Milieu en Gezondheid
20 sep 2021, 06:44
Na anderhalf jaar heeft de anderhalvemeterregel zijn langste tijd gehad, want vanaf zaterdag 25 september loopt de regel officieel ten einde. Ook stelt de overheid op die datum geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op maandag: 1.370, dat is lager dan het weekgemiddelde (1.955)
Op zaterdag 18 september testte 8,7 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 565, dat zijn er 6 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 198, dat zijn er 3 meer dan op zondag
Op maandag zijn 9 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.123 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.320.388 coronavaccins toegediend in Nederland
Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken, meldt GGD GHOR Nederland. In het belang van het onderzoek wil de organisatie niet zeggen om hoeveel verdachten en welke GGD-regio's het precies gaat. Lees hier meer
Zeker 95 bezoekers van de Dutch Grand Prix op Zandvoort zijn positief getest op het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen is iets opgelopen sinds eind vorige week, toen de GGD Kennemerland 91 gevallen meldde.
De Grand Prix was iets meer dan twee weken geleden, op zondag 5 september. Het duurt gemiddeld ongeveer vijf dagen na de besmetting voordat mensen klachten krijgen, maar het kan in uitzonderlijke gevallen twee weken duren.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen rond de race kan iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen. Daarnaast sluit de GGD Kennemerland niet uit dat er in de komende dagen nog wat positieve tests doorgegeven worden.
Van de 95 tot nu toe positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus hebben opgelopen. Om toegang te krijgen tot een circuit moesten de bezoekers laten zien dat ze negatief getest waren, gevaccineerd waren, of genezen waren van een eerdere coronabesmetting. Het is niet bekend hoeveel van hen een coronatest hebben laten doen. Bij deze mensen zou het kunnen zijn dat de besmetting ten tijde van de test zo pril was dat de test de virusdeeltjes nog niet kon oppikken.
De andere helft van de positief geteste mensen was bij de race nog niet besmettelijk. Misschien hebben ze op de tribune het coronavirus opgelopen, maar volgens de GGD kan dit ook ergens anders in de dagen rond de race zijn gebeurd.
Van de positief geteste mensen waren twee op de drie volledig gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting, zegt de GGD.
De Formule 1 zelf heeft tijdens het raceweekeinde bijna 6700 coronatests uitgevoerd onder coureurs, monteurs en anderen rond de Grand Prix. Dit bracht zestien besmettingen aan het licht. Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.
Het ministerie van Volksgezondheid maakt meer geld vrij om onderzoek te doen naar langdurige Covid, de verzamelnaam voor de klachten waar sommige mensen die corona hebben gehad nog weken of maanden mee kampen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Mensen met ‘Long Covid’ hebben last van vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Eerder werd al 2,88 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar deze kwalen. Daar komt nu 7,8 miljoen euro bij. Het onderzoek dat al loopt is onder meer gericht op het in kaart brengen van de klachten, en hoeveel mensen er last van hebben. Ook is een onderzoek gestart naar het effect van vaccinatie op langdurige Covid.
Ook elders in de wereld lopen onderzoeken naar langdurige Covid. De Nederlandse studies worden aangemeld bij een internationale, centrale database zodat onderzoekers over de hele wereld van elkaars kennis gebruik kunnen maken.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 1370 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 4 juli, ongeveer 2,5 maand geleden.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 13.687 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 1955 nieuwe gevallen per dag. Ook dat is het laagste niveau sinds begin juli, aan de start van de vierde golf. Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt.
Amsterdam telde de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 82 mensen positief. In Den Haag kwamen 60 besmettingen aan het licht en in Utrecht 52. Daarna volgt Rotterdam met 42 positieve tests. Voor die stad is dat het laagste aantal sinds eind juni. In Amersfoort kregen 35 mensen te horen dat ze het virus onder de leden hebben.
De gemeente Eindhoven heeft toestemming gegeven voor het doorgaan van de marathon op 10 oktober. Deelnemers en toeschouwers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien, meldt organisator Golazo.
Het loslaten van de 1,5 meterregel per 25 september betekent dat de deelnemers zonder beperkingen kunnen hardlopen. De bezoekers mogen zich ook vrij bewegen langs het parcours. Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is er voldoende ruimte voor doorstroming.
Al eerder was bekend dat Leiden eveneens op 10 oktober de traditionele marathon organiseert. Ook hier is een toegangsbewijs, waarmee onder meer kan worden aangetoond dat iemand gevaccineerd is of recent negatief getest is op het coronavirus, niet verplicht voor deelnemers én toeschouwers. "Bezoekers hebben meer dan voldoende kilometers om zich op te stellen om de marathon te kunnen zien", aldus een woordvoerder van de gemeente.
De 37e editie van de marathon van Eindhoven kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronapandemie. De startbewijzen voor die afgelaste wedstrijd zijn geldig voor de komende editie. In 2019 telde het loopfestijn in de Brabantse stad in totaal 23.500 inschrijvingen voor alle afstanden.
"Voor de duizenden lopers die al zo lang uitkijken naar 'Eindhoven' en alle andere betrokkenen is dit geweldig nieuws,’’ zegt Mario Kadiks, directeur van Golazo. "Met de gemeente gaan we nu zo snel mogelijk verder in gesprek over enkele aanpassingen die de veiligheid van ons sfeervolle evenement waarborgen. Onvoorziene omstandigheden daargelaten staat niets een succesvolle Marathon Eindhoven in de weg."
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is een fractie toegenomen. Het zijn er nu in totaal 565 volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn zes patiënten meer dan zondag.
Op de intensivecareafdelingen liggen 198 ernstig zieke coronapatiënten, per saldo 3 meer dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 367 mensen met corona behandeld. Ook dat is een toename van 3 ten opzichte van zondag.
Het totale aantal opgenomen coronapatiënten nam de afgelopen weken af. Twee weken geleden ging het in totaal nog om zo'n 680 patiënten.
De instroom van nieuwe patiënten op verpleegafdelingen was de laatste 24 uur relatief laag: er kwamen 30 mensen binnen. Dat is het laagste aantal sinds 14 juli. Op ic's waren 11 nieuwe opnames. Dit aantal schommelde in de afgelopen week tussen de 6 en de 15.
Zwangere vrouwen zouden de kans moeten krijgen om zich jaarlijks te laten vaccineren tegen griep. Pasgeboren kinderen kunnen namelijk ernstig ziek worden van de griep. Dat risico kan worden beperkt door de moeder te vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert om deze vrouwen toe te voegen aan het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG). Ook mensen met morbide obesitas, mensen met dementie en mensen met implanteerbare gehoorapparaten zouden jaarlijks de griepprik aangeboden moeten krijgen.
De zwangere vrouwen zouden de prik moeten krijgen wanneer ze 22 weken of langer in verwachting zijn. Als vrouwen voor die termijn een prik krijgen, zouden ze minder antistoffen overbrengen op het kindje.
Het is volgens de raad niet nodig om gezonde kinderen van 6 maanden tot 18 jaar te vaccineren tegen de griep. Het is ook niet nodig om de leeftijdsgrens voor gezonde ouderen te veranderen. Die kan op 60 jaar blijven staan, en er hoeft geen maximale leeftijd te komen.
Corona drukt nog steeds een zwaar stempel op zorgmedewerkers. Die piekeren zich suf over Covid, veel van hen zijn besmet geraakt en van die groep meldt een schrikbarend hoog percentage langdurige klachten. Dat blijkt volgens uit een groot onderzoek onder zorgmedewerkers door Stichting IZZ. Dat is een collectief met ruim 410.000 leden, medewerkers in ziekenhuizen, verpleging, thuiszorg, gehandicaptenzorg en GGZ.
Driekwart van de zorgmedewerkers kampt met lichamelijke klachten en drie van de tien zit in psychische nood. Toch zoeken ze niet vaak hulp. Liever gaan ze zo snel mogelijk weer aan de slag. Ze hebben het gevoel anders hun overbezette collega’s in de steek te laten. Ondanks afnemende coronacijfers is de druk op de zorg nog steeds hoog.
Als een kind in het basisonderwijs corona blijkt te hebben, hoeft vanaf maandag niet meer de hele klas naar huis. De maatregel is volgens het kabinet "in deze fase van de pandemie" te zwaar geworden.
De GGD kijkt samen met de ouders van een besmet kind met wie er nauw contact is geweest. Zijn er meerdere coronagevallen in één groep, dan kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te laten gaan.
De basisregels voor corona blijven wel gelden op basisscholen: bij verkoudheidsklachten moet een leerling of leraar zich laten testen en wie positief is, gaat in quarantaine.
De afkeer van het vliegverkeer is na de lockdown toegenomen. Vergeleken met de periode vóór de pandemie klagen omwonenden van verschillende luchthavens relatief veel vaker over hinder. Dat meldt het AD.
Zo trokken omwonenden van Schiphol afgelopen augustus veel vaker aan de bel over specifieke vluchten dan in dezelfde maand in 2019. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) kreeg afgelopen maand 21.049 meldingen over specifieke vluchten, waar het er augustus 2019 nog 18.988 waren. Dat hogere aantal is vooral opvallend omdat er veel minder vluchten waren. Afgelopen augustus waren er bij Schiphol ‘slechts’ 32.000 vliegbewegingen tegenover 45.122 in dezelfde zomermaand in 2019.
Ook omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) komen vaker in het geweer dan voor de pandemie. Milieudienst DCMR registreert een voorlopig aantal van 10.986 klachten over afgelopen augustus. In dezelfde maand twee jaar geleden waren dat er zo’n 3000 minder: 7818. Het aantal vliegbewegingen verklaart de hausse aan klachten nauwelijks. In augustus 2019 waren het er 5141 en in augustus 2021 maar iets meer: 5654.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.