eruit gaan zien. Komen er sneltests, moeten mensen bewijzen gevaccineerd te zijn? Moeten mensen zich op een terrein aan de anderhalve meterregel houden?"
Mensen die een nieuwe reis boeken en de boeking niet met een voucher maar met geld betalen, moeten volgens de Consumentenbond opletten. In sommige gevallen kunnen zij hun geld kwijtraken bij een faillissement. De reissom is namelijk niet altijd gedekt door het garantiefonds (SGR).
Normaal gesproken keert het fonds het bedrag uit als een reisorganisatie failliet gaat. Maar als de touroperator de reis zelf annuleert, bijvoorbeeld vanwege corona, dan dekt de SGR de reissom niet meer. Gaat de aanbieder vervolgens failliet voordat de geannuleerde reis is terugbetaald, dan staan reizigers met lege handen.
Nieuwe boekingen die worden betaald met vouchers zijn wél gedekt bij annulering en faillissement van de reisorganisatie. Dat geldt ook voor vorig jaar geannuleerde reizen die direct zijn omgeboekt naar een nieuwe datum. Ook consumenten met een voucher met SGR-dekking lopen geen financieel risico.
Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 7425 nieuwe coronabesmettingen doorgegeven bij gezondheidsdienst. Dat is het hoogste aantal binnen een dag sinds 8 januari.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Dat zijn er meer dan eerdere vrijdagen, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen de laatste dag zijn overleden. Soms worden coronadoden met wat vertraging doorgegeven.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder opgelopen. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2041 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds 5 februari.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1462 coronapatiënten. Dat zijn er 26 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met vijftien naar 579. Dat aantal schommelt nu anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel heen en weer, maar dan tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen namen veel nieuwe patiënten op. In het afgelopen etmaal belandden 283 mensen vanwege een coronabesmetting op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het hoogste aantal opnames sinds 19 januari.
De Alliantie van Evenementenbouwers is blij dat er vrijdag eindelijk duidelijkheid is gekomen over de al eerder beloofde garantieregeling van de overheid. Wel betreurt de branchevereniging het dat de regeling alleen geldt voor evenementen na 1 juli.
Festivals, concerten, sportwedstrijden of congressen die als gevolg van de coronabeperkingen na 1 juli niet kunnen doorgaan, kunnen gebruikmaken van de garantieregeling. Dat betekent dat organisatoren nu kunnen gaan plannen. Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers noemt deze beslissing "een belangrijk signaal" vanuit de overheid naar de samenleving. "Hier spreekt vertrouwen uit, al blijft het een domper voor de evenementen die eerder zouden moeten plaatsvinden en niet verplaatst kunnen worden, en daardoor nu buiten de boot vallen."
De organisatie gaat "de regeling goed bestuderen op haalbaarheid en we gaan in gesprek met de organisatoren om inzicht te krijgen voor welke zomerevenementen het haalbaar is om nu nog te starten met de voorbereidingen", aldus Jansen. "Maar we zijn uiteraard enthousiast dat er eindelijk een regeling is om op terug te vallen én dat de overheid vertrouwen uitspreekt in de evenementenzomer 2021."
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn ongeveer 7400 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Dat zou het hoogste aantal sinds 8 januari zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengt in de loop van de middag het exacte cijfer naar buiten.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, staat volgens de laatste berekeningen op 1,14. Dat betekent dat honderd besmette personen 114 anderen aansteken. "Ik word er wel vrij, ik zou bijna zeggen, kortademig van", zegt Grapperhaus over de nieuwste cijfers.
Er komt geen extra voorlichtingscampagne voor ouderen over het vaccineren tegen het coronavirus. De seniorenorganisatie ANBO had hiervoor gepleit omdat ouderen met veel vragen zouden zitten nadat het prikken met het vaccin van AstraZeneca kort was stilgelegd.
Volgens minister Tamara van Ark (Medische Zorg) wordt de uitnodiging om te vaccineren wel aangepast. Daar komt meer informatie over (mogelijke) bijwerkingen. Van Ark roept mensen op die vragen hebben over de vaccins contact op te nemen met de huisarts.
Het vaccin is veilig, benadrukt Van Ark. "We hebben alle zorgvuldigheid in acht genomen." Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag dat het vaccin veilig is voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sloot zich hierbij aan.
Vier weken na de miljoenste vaccinatie is vrijdag de twee miljoenste prik gezet. Dat maakt demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekend op Twitter. In zijn tweet bedankt De Jonge alle organisaties die betrokken zijn bij het vaccinatieproces.
Begin april wordt de drie miljoenste coronaprik verwacht, aldus De Jonge.
Het wordt vooral voor jongeren nog lastiger om zich aan de avondklok te houden als de zomertijd eind deze maand weer begint, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). "De rek is eruit is bij veel mensen. "
Het kabinet spreekt vrijdag en zondag over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook de avondklok komt dan ook aan de orde. D66 vindt dat de avondklok er "heel snel af moet", aldus Kaag. "Verandering van tijd maakt het denk ik nog lastiger."
De situatie in de ziekenhuizen als gevolg van de corona-uitbraak is nog altijd "zorgelijk", zegt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ook het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus blijft hoog.
Het kabinet beslist volgende week of de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. Daarbij wordt als eerste gekeken naar het hoger onderwijs en naar de terrassen. Het is volgens Van Ark belangrijk om perspectief te blijven bieden. "We willen heel veel", zegt zij. "Maar het moet wel kunnen."
Ondanks het hoge aantal besmettingen blijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) verwachten dat de hogescholen en de universiteiten volgende maand weer deels open kunnen. Het kabinet neemt daarover volgende week dinsdag een beslissing.
De bewindsvrouw is "optimistisch" dat de opening van het hoger onderwijs nog steeds door kan gaan. Dat is volgens haar nodig omdat het niet goed gaat met het welzijn van de studenten. Ze houdt wel een slag om de arm. "Het moet wel veilig en verantwoord kunnen."
Huisartsen hebben hun patiënten afgelopen week weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als ze zonder coronacrisis zouden hebben gedaan. Dat is voor het eerst sinds de afgelopen zomer. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De toename kan volgens de organisatie ook betekenen dat mensen met gezondheidsklachten de huisarts weer eerder opzoeken.
Acute en semi-acute zorg is in alle ziekenhuizen volledig beschikbaar. Zorg die binnen zes weken moet plaatshebben is nu in 79 procent van de ziekenhuizen voorhanden. In de overige 21 procent kan deze zorg deels worden geboden.
Bij zorg die zonder grote gevolgen langer dan zes weken kan wachten, is het anders. Deze planbare zorg is bij 82 procent van de ziekenhuizen voor een deel beschikbaar en slechts in 8 procent daarvan volledig. De operatiecapaciteit is ook nog steeds lager dan het normaal aantal beschikbare operatiekamers.
AstraZeneca heeft er vertrouwen in dat er in heel Europa weer geprikt kan gaan worden met zijn coronavaccin. Dat laat de farmaceut weten in een reactie op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat meldde dat het vaccin van AstraZeneca effectief en veilig is en dat de kans op ernstige complicaties met het middel "extreem klein is".
"We verwelkomen de beslissingen van de toezichthouders, die het overweldigende voordeel van ons vaccin bij het stoppen van de pandemie bevestigen", laat Ann Taylor, medisch hoofd van AstraZeneca, weten. "We vertrouwen erop dat, na zorgvuldige beslissingen van de toezichthouders, vaccinaties weer in heel Europa kunnen worden hervat." Nederland en veel andere EU-landen legden het inenten met AstraZeneca stil na berichten van bijwerkingen, met name trombose. Het vaccin wordt echter niet geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels, aldus het EMA.
Curaçao gaat vrijdag onder bijzondere omstandigheden naar de stembus. Het eiland kent de afgelopen dagen een flinke toename van het aantal coronabesmettingen, vooral vanwege de Britse variant van het coronavirus.
Daarom worden kiezers aangeraden ‘verspreid te gaan stemmen, de hele tijd een mondkapje op te houden, bijeenkomsten met meerdere personen te vermijden en na het uitbrengen van de stem direct terug naar huis te gaan’. Het feest van de democratie moet dit jaar sober worden gevierd. Partijbijeenkomsten, feestvierende aanhangers, parades als de politieke leiders gaan stemmen; het is allemaal verboden dit jaar. Zo’n 2500 personen op Curaçao zijn besmet of in aanraking geweest met besmette personen. Zij moeten in quarantaine blijven. Maar de vraag is of ze dat ook doen. Daarom moeten bejaarden en mensen met een slechte gezondheid zich wat Gerstenbluth betreft afvragen of de kans op besmetting het waard is om te gaan stemmen. Stemmen per volmacht is op het eiland niet toegestaan.
Hartpatiënten Nederland houdt "twijfels" over het AstraZeneca-vaccin, maar vindt wel dat het middel voldoende is onderzocht om weer te kunnen gebruiken. Nu het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) positief over het vaccin hebben geoordeeld, "wie zijn wij dan om ons ertegen te verzetten?", laat een woordvoerder weten.
Een week geleden riep de patiëntenorganisatie het kabinet "dringend" op te stoppen met het gebruik van AstraZeneca. Een aantal landen had daartoe al besloten. Uiteindelijk schortte het Nederlandse kabinet zondag het gebruik van het middel op, nadat in het buitenland een klein aantal gevallen bekend werd van mensen die kort na hun vaccinatie last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) en een tekort aan bloedplaatjes. Het EMA heeft daar onderzoek naar gedaan en meldde donderdag dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin groter zijn dan de mogelijke risico's.
Hartpatiënten Nederland is vooral bang dat door de aanhoudende negatieve berichten over AstraZeneca, steeds meer Nederlanders vaccinatie met dit middel zullen weigeren. De organisatie vreest dat daardoor de vaccinatiegraad niet gehaald wordt die nodig is om heel de bevolking voldoende te kunnen beschermen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.