Milieu en Gezondheid
20 jan 2021, 06:22
Nederland blijft nog drie weken langer in lockdown. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 5.615, dat zijn er 1.280 meer dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.384, dat zijn er 61 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 675, dat zijn er 3 minder dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op woensdag: 87, er zijn tot nu toe 13.248 coronadoden geregistreerd
Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De organisatie van het bloemencorso in de Bollenstreek heeft besloten om het evenement dat gepland stond op 17 april af te gelasten vanwege de geldende coronamaatregelen. De organisatie zegt bezig te zijn met het bedenken van een goed alternatief.
"Helaas is het nu voor een tweede keer in de geschiedenis niet mogelijk om de wagens te laten rijden. Maar deze keer hebben we nog voldoende tijd om een alternatief voor te bereiden", zegt voorzitter Willem Heemskerk. De kleurrijke optocht wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen, ook vanuit het buitenland.
In 2020 werd het corso ook afgelast vanwege het coronavirus. Toen werd dat besluit kort voordat het zou plaatsvinden genomen en was er minder tijd om na te denken over een alternatieve vorm.
Heemskerk zegt in een verklaring dat de alternatieve vorm binnenkort via sociale media wordt aangekondigd. Hij hoopt dat de 75e jubileumversie in 2022 weer met veel publiek gevierd kan worden.
De EU-lidstaten zijn het in principe eens geworden over wederzijdse erkenning van snelle coronatests. Het resultaat van een zogeheten antigeentest, waarbij speeksel wordt afgenomen en die binnen dertig minuten uitslag geeft, wordt dan automatisch door een EU-land geaccepteerd als de test in een andere lidstaat is uitgevoerd, bevestigen EU-bronnen.
De 27 EU-ambassadeurs bereikten overeenstemming over de kwestie aan de vooravond van de videoconferentie van de EU-leiders donderdagavond. Daar ligt onder meer het wederzijds erkennen van sneltests op tafel.
Volgens de Europese Commissie kunnen sneltests een nuttige aanvulling zijn op de zogeheten PCR-tests, waarbij met een wattenstaafje materiaal uit de neus wordt gehaald dat in een laboratorium wordt getest op besmetting met Covid-19. Dat is een langer durende maar betrouwbaardere procedure. De sneltests kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om in bepaalde situaties een uitbraak onder controle te houden, kwetsbare groepen regelmatig te testen of als 'toegangskaartje' voor sport- en andere evenementen. De commissie heeft 20 miljoen sneltests aangekocht voor de lidstaten.
GGD'en beginnen volgende week met het inenten van 90-plussers tegen het coronavirus. De GGD GHOR meldt dat naar verwachting 45.000 mensen van ouder dan 90 jaar door de GGD worden ingeënt, dat is ongeveer de helft van alle mensen ouder dan 90.
Minister Hugo de Jonge zei woensdag dat ouderen ook versneld worden ingeënt, doordat de tweede inenting van zorgpersoneel met drie weken wordt uitgesteld. "Het was één van de scenario’s waar wij ons op voor hebben bereid, daarom kunnen we nu zo snel handelen", zegt programmadirecteur Covid-19 van de GGD Nicolette Rigter.
De 90-plussers worden door huisartsen uitgekozen. Het gaat om mensen die mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan. Zij krijgen volgende week een uitnodiging en een aantal van hen krijgt diezelfde week nog de eerste prik.
Vanaf het einde van volgende week wordt ook de groep mensen tussen de 85 en 90 jaar oud uitgenodigd. Het gaat om ongeveer 220.000 mensen. Zij worden later ingeënt.
Ouderen mogen een begeleider meenemen naar het inenten.
Update 19:19 - 'Uitzondering avondklok ook voor geestelijke verzorgers'
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) wil dat er een uitzondering op de avondklok wordt gemaakt voor geestelijke verzorgers. Deze beroepsgroep staat nu nog niet op de lijst met uitzonderingen, maar volgens de RMU is het werk van deze mensen ook nu noodzakelijk.
"Geestelijk verzorgers zijn nodig, omdat het mensen steun en troost geeft. En dat is juist wat we nu nodig hebben", aldus RMU-bestuurder Jan Kloosterman. "Een van de lessen die we leerden uit het begin van de crisis is dat er te veel mensen alleen zijn gestorven en dat veel mensen ziek én eenzaam waren. Daarom de oproep aan politici: laat deze beperkende maatregelen niet zorgen voor dezelfde terugval."
Volgens RMU zijn er veel mensen die dringend behoefte hebben aan pastorale en zingevende bijstand. De avondklok mag dit niet verhinderen, vindt de vakorganisatie.
Het kabinet wil de avondklok aanstaande zaterdag laten ingaan, meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Dat het kabinet een avondklok wil instellen, maakte premier Mark Rutte eerder op woensdag al bekend, maar de concrete datum waarop deze moest ingaan nog niet.
De Kamer moet nog wel instemmen met de maatregel. Het debat erover is donderdag.
Update 17:22 - 'Kwart van de Nederlanders aangekomen tijdens coronacrisis'
Een kwart van de Nederlanders is aangekomen tijdens de coronacrisis. Toch proberen nu vier op de tien Nederlanders (42 procent) af te vallen, stelt onderzoeksbureau Ipsos na een wereldwijde enquête. Gemiddeld zijn de Nederlandse ondervraagden 5,6 kilo aangekomen.
Tussen 23 oktober tot 6 november 2020 zijn er in totaal 22.008 interviews uitgevoerd onder volwassen consumenten verspreid over 30 landen. Bijna een derde van de wereldbevolking is aangekomen tijdens de coronapandemie en 45 procent van de ondervraagden is nu bezig met afvallen, stelt Ipsos.
Zeker 60 procent van de Nederlanders denkt dat er een verband is tussen overgewicht en heftige coronaklachten. Wereldwijd is dat 45 procent. Nederlanders willen vooral afvallen door gezonder te eten en daarbij geen speciaal dieet te volgen (70 procent). Minder suiker te eten is voor 58 procent de oplossing en minder koolhydraten voor 33 procent.
Een derde van de Nederlanders denkt dat regelmatig bewegen helpt bij het verminderen van coronasymptomen. Ongeveer net zoveel mensen geloven dat afvallen helpt. Ook denkt een deel dat stoppen met roken (23 procent) en het gebruiken van vitamine D-supplementen (31 procent) helpen bij het verminderen van coronasymptomen.
Ondanks dat de helft van de Nederlanders wil afvallen door meer te sporten, zijn Nederlanders niet massaal meer gaan bewegen. Slechts 16 procent van de ondervraagden is meer gaan sporten, terwijl meer dan een kwart (27 procent) van de bevolking juist minder is gaan bewegen.
Update 17:17 - 'Britse variant dringt beter binnen en heeft meer virusdeeltjes'
De eerste wetenschappelijke proeven doen vermoeden dat de Britse variant van het coronavirus makkelijker een cel weet binnen te dringen en zich misschien sneller vermenigvuldigt. Volgens virologe Marjolein Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn dat de twee grootste aanwijzingen waarom deze variant zoveel besmettelijker is. En waarom hij zo gevreesd wordt.
Voor de Nederlandse economie is het goed dat veel nachtelijk werk ondanks de avondklok toch kan doorgaan, zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW. Volgens de lobbyclub is het belangrijk dat de door het kabinet beoogde maatregelen niet leiden tot nog meer economische schade.
VNO-NCW verwijst naar de uitzonderingspositie in de plannen van het kabinet voor bijvoorbeeld de bevoorrading van winkels en het bezorgen maaltijden. "Het aangekondigde systeem met een noodzakelijke werkgeversverklaring lijkt werkbaar, maar de voorbereidingstijd voor ondernemers is kort. We zullen nauwlettend in de gaten houden hoe dit uitpakt."
Ondernemers hopen dat maatregelen bijdragen aan de indamming van de Britse variant van het coronavirus en het dalen van het aantal besmettingen. Dan kan de avondklok weer worden teruggedraaid en kunnen gesloten sectoren hun deuren weer openen, hopen ze.
De Tweede Kamer heeft het debat over de avondklok uitgesteld naar donderdag. Aanvankelijk stond het debat woensdag gepland maar op verzoek van D66 en ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Ze willen zich goed voorbereiden. Andere partijen konden zich hierin vinden, werd woensdag duidelijk tijdens de zogeheten regelingen.
Het kabinet wil de avondklok zo snel mogelijk invoeren, maar wil hiervoor eerst goedkeuring van de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte hield al rekening met de invoering komend weekend vanwege een mogelijk uitstel van het debat.
Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) laat weten dat het openbaar vervoer (ov) bij invoering van een avondklok op verzoek van het kabinet beschikbaar blijft in de avonduren. Ook laat de organisatie weten niet zelf te gaan controleren of iemand het ov voor noodzakelijke doeleinden gebruikt. Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet.”
De politie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de exacte invulling van de handhaving voor de aanstaande avondklok. Wat de politie betreft gaat de avondklok snel in, om excessen en feesten de komende avonden te voorkomen. "Er wordt van ons verwacht dat we stevig handhaven. We zetten alles op alles om dat voor elkaar te krijgen", aldus een woordvoerder van de politie. "Maar het politieke debat moet nog gevoerd worden en de details nog uitgewerkt. Dat geldt natuurlijk ook voor ons. Het is aan de burgemeesters om te bepalen hoe de politie gaat handhaven."
Als de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten toezien op naleving van de avondklok die mogelijk dit weekeinde wordt ingevoerd, dan moet dat wel in samenwerking met de politie. Dat zei voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP. "Als het kabinet vindt dat we ons steentje moeten bijdragen, is dat prima, maar wel onder bepaalde voorwaarden en in samenwerking met de politie om samen de straat op te gaan". Ook pleit hij voor hogere boetes als mensen toch de avondklok negeren. "95 procent van de bevolking zal zich aan de maatregel houden. Als er mensen zijn die zich er heel bewust niet aan houden en toch naar een illegaal feestje gaan, dan zouden ze een veel hogere boete moeten krijgen dan de 95 euro die er nu voor staat", aldus Gerrits.
"Geen verkiezingen voordat de laatste spuit gezet is!". Dat laat burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren woensdag op Twitter weten. "De enige campagne waar ik tot de zomer van wil horen, is de vaccinatiecampagne", voegt Hessels daaraan toe. Hij doet een dringende oproep aan het kabinet en de Kamer om bij wet te regelen dat de verkiezingen tot het najaar worden uitgesteld.
Hij vindt dat politici wel wat anders te doen hebben in deze crisistijd. Bovendien lijkt hem het campagne voeren in strijd met de coronamaatregelen. Afstand houden wordt dan snel lastig. Ook wijst hij erop dat iedereen eerst maanden thuis moet blijven en dan massaal moet gaan stemmen. En vraagt hij zich af, hoe gaat Nederland reageren op het nieuw geïntroduceerde briefstemmen? Hij vreest complottheorieën over sjoemelen met stemmen per post. Bij het tellen van de "enorm grote formulieren" met plaats voor 89 lijsten wordt het lastig afstand te bewaren tussen de tellers, denkt hij. "De basis van ons democratische proces dreigt in het gedrang te komen en dat verontrust mij."
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week.
Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat hoger dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde. Maar vergeleken met eerdere woensdagen is er wel een daling te zien. Precies een week geleden kwamen er meer dan 6100 nieuwe gevallen bij. Nog een week eerder steeg het aantal bevestigde besmettingen met iets meer dan 7100 en de woensdag daar weer voor met bijna 9500.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.232 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld bijna 5500 per dag.
Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn ruim 927.000 Nederlanders positief getest. Van meer dan 13.000 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger. Met het huidige tempo wordt begin februari voor de miljoenste keer een coronageval in Nederland vastgesteld.
Ouderenbond ANBO roep iedereen op extra aandacht te geven aan senioren nu er waarschijnlijk een avondklok komt en het bezoek bij één persoon moet blijven. "Families, ga met elkaar in overleg hoe je toch in contact kunt blijven met je (groot)ouders op leeftijd", drukt de bond naasten maar ook anderen in de omgeving op het hart. "Als je dat niet expliciet doet, kan het gevaar bestaan dat families passief blijven en maar even niets doen. En kijk in deze tijden ook extra om naar mensen op leeftijd in je omgeving die zelf geen (klein)kinderen hebben."
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. Bij KHN hadden ze de afgelopen dagen al verwacht dat het kabinet de avondklok op deze manier wilde aanpakken. In andere Europese landen zijn ook uitzonderingen gemaakt voor het bezorgen van eten. Afhalen van maaltijden bij restaurants wordt wel ingeperkt. Dat mag in het voorstel van het kabinet straks nog maar tot 20.15 uur. Maar deze beperking was in de ogen van Willemsen "onontkoombaar".
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio begrijpt dat het kabinet extra maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus. "Maar we moeten blijven kijken naar de negatieve gevolgen van deze stevige maatregelen", aldus de voorzitter van het beraad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, woensdagmiddag. "Het kabinet is van mening dat het invoeren van een avondklok een proportionele maatregel is. Het Veiligheidsberaad geeft mee: hoe duidelijker de maatregel en hoe minder uitzonderingen, hoe duidelijker de boodschap en de uitleg en daarmee de handhaving", zegt Bruls. Lang niet alle burgemeesters zijn voorstander van de invoering van de avondklok. Bruls zelf noemde het vorige week "een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig aantast."
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben dinsdagmiddag tijdens de persconferentie extra coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo is het aantal personen dat op bezoek mag komen nog verder teruggeschroefd en als het aan het kabinet ligt, komt er vanaf dit weekend een avondklok.
Hieronder alle aangekondigde maatregelen op een rijtje:
Nederland krijgt waarschijnlijk te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak. Dat vertelde minister De Jonge tijdens de extra ingelaste persconferentie over de aanpak van het virus.
"Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van Covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid", stelt het OMT.
De afgelopen dagen is het er vaak over gegaan, maar als het aan het kabinet ligt is het aankomende vrijdag of dit weekend dan zover: de avondklok gaat van start. Van 20:30 uur tot 04:30 uur mag je niet meer de straat op, tenzij je de straat op moet vanwege een van de volgende redenen.
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel.
Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge.
Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan, en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden.
Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Dat maakte premier Mark Rutte op de persconferentie bekend waar extra maatregelen tegen het coronavirus werden afgekondigd.
Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. "Dus een dubbel slot op de deur", aldus premier Rutte.
Voor de landen: Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika geldt vanaf nu een vliegverbod van en naar Nederland toe..
Vanaf aanstaande maandag 25 januari wordt het maximaal aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen, ingeperkt van honderd naar vijftig. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag bekendgemaakt.
De maatregel moet het aantal contactmomenten tussen mensen verder beperken, om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden nog verder beperkt. Per direct geldt een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen. Dat zegt minister-president Mark Rutte. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een "belangrijke bron van besmetting" met het coronavirus is.
Het gaat voor nu nog steeds om een advies. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het pakket van extra maatregelen waaronder ook de avondklok valt.
Het kabinet wil vanaf vrijdag 22 januari tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat schrijft coronaminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan.
Premier Mark Rutte benadrukt dat "niemand staat te juichen" bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel "een effectief middel" gebleken bij de bestrijding van het virus.
De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van "een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt". Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er "excessen" zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.
Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Het verbod gaat zaterdag 23 januari in en blijft van kracht tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers. Die quarantaineplicht gaat gelden voor tien dagen, voor iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland komt. Daar moet de wet voor worden aangepast en dat duurt een paar weken, aldus premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie over de nieuwe maatregelen.
Het kabinet wil reizigers registreren bij binnenkomst en er zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Wie niet op het juiste adres blijkt te zijn, krijgt een boete. Ook moeten alle reizigers die naar Nederland komen vlak voor vertrek een sneltest doen. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. "Dus een dubbel slot op de deur", aldus Rutte.
Er geldt volgens de premier een "zeer beperkt aantal uitzonderingen" op het verbod, onder meer voor vrachtvluchten, vluchten om medische redenen en repatriëring.
Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan leden van de Tweede Kamer laat zien.
De prognose houdt geen rekening met een effect van vaccinaties. Als de Britse variant er niet was geweest, zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd.
De ziekenhuizen behandelden begin januari ruim 2800 coronapatiënten. Dat is inmiddels gedaald tot ongeveer 2400. In de komende weken daalt dat verder, waardoor eind februari minder dan 2000 mensen vanwege Covid-19 opgenomen zijn, verwacht het RIVM. Daarna zal het omslaan en volgt een nieuwe golf in de ziekenhuizen. Begin april zijn meer dan 3000 bedden bezet, half april 4000 en begin mei 5000, verwacht het instituut. Het aantal opgenomen patiënt begint half mei vermoedelijk te dalen.
De persconferentie waarin Rutte en De Jonge extra coronamaatregelen gaan aankondigen, is uitgesteld van 13.00 naar 14.00 uur.
Het crisisberaad is nog bezig.
Mensen die in de gehandicaptenzorg werken, moeten nog voor het einde van januari gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. De 180.000 verzorgenden zijn in februari aan de beurt om hun eerste inenting te krijgen.
Volgens bestuurder Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn worden de gehandicaptenzorgers "door de politiek gedwongen achterin de rij te staan. Eerst bij het uitdelen van de persoonlijke beschermingsmiddelen, vervolgens bij het testen en nu weer bij het vaccineren. Dat is onbegrijpelijk!"
Voor de verplegers is het erg moeilijk om afstand te houden van de gehandicapten, benadrukt Skalli. Voor de bewoners zijn de bestaande maatregelen moeilijk te begrijpen. "Cliënten worden agressief en vallen in sommige gevallen andere bewoners of medewerkers aan." Als de medewerkers en de bewoners gevaccineerd zijn, kunnen de bewoners weer meer vrijheid krijgen, aldus de vakbond.
Een avondklok mag die niet leiden tot grotere economische schade. Dat zeggen werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland voorafgaand aan de persconferentie van het kabinet waar naar verwachting een spertijd wordt aangekondigd. "Al het werk dat normaal tussen die tijdstippen plaatsvindt moet gewoon doorgang blijven vinden."
De werkgeversorganisaties vinden dat werkzaamheden als de bevoorrading van winkels, het wegtransport en ploegendiensten bij bedrijven niet in gevaar mogen komen. "Anders vallen nog meer delen van de economie stil en dat kunnen we er niet nog eens bij hebben in deze enorme crisis. De avondklok moet bovendien simpel en werkbaar blijven voor ondernemers en hun mensen."
Verder moeten ondernemers voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden. Of dat lukt, is maar de vraag want volgens berichten moet de avondklok deze week al ingaan.
Het is nog onduidelijk welke gevolgen de mogelijke invoering van een avondklok voor het openbaar vervoer heeft. Blijven de treinen, bussen, trams en metro’s doorrijden zodra de spertijd ingaat? En komt er (sterk) uitgeklede dienstregeling, net als tijdens de lockdown in het voorjaar?
OV-NL, de koepelorganisatie van de vervoersbedrijven, zal verschillende scenario’s bekijken zodra definitief duidelijk is dat er een avondklok komt, laat een woordvoerder aan Hart van Nederland weten. Ze benadrukt wel dat het uitgangspunt van de vervoerders is dat het openbaar vervoer in de avonduren en nacht blijft rijden voor mensen met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers.
De coronacijfers geven reden tot aanvullende maatregelen, zei gezondheidsminister Hugo de Jonge woensdagochtend voorafgaand aan een kabinetsoverleg. Op de agenda staat onder meer de veelbesproken avondklok, waar in de Tweede Kamer nog veel vragen over zijn.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet een advies gegeven dat volgens de minister aanleiding is tot "grote zorgen". Het kabinet geeft woensdagmiddag een persconferentie over de nieuwe maatregelen, waaronder een eventuele avondklok. Mocht de avondklok er komen, dan is deze waarschijnlijk van kracht zolang de lockdown duurt, tot en met 9 februari. Volgens ingewijden zet het kabinet in op een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur.
De maatregelen tegen het coronavirus die het kabinet woensdagochtend bespreekt, zijn niet leuk, maar wel nodig. Dat zei minister Tamara van Ark voor Medische Zorg voor het corona-overleg.
De verwachting is dat het kabinet aan het begin van de middag met extra maatregelen komt, waaronder een avondklok. Van Ark wilde nog niet vooruitlopen op wat er precies bekend wordt gemaakt. Ze benadrukte vooral dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de coronaregels houdt.
"Maatregelen werken pas als mensen ze naleven. Ik ken mensen die 47 kilometer per uur rijden op plekken waar je 50 mag en mensen die dan 54 kilometer per uur gaan. Waar we straks ook mee komen, laten we het samen doen en de tanden op elkaar zetten."
Die oproep deed ze nog een keer richting jongeren. "Laten we dit met z'n allen doen, zodat we voor het randje van het ravijn blijven."
De avondklok schuift in het laatste plan van het demissionaire kabinet een half uur op. Het moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur, melden ingewijden woensdag.
In 2020 werden ruim 50.000 gestrande reizigers teruggehaald. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, die dit samen met de reiswereld mogelijk heeft kunnen maken. De reizigers kwamen vast te zitten in het buitenland doordat luchtruimen en/of grenzen sloten.
Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van corona en overlegt daar woensdagochtend over. Vermoedelijk kondigt het kabinet aansluitend tijdens een persconferentie een avondklok aan, die volgens ingewijden mogelijk vanaf aanstaande vrijdag ingaat.
Mocht de avondklok er komen, dan is deze waarschijnlijk van kracht zolang de lockdown duurt. Die loopt tot en met 9 februari. Over het tijdstip is nog onduidelijkheid. Mogelijk loopt deze van 20.00 uur 's avonds tot 04.00 's nachts, maar volgens RTL Nieuws zou deze gelden van 20.30 's avonds tot 04.30 's nachts. De Tweede Kamer moet de komst van een avondklok eerst goedkeuren, voordat de maatregel ingaat.
Dinsdagavond zeiden de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dat een avondklok weinig uitzonderingen moet hebben. "Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn", zei voorzitter Hubert Bruls toen. Het is niet bekend of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. Het is al langer bekend dat ze zorgen hebben over de handhaving.
Andere maatregelen liggen ook op tafel, zoals het verder beperken van bezoek thuis, het verlagen van het maximale aantal bezoekers bij een uitvaart en het beperken van reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het is nog niet bekend of deze maatregelen ook worden genomen als een avondklok wordt afgekondigd, of dat ze er een alternatief voor zijn.
Hoewel de coronacijfers weer dalen, zijn er grote zorgen in het kabinet voor de Britse variant van het coronavirus. Deze is voor zover bekend niet schadelijker, maar wel besmettelijker. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd te onderzoeken hoe de verspreiding van deze variant het beste beperkt wordt. De effecten van een avondklok worden daarom onderzocht, maar ook die van mogelijke alternatieven.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.