Milieu en Gezondheid
19 mei 2021, 06:42
Deze week gaat het land weer een beetje van het slot. Zo kunnen we vanaf vandaag langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.613, dat zijn er 783 minder dan op dinsdag
Op maandag 17 mei testte 10,8 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.002, dat zijn er 147 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 637 dat zijn er 9 minder dan op dinsdag
Op woensdag zijn 15 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.488 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 7.752.844 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Dat wil de Europese Commissie ook, maar het demissionaire kabinet van premier Mark Rutte voelt daar niet voor.
"Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar", zei hij in een debat met premier Mark Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.
Andere partijen die een gratis test willen zijn in elk geval CDA, SP, Volt, ChristenUnie, PvdA en DENK. In andere EU-landen worden wel gratis PCR-testen aangeboden aan reizigers deze zomer. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.
De coronaregels in de Tweede Kamer gelden voor iedereen. Dat benadrukt voorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de leden van het parlement, waarin een nieuwe set huisregels uiteen wordt gezet. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in de openbare gedeelten van het Kamergebouw, aldus Bergkamp.
De brief lijkt een boodschap aan het adres van de parlementariërs van Forum voor Democratie. Medewerkers van de Kamer hadden zich beklaagd over het gedrag van leden van de partij, die het nut van mondkapjes betwisten en die niet willen dragen. Ook bewaren ze geen anderhalve meter afstand tot anderen.
Een groot commercieel bedrijf in coronatesten gaat samenwerken met reisorganisatie TUI om voor 49 euro per stuk PCR-testen aan te bieden aan ongevaccineerde reizigers die een test moeten doen om op vakantie te kunnen. Op dit moment is de prijs van zo'n coronatest 89 euro. Het Europees Parlement riep eerder op om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Volgens hem zou de belastingbetaler niet moeten bijdragen aan iemands vakantie. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen. Vakantiegangers die een trip boeken bij TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, kunnen met een kortingscode een PCR-test doen bij Spoedtest.nl. Voor mensen die zonder een externe partij op vakantie gaan blijft de prijs 89 euro. Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR, verwacht "een hevige concurrentie" onder testaanbieders de komende tijd. "De vakantieganger wordt een heel aantrekkelijke doelgroep nu reizen weer op gang komen en steeds meer gebieden geel kleuren. Iedereen met een testbedrijf duikt daar nu bovenop. Ze maken daar aanbiedingen voor", vertelt Oostdam.
De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf Maastricht zal dit jaar alleen online plaatsvinden. De organisatie heeft besloten de fysieke beurs in september af te gelasten vanwege het coronavirus. Het wordt het tweede jaar dat de Tefaf virtueel plaatsvindt.
De beurs is gepland van 9 tot en met 13 september. Tefaf Maastricht, die normaal in maart plaatsvindt, was al verplaatst naar september in de hoop dat er dan meer kans was op een fysieke variant.
Tefaf trekt normaal zo'n 70.000 bezoekers naar Maastricht. De beurs hoopt in maart 2022 weer een echte editie te kunnen organisatie. Het evenement viert dan zijn 35e verjaardag.
Het volledig heropenen van het voortgezet onderwijs is volgens CNV Onderwijs niet wenselijk. Woensdag kondigde coronaminister Hugo de Jonge een extra Catshuisoverleg aan waarin besproken wordt of alle middelbare schoolleerlingen weer tegelijkertijd naar de les kunnen, zonder 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
"Het zal voor de leraren lastig worden om afstand te houden van de leerlingen", zegt een woordvoerster van de onderwijsbond. "En het merendeel van de docenten is nog niet gevaccineerd, dus dan lopen ze verhoogd risico op corona."
Dat betekent volgens de zegsvrouw dat het ziekteverzuim hoger zal liggen. "Dat zorgt alleen maar voor een hogere werkdruk en onrust in de examenperiode. Waarom zou je organisatorisch zo’n risico nemen voor de laatste paar weken van het jaar?", vraagt ze zich af.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat de scholen alleen volledig open zouden moeten als het OMT-advies een volledig positief advies geeft. "We vinden wel dat leraren, zeker als de scholen weer opengaan, zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden," zegt een woordvoerder. "Maar we willen dit besluit niet tegenhouden."
Sportscholen zijn vanaf woensdag weer open na vijf maanden coronasluiting. Hoewel de branche een groot enthousiasme ziet van mensen om weer te gaan sporten, wordt het voor veel sportscholen spannend of ze dit jaar gaan overleven. "Sportscholen draaien verlies nu ze gemiddeld een derde van hun leden zijn kwijtgeraakt en weer 100 procent kosten hebben", zegt de voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES), Han de Hair.
En er komt misschien nog een opzeggingsgolf aan omdat leden die niet hoefden te betalen toen hun sportschool dicht was, nu hun lidmaatschap opzeggen omdat ze weer moeten betalen. Dat effect was te zien in verschillende andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, weet De Hair. Of sportscholen het dit jaar redden, hangt volgens hem ook af van het kabinet. "Wat gaan ze doen met belastingschulden en hoe gaat het verder met de steunmaatregelen?"
Toch is dit alles geen reden voor sportscholen om het abonnement duurder te maken, meent De Hair. Dat beaamt de woordvoerder van de sportschoolketens Fit for Free en SportCity: "Sportscholen moeten ook concurrerend blijven".
Een vrouw die een wellnesscentrum in het Gelderse Heumen ondanks de coronamaatregelen openhield, was volgens de rechter niet in overtreding. De burgemeester liet het centrum sluiten, maar volgens de rechter waren de coronaregels niet duidelijk genoeg en was de vrouw daarom niet in overtreding.
De vrouw hield het saunagedeelte gesloten, maar had haar wellnesscentrum wel geopend voor twee gasten uit maximaal één huishouden, die alleen met een reservering mochten komen. Er kon volgens de rechter onder meer voldoende afstand worden gehouden. Volgens de coronaregels mag een wellnesscentrum alleen open voor publiek als de eigenaar werkt met reserveringen voor maximaal vier personen en vooraf een gezondheidscheck uitvoert. Er stond volgens de rechter echter géén duidelijke periode van sluiting genoemd. In de regels over bijvoorbeeld hotels, pretparken en dierentuinen stond wel expliciet vermeld dat deze gelegenheden niet open mochten na 15 december.
De dag na de inhoudelijke zitting over deze zaak op 10 mei zijn de coronaregels aangepast, aldus de rechtbank en staat er wel in dat wellnesscentra dicht moeten zijn. Tot 11 mei was de vrouw dus niet in overtreding.
De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.
Vanaf woensdag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 06.00 uur open gegaan met een ludieke actie.
Alexander Klöpping gaat ervoor zorgen dat een gesprek op Twitter tussen de Belgische viroloog Marc van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel wordt afgedrukt en in bushokjes komt te hangen. In het gesprek wijst Van Ranst, op dit moment ondergedoken, Engel terecht op het feit dat hij geen viroloog is en daarom "geen flying fuck" geeft om wat hij "uitkraamt".
Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, vroeg na het zien van het gesprek aan zijn volgers op Twitter wie er zou meedoen als hij een crowdfundingcampagne zou opzetten om het gesprek op zogenoemde abri's te zetten. Daar werd enthousiast op gereageerd waarop hij de daad bij het woord voegde. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.
Het ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen en voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.
De voorlichtingspakketten gaan woensdag naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.
Huisartsen hebben nog tot donderdag de tijd om mensen met een verhoogd medisch risico aan te dragen voor een vervroegde coronavaccinatie. De voorrang geldt in principe voor mensen die vanwege een aandoening elk jaar ook al uitgenodigd worden voor de griepprik.
De selectie is eigenlijk vorige week woensdag al afgerond, maar er kwamen daarna nog telefoontjes binnen van mensen die zich afvroegen of ze ook in aanmerking kwamen voor voorrang bij het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG).
Het kabinet buigt zich zaterdag over de vraag of het voortgezet onderwijs weer helemaal open kan, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen nu nog beperkt fysiek les. Alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen van de baan, de rest van de scholieren kunnen nog maar beperkt naar school.
Aan het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd of op middelbare scholen, en onder welke voorwaarden, de nog geldende restricties kunnen worden opgeheven. Dat advies ligt er als het goed is aan het einde van de week, zodat er zaterdag over kan worden gesproken, aldus De Jonge.
De volgende stap in het openingsplan van het kabinet is voorzien voor 9 juni. De Jonge erkent dat de cijfers nu fors dalen, maar waarschuwt voor al te veel optimisme. Vergeleken met andere Europese landen "staan we er nog niet al te best op", aldus de minister. Daarnaast moeten er de komende tijd nog veel uitgestelde operaties worden ingehaald. "Als we een zorgeloze zomer willen, moeten de cijfers heel rap blijven dalen."
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4613 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
In de afgelopen zeven dagen zijn 33.354 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4765 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 11 maart. Het gemiddelde daalt voor de tiende achtereenvolgende dag.
In Rotterdam kregen 308 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Amsterdam telde 174 nieuwe gevallen en in Den Haag werden 159 positieve tests geregistreerd. Daarna volgen Utrecht (109) en Tilburg (88).
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vijftien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het een tijdje voordat dit is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 89 sterfgevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 6 oktober.
Burgemeester Femke Halsema heeft namens gemeente Amsterdam 7500 euro gedoneerd aan Giro555. Ze deed dat in de Giro555-bus bij de GGD-vaccinatielocatie AFAS Live.
Via Giro555 wordt geld ingezameld voor de actie 'Samen in actie tegen corona'. De opbrengst gaat naar de bestrijding van corona in arme en kwetsbare landen, waar het moeilijk is gevaccineerd te worden en er niet genoeg medische hulp is voor coronapatiënten.
Halsema noemt de actie "van groot belang om mensen in de meeste kwetsbare gebieden wereldwijd tegen het virus te beschermen".
Een week geleden werd het startsein gegeven voor de Giro 555-actie. De komende weken rijdt de 'collectebus' van Giro 555 in alle provincies langs priklocaties om geld op te halen. Rondom de stops van de bus is meestal een programma, met een optreden van een bekende Nederlander en uitleg van een deskundige.
Het kabinet heeft aan het begin van de coronacrisis bewust veel meer persoonlijke beschermingsmiddelen ingekocht dan nodig. Er moest koste wat kost voorkomen worden dat zorgmedewerkers bijvoorbeeld zonder mondkapjes zouden komen zitten, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) woensdag. "Ik zeg liever sorry voor een heleboel te veel dan dat we sorry hadden moeten zeggen voor een tekort."
Eerder op de dag verscheen een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin gewezen werd op de overdreven grote voorraden. Er zou normaal gesproken genoeg voorraad aangehouden worden voor een halfjaar, maar momenteel ligt er voldoende voor zeker tien jaar in opslag, stelde de financieel controleur van het Rijk vast.
Er is zo ruim ingekocht omdat er eerder tekorten waren in de zorg. Herhaling daarvan moest voorkomen worden. Omdat het nog wel eens voorkwam dat leveringen vertraging opliepen of helemaal niet aankwamen, werd volgens Van Ark "alles op alles" gezet om "zoveel mogelijk" middelen naar Nederland te halen. Zo lang de prijzen die gevraagd werden binnen de perken bleven, de kwaliteit goed was en het aanbod van een levering "substantieel" genoeg was, werden alle beschikbare partijen opgekocht.
De spullen die nu liggen opgeslagen, kunnen waarschijnlijk niet allemaal op tijd worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat er een houdbaarheidsdatum op zit. Van Ark zegt dat het kabinet voorraad probeert te verkopen, of weg te geven aan landen en organisaties die de artikelen hard nodig hebben.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalt steeds sneller. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noteerde woensdag een afname van 147 patiënten in 24 uur. Dat is de grootste daling sinds 1 januari.
In totaal liggen nu nog 2002 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De meesten liggen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nu nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan een dag eerder.
Persoonsgegevens van meer dan 18.000 reizigers die vorig jaar aan het begin van de coronacrisis in het buitenland waren gestrand en wilden terugkeren, bleken voor alle medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in te zien. Het ging onder meer om bank- en verzekeringsgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen.
Nadat het mogelijke datalek was ontdekt heeft het ministerie de toegang tot de gegevens in het computersysteem beperkt, schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn onderzoek naar de uitgaven over het afgelopen jaar van het departement. Later bleek uit technisch onderzoek dat de informatie van de reizigers niet door onbevoegden was ingezien. Bij het ministerie werken meer dan 5200 mensen.
De Algemene Rekenkamer is verder wel positief over de repatriëring van Nederlandse reizigers door het ministerie. Dat heeft "snel en adequaat" opgetreden om de mensen terug te brengen. "De aanpak had op sommige onderdelen beter gekund, maar gezien de onverwachte omstandigheden past ons hier geen verwijt", aldus de Rekenkamer.
De informatiebeveiliging bij Buitenlandse Zaken is het afgelopen jaar verbeterd. De Rekenkamer is al jaren kritisch op de wijze waarmee het ministerie omgaat met de beveiliging van zijn informatiesystemen. Vorig jaar was er op dit vlak nog sprake van ernstige onvolkomenheden. Dit jaar ziet de Rekenkamer voldoende vooruitgang en spreekt alleen nog van onvolkomenheden.
Naar de bieb om een boek voor een regenachtige dag uit te zoeken? Vanaf donderdag kan het weer. Dan gaan de bibliotheken na een maandenlange sluiting wegens corona weer open en zijn bezoekers weer welkom. Wel moeten ze zich strikt houden aan de coronamaatregelen, zoals een mondkapje en het gebruik van een 'boekenmandje'.
"We kunnen één persoon per 25 vierkante meter toelaten. Bij de ingang liggen toegangsitems zoals een mandje die bezoekers moeten meenemen. Als de mandjes op zijn kan er even niemand meer bij", aldus Toon Kets van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). "'We houden ons strikt aan de regels. Dus niet meer mensen binnen dan is toegestaan en met mondkapje. Ook moeten ze zich laten registreren. We willen niet dat er in een bibliotheek een corona-uitbarsting komt", aldus Kets.
De bezoekers die met hun mandje langs de boekenkasten willen snuffelen kunnen gewoon naar binnen. Mensen die in de bieb willen studeren op een studieplek moeten wel van tevoren reserveren. Als ze eenmaal op hun werkplek zitten kan het mondkapje af.
Kets verwacht dat de meeste grotere bibliotheken donderdag opengaan. "Sommige vestigingen gaan misschien wat later open, omdat ze op vrijwilligers draaien die veelal wat ouder en voorzichtig zijn. We zijn hartstikke blij dat we weer open kunnen."
Vijf nieuwe bedrijven gaan vanaf juni voor Stichting Open Nederland (SON) extra sneltests afnemen die toegang bieden tot allerlei evenementen, activiteiten en attracties. Samen met een Duits bedrijf dat nu in Midden-Nederland al gratis sneltestcapaciteit verzorgt, moeten zij garant staan voor 105.000 sneltests per dag.
Daarmee kunnen er vanaf juni dagelijks 225.000 sneltests per dag worden afgenomen. Sinds dinsdag zijn de testlocaties van zeven testaanbieders die vorige maand werden ingeloot operationeel. Zij verzorgen nu samen 120.000 tests per dag. In juli wil het kabinet dagelijks 400.000 sneltests kunnen afnemen. Om dat aantal te halen zullen ook XL-teststraten worden ingezet.
Op de tweede openbare aanbesteding reageerden 22 partijen, waarvan veertien aan de gestelde voorwaarden voldeden. Zo moesten gegadigden aantoonbare testervaring hebben en hun digitale infrastructuur op orde hebben. Omdat er voor alle zeven regio's waarin SON het land opdeelde meerdere partijen geschikt bleken, werd door een notaris geloot.
De nieuwe aanbieders zijn Alegria Health (Noord-Nederland), Esculink (Oost-Nederland, deel Noord-Holland), Speed Covid Test (Haaglanden, Hollands Midden), Virusspeedcheck (deel Brabant, deel Gelderland, Limburg) en Hestia (deel Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid). Het Duitse Ecolog gaat zijn testcapaciteit in Midden-Nederland, waar het al actief is, vergroten.
Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een tijdelijke wet voor toegangsbewijzen waarmee de samenleving weer deels kan worden geopend. Het is dus wachten op instemming vanuit de Eerste Kamer. Tot dan toe kunnen er alleen kleinschalige pilots worden gehouden.
Voor de coronaspotjes op televisie, radio en online heeft het kabinet vorig jaar bijna 9 miljoen euro uitgetrokken. De campagne "Alleen samen krijgen we corona onder controle" was daarmee de duurste overheidscampagne van afgelopen jaar.
In totaal besteedde de rijksoverheid vorig jaar 33,2 miljoen euro aan in totaal 27 voorlichtingscampagnes. In 2019 was dat 32,2 miljoen euro voor 35 campagnes in de media. Door corona werden sommige uitgesteld, of vervielen zelfs helemaal.
In de evaluatie staat dat 2020 een "atypisch campagnejaar" was, met de noodzaak tot "hoge mediabestedingen". Niet alleen de coronacampagne was een uitschieter, ook voor de voorlichting over het nieuwe donorregister werd met bijna 3,5 miljoen relatief veel geld uitgetrokken.
Nu er coronaregels zijn versoepeld, komt de Rijksoverheid vanaf woensdag met nieuwe spots. Die draaien vooral om het naleven van de basisregels: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten.
De Indiase variant van het coronavirus is tot dusver acht keer in Nederland aangetroffen, meldt het RIVM. Bij de laatste melding van het instituut was dat nog vier keer.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt wekelijks ongeveer 1500 willekeurige monsters van het virus, die worden aangeleverd door laboratoria uit heel Nederland. In totaal zijn uit de willekeurige steekproeven 20.175 monsters geanalyseerd. Het overgrote deel van die monsters bevatte de Britse variant.
De Braziliaanse variant van het virus is tot nu toe 169 keer in Nederland opgedoken en de Zuid-Afrikaanse variant 394 keer.
Nederlanders gebruikten sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar drie keer minder het openbaar vervoer vergeleken met de periode voor corona. Dat komt naar voren uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink. Vervoerders hopen dat passagiers weer meer gebruik gaan maken van het ov omdat niet-essentiële reizen vanaf woensdag weer zijn toegestaan.
Vanaf het begin van de coronacrisis noteerden de openbaar vervoersbedrijven in totaal bijna 570 miljoen check-ins. In normale tijden waren dat er zo’n 1,47 miljard geweest. Daarvoor hebben de onderzoekers van Translink telkens een vergelijking gemaakt met eenzelfde week in 2019.
Tijdens de eerste weken van de coronacrisis nam het aantal ov-reizen af met ruim 80 procent. Vanaf 7 juli werd reizigers niet meer gevraagd om alleen met goede reden het ov te pakken. Daarna werd het inderdaad wat drukker in het ov, al was die trend al wat langer aan de gang. Half december mochten mensen weer alleen noodzakelijke ov-reizen maken. Deze maatregel is woensdag opgeheven.
Van alle 20.000 coronatesten die zijn afgenomen onder het personeel van Rotterdam Ahoy, alle journalisten en landendelegaties om Ahoy binnen te mogen voor het Eurovisie Songfestival waren er tien testen positief. "Geen van de besmettingen hebben binnen Ahoy plaatsgevonden, dus het strenge testregime werkt tot nu toe goed", vindt uitvoerend producent van het songfestival Sietse Bakker. Sinds de opbouw voor het muziekfestijn in de Rotterdamse evenementenlocatie Ahoy op 6 april zijn er tot en met maandag 20.000 testen afgenomen in een speciaal daarvoor opgezette snelteststraat. "Dan heb je het over iedereen bij elkaar, dus personeel, pers en delegaties, zonder bezoekers", aldus Bakker. "En bij één van die tien positieve testen ging het om een dubbele besmetting. Die persoon was positief getest, ging in en kwam uit isolatie en werd daarna opnieuw positief getest."
Volgens Bakker ging het bij de positief geteste personen vooral om personeel, zoals een beveiliger, standbouwer of chauffeur die voor het eerst kwam werken of bijvoorbeeld weekendshifts draait. "Dan hebben ze tijdens de opbouw een weekend gewerkt, doordeweeks thuis een besmetting opgelopen en testten ze het volgend weekend bij hun volgende shift positief." Bakker spreekt niet van een bubbel in Ahoy, "maar we zitten wel met elkaar in een ecosysteem, vandaar dat we heel voorzichtig zijn en zoveel testen."
Het Rode Kruis begint een voorlichtingscampagne in zes talen om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te informeren over corona. De informatie over testen, vaccins en preventie is in eerste instantie bedoeld voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en migranten zonder papieren.
Uit onderzoek van de hulporganisatie komt naar voren dat mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal extra kwetsbaar zijn tijdens deze coronapandemie.
"Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland. Het Rode Kruis geeft niet alleen voorlichting maar is ter ondersteuning ook aanwezig op veel vaccinatie- en testlocaties.
De informatie komt op speciale internetpagina's met animaties in het Engels, Turks, Arabisch, Portugees, Chinees en Pools. Op deze pagina's staan ook nummers van WhatsApp-hulplijnen in deze talen. Via de mobiele telefoon kunnen mensen die informatie makkelijk aan elkaar doorgeven.
Het ministerie van VWS heeft zeker 13 miljoen euro meer betaald voor de mondkapjes van Sywert van Lienden dan nodig was. De ex-ambtenaar deed aanvankelijk een goedkoper aanbod om met zijn stichting zonder winstoogmerk spullen te leveren. Toch tekende het ministerie daarna voor een veel duurdere deal, waarvoor Van Lienden met zijn compagnons snel een commercieel bedrijf had opgericht.
Dat meldt de Volkskrant op basis van stukken van Van Liendens non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. De krant meldde afgelopen zaterdag dat Van Lienden grote commerciële belangen had bij de mondkapjeshandel, terwijl hij zelf altijd heeft volgehouden 'om niet' te werken.
In totaal kreeg Van Lienden voor de opdracht 100,8 miljoen euro. Als de prijs was gehanteerd zoals die stond in het non-profitvoorstel had de overheid 88 miljoen euro betaald. Over de vraag waarom het ministerie in april geen gebruik maakte van het veel goedkopere non-profitaanbod, moest het departement dinsdag de hele dag nadenken. Een woordvoerder liet alleen weten dat er 'verschillende voorstellen' zijn gedaan en dat daar goed naar is gekeken.
Terrassen mogen vanaf woensdag langer open, mensen kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken, mogen weer gasten ontvangen. Ook sekswerkers mogen weer aan de slag. Het is de tweede stap van het openingsplan van het kabinet, die vorige week werd aangekondigd.
In de eerste stap van het openingsplan mochten terrassen nog alleen van 12.00 tot 18.00 uur open, dat wordt nu verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Muziek- en danslessen binnen worden ook weer mogelijk.
Het kabinet hield vorige week nog een slag om de arm. De versoepelingen zouden alleen doorgaan als de cijfers over de coronabesmettingen en de ziekenhuisbezetting genoeg zouden dalen. Dat is gebeurd, concludeerde de regering maandag.
Bibliotheken maakten in eerste instantie geen deel uit van de versoepelingen van deze week, maar op aandringen van de Tweede Kamer gaan die ook deze week open. De bibliotheken moeten wel een dagje langer wachten, omdat de procedure voor deze stap later in gang werd gezet.
Al voordat de Gezondheidsraad in december met het advies kwam om ouderen en kwetsbaren met voorrang te vaccineren, had het ministerie van Volksgezondheid de eerste vaccins aan de zorg beloofd. Dat schrijft Trouw op basis van notulen van vaccinatie-overleggen.
Het ministerie zegde half december toe dat de eerste honderdduizenden vaccins naar zorgpersoneel in de gehandicapten-, verpleeg- en thuiszorg zouden gaan. Een week later bepleitte de Gezondheidsraad juist om ouderen en kwetsbaren voorrang te geven boven zorgpersoneel. Dat adviseerde de raad ook in november al, maar toen was het nog een voorlopig advies omdat de vaccins nog niet beschikbaar waren.
Toch draaide de minister de toezeggingen aan het zorgpersoneel niet terug. De vaccinatie van zorgpersoneel was "reeds voorbereid en het afzeggen van afspraken zou tot vertraging hebben geleid", zegt het ministerie in reactie op het onderzoek.
De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 positieve meldingen vastgesteld waarvan de besmetting is gekoppeld aan Koningsdag of -nacht. Het overgrote deel van de besmettingen heeft binnenshuis in de privésfeer plaatsgevonden, meldt de GGD.
Deze 483 personen zien Koningsdag als meest waarschijnlijke bron voor hun infectie of ze zijn in hun besmettelijke periode op Koningsdag geweest en dus mogelijk een bron geweest voor anderen. Gekeken naar de leeftijdsverdelingen in de groep positieve gevallen tijdens Koningsdag en -nacht is de meerderheid van de meldingen gevonden in de groep jongvolwassen, 47 procent bij 19 tot 24 jarigen en 28 procent bij 25 tot 30 jarigen. Er is voor 287 van de 483 personen aangegeven dat zij aanwezig zijn geweest in een drukke mensenmassa in het centrum of in een druk park in Amsterdam gedurende Koningsdag.
ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.