Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | RIVM ziet 'voorzichtige stabilisatie' nieuwe coronagevallen

LIVEBLOG | RIVM ziet 'voorzichtige stabilisatie' nieuwe coronagevallen

Milieu en Gezondheid

20 juli 2021, 06:13

Sinds 10 juli gelden wederom strengere coronamaatregelen. Nachtclubs moeten dicht en meerdaagse evenementen worden verboden. Bij andere evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, is publiek welkom, mits iedereen een vaste zitplaats heeft op anderhalve meter. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 6823, dat is lager dan het weekgemiddelde (9.962)

  • Op zondag 18 juli testte 14,5 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 415, dat zijn er 76 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 100, dat zijn er 20 meer dan op maandag

  • Op dinsdag zijn 5 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.783 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 19.222.005 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 23:00 - Storing op site coronatest.nl

Door een technische storing hebben mensen dinsdagavond problemen om een uitslag op te vragen van hun coronatest op de internetpagina coronatest.nl. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken kunnen zich problemen voordoen, meldt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

De storing zit op de site waar mensen zich moeten identificeren met DigiD, aldus de zegsvrouw die aangeeft dat de corona check-app wel werkt. Hoelang de problemen gaan duren is onduidelijk. Rond middernacht verwacht GGD GHOR een update te kunnen geven.

Update 21:34 - Festivals onderzoeken met OMT nieuwe regels voor testen

ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Daarnaast zou kunnen worden gekozen voor het in alle gevallen laten testen van gevaccineerden voor de aanvang van een evenement. Dat heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.

In het gesprek wezen experts binnen het OMT de evenementenbranche op de onzekerheid die de zeer besmettelijke Delta-variant met zich meebrengt. Het OMT gaat nu kijken of een test die 24 uur voor het einde van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van 40 uur voor aanvang van het evenement. Dit is nu de regel die werd gehanteerd door de overheid.

De evenementenbranche kijkt op haar beurt hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten de meerdaagse evenementen daar ook faciliteiten voor inrichten en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is, laat ID&T weten. De deadline voor de resultaten van het onderzoek naar nieuwe regels voor Testen voor Toegang is 1 augustus.

Update 19:16 - Corona-uitbraak onder landmachtmilitairen op Curaçao

39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt Defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West, die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.

De besmette militairen worden geïsoleerd op de marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan.

De compagnie rouleert, en in principe komen elke vier maanden nieuwe militairen naar Curaçao.

Update 18:07 - Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken

Iets meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben vorige week een inenting tegen het coronavirus gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Er zijn heel weinig eerste prikken gezet en juist vrij veel tweede prikken.

Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 1,2 miljoen mensen gevaccineerd en nog een week eerder bijna 1,4 miljoen mensen. In de twee weken daarvoor waren er bijna 1,5 miljoen vaccinaties. In de week van 7 tot en met 13 juni kregen 1,67 miljoen Nederlanders een prik en dat is nog altijd een record.

Van die 1,14 miljoen nieuwe prikken ging het bij ongeveer 237.000 mensen om een eerste inenting. Dat is het laagste aantal sinds maart. Het is niet duidelijk in hoeverre dit komt doordat de jongeren die nu aan de beurt zijn voor een eerste prik terughoudend zijn met het maken van een afspraak, en in hoeverre het komt doordat zo ongeveer iedereen die een prik wil inmiddels is gevaccineerd.

Update 18:07 - Arts: gevaccineerde moet weten dat hij coronavirus kan doorgeven

De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is nog te weinig aandacht voor in de maatschappij. Dat zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. Hierdoor "blijft het probleem mogelijk langer doorsudderen".

"Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn." De arts-microbioloog noemt dit "een potentiële stille motor van uitbraken", omdat gevaccineerden zo onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Daarmee bevestigt de arts-microbioloog berichtgeving in de Volkskrant.

Update 16:48 - Europese toezichthouder kijkt mee met coronavaccin Sanofi

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat zich buigen over een nieuw vaccin tegen het coronavirus. De waakhond kijkt de komende tijd rechtstreeks mee met de proeven naar een middel dat Sanofi Pasteur heeft ontwikkeld.

Het gaat om een zogeheten rolling review. Dat is de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het middel wordt goedgekeurd. De rolling review zorgt ervoor dat het EMA alvast alle onderzoeksgegevens heeft en dus sneller kan concluderen of een vaccin veilig is en werkt tegen het coronavirus.

Nederland had eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd. Het is niet bekend hoelang de rolling review duurt. Het EMA heeft tot nu toe vier vaccins goedgekeurd: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Bij vier andere vaccins loopt al een rolling review: Sinovac (sinds 4 mei), Spoetnik V (sinds 4 maart), CureVac (sinds 12 februari) en Novavax (sinds 3 februari). De ontwikkelaars daarvan hebben nog niet de volgende stap genomen en toelating aangevraagd.

Update 15:37 - Aantal positieve coronatests gedaald naar bijna 7000

Het aantal positieve coronatests is dinsdag gedaald naar 6823 over het afgelopen etmaal. Maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er over de afgelopen 24 uur 8903 (na correctie).

Ook het gemiddelde van de afgelopen week is wat omlaag gegaan. Stond dat maandag nog op 10.104, dinsdag was het aantal besmettingen per dag over de afgelopen week 9962.

In de afgelopen week waren er echter bijna 70.000 positieve tests. De week ervoor waren het er met een kleine 52.000 aanzienlijk minder.

Update 15:21 - Hoogste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds eind april, voorzichtige stabilisatie aantal besmettingen

Het begint weer iets drukker te worden in de ziekenhuizen. In de afgelopen 24 uur hebben de ziekenhuizen 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind april. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76. Mara er is ook goed nieuws: het aantal positieve coronagevallen lijkt zich te stabiliseren volgens het RIVM.

Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 315 coronapatiënten, 38 meer dan maandag. Op de ic's nam het aantal patiënten met 16 toe tot 100.

Update 15:01 - RIVM: reproductiegetal corona gedaald tot 1,75

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75, maakte het RIVM bekend. Het getal van 1,75 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 175 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 306 anderen. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid.

Eind vorige week stond het reproductiegetal nog op 2,91, het hoogste niveau ooit. Dat getal gaf aan dat het virus zich met een ongekend tempo aan het verspreiden was. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Update 14:21 - Bijna 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

Er liggen nu in totaal 415 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De ziekenhuizen verwachten een verdere toename, aangezien het aantal besmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.

Update 13:47 - Brandstichters GGD-teststraat Urk veroordeeld

De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte, eveneens uit Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen.Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest.

De beide verdachten hebben verschillend van elkaar verklaard, waarbij V. vooral de schuld bij de jonge medeverdachte legde. De rechtbank gelooft de lezing van de 16-jarige, omdat hij consistent heeft verklaard vanaf het moment dat hij opening van zaken gaf en bovendien ook zichzelf belast. Zijn verklaring kwam erop neer dat hij de brand heeft aangestoken, om vervolgens samen met V. het vuur te voeden door er desinfectiemiddel op te spuiten en er spullen uit de teststraat op te gooien.

Volgens deskundigen lijden beide verdachten aan verschillende stoornissen en waren zij ten tijde van de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft bepaald dat het tweetal zich moet laten begeleiden en laten behandelen.

Het Openbaar Ministerie had tegen V. twee jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de 16-jarige was 229 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, naast een taakstraf van 120 uur.

Update 13:31 - Bij jongeren hoeft maar drie weken tussen twee prikken te zitten

Voor jongeren kan de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.

Het zogeheten 'prikinterval' voor volwassenen ging maandag omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk, maar het afsprakensysteem van de GGD kan geen onderscheid maken tussen die twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode.

Jongeren kunnen alleen het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen en daarom is het bij hen wel mogelijk om drie weken tussen twee prikken in te stellen.

Jongeren die al wel een prikafspraak hadden gemaakt, maar de eerste prik nog niet hebben gehad, kunnen de afspraak voor de tweede prik vervroegen. Voor anderen die al een afspraak voor een tweede prik hebben, is het niet mogelijk om een nieuwe datum in te plannen.

Update 12:08 - Testcoronanu betreurt datalek, maar duldt geen bedreigingen

Testcoronanu betreurt het ontstaan van een datalek, zegt het testbedrijf in een verklaring op zijn website. Het bedrijf werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen toen bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu.

Of het bedrijf bedreigd wordt en om wat voor dreigementen het mogelijk gaat, is niet duidelijk. Testcoronanu zegt aangifte te doen van bedreigingen, "van welke aard dan ook".

De valse reis- en toegangsbewijzen konden gebruikt worden om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app van de overheid te verkrijgen. RTL Nieuws bracht de kwestie aan het licht. Het ministerie van Volksgezondheid sloot het bedrijf uit van het systeem van de overheid. Testcoronanu was aangesloten bij Testenvoorjereis.nl, waarmee reizigers een gratis coronatest kunnen aanvragen.

In de verklaring meldt Testcoronanu dat het datalek direct na de ontdekking is verholpen. Momenteel wordt er een onafhankelijk onderzoeksrapport opgesteld door "een gerenommeerde cybersecurity organisatie", aldus het bedrijf. Volgens Testcoronanu is vooralsnog niet gebleken dat derden misbruik hebben gemaakt van de gegevens. Om ervoor te zorgen dat zulke incidenten niet vaker voorkomen zijn er "corrigerende en preventieve" maatregelen genomen, meldt Testcoronanu.

Het testbedrijf zegt in contact te staan met het ministerie van Volksgezondheid over de "operationele impact en de benodigde opvolging". Het ministerie vroeg Testcoronanu zondag om mensen die al een test hadden gedaan de uitslag daarvan op een alternatieve manier te verstrekken. Of het bedrijf dat ook gaat doen of heeft gedaan, is niet bekend.

Testcoronanu heeft tien locaties in Nederland en drie in België.

Update 12:02 - 'Oorzaak tientallen doden na coronavaccinatie onbekend'

Van meer dan zeventig personen die zijn overleden kort na hun coronavaccinatie is de precieze doodsoorzaak onbekend. Bijwerkingencentrum Lareb heeft bij die gevallen te weinig informatie gekregen om tot een definitief uitsluitsel te komen.

Update 09:27 - Vrijgezellen uit Haarlem kunnen 'sjansen met Janssen'

'Dansen met Janssen' zit er niet meer in, maar inwoners van Haarlem en omstreken kunnen vrijdagavond wel 'sjansen met Janssen'. De GGD combineert het vaccineren van mensen die het coronavaccin van Janssen willen dan met een datingevenement.

Vrijgezelle deelnemers hebben tijdens de wachttijd van een kwartier na de prik een korte blind date met elkaar. Voor de gelegenheid wordt de vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter "omgetoverd tot een romantische plek".

"Voor veel mensen zonder partner is de coronaperiode extra zwaar geweest", meldt de GGD. Tijdens het evenement kunnen mensen elkaar "op een laagdrempelige en coronaveilige afstand ontmoeten".

Update 06:12 - Festivalorganisator ID&T om de tafel met kabinet

Festivalorganisator ID&T gaat dinsdag om de tafel met het kabinet. In het gesprek wordt gezocht naar een oplossing voor de op losse schroeven staande festivalzomer. ID&T spande in eerste instantie uit naam van nog veertig andere organisatoren van festivals en evenementen een kort geding aan tegen de overheid, maar besloot later dat voorlopig aan te houden.

Op 9 juli maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet doorgaan. Eendaagse festivals mogen een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Voor festivals na 13 augustus, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole, is het nog onduidelijk wat de maatregelen zullen zijn en of de festivals door kunnen gaan.

Zorgminister Hugo de Jonge stelde voor om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurt dus dinsdag. Hoe laat, waar en met wie van het kabinet het gesprek is, is niet bekend. Rosanne Janmaat, directielid van ID&T, en een vertegenwoordiging van de Alliantie van Evenementenbouwers zijn in ieder geval aanwezig.

Volgens Janmaat is het gesprek "een eerste stap" naar een oplossing. "De afgelopen week is er best wel veel gebeurd. We hebben allemaal het Kamerdebat nauwlettend gevolgd en we voelden ons ontzettend gesteund", zei Janmaat eerder. "Een groot gedeelte van het debat had betrekking op onze sector. Daar waren we heel blij mee."

Het kabinet maakte eerder ook bekend 135 miljoen euro extra uit te trekken voor steun aan de sector. Organisatoren kunnen daarnaast een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. "Dat, samen met de toezegging van de minister dat hij graag met de sector in gesprek wil, heeft ons doen besluiten om toch nog een keer met elkaar om de tafel te gaan om samen te kijken of we tot een oplossing kunnen komen die houdbaar is voor nu en de toekomst. Als dat niet lukt, zetten we het kort geding alsnog door."

Update 06:12 - Uitspraak in zaak over brandstichting GGD-teststraat Urk

De rechtbank in Lelystad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk. Tegen de 21-jarige Fokke V. uit Urk is een celstraf geëist van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 16-jarige medeverdachte uit het Friese Lemmer hoorde 229 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur eisen.

De teststraat bij het haventerrein in Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.

"Er is die avond met straatstenen gegooid, een cameraman werd aangevallen met pepperspray. Er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", somde de officier van justitie op tijdens de behandeling van de zaak eerder deze maand.

De twee verdachten werden op 16 februari aangehouden. V. betuigde spijt. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei hij tegen de rechter. "Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", vertelde V. de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen maar dit is wel schandelijk."

De behandeling van de zaak van de medeverdachte was achter gesloten deuren omdat hij minderjarig is.

Update 06:00 - Aantal coronagevallen stijgt weer, ook al is het minder explosief

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, maar de toename is niet zo explosief als vorige week. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo'n 70.000 tot 75.000 mensen positief getest.

Dat is ongeveer 40 procent meer dan de week ervoor. Toen werden bijna 52.000 nieuwe gevallen geregistreerd, en dat was zes keer zo veel als het aantal de week daarvoor.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. In de afgelopen zes dagen zijn bijna 63.000 mensen positief getest. Op drie van die zes dagen waren er meer dan 11.000 positieve tests, en op twee andere dagen meer dan 10.000. De laatste keer dat er vijf achtereenvolgende dagen met meer dan 10.000 nieuwe gevallen waren, was in december, zeven maanden geleden.

Het gemiddelde loopt wel iets langzamer op. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag dat het aantal positieve tests stabiliseert.

Nog steeds zijn verreweg de meeste mensen die positief testen tieners en twintigers, maar bij hen zijn ook de eerste voortekenen van een daling te zien.

In de wekelijkse update meldt het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal komt waarschijnlijk uit op ongeveer 300. Vorige week meldde het instituut dat 60 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 12 op de intensive care. Het aantal sterfgevallen blijft min of meer gelijk. Vorige week meldde het RIVM 13 sterfgevallen, en nu zullen dat er ook 10 tot 15 zijn.

Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Dat cijfer steeg eind vorige week naar 2,91, het hoogste niveau ooit. Dat getal geeft aan dat het virus zich met een ongekend tempo verspreidt. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd. Het zijn er waarschijnlijk ongeveer 1,1 miljoen en dat zou het laagste aantal sinds eind mei zijn. Meer dan 82 procent van de volwassenen heeft in elk geval een eerste prik gehad, en daarmee behoort Nederland tot de top van Europa.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.