Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | In zes provincies kans op keuze uit twee vaccins

LIVEBLOG | In zes provincies kans op keuze uit twee vaccins

Milieu en Gezondheid

19 apr 2021, 06:20

Het demissionaire kabinet is iets positiever gestemd over het doorvoeren van versoepelingen op 28 april dan de afgelopen tijd. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk. Begin deze week zijn er nog overleggen, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt het kabinet een besluit. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 7.187, dat zijn er 1.390 minder dan op zondag

  • Tussen 11 april en 17 april testte 10,1 procent van de geteste personen positief, de week ervoor was dit 9,6 procent

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.544, dat zijn er 66 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 813, dat zijn er 5 meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 22, er zijn tot nu toe 16.938 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 4.473.682 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:05 - Programmamanager Fieldlab: er zijn nu alleen maar verliezers

Volgens de programmamanager van Fieldlab-evenementen Pieter Lubberts zijn er "alleen maar verliezers" na de afgelasting van 538 Oranjedag. De ophef die is ontstaan rondom het testfestival, dat aanstaande zaterdag in Breda zou plaatsvinden met 10.000 man publiek, wijkt volgens hem af van het hoofddoel van Fieldlab. "De discussie wijkt af van waar we het eigenlijk voor doen: testen en onderzoek doen voor veilige evenementen", vertelt Lubberts maandagavond aan tafel bij Beau van Erven Dorens.

Het was voor Fieldlab een "zware dag". "We zijn teleurgesteld en het voelt als een gemiste kans voor ons onderzoek. Maar ook voor Radio 538 en Depla, de burgemeester van Breda." Lubberts, die tot 2006 werkzaam was als operations manager bij Radio 538, had de negatieve reacties aanvankelijk niet verwacht. "Daar hadden we niet op gerekend. Als Fieldlab zijn we bezig met iets dat volgens ons belangrijk en goed is voor de maatschappij."

Lubberts onderstreept dat hij begrip heeft voor de beslissing van de gemeente Breda om geen vergunning te verlenen aan 538 Oranjedag. "Maar de bedoeling is zo anders dan hoe het nu wordt opgevat." Hij hoopt dat de andere Fieldlab-evenementen, waaronder een marathon en de Efteling, niet lijden onder de negatieve aandacht. "Ik zou het heel jammer vinden als onze mede-organisatoren worden afgeschrikt door alle negatieve reacties van de afgelopen dagen. We willen juist iets bijdragen aan het openen van de maatschappij."

Update 22:25 - 'Proefevenementen Efteling en Mud Masters kunnen veilig doorgaan'

De proefevenementen in de Efteling en de Mud Masters in Haarlemmermeer kunnen volgens de organisaties op een veilige manier doorgaan. Bij beide evenementen wordt gewerkt met tijdslots en er is sprake van een groot evenemententerrein in de buitenlucht waarover de deelnemers worden verspreid.

"Het gaat gewoon door en is ook een heel ander soort evenement", zegt de woordvoerder van de Efteling, die reageert op het annuleren van de festivals in Breda en Lichtenvoorde. "De Efteling is een groot park, heel anders dan het festival van 538. De mensen komen ook niet tegelijk binnen en ze verspreiden zich snel over het park." Het proefevenement in de Efteling vindt komende zaterdag plaats.

De Mud Masters in Haarlemmermeer staan gepland voor 8 mei. Het evenement werkte ook voor het coronavirus al met tijdslots, omdat niet iedereen tegelijk kan starten. Mensen starten gedurende een aantal uur, ieder tijdslot is twintig minuten, waardoor ook dan niet iedereen op hetzelfde moment begint.

Voor de organisatie van de Mud Masters was het belangrijk dat er geen extra belasting zou zijn voor de zorg of andere hulpdiensten. "Wij hebben al jaren ons eigen veiligheidsteam en een eigen medisch team, dat we zelf inhuren. We belasten niemand met dit evenement", aldus een woordvoerder.

Update 21:32 - Zweden moet elke dag honderden AstraZeneca-vaccins weggooien

In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden elke dag honderden doses van het AstraZeneca-vaccin weggegooid omdat mensen een prik met dat Brits-Zweedse middel tegen corona weigeren.

Een leidinggevende arts vertelde tegen de omroep SVT dat het onmogelijk is op tijd genoeg vrijwilligers voor een inenting te vinden als blijkt dat er doses overblijven. Als het vaccin niet binnen een paar uur wordt toegediend, mag het niet meer worden gebruikt.

Zweden geeft uitsluitend mensen ouder dan 65 jaar een prik met AstraZeneca nadat sommige gevaccineerden bloedproblemen hadden gekregen. Uit een verslag van SVT blijkt dat patiënten hun vaccinatieafspraak afzeggen als ze vernemen dat ze het coronavaccin van AstraZeneca krijgen.

In Nederland krijgen uitsluitend 60-plussers het coronavaccin van AstraZeneca.

Update 21:02 - Ministerie: jammer voor onderzoek dat feest Breda niet doorgaat

Het ministerie van Economische Zaken noemt het "jammer voor het onderzoek én voor de 10.000 mensen die kaarten hadden gekocht" dat het grote Fieldlab-evenement komende zaterdag in Breda niet doorgaat. Het feest had wat het kabinet betreft verantwoord kunnen plaatsvinden, laat een woordvoerder weten.

De beslissing om het Oranjedag-feest van Radio 538 wel of niet te laten doorgaan, lag uiteindelijk bij de gemeente. "Breda heeft de afweging gemaakt in het kader van de openbare orde geen vergunning te verlenen. Daar hebben we uiteraard respect en begrip voor."

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei eerder dat hij het "heel verstandig" vindt dat het feest niet doorgaat, maar benadrukte ook dat het kabinet nog altijd achter het experiment staat. Zijn collega Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had al laten optekenen dat de risico's wat hem betreft verantwoord waren.

Update 20:16 - BOA Bond wil terrassen langer open om volle parken te voorkomen

De Nederlandse BOA Bond wil dat de terrassen vanaf 28 april tot 20.30 uur openblijven. Zo moet worden voorkomen dat mensen van het terras naar de supermarkt gaan voor alcohol en eten en daarna samenkomen in parken.

De BOA Bond reageert op berichten bij meerdere media dat het kabinet van plan is om de terrassen te openen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. De bond zegt op Twitter dat het beter is om de eindtijd uit te stellen tot nadat het verkoopverbod op alcohol in de supermarkten ingaat om 20.00 uur.

"Terrassen open tot 20.30 uur draagt bij aan de spreiding en voorkomt massale leegstroom richting de supermarkten", aldus de vakbond.

Update 19:45 - Weer geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal ook dit jaar vanwege het coronavirus zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Zoals ieder jaar zullen het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel via de televisie te volgen zijn.

Ook de gemeentelijke herdenking op begraafplaats de Nieuwe Ooster is besloten en er is geen stille tocht. "Bij ieder oorlogsmonument vindt een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden zijn hierbij aanwezig", meldt de gemeente.

Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en comitévoorzitter Gerdi Verbeet bij.

Update 19:34 - In zes provincies kans op keuze uit twee vaccins

Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.

De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.

Mensen uit 1953 en 1954 in het hele land ontvangen deze week hun uitnodiging voor een Pfizer-coronavaccinatie en kunnen daar dan over bellen. Ze kunnen ook al nu via het digitale portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging, maar kunnen zich nog niet online aanmelden.

Update 18:54 - Fieldlab begripvol over afgelasting 538 Oranjedag

Fieldlab heeft begrip voor het besluit om geen vergunning te verlenen aan 538 Oranjedag in Breda. Dat laat een woordvoerder weten na het nieuws van de afgelasting van het testfestival. Het evenement, dat zaterdag in aanloop naar Koningsdag zou plaatsvinden met 10.000 man publiek, kan volgens de gemeente niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden. "Dat respecteren we. Zeker als de openbare orde en veiligheid in het gedrang dreigen te komen, zijn wij de laatste om hieraan vast te houden." De afgelasting van 538 Oranjedag maakt wel "een deukje" in het onderzoeksprogramma van Fieldlab. Het festival zou plaatsvinden op het Chasséveld in Breda en zou het grootste proefevenement tot nu toe zijn. "Dit zet een streep door een belangrijk deel van ons onderzoek, namelijk de fase waarin wij eerder opgedane ervaringen willen toetsen met een groter publiek." De organisatie blijft werken aan een terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. Het Startschotgala in Lichtenvoorde, een ander proefevenement voor 10.000 bezoekers, is vooralsnog alleen verplaatst. Vanwege de ophef kijkt de organisatie naar een nieuwe datum van het festival, dat oorspronkelijk op 1 mei zou plaatsvinden. In principe blijft dat Fieldlab-onderzoek voorlopig dus gewoon staan, aldus de woordvoerder. "We denken dat we aan de hand van onze resultaten iets kunnen betekenen voor de samenleving als geheel en dat het de bedoeling is om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen."

Update 18:12 - Amphia Ziekenhuis opgelucht dat oranjefestival niet doorgaat

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. Er zouden 10.000 mensen naar Breda komen voor het festival.

De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een "verstandig besluit". "Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen", aldus de woordvoerder.

De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement werd bijna 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. "Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt."

Update 18:07 - 60.000 inschrijvingen voor proefreis Gran Canaria

Er zijn al 60.000 inschrijvingen binnengekomen op 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Corendon.

TUI en Corendon hadden al rekening gehouden met een stormloop op de plekken. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen.

Tijdens de reis naar Gran Canaria krijgen reizigers meer vrijheid dan tijdens de eerste testtrip naar Rhodos. Daar mochten deelnemers niet van hun resort af. Op de Canarische Eilanden mogen de reizigers dat wel. Net als bij de eerste testreis worden reizigers voor vertrek en voor de thuisreis getest. Tijdens de vakantie moeten ze enkele keren een vragenlijst invullen.

Update 17:55 - Marktkooplieden vragen Veiligheidsberaad om extra steun

Een groep marktkooplieden heeft maandagmiddag voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad twee petities en een grote zak met koekkruimels aangeboden. De ambulante verkopers vinden namelijk dat de markten in de hele coronacrisis worden vergeten. Zij willen weer open kunnen omdat winkelen in de buitenlucht volgens hen veilig kan. "Onze koek is bijna op, vandaar de kruimels", zegt standwerker Paul Bol namens ruim 17.000 handelaren in onder meer kleding en andere non-foodartikelen.

"De markten worden in publieke discussies niet genoemd. Wij zijn te weinig in beeld. U, meneer Bruls, heeft ons weer op de kaart gezet door ons recent in enkele interviews wel te noemen", zegt Bol. "Wij zijn al ruim een jaar dicht. Wij werden als allereerste gesloten en mochten in tegenstelling tot winkels niet meer open."

Bruls snapt dat de kooplieden zich eraan storen dat er veel wordt gesproken over de horeca en winkels en niet over de markten. Bovendien mag de ene collega met fruit die al jaren naast de kledingverkoper op de markt staat wel verkopen en de ander niet. Hij heeft er vertrouwen in dat dit snel zal veranderen. "Dat horen wij van het kabinet dinsdag. De markten vallen onder de buitenactiviteiten. De markt is een doorstroomlocatie."

Update 17:48 - Ook proeffestival in Lichtenvoorde geannuleerd na ophef

Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door. De organisatie heeft besloten na de ophef rond het inmiddels afgeblazen 538 Oranjefeest in Breda het op 1 mei geplande feest in de Achterhoek te annuleren.

Vanwege de "maatschappelijke discussie" heeft de organisatie, ook verantwoordelijk voor het festival de Zwarte Cross, besloten het evenement te annuleren. "We gaan nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst. Zodra wij hier meer nieuws over hebben brengen wij dit zo snel mogelijk naar buiten."

Wat er nu gebeurt met de al gekochte kaarten is nog niet duidelijk. Daar komt de organisatie "spoedig" op terug.

Update 17:35 - Horeca wil voor 1 juni weer volledig open

De horeca wil voor 1 juni weer volledig openen, nu volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert.

Door horecabreed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen en buiten), hotels en door op korte termijn ook te kijken naar mogelijkheden voor avond- en nachtclubs, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte en de basis leggen voor het herstel van de branche van de coronacrisis, stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Ingewijden in Den Haag hebben gemeld dat er versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca aankomen per 28 april. Daarbij kunnen de terrassen onder voorwaarden weer heropenen. Er wordt naar verluidt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.

De heropening van terrassen alleen is voor KHN onvoldoende, zegt Willemsen. De organisatie wil geen restricties meer: geen eindtijd en geen maximumaantal personen per terras en per tafel.

Er zou volgens KHN worden gedacht aan een sluitingstijd voor de horeca om 18.00 uur. "Dit zorgt voor extra druk op handhaving na sluitingstijd, met alle gevolgen van dien. Bovendien is voor ondernemers juist de avond de grootste bron van inkomsten. Het is niet meer uit te leggen als gasten zich vervolgens na 18.00 uur verplaatsen naar parken, pleinen en straten met drank en eten uit de supermarkt, terwijl de horeca haar deuren weer moet sluiten", aldus Willemsen.

Update 17:23 - Gemeente Breda geeft geen vergunning voor 538 Oranjedag

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.

Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. "De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld."

Update 16:33 - NS en Arriva: betrek ons eerder bij organisatie evenementen

De Nederlandse Spoorwegen en Arriva zijn voorbereid op het vervoer van feestgangers bij evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda, en het Startschotgala, 1 mei in Lichtenvoorde. Maar het zou prettig zijn als ze eerder bij de organisatie van dit soort grote evenementen worden betrokken, zeggen ze.

"We waren graag eerder op de hoogte gebracht. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen", aldus een NS-woordvoerder. "Neem altijd ruim van tevoren contact met ons op als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing", zegt hij. "In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement."

De organisatie van grote feesten werkt in coronatijd met een tijdslotsysteem waardoor reizigers wel beter verdeeld kunnen worden over de treinen. "Breda is een knooppunt waar sowieso veel treinen rijden, ook zaterdag. Je kunt er vanuit alle windrichtingen komen. De kiosken, toiletten en informatiebalies houden we zaterdag langer open, tot de avondklok ingaat", aldus een NS-woordvoerder.

Update 16:06 - 'Als mensen zich onveilig voelen, schiet Fieldlab doel voorbij'

De discussie rond het coronaproefevenement in Breda woedt hevig en de ogen zijn gericht op de burgemeester en de gemeenteraad die er maandagavond over debatteren. "Het doel van het Fieldlab is om te testen. Als het testen niet per se nodig is en het geeft veel verzet dan is het beter om dit evenement even uit te stellen", adviseert burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht haar collega Paul Depla uit Breda.

In de Brabantse stad staat een groot muziekevenement met toegangstesten gepland. Maandagavond vergadert de gemeenteraad hierover.

Jan van Zanen van Den Haag noemt voorafgaand aan het Veiligheidsberaad dit Fieldlab "niet het meest gelukkige voorbeeld". Hij heeft geen advies aan Depla, omdat hij "er niet over gaat". Hij laat de beslissing aan zijn collega over. Voorzitter Hubert Bruls van het beraad doet dat ook. "Het is aan Depla en het kabinet", zegt hij.

In het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's deelnemen, gaat het maandag onder meer over het openingsplan van het kabinet. Burgemeesters zijn eensgezind over de terrassen. "De beperkte buitenruimte is van iedereen. Reguleren voorkomt besmettingen. Buiten is alles vol. Het enige dat leeg is, zijn de terrassen", aldus Van Zanen. Ook zijn collega uit Maastricht pleit ervoor om de terrassen open te gooien. "Je kunt mensen ook niet te lang en te vaak worsten voorhouden. De 'mindset' van mensen is ook belangrijk. Hoe voelen zij zich? We zitten op een randje. Ik hoop in elk geval dat de terrassen de 28e open kunnen. Het kabinet hoeft niet alles van stap een uit te voeren."

Update 16:06 - Streekziekenhuis zeer bezorgd over festival Lichtenvoorde

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk maakt zich grote zorgen over het Startschotgala, een festival in Lichtenvoorde, dat over een kleine twee weken plaatsvindt. Naar verwachting komen er 10.000 feestvierders af op het Achterhoekse testevenement.

"Wij maken ons grote zorgen over het extra risico op besmettingen. Heel veel mensen staan dicht op elkaar, ze drinken en het is maar de vraag of het mondkapje op blijft. Er wordt vooraf wel getest, maar die tests zijn niet 100 procent betrouwbaar", zegt een woordvoerster van het ziekenhuis, dat dichtbij het festivalterrein ligt.

Ze wijst erop dat de druk in het ziekenhuis met coronapatiënten nu al erg hoog is. "Extra besmettingen en extra opnames kunnen we er nu echt niet bij hebben. De bezetting op zowel de ic-afdeling als de Covid-afdeling is hoog", aldus de zegsvrouw.

Zij verwacht niet dat er veel festivalgangers op de spoedeisende hulp terecht zullen komen met verwondingen. "De aantallen van dit festival zijn niet zo groot als bijvoorbeeld de Zwarte Cross. Maar elke toeloop op de SEH zorgt wel voor meer druk in ons ziekenhuis." Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Roept niet actief op om het testevent niet door te laten gaan. "Wij uiten onze zorgen aan onze partners in de veiligheidsregio", aldus de woordvoerster.

Het festival In Lichtenvoorde vindt plaats op 1 mei. Voorafgaand aan het evenement moeten alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen een sneltest ondergaan.

Update 15:47 - RIVM registreert 7187 positieve coronatesten

Tussen zondag- en maandagochtend zijn 7187 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan afgelopen weekend, maar aan het begin van de week ligt het aantal meldingen meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6757 gevallen.

In het afgelopen etmaal zijn 22 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd.

In Rotterdam zijn opnieuw de meeste nieuwe gevallen aan het licht gekomen: 307 inwoners testten positief. In Amsterdam waren 283 nieuwe besmettingen, Den Haag telde er 254. Daarna volgen Utrecht (166) en Dordrecht (118).

Update 15:28 - Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen maandag 66 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2544 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 5 toe, tot 813. In totaal liggen er 1207 mensen op de ic. De bezetting is volgens het LCPS "hoog en volgt een stijgende trend".

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 61 naar 1731 in totaal. Ook dat aantal is volgens het LCPS "erg hoog", maar wel ongeveer gelijk aan vorige week.

Update 15:21 - Versoepelingen op komst: terrassen open en einde avondklok

De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van "positieve signalen", hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme bieden.

Update 15:16 - De Jonge: risico's Oranjefeest Breda verantwoord

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge denkt dat "de risico's verantwoord zijn" die kleven aan het omstreden Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Hij wijst erop dat er al eerder proefevenementen met enkele duizenden bezoekers zijn geweest, en dat daar voor zover bekend geen grote groepen mensen het coronavirus hebben opgelopen.

Alle bezoekers worden vooraf vooraf getest, en daarmee worden volgens De Jonge "behoorlijk wat" positieve gevallen eruit gehaald. "Het is maar de vraag of die anders in het weekend ook zo keurig op de bank zouden hebben gezeten."

De minister benadrukt daarnaast dat het belangrijk is te "oefenen" met het soort evenementen dat het kabinet straks weer op grotere schaal mogelijk wil maken. Dat zijn "stappen die nodig zijn voor het heropenen van de samenleving". De Jonge roept op die niet "met zoveel cynisme te bejegenen".

Update 14:57 - Politiek Breda: burgemeester moet veel uitleggen over 538-feest

Burgemeester Paul Depla van Breda moet maandagavond met een goede uitleg komen over hoe het Oranjedag-festival van Radio 538 veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Dat zeggen meerdere politieke partijen uit Breda. "Daar liggen onze vraagtekens. De zorg heeft zich uitgesproken, net als omwonenden en politiebonden. Wij zien het heel moeilijk worden om dit verantwoord door te laten gaan", zegt Inge Verhaasdonk, fractievoorzitter van SP Breda.

Maandagavond vergadert de gemeenteraad van Breda over het evenement. De burgemeester deelt daar de ingewonnen adviezen over het evenement, voordat hij een vergunning uitgeeft. "Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?", zei Depla zondagavond in Nieuwsuur. Tegelijkertijd luistert Depla naar de maatschappelijke onrust en de opmerkingen van mensen die verontwaardigd zijn over het evenement. "We nemen hun zorgen serieus", zei de burgemeester.

Update 14:31 - Fieldlab vindt het jammer dat er kritiek is op proef in Breda

Fieldlab Evenementen noemt de forse kritiek op het coronaproefevenement in Breda "jammer". Een petitie tegen de 538 Oranjedag aanstaande zaterdag was maandag al ruim 350.000 keer ondertekend.

Afgelopen dagen kwam er veel kritiek op het testevenement. In een petitie, gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt de Oranjedag "een slag in het gezicht" van patiënten en zorgverleners genoemd. Ook de lokale horeca is woedend dat zij niet betrokken zijn bij de plannen.

Update 14:19 - Artiesten houden zich op de vlakte over 538 Oranjedag

Artiesten die komende zaterdag zijn geboekt voor het veelbesproken Koningsdagfeest van Radio 538 houden zich stil over de ontstane ophef. Managers van onder anderen Davina Michelle, Armin van Buuren en de Snollebollekes laten weten niet op de commotie te willen reageren. Woordvoerders van anderen geven tot dusver niet thuis en artiesten zelf hebben zich op sociale media nog niet uitgelaten over het feest.

Bij de 538 Oranjedag, een proefevenement van Fieldlab, worden zo'n 10.000 mensen verwacht op het Chasséveld in Breda. Medewerkers van het nabij gelegen Amphia Ziekenhuis vinden dat niet kunnen en startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet doorgaat. Ze kregen veel bijval, inmiddels hebben meer dan 350.000 mensen hun handtekening gezet.

Radio 538 liet eerder al weten de ophef te betreuren maar dat het feest wat de zender betreft gewoon doorgaat. Fieldlab zei dat het "niet de intentie was om een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen" en dat een eventuele afgelasting aan de gemeente Breda is.

De gemeenteraad vergadert maandagavond over de vergunningsaanvraag van Oranjedag.

Update 13:33 - NS klaar voor reizigers die naar testevenementen gaan

De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op grote evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda, en het Startschotgala in Lichtenvoorde dat voor 1 mei op het programma staat. "We waren wel graag eerder op de hoogte gebracht van deze evenementen. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen", aldus een NS-woordvoerder.

"Neem altijd ruim van tevoren contact op met NS als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing", zegt hij. "In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement."

De organisatie van de feesten werkt volgens hem met een tijdslotsysteem waardoor reizigers beter verdeeld kunnen worden over de treinen. "Breda is een knooppunt waar sowieso veel treinen rijden, ook zaterdag. Je kunt er vanuit alle windrichtingen komen. De kiosken, toiletten en informatiebalies houden we zaterdag langer open, tot de avondklok ingaat", aldus een NS-woordvoerder.

De afgelopen dagen ontstond ophef over 538 Oranjedag waar zaterdag 10.000 mensen heen gaan. "Mensen kunnen drukte in deze coronatijd heel anders ervaren dan vroeger", zegt de NS-woordvoerder. "Een trein wordt al als vol ervaren als die voor 70 procent is gevuld met reizigers. De laatste maanden zijn de treinen voor 40 tot 50 procent gevuld."

Het kabinet wil doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op het feest van Radio 538. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis wordt massaal ondertekend. De Bredase gemeenteraad komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering over het al dan niet toelaten van het testevenement op het Chasséveld.

Update 13:14 - Van Ark snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals het Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.

Met zogenoemde Fieldlab-evenementen wil het kabinet kijken hoe evenementen veilig kunnen worden georganiseerd, met toegangstesten vooraf. Een van de proefevenementen is een feest zaterdag in Breda, georganiseerd door Radio 538. Een petitie tegen het feest, die werd begonnen door een arts van het Amphia-ziekenhuis in Breda, werd de afgelopen dagen al 350.000 keer ondertekend.

"Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg", zegt Van Ark. "Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Field Labs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente."

De bewindsvrouw ziet een "aantal dilemma's". Aan de ene kant is er de drukte in de zorg, maar aan de andere kant zijn er "ondernemers bij wie het water aan de lippen, over de lippen staat. Die willen laten zien, en wetenschappelijk bewezen zien, hoe het wel kan".

Over de petitie tegen het Oranjedag-feest wilde Van Ark niks zeggen. "Daar ga ik geen uitspraken over doen."

Van Ark reageerde op de proefevenementen voorafgaand aan een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Daarbij zijn ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aanwezig. Daarbij wordt ook besproken of een eventuele versoepeling van de coronaregels volgende week mogelijk is.

De cijfers van het aantal ziekenhuisopnames lijken de goede kant op te gaan, zei Van Ark. Ook minister Grapperhaus toonde zich voorzichtig optimistisch over de stand van zaken. Hoogstwaarschijnlijk komt er dinsdagavond een nieuwe persconferentie van het kabinet.

Update 11:44 - Ook veel animo voor proefreis naar Gran Canaria

De inschrijvingen voor de tweede proefvakantie van Fieldlab naar Gran Canaria stromen binnen bij touroperators Corendon en TUI. Dat melden de twee bedrijven die de inschrijving maandag om 10.00 uur openden. Cijfers hebben ze nog niet.

Voor de eerste proefreis naar Rhodos kreeg touroperator Sunweb zo'n 25.000 aanmeldingen binnen voor een kleine 200 plaatsen. Beide bedrijven hielden al rekening met een grote toeloop, laten ze weten. "We hebben extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de website plat zou gaan", aldus een woordvoerster van TUI.

Naar Gran Canaria kunnen 180 mensen mee, bij zowel Corendon als TUI 90 reizigers. Beide bedrijven maken uit de aanmeldingen een selectie van mensen die normaal gesproken ook zo'n vakantie zouden boeken. Ook een goede verhouding tussen mannen en vrouwen vinden ze belangrijk om zo betere testresultaten te krijgen. Daarna kijken ze ook of er geen dubbelingen bij zitten, want mensen die mee willen kunnen zich bij beide touroperators inschrijven.

De testreis naar de Canarische Eilanden is van 1 tot en met 8 mei. Reizigers krijgen hier iets meer vrijheid dan bij de eerste testreis naar Rhodos en mogen bijvoorbeeld ook het hotel uit.

Update 11:29 - Artis gaat nog een dag open

Artis opent ook komende zondag de deuren voor publiek. Afgelopen weekend was de Amsterdamse dierentuin te bezoeken als proeflocatie voor Testen voor toegang. Dat is volgens een woordvoerster zo goed bevallen dat er nog een vierde dag bij komt. De kaartverkoop begint "zo snel mogelijk".

De dierentuin had al eerder toestemming om een vierde dag open te gaan, maar wilde eerst afwachten hoe de driedaagse proefopening zou verlopen. "Het ging supergoed", zegt de woordvoerster. "We hadden natuurlijk mazzel met het weer, maar hebben drie dagen lang blije bezoekers gezien. Op zondag werd zelfs luid geklapt toen de poorten opengingen."

In totaal kwamen er ruim 11.000 mensen, onder wie veel met kleine kinderen, naar het dierenpark. Per dag mocht Artis 5000 personen ontvangen. De zaterdag en zondag waren nagenoeg vol, aldus de woordvoerster. "Op vrijdag was het iets rustiger, maar dat was ook een werkdag."

De bezoekers hielden zich allemaal goed aan de regels, zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van mondkapjes in de binnenruimtes. Hoewel de dierentuin normaal gesproken meer mensen op een dag kwijt kan, was het nu "prettig druk".

Iedereen moest voorafgaand aan het bezoek een negatieve coronatest laten zien. Geluiden over gebrek aan testcapaciteit, waar meerdere deelnemende attracties over klaagden, bereikten ook Artis. "We hebben die signalen ook gehoord en doorgegeven. Daarop werd gezegd dat ze de testcapaciteit zouden opschalen op een van de locaties waar dat mogelijk was."

Update 09:44 - Alle proefvakantiegangers Rhodos testen negatief voor huisreis

Alle 188 deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor mee terugvliegen naar Nederland, meldt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn acht dagen naar het Griekse eiland geweest waar zij hun resort niet af mochten.

Eerder deze week testten vier vakantiegangers nog positief, waarna zij en hun kamergenoten in quarantaine moesten. Bij een nieuwe test bleek iedereen toch geen corona onder de leden te hebben. De deelnemers aan de reis moesten ook voor vertrek al een negatieve test overleggen. Een persoon die eigenlijk mee zou gaan bleek toen besmet. Er waren 25.000 aanmeldingen voor de reis naar Rhodos.

Na aankomst in Nederland later maandag moeten alle deelnemers vijf dagen in quarantaine, waarna zij een nieuwe sneltest kunnen laten doen. Is die negatief dan mogen ze het normale leven hervatten. Willen ze geen sneltest dan kunnen ze ook kiezen voor tien dagen quarantaine.

Er wordt overigens niet gecontroleerd of de deelnemers zich aan die quarantaine houden. Ook krijgt de overheid of organisator Fieldlabs niet automatisch de resultaten van de sneltests na vijf dagen. Die kunnen deelnemers aan de reis alleen vrijwillig delen vanwege privacyregels.

Update 06:56 - 'Kleine goede doelen zien inkomsten meer dalen door coronacrisis'

Kleinere goede doelen hebben het afgelopen jaar minder geld gekregen tijdens de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten. Dit is een conclusie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF.

"Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan", zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Dat hebben veel goede doelen enorm gemerkt. Ze zijn hier ook meer afhankelijk van dan de grotere." Volgens Kloeze was het voor de kleinere goede doelen ook moeilijker om naar alternatieven te zoeken, door bijvoorbeeld online geld te werven. "De een kan die omschakeling beter maken dan de anderen. De grotere goede doelen konden dat over het algemeen beter dan de kleinere."

Volgens Kloeze maakt 15 procent van de kleine organisaties zich zorgen om de toekomst. "Veel fondsenwervende activiteiten moeten van te voren worden voorbereid. Dat kost tijd. Als we straks na corona alles weer mogen, heb je niet 1-2-3 weer een nieuw evenement georganiseerd. Het kost wel even tijd om die contacten met bijvoorbeeld scholen weer op te bouwen."

Update 06:07 - Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.

Update 03:30 - Buitenschoolse opvang weer helemaal open

De buitenschoolse opvang (bso) gaat vanaf maandag weer helemaal open. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren.

Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine. De bso's waren eerder wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen.

De dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de basisscholen gingen begin februari al weer open. Die waren sinds medio december dicht, net als het voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school.

Het personeel van basisscholen en het voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests. De overheid wil dat onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en het speciaal onderwijs straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen, om zo eerder besmettingen op te sporen bij mensen die geen klachten hebben. Vanaf 3 mei wil het kabinet de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang.

Update 03:30 - Proefvakantie naar Gran Canaria open voor aanmeldingen

De inschrijving voor de proefvakantie naar Gran Canaria gaat maandag van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 10.00 uur aanmelden voor de reis, die wordt opgezet door reisorganisaties Corendon en TUI, samen met de Nederlandse overheid.

Update 03:30 - Vergunning Oranjefeest 538 op agenda Bredase gemeenteraad

De Bredase gemeenteraad komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering waarin burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van de stad. De afgelopen dagen ontstond ophef over het grote feest waar 10.000 mensen bij zijn.

Depla zei zondagavond bij Nieuwsuur voor hij beslist of een vergunning wordt gegeven "alle adviezen zorgvuldig te willen afwegen". "Wij gaan het zorgvuldig wegen en natuurlijk kijken we ook naar de maatschappelijke onrust." Hij wil de gemeenteraadsvergadering van maandagavond wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.

Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag.

Alle politieke partijen in de stad voelen zich overvallen door het besluit, de lokale horeca was woedend dat zij niet betrokken werden en een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt massaal ondertekend. Die is het initiatief van chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers, die namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" stellen dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen.

Diverse politieke partijen maken zich zorgen over hoe de 10.000 bezoekers op 24 april naar het Fieldlab-evenement komen en over de mogelijke aanzuigende werking op aangrenzende terreinen. Ze willen weten welke maatregelen worden genomen en hoeveel kosten er voor de gemeente met de pilot zijn gemoeid.

Eerder op de zondag zei hij overigens nog achter het testevenement te blijven staan: "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?", zo luidde het in de middag.

De extra raadsvergadering begint om 20.00 uur.

Update 00:08 - Petitie tegen 538-feest meer dan 300.000 keer ondertekend

Een petitie tegen het testevenement 538 Oranjedag in Breda is sinds zaterdag door meer dan 300.000 mensen ondertekend. De petitie is gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, die het testevenement met 10.000 bezoekers "een slag in het gezicht van de zorgverleners" noemen.

Over het feest zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld ontstond de afgelopen dagen ophef, niet alleen vanuit de zorg, maar ook vanuit de plaatselijke horeca. Zij voelden zich overvallen en vragen zich af waarom er niet aan hen is gedacht.

Burgemeester van Breda Paul Depla reageerde zondagavond in Nieuwsuur op de ophef rondom het feest. "Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?", zei Depla. Verder zei Depla de gemeenteraad van maandagavond af te willen wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.

Ook reageerde Depla in de uitzending op de petitie. "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?", aldus de burgemeester.

Ook het kabinet wil doorgaan met dit soort Fieldlab-evenementen, bevestigden ingewijden zondagavond.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.