Milieu en Gezondheid
21 jan 2021, 07:00
Nederland blijft nog drie weken langer in lockdown. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5.857, dat zijn er 260 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.340, dat zijn er 44 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 673, dat zijn er 2 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 91, er zijn tot nu toe 13.337 coronadoden geregistreerd
De traditionele paaszegen Urbi en Orbi van de paus moet het voor het tweede jaar zonder de traditionele Nederlandse bloemenpracht doen. Het coronavirus gooit, net als vorig jaar, roet in het eten van de Nederlandse bloemisten.
"De ontwikkelingen omtrent Covid-19 zijn zeer ernstig", schrijft Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt, sinds 2015 hoofdarrangeur van de Nederlandse bloemenhulde op het plein in Vaticaanstad. "In overleg met alle betrokkenen van project 'bloemen voor de paus' is besloten helaas ook dit jaar de bloemversiering op het Sint-Pietersplein met Pasen 2021 niet door te laten gaan. Gezien het gezondheidsrisico en de zeer ernstige situatie in de hele wereld is deze keuze de juiste beslissing in deze onzekere en onvoorspelbare tijden. Ik hoop dat we in 2022 uiteindelijk de 35e editie van 'bloemen voor de paus' mogen realiseren", schrijft Deckers op zijn Facebookpagina.
Deckers is al sinds 1988 betrokken bij de versiering van het plein bij de Sint-Pieter. Hij heeft tientallen arrangementen ontworpen. De bloemenversiering wordt traditioneel aangeboden door de Nederlandse sierteeltbranche.
De paus spreekt op eerste paasdag traditioneel de paaszegen Urbi en Orbi uit. Hij werd daarbij tot voor kort omringd door een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome was in 2019 bijvoorbeeld versierd met zo'n 30 ton aan bloemen, planten en bomen.
Partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet de economische steunpakketten uitbreidt met 7,6 miljard euro. Toch kan het beter, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.
"Voor kleine ondernemers, zoals de buurtkroeg, is echt meer steun nodig", schrijft PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op Twitter. Paul Smeulders (GroenLinks) vindt het goed dat het kabinet ondernemers steunt, maar "voor werknemers en zelfstandigen zijn ze helaas minder ruimhartig".
Beide partijen pleiten er bovendien voor alsnog coronaverlof voor thuiswerkende ouders in te voeren. Woensdag werd duidelijk dat het kabinet dit wel overwoog, maar niet tot een goede oplossing kon komen met werkgevers en vakbonden. Bovendien vindt het kabinet een brede regeling "te ongericht" en zou maatwerk een betere oplossing zijn.
Met de uitbreiding van de steunpakketten krijgen ondernemers een groter percentage van de vaste lasten en loonkosten vergoed. Ook komt er een garantiefonds ter waarde van 300 miljoen euro om deze zomer evenementen te kunnen organiseren en komt er steun voor startende ondernemers.
De avondklok gaat aanstaande zaterdag in en gaat gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis.
Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.
In het OMT-advies staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. Dat de spertijd nu een half uur later ingaat zal volgens de minister maar "een heel klein stukje effect hebben" op dat percentage. "Het zal nu misschien 7 tot 12 procent zijn. Maar ik denk dat het nog steeds een groot effect heeft. Je dwingt mensen om te zeggen ik blijf toch een avond thuis."
Ook zorgminister Hugo de Jonge denkt niet dat een half uur latere ingangstijd een groot probleem is. Het belangrijkste is dat mensen hun gedrag aanpassen. "Uiteindelijk zijn het niet maatregelen die het verschil maken maar is het ons gedrag dat het verschil maakt. Al die maatregelen samen helpen daarbij", aldus De Jonge na afloop van het debat.
Het demissionaire kabinet tast dieper in de buidel dan verwacht om ondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis. De verruiming van het steunpakket kost 7,6 miljard euro, melden de drie verantwoordelijke ministers.
Niet alleen de regeling voor vaste lasten wordt flink uitgebreid, ook de loonkostensubsidie gaat iets omhoog. Er komt een losse regeling voor starters en de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd en verlengd.
Voor de evenementensector komt er een garantiefonds van zeker 300 miljoen euro.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, wat het kabinet voorstelde. Een motie die coalitiepartij D66 donderdag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS.
Ook GroenLinks en PvdA zijn niet principieel tegen, maar willen zich van de noodzaak laten overtuigen door het kabinet. Een half uur later is voor hen niet het doorslaggevende argument.
Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.
De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag op Schiphol negen mensen aangehouden met een valse verklaring van een coronatest. De negen reizigers wilden vanaf Schiphol naar Marokko vliegen en hadden valse PCR-testverklaringen bij, die stelden dat zij niet besmet zouden zijn met het coronavirus.
De aangehouden reizigers zijn, zo meldt de Marechaussee, twee vrouwen en zeven mannen in de leeftijd tussen 30 en 75 jaar. Tijdens een controle van de reispapieren ontdekten marechaussees dat de formulieren vals waren.
Huisartsen die in de spoedzorg werken worden vanaf dit weekend gevaccineerd tegen het coronavirus. De Landelijke Huisartsen Vereniging meldt dat de eerste regio's beginnen op vrijdagavond of zaterdagochtend. Huisartsen en andere medewerkers van huisartsenposten die in aanmerking komen, kunnen hun eerste prik halen bij een ziekenhuis in hun regio. In totaal zijn 23 ziekenhuizen aangewezen voor de vaccinatie van zo'n 15.000 mensen uit de beroepsgroep.
Naast de huisartsen is het vaccin beschikbaar voor artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, zogeheten physician assistants en chauffeurs van huisartsenposten die "een vitale functie" vervullen in de zorg voor Covid-19-patiënten. De medici krijgen een uitnodiging voor de inenting, ze hoeven zich niet zelf aan te melden. Ze krijgen het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna.
In ongeveer de helft van de betrokken ziekenhuizen gaan de vaccinaties dit weekend van start, de rest volgt later.
De Keukenhof hoopt op 20 maart nog altijd bezoekers aan de poort te kunnen verwelkomen. Het bloemenpark heeft afgelopen najaar 7 miljoen bloembollen geplant en is volgens directeur Bart Siemerink helemaal klaar voor opening. Al is het nog even afwachten in welke vorm dat zal gebeuren.
"Ja, wij gaan open dit voorjaar", bevestigt Siemerink. "Dat doen we in de wetenschap dat we mogelijk snel moeten schakelen bij nieuwe maatregelen van de overheid vanwege het coronavirus."
Bezoekers kunnen tot en met 9 mei hun ticket vooraf reserveren op tijdslots. Het dragen van een mondmasker is vooralsnog niet aan de orde. Siemerink: "Ons grote voordeel is dat het park volledig in de buitenlucht is. We kunnen iedereen keurig op anderhalve meter van elkaar houden." Wel rekent de Keukenhof op een lagere opkomst dan normaal, omdat de buitenlandse toeristen uit de Verenigde Staten en Azië wegvallen.
Ook houdt het park rekening met veranderende omstandigheden. In het slechtste scenario haalt de Keukenhof het programma van afgelopen jaar uit de kast. Toen kon de kleurrijke bloemenzee in Lisse alleen virtueel worden bekeken.
Mensen die 's avonds na het ingaan van een mogelijke avondklok een al gepland examen moeten afleggen, mogen om die reden toch tijdens de spertijd naar buiten, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus donderdag. Woensdag meldde het kabinet de uitzonderingsregel voor examens ook al, maar later werd deze weer ingetrokken.
Een al gepland examen in het onderwijs, zoals het voortgezet- of hoger onderwijs, dat geheel of gedeeltelijk binnen de tijden van de avondklok valt, geldt als uitzondering om toch de straat op te mogen. De examenkandidaat moet dan wel een eigen verklaring en een verklaring van de onderwijsinstelling kunnen tonen, aldus Grapperhaus.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij iets afgenomen. In totaal zijn nu 2340 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 44 minder dan woensdag.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 673 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, twee minder dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 42 af tot 1667.
Woensdag registreerde het LCPS een afname van in totaal 61 patiënten. De drie dagen daarvoor was sprake van een stijging.
Het LCPS verwacht dat de dalende trend nog langzaam zal doorgaan. Door de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die besmettelijker is, zou de instroom binnenkort echter weer snel kunnen gaan stijgen, vrezen de ziekenhuizen.
Premier Mark Rutte heeft zich de woede van Kamerleden op de hals gehaald na zijn opmerking dat de Kamer het kabinet niet meer kan wegsturen. Dat maakt het demissionaire kabinet machtiger, grapte de premier in debat met de Tweede Kamer, het is immers al opgestapt vanwege de toeslagenaffaire.
Die "getuigt niet van een diep en oprecht besef van de schade aan de ouders en de rechtsstaat", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
De centrale eindexamens kunnen niet in de huidige vorm doorgaan omdat leerlingen zich niet goed hebben kunnen voorbereiden als gevolg van de coronamaatregelen. Dat stelt scholierenorganisatie LAKS.
"De voorbereiding op de examens was al lastig, maar anderhalve meter aanhouden in de klas betekent het einde van goed fysiek onderwijs. Daar kan je voor kiezen uit gezondheidsoverwegingen, maar dan moet je de consequentie accepteren dat de examens niet in de huidige vorm verder kunnen", aldus LAKS-voorzitter Nienke Luijckx.
De organisatie wijst erop dat de examenkandidaten van dit jaar dezelfde leerlingen zijn die in hun voorexamenjaar ook al een achterstand opliepen. "Waar de hoop was dat die achterstand met intensieve programma’s kon worden ingelopen, zien we nu dat deze door het steeds verder wegvallen van fysiek onderwijs alleen maar groter wordt en de leerlingen die al minder kansen hadden het hardst worden getroffen", zegt Luijckx.
Tussen woensdagochtend en donderdag zijn 5857 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de zesde dag op rij dat dit aantal onder de 6000 uitkomt.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 37.500 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 5359 per etmaal. Het aantal van woensdag ligt daar iets boven, maar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen daalt nog steeds.
Een avondklok moet tussen 20.00 uur en 21.00 uur ingaan om voldoende effectief zijn. Dat zegt premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer.
Het kabinet wil een avondklok invoeren en die van 20.30 uur en 04.30 uur laten gelden. Diverse partijen in de Kamer pleitten er eerder in het debat juist voor een eventuele avondklok later op de avond in te laten gaan.
Volgens de premier is de avondklok nodig, omdat er nog steeds veel nieuwe besmettingen plaatsvinden bij bezoekjes thuis en de nieuwe mutaties van het virus nog besmettelijker lijken. Een avondklok die later dan 21.00 uur ingaat, zou volgens Rutte niet genoeg verschil maken in het terugdringen van de besmettingscijfers, wat weer nodig is om de druk op de zorg beheersbaar te houden.
Volgens PVV-leider Geert Wilders klopt Ruttes pleidooi voor een avondklok van geen kant. "Het is een verhaal van niks. Denkt u daarmee Nederland te kunnen overtuigen?"
Nu de Britse variant van het coronavirus in opmars is, hebben de GGD'en besloten om de capaciteit van de teststraten op te voeren. Zij kunnen binnenkort 175.000 tests per dag uitvoeren. Nu zijn dat er 120.000. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, gezegd op NPO Radio 1. Hij verwacht een nieuwe toestroom in de teststraten door de Britse coronavariant. "De cijfers geven geen aanleiding om gas terug te nemen."
De testlocaties zijn momenteel niet vol. De regionale gezondheidsdiensten voerden vorige week iets minder dan 300.000 tests uit, gemiddeld iets meer dan 40.000 per dag. Dat lage aantal baart Rouvoet zorgen. "Ofwel mensen hebben geen klachten en laten zich daarom niet testen. Ofwel mensen hebben klachten en laten zich niet testen. Dat laatste speelt in elk geval een belangrijke rol, dat mensen denken: het zal wel een verkoudheid zijn." De uitbraak is namelijk nog lang niet onder controle, benadrukt de oud-politicus. "We moeten terug naar 2000 positieve tests om de situatie beheersbaar te houden." Het aantal positieve tests is de afgelopen dagen meer dan het dubbele.
Rouvoet roept mensen daarom op zich te laten testen. "Voor onze volksgezondheid en voor de bescherming van ouderen is het enorm belangrijk. De capaciteit is er, de snelheid is er, maak er gebruik van."
Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen naar de zaak te komen terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer.
De roep klinkt uit zowel de coalitie als de oppositie. VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil dat de Inspectie SZW vaker en harder optreedt tegen dit soort werkgevers. "Als je ziet hoeveel verkeer er is, hoeveel auto's er bij kantoren staan. Het is veel. Te veel", aldus Veldman.
Het kabinet ging woensdag bij de persconferentie wel in op de kwestie, maar volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is het "te vaag en te beperkt" wat er van werkgevers wordt gevraagd. "Het kan niet zo zijn dat je werknemers dwingt te komen als ze thuis kunnen werken." Het melden van misstanden moet "laagdrempeliger", aldus Heerma.
Coalitiepartij D66 ziet een avondklok vanaf 20.30 uur niet zitten. Fractieleider Rob Jetten zei donderdag tijdens een Kamerdebat dat hij nog niet overtuigd is van de noodzaak van deze maatregel. Hij vraagt het kabinet of er gedacht is om de avondklok vanaf 22.00 uur te laten ingaan. Een ingangstijdstip van 20.30 uur kan "sowieso" niet op steun van zijn fractie rekenen, voorspelt Jetten.
Het kabinet wil een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur, maar is nog op zoek naar voldoende steun in de Kamer. D66 was tot vorige week nog tegen, maar lijkt nu dus te draaien.
PVV-leider Geert Wilders, wiens motie tegen een avondklok in november nog op steun van D66 kon rekenen, wilde weten wat er de afgelopen week is veranderd. Jetten wijst naar het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT) en zegt dat hij nu "ongeruster" is vanwege de nieuwe Britse coronavariant, die besmettelijker is. Hij wil de waarschuwingen hierover van deskundigen "serieus meewegen".
Jetten wil van het kabinet vooral weten wat de impact is van de voorgestelde avondklok op het sociale welzijn van mensen en hoe die te handhaven is door de politie.
Ook GroenLinks en de SP lijken te kunnen leven met een avondklok, als die later dan 20.30 uur ingaat.
Rijbewijzen die verlopen zijn of binnenkort verlopen blijven langer geldig, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag. De coulanceregeling is nodig omdat het voor sommige mensen lastig kan zijn te voldoen aan de eisen van het verlengen als gevolg van de coronamaatregelen.
Het gaat om rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen. Die blijven tot 1 maart geldig. Bestuurders blijven verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden. De verlenging geldt ook voor beroepsrijders die de zogenoemde verplichte code 95 in hun rijbewijs moeten hebben.
De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat.
De invoering van de avondklok betekent voor mbo-studenten dat ze op zowel financieel, sociaal als mentaal vlak in huisarrest geplaatst worden, stelt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).
"Vrijwel iedere vorm van sociaal contact wordt hen voor de ogen weggenomen", aldus JOB. Daarbij maakt de invoering van een avondklok het voor mbo’ers vrijwel onmogelijk om nog geld bij te verdienen. Dat komt doordat een groot deel van het middelbaar beroepsonderwijs bestaat uit het volgen van stages in de praktijk, vaak onbetaald.
"Mede doordat zij deze stages volgen duurt een gemiddelde schoolweek van een mbo-student al snel 40 uur. De avonduren worden dan gebruikt voor bijbaantjes en die inkomsten kunnen ze absoluut niet missen", aldus de studentenorganisatie.
Behalve de financiële onzekerheid en het sociale isolement, dreigen de mbo'ers een enorme studievertraging op te lopen. "Dit is een klap die studenten in hun huidige situatie er niet bij kunnen hebben", vervolgt JOB.
Studentenorganisaties deden eerder al een dringende oproep om een uitzondering te maken voor het onderwijs bij de avondklok.
Er zijn bij politiemensen veel indicaties binnengekomen vanuit jeugdwerk, maar ook via internet, dat groepen jongeren zich gaan afzetten tegen een avondklok als die er komt. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs donderdag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De politie stelt zich op afzettende jongeren in, maar "het is toch drie weken hard werken met een mogelijke verlenging", zegt Struijs. Agenten zijn alleen bij excessen van plan daadwerkelijk op te treden, maar wanneer is iets een exces? "Dat gaat de politievrouw of -man zelf inschatten. Is het iemand die echt oprecht te laat is en zijn excuses aanbied en snel naar huis gaat, dat is een situatie waar je niet op ingrijpt", zegt de politiebondvoorzitter.
"Maar als jongeren echt willens en wetens tijdens de avondklok bij elkaar komen, zal je in moeten grijpen. En dat gaat ook gebeuren, maar dat vraagt ook een lange adem."
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel gaat er vooralsnog van uit dat supermarkten kunnen blijven bezorgen na de avondklok. "We gaan ervan uit dat dat gewoon door kan blijven gaan", laat een woordvoerder weten.
Ook logistieke- en magazijnmedewerkers lijkt vooralsnog gewoon door te kunnen werken. Evenals de vakkenvullers die na de sluiting van de supermarkten waarschijnlijk gewoon door kunnen werken.
Het kabinet trekt nog een keer de portemonnee om bedrijven door de coronacrisis te helpen. De extra hulp gaat zeker 4,5 miljard euro kosten, melden bronnen aan RTL Nieuws. Dat bedrag komt bovenop de miljardensteun die al was toegezegd.
Volgens RTL Nieuws gaat de tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) flink omhoog. Bij 100 procent omzetverlies krijgen ondernemers voortaan ten minste 80 procent van de vaste lasten vergoed. Momenteel is dat nog 70 procent.
Ook de vergoedingspercentages voor kleiner omzetverlies gaan zeker met 10 procentpunt omhoog. En verder kunnen meer bedrijven gebruikmaken van de regeling.
De Tweede Kamer debatteert donderdag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Premier Mark Rutte kondigde woensdag tijdens een extra ingelaste persconferentie aan dat het kabinet deze ingrijpende maatregel wil invoeren, maar wel met voldoende steun in het parlement.
Een avondklok ligt politiek zeer gevoelig. Begin november werd een motie tegen een avondklok van PVV-leider Geert Wilders nog breed gesteund. Het is nu de vraag of er binnen de coalitie voldoende steun voor de spertijd, want vooral D66 heeft zich tegen de maatregel verzet.
Rotterdamse leerlingen uit groep 8 kunnen vanaf donderdag digitaal een kijkje nemen bij de meeste middelbare scholen. Vanwege de coronacrisis gaan de fysieke open dagen op middelbare scholen niet door.
Daarom hebben ruim zeventig middelbare scholen in de havenstad en plaatsen eromheen een digitale scholenmarkt georganiseerd, zodat basisschoolleerlingen informatie kunnen krijgen over hun eventuele toekomstige middelbare school.
Leerlingen maken samen met hun ouders een online profiel aan, waarmee ze digitaal navigeren langs de stands van de tientallen scholen. Bij de stands kunnen ze vragen stellen aan leraren en leerlingen van de middelbare school.
Op de digitale scholenmarkt is ruimte voor ongeveer 10.000 leerlingen en 2.000 docenten. Om digitale overbelasting te voorkomen zijn de scholen opgedeeld in drie regio's. Donderdag begint de scholenmarkt in de regio's Centrum en Noord, maandag in Zuid en volgende week donderdag in Lansingerland en de IJssel- en Lekstreek.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.